Altijd dezelfde hondenbrokken? Dat is toch niet leuk voor een hond? Op het web zijn tientallen zo niet duizenden blogs, weblogs, artikelen en foto’s over eten en koken te vinden met de meest smakelijke, mooie en fantastische gerechten. Wij mensen voelen heel veel emotie bij eten. Het is dan ook volkomen logisch dat wij deze emotie ook op onze lieve trouwe hond projecteren. Want hoe lekker een gerecht ook is, wij zouden het vreselijk vinden om dag in dag uit hetzelfde gerecht te eten. Geldt dit niet ook voor onze hond?

Altijd dezelfde hondenbrokken: Vinden honden het saai?

Nee, de meeste honden vinden het niet saai om elke dag dezelfde hondenbrokken te eten. Deze emotie hoeven we niet op onze hond te projecteren. Wat een opluchting! Een hond vindt het heerlijk om dag in dag uit dezelfde brokken te eten. Sterker nog: te veel variëren met verschillende merken hondenbrokken kan soms leiden tot darmproblemen en diarree.

Premium hondenbrokken

Het  belangrijkste is dat het dieet van jouw geliefde hond evenwichtig en gezond is en dat jouw hond de voeding krijgt die hij/zij nodig heeft. In het artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’, wordt hier uitgebreid op ingegaan. Als je jouw hond hondenbrokken geeft, is het belangrijk dat al die voedingsstoffen daadwerkelijk in dat brokje zitten verwerkt. Wil je weten hoe alle voedingsstoffen in zo’n kleine brok komen? Lees het in ons artikel ‘Wat is het verschil tussen geperste en geëxtrudeerde hondenbrokken’. Als je eenmaal een goed merk hebt gekozen, kan je het beste altijd dit merk geven. Het te veel variëren met verschillende merken hondenbrokken kan tot darm- en maagproblemen leiden. Vervelend voor je hond (en voor jou).

Overstappen op een ander merk hondenbrokken

Hiermee is niet gezegd dat het wisselen van merk koste wat kost moet worden voorkomen. Het is helemaal geen probleem om van het ene vaste merk hondenbrokken naar het andere merk over te stappen, als deze overstap geleidelijk gebeurt. U kunt het beste in 7 dagen overstappen zoals wordt uitgelegd in de blog ‘Overstappen op een ander hondenvoer‘.

Toch kan het gezondheidsvoordelen hebben om af te wisselen

Variëren kan op allerlei manieren.Je kan het voer van jouw hond om de andere zak veranderen, of het maaltijd per maaltijd veranderen. Hoe vaak, hoe snel en hoe drastisch het voedsel van een hond moet worden veranderd, hangt af van de gevoeligheid van zijn maag voor verandering en soorten eiwitten, evenals de levensstijl van een huisdierliefhebber. Er zijn veel verschillende redenen om een ​​roterend voedingsprogramma aan te nemen, variërend van het toevoegen van interesse aan maaltijdtijden of het toevoegen van voedingsvariatie.

hond krijgt brokje van zijn baas

De voordelen van het afwisselen van verschillende hondenbrokken

Als je dus een goede hondenbrok geeft, is afwisselen absoluut geen must. Toch kan af en toe variëren geen kwaad, en zelfs gezondheidsvoordelen opleveren (als je geen allergische hond hebt)

Verschillende aminozuren, vetzuren, mineralen en vitamines

Verschillende dierlijke eiwitten hebben verschillende aminozuur- en vetzuurprofielen, evenals verschillende mineralen en vitamines. Rundvlees bevat bijvoorbeeld aanzienlijke hoeveelheden ijzer, maar bevat minder omega-3-vetzuren dan varkensvlees1. Aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, verschillen ook enigszins tussen verschillende dierlijke eiwitbronnen. Kalkoenvlees bevat grotere hoeveelheden van het aminozuur tryptofaan dan varkensvlees1. Rotatoevoeding voegt dan ook variatie aan het dieet van jouw hond toe. Door rotatievoeding krijgt jouw hond diversiteit in zijn of haar voeding.

Eiwitblootstelling

Voedselgevoeligheden bestaan bij honden, maar worden vaak verkeerd gediagnosticeerd of verward met voedselallergieën2. Voedselallergieën veroorzaken een immuun-gemedieerde reactie2, terwijl voedselgevoeligheden veel vaker voorkomen en zich traditioneel manifesteren als slechte voedselreacties, waaronder zachte ontlasting, overtollige gas, jeukende droge huid en jeukende poten en oren3. Lees over voedselallergie in onze blog: ‘Een voedselallergie bij jouw hond‘. Net als mensen kan blootstelling aan verschillende eiwitten de kans op het ontwikkelen van voedselgevoeligheden verminderen. Het voeren van een roterend dieet aan een volwassen hond (met een puppy is het niet verstandig) stelt ze bloot aan een breder scala aan eiwitten en helpt zo gevoeligheden te voorkomen. 

Een hond heeft ook smaakpapillen

Hoewel de meeste honden hondenbrokken dus niet saai vinden of het vervelend vinden om elke dag dezelfde hondenbrokken te eten, hebben zij uiteraard wel smaakpapillen en worden zij van sommige etenswaren nu eenmaal meer opgewonden dan van andere etenswaren. Je mag jouw hond dan ook best trakteren op iets nieuws, daar worden jij èn jouw hond immers blij van.

Moeilijke eters

Sommige honden zijn moeilijke eters. Rotatievoeding houdt honden geïnteresseerd in het voer en voorkomt smaakvermoeidheid. Rotatievoeding biedt ook de nieuwheid van nieuwe voedingsmiddelen4. Dit kan helpen de inname van kieskeurige eters of dieren met een verminderde eetlust te stimuleren.

Welke hondenbrokken en soorten voer kunnen worden afgewisseld?

We hebben verschillende soorten hondenbrokken die bij de meeste honden probleemloos kunnen worden afgewisseld. Dit geldt natuurlijk niet voor honden die allergisch zijn voor een bepaald dierlijk eiwit! Als je eenmaal hebt vastgesteld welk voer een allergische hond mag eten, is het zaak om je strikt aan dat voer te houden.

Go Native

De hondenbrokken van Go Native worden in Ierland gemaakt. Alle ingrediënten zijn volledig traceerbaar en komen uit het Verenigd Koninkrijk. De vier smaken van Go Native voor volwassen honden zijn allemaal samengesteld op basis van dezelfde uitgangspunten. Het zijn mono proteïne brokken, dat wil zeggen dat in elke smaak alleen eiwitten van één dierlijke bron verwerkt zijn. Daarbij gaat het bij 3 varianten om dierlijke eiwitten waar minder dan 2% van de honden allergisch voor zijn: zalm, haring en eend. Hypoallergeen op alle fronten dus. 

Alle smaken bevatten 70% vlees of vis, waarvan 40% vers verwerkt en 30% groenten en fruit. Bij elke vlees (of vis)soort zijn weer andere groenten en fruitsoorten toegevoegd. De hondenbrokken van Go Native voor volwassen honden zijn er in vier verschillende varianten, die probleemloos met elkaar kunnen worden afgewisseld. Wij kunnen de Go Native Biologische haring met wortel en boerenkool van harte aanbevelen. Deze zit boordevol de gezonde Omega 3 vetzuren. 

  1.  

Acana Singles

De hondenbrokken van Acana Singles zijn eveneens gebaseerd op het mono eiwit principe. Vandaar de naam Singles:)) Ze bevatten 50% vlees of vis, waarvan 1/3e vers verwerkt. De rest van de ingrediënten zijn groenten en fruit. Deze brokken zijn ideaal voor roterend voeren. Alle smaken zijn zo samengesteld dat je ze met elkaar kunt afwisselen. De Acana Singles-recepten zijn specifiek ontworpen om slechts vijf klassen van macro-ingrediënten te bevatten met dezelfde botanische stoffen en laag-glycemische koolhydraten, waardoor hondenouders de variatie in het dieet kan toevoegen die traditioneel in het wild wordt gezien, met minimale kans op maag-darmklachten.

Orijen Whole Prey hondenbrokken

Alle verschillende Orijen Whole Prey hondenbrokken kunnen probleemloos met elkaar worden afgewisseld. De Orijen Whole Prey hondenbrokken voor volwassen honden zijn er in 6 verschillende smaken (waarvan één alleen maar vis) en al deze smaken zijn inwisselbaar, zonder dat er darm -of spijsverteringsproblemen ontstaan. Ze bevatten allemaal 85% vlees en 15% groente en fruit.

Ziwi Peak

Bij Ziwi Peak kan je eigenlijk niet eens van hondenbrokken spreken, omdat het in feite gaat om vers vlees dat op een slimme wijze gedroogd is.  De meeste smaken zijn – net als de Acana Singles en Go Native – gebaseerd op het mono proteïne beginsel. Dat wil zeggen dat slechts één dierlijk eiwit is verwerkt in het product. Maar Ziwi Peak heeft ook hondenbrokken met meerdere soorten dierlijke eiwitten. De verschillende smaken van Ziwi Peak kan je laten roteren. Ook kan je de hondenbrokken van Ziwi Peak afwisselen met het natvoer, bijvoorbeeld de ene dag droogvoer, de andere dag natvoer.

Edgard & Cooper

De verschillende smaken hondenbrokken van Edgard & Cooper zijn op dezelfde manier samengesteld. Als je een rotatiedieet zou willen doen met jouw hond, zou je de smaken dus kunnen afwisselen (mits je hond niet allergisch is). Ook zou het droogvoer van Edgard & Cooper kunnen afwisselen met natvoer. Dan kan je veel variatie toepassen. Je zou bijvoorbeeld in de ochtend hondenbrokken kunnen geven en in de avond natvoer. In beide soorten voer zitten alle voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft.

Hubertus Gold

Jij wordt misschien niet zo opgewonden van groene pens, maar jouw hond wel! Een blik natvoer voor je hond een heerlijke en gezonde traktatie. De blikken van Hubertus Gold bevatten bovendien alle noodzakelijke voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft en bieden dan ook een volwaardige maaltijd voor jouw hond. Een maaltijd met blikvoer is dan ook een uitstekende vervanging van een maaltijd met alleen hondenbrokken. 

Conclusie

Vinden honden dezelfde hondenbrokken saai? Nee, dat zeker niet. Een premium hondenbrok bevat alle voedingsstoffen die jouw hond dagelijks nodig heeft. Afwisselen mag, maar hoeft dus zeker niet. Wil je voor jouw hond toch meer afwisseling? Dat kan op allerlei verschillende manieren. Je kan verschillende smaken droogvoer met elkaar afwisselen of droogvoer met natvoer. Als je verschillende hondenbrokken gaat afwisselen, raden wij aan om het bij één merk te houden, zodat spijsverteringsproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Bronnen
  1. USDA Databank voedingssamenstelling. Betreden 4 april 2018. DOI: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
  2. Chesney, C.J. 2006. Voedselgevoeligheid bij de hond: een kwantitatief onderzoek. Journal of Small Animal Practice. 43 (5): 203-207 3. Wills, R., & Harvey, R. 1994.
  3. Diagnose en management van voedselallergie en -intolerantie bij honden en katten. Australian veterinary journal.71 (10): 322-6
  4. Stasiak, M. 2002. De ontwikkeling van voedselvoorkeuren bij katten: de nieuwe richting. Nutritional neuroscience.
Vanaf: 51.95

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.