Wat houden mensen toch van honden. Al zo’n 15.000 jaar zijn mens en hond bij elkaar. Maar honden houden ook heel veel van mensen. We noemen 6 dingen die honden doen, waaraan je kan zien dat jouw hond intens van jou houdt.

1. Haar neus tegen jou aan

Een neus van een hond is zeer ontwikkeld. Haar neus vertelt haar àlles. Sommige honden steken graag hun neus tussen de benen van mensen om uitgebreid te snuffelen. Daar hebben we het nu niet over.

Maar als een hond heel even het puntje van haar neus tegen je aandrukt (meestal op neushoogte, in jouw kruis dus), betekent dit een moment van verbinding. Ze wil even bij je zijn, zich met je verbinden. Ze heeft jou op dat moment even nodig.

2. Oogcontact

Honden maken meestal geen direct oogcontact met andere honden of mensen. Dit wordt in de hondenwereld als bedreigend of agressief, of op zijn minst ‘onbeleefd’ beschouwd. Bij jou doet ze dat soms wel. Soms zit ze gewoon naar je te kijken. Hiermee geeft ze aan dat jullie een intieme band hebben.

Als jouw hond naar je kijkt (zonder dat je zit te eten, want dat is natuurlijk gewoon bedelen), dan geven haar hersenen het hormoon ‘oxytocine’ af. Dit is het verbindingshormoon. Als jij jouw hond ook in de ogen kijkt, gebeurt bij jou hetzelfde. Jullie band wordt hiermee sterker.

3. Zuchten

Als mensen zuchten, kan dit van alles betekenen, van verveling tot frustratie, tot ‘loslaten’. Maar als jouw hond naast jou neerploft en zucht, betekent dit dat ze helemaal tevreden is. Het is een zucht van totale ontspanning.

4. Gekke grommende geluidjes/ kreunen

Ken je dat? Je gaat jouw hond aaien op haar buik of rug ofzo en ze gaat helemaal grommende geluidjes maken en kreunen. Niet agressief grommen, maar van plezier! Dit is het teken van opperste genot. Meestal gaat ze ook hartstochtelijk met haar staart zwaaien en ze wil niet dat je ophoudt met aaien, of wrijven.

5. Tegen je op springen

Dit is een lastige, omdat je niet wil dat jouw hond tegen iedereen op gaat springen. Maar tegen je op springen is een vorm van genegenheid. Ze is zo blij jou te zien en ze houdt zoveel van je, dat ze van opwinding gaat springen.

Als ze dit doet als jij thuis komt (ook al ben je vijf minuten weg geweest), dan houdt ze zielsveel van je.

Helaas is het lastig om ‘soms’ springen af te leren. Dus als je niet wil dat ze tegen bekenden en buren aanspringt, zal je dit moeten afleren.

6. Leunen

Soms sta je even te praten, of je staat te koken en dan gaat jouw hond heel terloops met haar volle gewicht tegen je aan leunen. Dat kan best zwaar zijn.

Maar dit is een signaal dat jouw hond zich zo vertrouwd met jou voelt dat ze zich volledig aan je overgeeft.

Meer lezen? 

We hebben de relevante posts voor je hieronder gesorteerd. 

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief