Artrose bij honden komt heel veel voor. Volgens onderzoek hebben maar liefst 20% van de honden ouder dan 1 jaar last van artroseklachten. Vooral oudere honden hebben last van artrose. Maar wat is artrose? En wat kan je doen om jouw hond met artrose te helpen? 

Artrose hond

Artrose is een langdurige verstoring van het kraakbeen. Kraakbeen is de gladde en elastische materie waarmee botten bekleed zijn, zodat ze makkelijk kunnen bewegen. Met de jaren kan dit kraakbeen minder soepel en elastisch worden, afnemen en zelfs helemaal verdwijnen. Het resultaat is dat botten elkaar raken waardoor ze minder soepel kunnen bewegen en waardoor pijn, stijfheid en soms zwellingen ontstaan. 

Welke gewrichten

Artrose bij honden kan bij alle gewrichten ontstaan. Bij een hond komt artrose het meest voor in de heup, knie, pols, schouder en elleboog. Ook komt het nog wel eens voor in de wervel gewrichten.

Oorzaken van artrose bij honden

Ouderdom

Oorzaak is vaak simpelweg de ouderdom. Kraakbeen slijt nu eenmaal.

Grote rassen

Bepaalde grote hondenrassen hebben meer last van artrose, zoals de Benner Sennen, de Labrador, de Dobermann. Door het grote gewicht van deze rassen worden de gewrichten zwaarder belast. 

Overgewicht

Belangrijke oorzaak is verder overgewicht bij honden. Ook dit heeft vooral met het gewicht van de honden te maken. De gewrichten zijn niet bedoeld om zoveel gewicht te dragen. Honden met overgewicht zitten dan ook in de gevarenzone.

Dikke puppy’s

Ook honden die als puppy te dik waren– en daardoor te snel zijn gegroeid – kunnen later artrose klachten krijgen. Dat geldt ook voor puppy’s die te vroeg te lang hebben gewandeld.

Erfelijke afwijkingen

Verder kan artrose veroorzaakt worden door erfelijke factoren of aangeboren afwijkingen.

Breuk/kneuzing

En artrose kan veroorzaakt worden door een breuk of een kneuzing.

Artrose hond syptomen 

Hoe herken je of jouw hond artrose heeft? Als jouw hond last heeft van deze symptomen, laat haar dan snel onderzoeken door jouw dierenarts.

Artrose hond, wat te doen? 

Jouw dierenarts zal aan jouw hond medicijnen voorschrijven. Maar er zijn daarnaast ook stappen die jij kan zetten om de pijn bij jouw hond te verlichten en om verdere gewrichtsslijtage te voorkomen.

1. Investeer in een orthopedisch hondenkussen

Een orthopedisch hondenkussen kan veel pijn voorkomen en verdere gewrichtsslijtage voorkomen. In ons Doctor Bark orthopedisch hondenkussen zit een speciaal ‘Back to Shape’ vulmateriaal, dat met siliconen is behandeld, die de drukbelastingen van jouw hond opvangt. Jouw hond drukt namelijk met haar gewrichten door het kussen heen. Het vulmateriaal van Doctor Bark veert als het ware terug, zodat jouw hond haar gewrichten op geen enkele manier belast en haar wervelkolom recht blijft, in plaats van hangt. Zij zweeft als het ware boven de grond.  Hierdoor wordt verdere gewrichtsslijtage voorkomen en wordt de pijn minder.

2. Overgewicht voorkomen

Verder is het belangrijk dat jouw hond op een goed,  gezond gewicht komt en blijft. Elke gram overgewicht belast de gewrichten van jouw hond extra en lijdt tot verdere slijtage en meer pijnklachten. Overleg met jouw dierenarts wat het gezonde gewicht is van jouw hond en stel een afvalschema op. Lees meer in ons artikel ‘Overgewicht bij honden‘.

3. Beweging

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar honden – ook oudere honden – hebben nog steeds veel behoefte aan beweging. Je zult wel minder vaak, minder lang en minder intensief jouw hond moeten laten bewegen, maar dagelijkse activiteit is en blijft een absolute must om spiermassa te behouden. Deze spiermassa heeft jouw hond namelijk nodig om te staan, te zitten, omhoog te komen enzovoorts. Laat jouw hond dus regelmatig bewegen en dan gedurende korte tijd. Voorkom piekbelastingen, zoals snelle wendingen (als hond achter bal aan rent bijvoorbeeld), traplopen, sprinten, springen.

4. Fysiotherapie

Is jouw hond een zwemmer? Zwemmen is een ideale lichaamsactiviteit voor honden met artrose omdat zij met zwemmen al haar spieren gebruikt terwijl zwemmen de gewrichten niet belast. Zwemmen is dus een ideale vorm van fysiotherapie. Als je hond geen zwemmer is, zal je naar een andere vorm moeten kijken. Overleg dit met je dierenarts. Ook massage kan enorm helpen bij honden met artrose.

Artrose hond voedingssupplement

5. Geef dagelijks extra Omega 3-vetzuren

Als jouw hond artrose heeft, is het belangrijk dat zij Omega 3 krijgt, en dan met name EPA, omdat deze Omega 3- vetzuur ontstekingsremmend werkt. Lees meer in ons artikel ‘Het belang van Omega 3 vetzuren voor honden‘. Of geef hondenvoer waar van nature al veel Omega 3-vetzuren in zitten,  zoals al het hondenvoer van Clydach. In alle Clydach producten zit van nature Omega 3-vetzuren in. Bovendien worden er Omega 3-vetzuren toegevoegd, vanwege de positieve effecten. Of geef Go Native Biologische Zalm met Spinazie en Gember. Dit voer bevat maar liefst 4,4% Omega 3 -vetzuren (waarvan 1,4% DHA en 0,9% EPA). Daarnaast bevat het 600 mg/kg glucosamine en 450 mg/kg chondroïtine. Omega 3 is uitstekend supplement voor een hond met artrose. omega 3 werkt ook preventief. 

6. Geef dagelijks een supplement glucosamine/chondroitine

Voor jouw hond met artrose is het belangrijk dat zij elke dag glucosamine en chondroitine binnenkrijgt. Bij dieren is inmiddels gebleken dat glucosaminesulfaat daadwerkelijk werkzaam is bij artrose, vooral van de knie. En zeker als het gedurende enkele maanden is gebruikt. Chondroïtine sulfaat vermindert bij dieren de afbraak van kraakbeen en stimuleert de groei van nieuw kraakbeen. Lees alles over glucosamine en chondroïtine in onze blog: ‘Glucosamine en chondroïtine in hondenvoer‘.

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip and Joint Oil

34.50

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip & Joint

28.95

Vitaminen en Supplementen

Icelandpet Omega-3 sardientjesolie

Vanaf: 18.85
Uitverkocht

TOP 3 Hondenvoer voor voor honden met artrose

Doctor Bark Orthopedisch Hondenkussen

Dit orthopedisch hondenkussen zakt niet door, ook niet na jarenlang intensief gebruik. Dit komt door het vulmateriaal, die ze Doctor Bark Back-to-Shape binnenvoering noemen. Ze gebruiken hiervoor een bolvormig vulmateriaal die behandeld is met siliconen. Op de plekken waar je hond het kussen raakt, veert het materiaal als het ware terug, zodat jouw hond de grond niet raakt, maar als het ware boven de grond zweeft.Gewone kussens (of meubels) hebben dit niet. Daar raken de gewrichten van de hond de grond en ‘hangt’ de wervelkolom van de hond. Door het Back- to -Shape vulmateriaal ligt de wervelkolom van de hond recht.Als je hond op dit orthopedisch hondenkussen ligt, zal zij veel minder pijn hebben in haar gewrichten en zullen haar spieren volledig kunnen ontspannen. Ook werkt het orthopedisch hondenkussen preventief voor gewrichtsklachten.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief