Stel je voor: jouw hond is zich constant aan het krabben, bijten of likken. Gèk word je er van. En jouw hond wordt er zelf natuurlijk al helemaal gek van. En onrustig. Als jouw hond de hele dag door likt, krabt en bijt, dan bestaat de kans dat zij een allergische reactie heeft op iets uit haar omgeving of uit haar voeding.
Allergie bij honden
Een allergie bij honden komt regelmatig voor. Een allergie is een heftige reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen. De stoffen die zo’n overmatige reactie van het immuunsysteem geven, noemen we ‘allergenen’. Het gaat om stoffen die voor de meeste honden helemaal niet schadelijk zijn, maar bij sommige honden (helaas) een allergische reactie kunnen veroorzaken.
Allergie bij honden gevaarlijk?
Een echte bedreigende allergie is vrij zeldzaam: minder dan 1% van de bevolking (mens of dier) lijdt aan een bedreigende allergie. Denk aan iemand die geen lucht krijgt nadat hij of zij een pinda heeft gegeten. Het komt voor, maar gelukkig niet veel. Het probleem bij honden met een allergie is dat de symptomen van de ene soort allergie vaak dezelfde zijn als bij de andere allergie. Meestal gaat het om extreme jeuk. Maar het is wel verschrikkelijk voor jouw hond om de hele dag door jeuk te hebben.
Welke allergische reactie vertoont een hond meestal?
De meest voorkomende reactie van een allergie bij een hond is jeuk. De jeuk wordt veroorzaakt doordat de huid van de hond wordt aangetast. Je hond zal zich constant krabben, likken en bijten. Hierdoor ontstaan ook weer allerlei nieuwe kwalen: de hond krijgt huidontstekingen met bacteriën en gisten. Vaak gaan de honden stinken en/of krijgen ze kale plekken, of verdikkingen van de huid.
Betekent jeuk altijd een allergie bij een hond?
Nee, jeuk kan allerlei oorzaken hebben, van droge huid tot vlooien. Lees meer in ons artikel ‘Help! Mijn hond heeft jeuk’.
De meest voorkomende allergische reactie bij een hond
- Krabben (vooral rond de oren of de poten)
- Het constant likken (of bijten) van de poten
- Haar verlies
- Chronische huid aandoeningen
- Huidproblemen (die ook weer het gevolg kunnen zijn van het vele krabben, bijten of likken)
- Chronische oor infecties
- Diarree
- Hoesten
- Piepende ademhaling
- Niesen
- Winderigheid
- Braken
Welke allergie bij honden komt het meeste voor?
Met stip op nummer 1 staat de vlooienallergie. In bijna de helft van de gevallen gaat het om een vlooienallergie. Op de tweede plaats staat de inhalatie-allergie (atopie): zo’n 30% van de gevallen. Op de derde plaats staat de voedselallergie, in ongeveer 15% van de gevallen.
We zetten de 4 meest voorkomende allergieen bij honden voor je op een rij
1: Vlooienallergie
Deze allergie bij de hond wordt veroorzaakt door het speeksel van de vlo. Voordat de vlo bloed zuigt, brengt hij namelijk wat speeksel aan in de huid van de hond. En dit geeft een allergische reactie bij sommige honden. Deze allergie bij de hond kan al veroorzaakt worden door een enkel spuugje. Dit kan leiden tot een ernstige huidreactie leiden. Hoe vaker een hond wordt blootgesteld aan de allergeen waar hij gevoelig voor is, hoe eerder hij een allergie zal ontwikkelen. Bescherm jouw hond dus vanaf pups af aan tegen vlooien. Hoe je dit het beste kan doen, lees je in de blog ‘De beste bescherming tegen vlooien, mijten en teken‘.
Symptomen van een vlooienallergie
Honden met een vlooienallergie hebben vooral veel jeuk. Vooral op de buik, de rug, bij de staart en op de poten. Zelfs als je geen enkele vlo aantreft op jouw hond, kan het toch gaan om een allergische reactie op een vlooienbeet.
Hoe stel je een vlooienallergie vast?
De dierenarts zal een huidtest doen bij je hond. Met deze huidtest kan een vlooienallergie worden aangetoond. Het werkt niet in alle gevallen, maar in 90% van de gevallen kan de juiste diagnose worden gesteld.
De behandeling van een vlooienallergie
Hoe minder je hond in aanraking zal komen met vlooien en hun speeksel, hoe minder allergische reactie jouw hond zal hebben. De vlooien moeten dus effectief worden bestreden met vlooienmiddel. Het heeft geen zin om alleen je hond(en) of andere huisdieren te behandelen, omdat de vlooieneieren in de mand, op de bank, op de kussens, in de auto en zelfs in de spleten van je parket liggen. Een vlooienei komt na 2 weken alweer uit. En als je bedenkt dat een volwassen vlo ongeveer 1500 eitjes per maand legt (!), dan is het duidelijk dat ook alle meubels moeten worden behandeld. Gebruik dus een vlooienbestrijdingsmiddel dat volwassen vlooien doodt in de vorm van druppels, tablet of een spray. Behandel daarnaast jouw huis met een omgevingsspray die vlooien en larven doodt. Herhaal de behandelingen elke maand.
In welke periode heeft een hond last van een vlooienallergie?
Helaas zijn er het hele jaar door vlooien. In de herfst zullen de klachten van honden met een vlooienallergie het ergst zijn, omdat de vlooien zich gedurende de zomer het meest hebben voortgeplant.
2: Inhalatie-allergie (atopie)
Nummer 2 op de lijst van meeste voorkomende allergie bij een hond is de inhalatie-allergie, ook wel atopie genoemd. De hond is dan allergisch voor stoffen die kunnen worden ingeademd. De meest voorkomende atopie is een allergie voor de huisstofmijt, althans de uitwerpselen van de mijt. Maar ook komt een allergie voor pollen of schimmels voor. Deze vorm van allergie is vaak erfelijk. Het komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals de labrador, de bullterrier en de Duitse Herder. Maar atopie kan bij alle rassen voorkomen.
Symptomen van een inhalatie-allergie
Honden met atopie hebben vaak jeuk. De huid kan rood en schilferig zijn, met name op de poten, de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren. Vaak komen oorontstekingen voor. De hond met een allergische reactie gaat likken, krabben en bijten waardoor de huidproblemen verergeren. Soms ontstaan dan kale plekken of huidontstekingen. Als een hond lang last heeft van deze allergie kan de huid op bepaalde plekken dikker worden.
Diagnose van inhalatie-allergie
De dierenarts kan met huidonderzoeken en bloedonderzoeken vast stellen of er sprake is van atopie en zo ja, voor welke stoffen jouw hond allergisch is. Aanwijzingen zijn bijvoorbeeld dat jouw hond het ene seizoen meer last heeft van een allergische reactie dan in andere. Jouw hond zal dan behandeld worden met medicijnen door de dierenarts.
Maatregelen bij een allergie voor huisstofmijt
Huisstofmijten zijn er het hele jaar door. Dus als je hond allergisch is voor deze parasiet, dan zal jouw hond het hele jaar door allergische klachten hebben. Het is wel zo dat de luchtvochtigheid in ons deel van de wereld toeneemt in de maanden augustus tot en met november. Huisstofmijten houden van luchtvochtigheid en vermenigvuldigen zich in de maanden (nog) sneller. Als je hond een allergie (atopie) heeft voor huisstofmijt, dan zullen de klachten (jeuk en huidproblemen) in die maanden waarschijnlijk erger worden.
Wat kun je doen tegen deze allergie voor huisstofmijt?
Je kan een aantal maatregelen nemen als je hond lijdt aan een allergie voor de huisstofmijt. Het doel van de maatregelen is om de leefomstandigheden van de mijt te verslechteren. Hierdoor verminder je de allergenen. De hondenmanden en hondenkussens zijn de grootste broeiplaatsen van de huisstofmijt, omdat de mijt daarin voldoende voedsel, vocht en warmte vindt om zich goed te nestelen.
Wassen op 95C
Een mijt overleeft 95C niet: was dus alle hondenmanden en kussens op deze hoge temperatuur, zodat de huisstofmijten wordt gedood. Zorg dus dat je een hondenmand of kussen koopt die op zulke hoge temperaturen kunnen worden gewassen en was alles regelmatig op 95C. De huisstofmijt nestelt zich heel graag in hondenmanden – en kussen, omdat het lichaam van de hond lekker warm en vochtig is. Dat vinden ze héérlijk! Als je hond op jouw bank of andere meubels ligt, zorg dan dat hij op een eigen kleed ligt, die ook op 95C kan worden gewassen.
Stof van de hondenmand
Koop geen hondenmand of bed van paardenhaar, omdat paardenhaar het vocht vasthoudt. En dat vindt de huisstofmijt heerlijk! Ook schuimmatten zijn niet aan te bevelen.
Pluche en speelgoedbeesten
Was ook alle speeltjes van je hond op 95C. Alleen het speelgoed schoonmaken met stofzuiger of lauw water is niet voldoende.
Slaapkamer
Laat jouw hond niet in jouw slaapkamer slapen, omdat de slaapkamer bij uitstek het vochtigst is. Dit geldt ook voor de badkamer of het washok.
Stofzuigen
Stofzuig regelmatig. Vooral als je veel tapijt of vloerbedekking in huis hebt. En als je stofzuigt, zorg dan dat jouw hond daarbij niet aanwezig is, omdat door het stofzuigen het stof gaat rond dwarrelen. Houten vloeren of plavuizen verdienen de voorkeur, omdat de huisstofmijt zich daarin minder goed kan nestelen. Een stoomreiniger kan bij plavuizen uitkomst bieden. Door dit apparaat worden vloeren op hele hoge temperaturen gereinigd waardoor huisstofmijten wordt gedood.
3: Voedselallergie
Bij een voedselallergie krijgt de hond een allergische reactie op stoffen die het lichaam van de hond binnenkomen via het eten. De hond heeft een allergische reactie op de eiwitten die voorkomen in de voeding. Deze allergie ontstaat in veel gevallen voor het eerste levensjaar van een pup, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Meestal (in driekwart van de gevallen) gaat het om een allergie voor eiwitten in rund, zuivel, tarwe en kip.
Symptomen van een voedselallergie bij een hond
De hond kan allerlei huidproblemen krijgen, matige tot ernstige jeuk en/of maag- en darmproblemen zoals winderigheid, braken en diarree. Ook kan de hond last hebben van regelmatig terugkerende oorontstekingen.
Diagnose van een voedselallergie
Deze vorm van allergie bij honden is veel lastiger om vast te stellen dan bijvoorbeeld een vlooienallergie. Lees meer over deze allergie bij honden in het artikel ‘voedselallergie bij honden’.
4: Contact-allergie
Deze allergie bij de hond wordt veroorzaakt door stoffen die via de huid inwerken, zoals cosmetische producten. Denk bijvoorbeeld aan hondenshampoo. Deze vorm van allergie bij honden komt nauwelijks voor.
Hoe constateer je een allergie bij een hond?
Als jouw hond extreme jeuk heeft, zich veel likt en krabt, huidproblemen en/of chronische oorontstekingen en/of diarree heeft of veel braakt, ga dan naar een dierenarts.
Hoe gaat een diagnose in zijn werk?
Eerst zal de dierenarts nagaan of de hond allergisch is voor vlooien. Dit is namelijk vrij eenvoudig vast te stellen. Als de hond niet allergisch is voor parasieten, dan wordt onderzocht of er sprake is van een voedselallergie. Dit gaat door middel van een dieet. In ons artikel ‘Voedselallergie bij honden’ lees je meer over dit dieet. Als het geen voedselallergie is, dan is er dus sprake van atopie.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.