Altijd dezelfde hondenbrokken? Dat is toch niet leuk voor een hond? Op het web zijn tientallen zo niet duizenden blogs, weblogs, artikelen en foto’s over eten en koken te vinden met de meest smakelijke, mooie en fantastische gerechten. Wij mensen voelen heel veel emotie bij eten. Het is dan ook volkomen logisch dat wij deze emotie ook op onze lieve trouwe hond projecteren. Want hoe lekker een gerecht ook is, wij zouden het vreselijk vinden om dag in dag uit hetzelfde gerecht te eten. Geldt dit niet ook voor onze hond?

Altijd dezelfde hondenbrokken: Vinden honden het saai?

Nee, de meeste honden vinden het niet saai om elke dag dezelfde hondenbrokken te eten. Deze emotie hoeven we niet op onze hond te projecteren. Wat een opluchting! Een hond vindt het heerlijk om dag in dag uit dezelfde brokken te eten. Sterker nog: te veel variëren met verschillende merken hondenbrokken kan soms leiden tot darmproblemen en diarree.

Premium hondenbrokken

Het  belangrijkste is dat het dieet van jouw geliefde hond evenwichtig en gezond is en dat jouw hond de voeding krijgt die hij/zij nodig heeft. In het artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’, wordt hier uitgebreid op ingegaan. Als je jouw hond hondenbrokken geeft, is het belangrijk dat al die voedingsstoffen daadwerkelijk in dat brokje zitten verwerkt. Wil je weten hoe alle voedingsstoffen in zo’n kleine brok komen? Lees het in ons artikel ‘Wat is het verschil tussen geperste en geëxtrudeerde hondenbrokken’. Als je eenmaal een goed merk hebt gekozen, kan je het beste altijd dit merk geven. Het te veel variëren met verschillende merken hondenbrokken kan tot darm- en maagproblemen leiden. Vervelend voor je hond (en voor jou).

Overstappen op een ander merk hondenbrokken

Hiermee is niet gezegd dat het wisselen van merk koste wat kost moet worden voorkomen. Het is helemaal geen probleem om van het ene vaste merk hondenbrokken naar het andere merk over te stappen, als deze overstap geleidelijk gebeurt. U kunt het beste in 7 dagen overstappen zoals wordt uitgelegd in de blog ‘Overstappen op een ander hondenvoer‘.

De gezondheidsvoordelen van het afwisselen van hondenbrokken

Als je dus een goede hondenbrok geeft, is afwisselen absoluut geen must. Toch kan af en toe variëren met verschillende vleessoorten geen kwaad, en zelfs gezondheidsvoordelen opleveren (als je geen allergische hond hebt).

We noemen het afwisselen van verschillende vleessoorten: een rotatiedieet. Dit kan zeker gezondheidsvoordelen hebben, mits je bij dat afwisselen blijft bij één merk. De reden daarvan is dat het belangrijk is dat de verschillende varianten droogvoer of natvoer precies hetzelfde zijn samengesteld, zodat het roteren geen darmproblemen oplevert.

Waarom een rotatiedieet?

Verschillende vlees- en vissoorten bevatten andere hoeveelheden eiwitten per 100 gram en bevatten andere hoeveelheden vitamines en mineralen.

Boerboel en Ridgeback

Verschillende aminozuren, vetzuren, mineralen en vitamines

Verschillende dierlijke eiwitten hebben verschillende aminozuur- en vetzuurprofielen, evenals verschillende mineralen en vitamines. Lees meer over eiwitten in de blog Eiwitten in hondenvoer.

Sommige vleessoorten bevatten meer eiwitten per 100 gram dan andere. Kip, kalkoen, hert/ree, rund en lamsvlees bevatten veel eiwitten per 100 gram, namelijk 31 gram(kip), 29 gram (kalkoen), 27 gram (rund), 26 gram (hert/ree), en 25 (lam). Eendenvlees en zalmvlees bevatten minder eiwitten per 100 gram, namelijk 19 gram (eend) en 20 gram (zalm). Maar daar staat tegenover dat deze beide laatste vleessoorten veel gezonde Omega 3 en Omega 6 vetzuren bevatten.

Eendenvlees bevat daarnaast ook veel B-vitamines, vitamine K en relatief veel selenium, fosfor en ijzer. Rundvlees bevat relatief veel zink en selenium. En ijzer. In rundvlees zit veel vitamine B12.

Zalm bevat naast de gezonde Omega 3 en Omega 6 vetzurenvitamine A, B1, B2, veel B3, B6 en B12, vitamine D. Zalmvlees is rijk aan kalium, selenium, foliumzuur en koper. Ook bevat zalm relatief veel magnesium, net als makreel en andere vette vissoorten.

Kip bevat veel vitamine B6, B2, fosfor, selenium en koper. Kippenlever is rijk aan vitamine A. Kalkoenvlees bevat veel tryptofaan, dat in het lichaam wordt omgezet in serotine, het gelukshormoon. Je hond kan zich letterlijk blij eten. Daarnaast bevat kalkoen veel vitamine B12 en selenium, zink en ijzer.

Varkensvlees bevat heel veel vitamine B1. Verder bevat B3, B6 en B12. Ook levert varkensvlees ijzer, fosfor, zink en selenium. Hertenvlees is van nature mager en bevat vitamine B6 en B12, niacine, zink, ijzer.

Konijnenvlees ibevat veel B3 (niacine) en B12, fosfor, potassium en selenium. En konijn bevat relatief veel Omega 3 vetzuren. Lamsvlees bevat vitaminen en mineralen, zoals B3 (niacine) kalium, magnesium, zink en ijzer.

Eiwitblootstelling

Voedselgevoeligheden bestaan bij honden, maar worden vaak verkeerd gediagnosticeerd of verward met voedselallergieën2. Voedselallergieën veroorzaken een immuun-gemedieerde reactie2, terwijl voedselgevoeligheden veel vaker voorkomen en zich traditioneel manifesteren als slechte voedselreacties, waaronder zachte ontlasting, overtollige gas, jeukende droge huid en jeukende poten en oren3. Lees over voedselallergie in onze blog: ‘Een voedselallergie bij jouw hond‘. Net als mensen kan blootstelling aan verschillende eiwitten de kans op het ontwikkelen van voedselgevoeligheden verminderen. Het voeren van een roterend dieet aan een volwassen hond (met een puppy is het niet verstandig) stelt ze bloot aan een breder scala aan eiwitten en helpt zo gevoeligheden te voorkomen.

Een hond heeft ook smaakpapillen

Hoewel de meeste honden hondenbrokken dus niet saai vinden of het vervelend vinden om elke dag dezelfde hondenbrokken te eten, hebben zij uiteraard wel smaakpapillen en worden zij van sommige etenswaren nu eenmaal meer opgewonden dan van andere etenswaren. Je mag jouw hond dan ook best trakteren op iets nieuws, daar worden jij èn jouw hond immers blij van.

Moeilijke eters

Sommige honden zijn moeilijke eters. Rotatievoeding houdt honden geïnteresseerd in het voer en voorkomt smaakvermoeidheid. Rotatievoeding biedt ook de nieuwheid van nieuwe voedingsmiddelen4. Dit kan helpen de inname van kieskeurige eters of dieren met een verminderde eetlust te stimuleren.

Hoe kan je veilig vlees- en vissoorten meer variëren?

Ani Puro

De 100% vleessnacks van Ani Puro zijn ideaal om te variëren met verschillende vleessoorten. We hebben ze namelijk in drie variaties: eend, kalkoen en rund. Het gaat om gedroogd stukjes vlees met een hoogwaardig aminozuur profiel. Hierdoor kan je het dieet van je hond zonder enige spijsverteringsproblemen uitbreiden met een vleessoort die niet in zijn of haar voer verwerkt zit. Zit in de door jou gekozen hondenbrokken alleen kip verwerkt? Geef dan Ani Puro minicubes eend bijvoorbeeld als variatie. Of kies voor kalkoen dat veel tryptofaan bevat.  Ben je met je hond aan het trainen? Geef dan Ani Puro minicubes beef voor extra ijzer.

Merken waarbij je de varianten met elkaar kan afwisselen

We hebben verschillende soorten hondenbrokken die bij de meeste honden probleemloos kunnen worden afgewisseld, passend in een rotatiedieet. Dit geldt natuurlijk niet voor honden die allergisch zijn voor een bepaald dierlijk eiwit! Als je eenmaal hebt vastgesteld welk voer een allergische hond mag eten, is het zaak om je strikt aan dat voer te houden.

Clydach

Al het hondenvoer van dit fantastische merk uit Engeland, Clydach kan je goed met elkaar afwisselen. Het droogvoer is op dezelfde unieke wijze samengesteld, zodat je de verschillende varianten kan roteren. Dus je kan rustig de ene dag Welsh Lamb geven en de andere dag English duck. En dit geldt ook voor het natvoer van Clydach. Het verwerkte vlees wordt betrokken van vaste, vertrouwde, Engelse en Schotse leveranciers, die de dieren op ethische wijze houden en fokken.

Aanbieding!

Go Native

De hondenbrokken van Go Native worden in Ierland gemaakt. Alle ingrediënten zijn volledig traceerbaar en komen uit het Verenigd Koninkrijk. De vier smaken van Go Native voor volwassen honden zijn allemaal samengesteld op basis van dezelfde uitgangspunten. Het zijn mono proteïne brokken, dat wil zeggen dat in elke smaak alleen eiwitten van één dierlijke bron verwerkt zijn. Daarbij gaat het bij 3 varianten om dierlijke eiwitten waar minder dan 2% van de honden allergisch voor zijn: zalm, haring en eend. Hypoallergeen op alle fronten dus.

Alle smaken bevatten 70% vlees of vis, waarvan 40% vers verwerkt en 30% groenten en fruit. Bij elke vlees (of vis)soort zijn weer andere groenten en fruitsoorten toegevoegd. De hondenbrokken van Go Native voor volwassen honden zijn er in vier verschillende varianten, die probleemloos met elkaar kunnen worden afgewisseld.

Carnilove Into The Wild

Carnilove into the Wild heeft drie verschillende lijnen: Carnilove, Carnilove Fresh en Carnilove True Fresh. De verschillende lijnen zijn allemaal hetzelfde samengesteld en kunnen worden gevarieerd. Dus de Carnilove Eend en Fazant kan je afwisselen met de Carnilove Lam en Wild Zwijn. Ook de variaties binnen de Fresh lijn en binnen de Tru Fresh lijn zijn met elkaar af te wisselen. Carnilove heeft ook natvoer in blik en gestoomd vlees in pouches.

Als je wil variëren kan je bij Carnilove het natvoer afwisselen met de hondenbrokken om meer smaak aan het eten van je hond te geven. Carnilove heeft ook gestoomd vlees; de zogenaamde pouches. Je kan variëren door bijvoorbeeld je hond ‘s ochtends de hondenbrokken te geven en een overheerlijke pouch als avondeten.

Orijen Whole Prey hondenbrokken

Alle verschillende Orijen Whole Prey hondenbrokken kunnen probleemloos met elkaar worden afgewisseld. De Orijen Whole Prey hondenbrokken voor volwassen honden zijn er in 6 verschillende smaken (waarvan één alleen maar vis) en al deze smaken zijn inwisselbaar, zonder dat er darm -of spijsverteringsproblemen ontstaan. Ze bevatten allemaal 85% vlees en 15% groente en fruit.

Ziwi Peak

Bij Ziwi Peak kan je eigenlijk niet eens van hondenbrokken spreken, omdat het in feite gaat om vers vlees dat op een slimme wijze gedroogd is.  De meeste smaken zijn – net als de Acana Singles en Go Native – gebaseerd op het mono proteïne beginsel. Dat wil zeggen dat slechts één dierlijk eiwit is verwerkt in het product. Maar Ziwi Peak heeft ook hondenbrokken met meerdere soorten dierlijke eiwitten. De verschillende smaken van Ziwi Peak kan je laten roteren. Ook kan je de hondenbrokken van Ziwi Peak afwisselen met het natvoer, bijvoorbeeld de ene dag droogvoer, de andere dag natvoer.

Edgard & Cooper

De verschillende smaken hondenbrokken van Edgard & Cooper zijn op dezelfde manier samengesteld. Als je een rotatiedieet zou willen doen met jouw hond, zou je de smaken dus kunnen afwisselen (mits je hond niet allergisch is). Ook zou het droogvoer van Edgard & Cooper kunnen afwisselen met natvoer. Dan kan je veel variatie toepassen. Je zou bijvoorbeeld in de ochtend hondenbrokken kunnen geven en in de avond natvoer. In beide soorten voer zitten alle voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft.

Hubertus Gold

Jij wordt misschien niet zo opgewonden van groene pens, maar jouw hond wel! Een blik natvoer voor je hond een heerlijke en gezonde traktatie. De blikken van Hubertus Gold bevatten bovendien alle noodzakelijke voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft en bieden dan ook een volwaardige maaltijd voor jouw hond. en ze kunnen probleemloos met elkaar worden afgewisseld. Geef je dan ene dag Hubertus Gold konijn, wissel daarna af met Hubertus Gold lam. Speciaal voor de variatie biedt Hubertus Gold ook nog speciale seizoensmenu’s en special editions. Als je wil kan je jouw hond elke dag van de week verwennen met een ander menu van Hubertus Gold. en heb je een puppy?  Dan zijn er drie verschillende smaken om mee te variëren. 

Variatie zit al in de brokken

Veel merken die wij in ons assortiment hebben, gebruiken meerdere vlees- of vissoorten in hun voeding.

Clydach venison

Clydach British Venison is een mix van vers en gedroogd hertenvlees en vers en gedroogd zalmvlees. Als je dit product geeft, geef je dus het beste van 2 werelden.

Carnilove

Carnilove into the Wild gebruikt bij verschillende variaties meerdere vlees- en vissoorten in hun hondenbrokken. Bijvoorbeeld Carnilove Fresh Karper en Forel en Carnilove Kip en Konijn. En het aardige bij Carnilove is dat er veel varianten zijn met vleessoorten die niet veel voorkomen in hondenvoer, zodat de kans op een voedselallergie minimaal is.

Acana Classic, Heritage en Regionals

Alle Acana hondenbrokken – behalve de Singles – gebruiken meerdere vlees – en vissoorten. In de Acana Classics en Heritage brokken zitten drie verschillende vlees- en vissoorten. In de Regionals zelfs 5.

Orijen

Ook in Orijen worden meerdere vlees- en vissoorten verwerkt. er zitten – afhankelijk van de variant 5 à 7 verschillende vlees- en vissoorten in Orijen. in Orijen Tundra zitten zelfs 8 verschillende vlees- en vissoorten.

Conclusie

Vinden honden dezelfde hondenbrokken saai? Nee, dat zeker niet. Een premium hondenbrok bevat alle voedingsstoffen die jouw hond dagelijks nodig heeft. Afwisselen mag, maar hoeft dus zeker niet. Wil je voor jouw hond toch meer afwisseling? Dat kan op allerlei verschillende manieren. Je kan verschillende smaken droogvoer met elkaar afwisselen of droogvoer met natvoer. Als je verschillende hondenbrokken gaat afwisselen, raden wij aan om het bij één merk te houden, zodat spijsverteringsproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Speciaal voor iedereen die een rotatiedieet wil geven, hebben wij bundels gemaakt. Dan heb je meteen alle variaties in één keer. Wij wensen jouw hond(en) smakelijk eten:)

Bronnen
  1. USDA Databank voedingssamenstelling. Betreden 4 april 2018. DOI: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
  2. Chesney, C.J. 2006. Voedselgevoeligheid bij de hond: een kwantitatief onderzoek. Journal of Small Animal Practice. 43 (5): 203-207 3. Wills, R., & Harvey, R. 1994.
  3. Diagnose en management van voedselallergie en -intolerantie bij honden en katten. Australian veterinary journal.71 (10): 322-6
  4. Stasiak, M. 2002. De ontwikkeling van voedselvoorkeuren bij katten: de nieuwe richting. Nutritional neuroscience.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief