Wassen van een hond is een leuk maar soms ook lastig klusje. Niet elke hond geeft zich makkelijk over aan een goede wasbeurt. Voordat we aan onze 5 tips beginnen:

Hoe vaak kan je een hond eigenlijk wassen?

Over het algemeen wordt aangeraden om jouw hond – anders dan als zij extreem vies is – ongeveer één keer per maand te wassen.  Wij hebben hierover geschreven in ons blog: Hoe vaak moet of mag je je hond wassen.

5 tips voor het wassen van je hond tip 1 is gebruik hondenshampoo

Tip 1: Gebruik shampoo speciaal voor honden. 

Heel logisch zou je zeggen maar er zijn toch nog velen die hun eigen shampoo gebruiken. Waarom moet je eigenlijk hondenshampoo gebruiken? Onze eigen shampoo bevat vaak agressievere ontvettingsmiddelen of geurtjes en kleurtjes die de vacht van een hond kunnen beschadigen en de huid kunnen irriteren. Ze wassen de natuurlijke beschermingslaag weg, waardoor je hond kwetsbaar kan worden voor infecties.

Je zou dan kunnen denken dat bijvoorbeeld babyshampoo goed is om te gebruiken als hondenshampoo. Ook babyshampoo kan de vacht uitdrogen en bieden geen goede PH-balans en bescherming

Hondenshampoo is zacht voor je hond en beschermt zijn huid en vacht maar haalt het vuil er toch uit.

De verzorgingsproducten van Dogline

5 tips voor het wassen van je hond verdun de shampoo

Tip 2: Verdun de hondenshampoo

Een veel gemaakte fout bij het wassen van een hond is dat bij het wassen te veel zeep gebruikt wordt.  Waarom moet je de honden shampoo verdunnen? Verdunnen van shampoo voor het wassen van je hond is de sleutel tot succesvolle wasbeurt.

Vanwege de dikte van de shampoo kan het zijn dat de shampoo zich in de bovenste laag van de vacht gaat nestelen. Hierdoor wordt de shampoo niet gelijkmatig verdeeld waardoor het de onderliggende vacht niet kan bereiken.

Ook is het zo dat bij de meeste honden één keer wassen niet genoeg is . Vaak wordt de vacht bij de eerste keer wassen niet nat genoeg, dus moet je een tweede keer wassen met shampoo.

Hoe kan je hondenshampoo verdunnen?

Neem een lege frisdrankfles van ongeveer 1,5 liter. Voeg hier vervolgens ongeveer een centimeter shampoo aan toe en vu daarna de rest van de fles (rustig) met water. Zorg ervoor dat de hond helemaal nat is voordat je de shampoo aanbrengt. Dit is belangrijk. Hoe natter de hond, hoe meer de shampoo er in de vacht gaat zitten. Begin bovenaan met de rug van de hond en werk dan langs de zijkanten naar beneden.

Dogline ook een speciale fles om de shampoo mee te verdunnen:

Espree Shampoo Mengfles

5 tips voor het wassen van je hond tip 3 bescherm de ogen van je hond

Tip 3: Bescherm de ogen van je hond bij het wassen

Veel mensen durven het hoofd van hun hond niet te wassen en dat is begrijpelijk: shampoo dat onbedoeld in de ogen van een hond terechtkomt, kan net zo pijnlijk en branderig zijn als voor mensen.

De oplossing hiervoor is niet het vermijden van het wassen van het hoofd maar de juiste techniek en het juiste product gebruiken. Leg je hand op het hoofd van  je hond en bedek de ogen bij het wassen en spoelen.  Draai of duw lichtjes het hoofd naar beneden zodat alle zeep naar beneden stroomt in plaats van dat het bovenop het hoofd van je hond blijft zitten.

5 tips voor het wassen van je hond tip 4 spoelen

Tip 4: Spoel je hond goed af

Nog een belangrijk onderdeel van het in bad doen van honden is het uitspoelen van de vacht. Hier gaat het wel eens fout. Zeep dat in de vacht blijft zitten  kan voor irritatie van de huid van de hond zorgen, wat kan leiden tot jeuk, schilfering, rode plekken en andere huidproblemen.

Dus spoelen, spoelen, spoelen,  blijven spoelen totdat je geen schuim meer ziet. Daarna, wanneer je denkt dat je klaar bent, spoel nog een extra drie minuten lang. Gewoon voor de zekerheid 😀.

5 tips voor het wassen van je hond tip 5 de conditioner

Tip 5: Vergeet jouw hond niet lekker af te drogen

Nu komt het leukste deel voor jouw en jouw hond: het afdrogen! De meeste honden vinden het heerlijk om met een handdoek helemaal van top tot teen geknuffeld te worden. En een lekkere (gezonde) snack gaat er ook graag in:)

5 tips voor het wassen van je hond bonustip handdoek in de droger

Bonustip: Verwarm vooraf de handdoek in je droger

Verwarm de handdoeken: gooi handdoeken in de droger zodat ze warm zijn wanneer je je hond begint af te drogen. Je zult verbaasd zijn hoeveel verschil dit maakt om hem helemaal droog te krijgen!

Meer informatie over de verzorging van de vacht van je hond En wil je meer weten over het verzorgen van de vacht van je hond?

Lees dan onze blog: Het 8 stappen plan voor een optimale vachtverzorging van jouw hond

De verzorgingsproducten van Dogline

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief