De vraag die veel mensen zich stellen is of ze hun hond of puppy rauw vlees / KVV, droge brokken of natvoer zullen geven. Welk soort voer is de beste? Het antwoord is: allemaal of geen van allen; alles hangt af van de kwaliteit van het soort voer die je kiest. Dat lijkt misschien een flauw antwoord, maar dat is wat het is.
Je kan niet in het algemeen zeggen: rauw vlees is beter dan hondenbrokken. Of natvoer is beter dan droogvoer. Het antwoord hangt af van de kwaliteit van het verse of rauwe vlees, de kwaliteit van de hondenbrokken en de kwaliteit van het natvoer.
Welke voedingsstoffen heeft een hond elke dag nodig?
Een hond heeft elke dag bepaalde voedingsstoffen nodig om voldoende energie te hebben voor alle lichamelijke processen (hart kloppen/ spijsvertering/ ademhalen), voor de groei van (spier)weefsel, voor de opbouw van haar, enzovoorts. Dit wordt ook uitgelegd in de blog Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond.
Heel simplistisch gesteld heeft een hond eiwitten, vetten en koolhydraten nodig voor energie en alle andere processen. De eiwitten worden overigens ‘geknipt’ in aminozuren. Eiwitten zijn zeer belangrijk voor honden, koolhydraten minder.
Daarnaast heeft een hond vitamines en mineralen nodig om die voedingsstoffen hun werk te laten doen op de juiste plek in het lichaam. Er moet een beetje calcium naar de tanden, en wat naar de botten, enzovoorts. En een hond heeft water om de vitamines die oplosbaar zijn in water te vervoeren naar de juiste plekken. Andere vitamines zijn oplosbaar in vet, dus daar doen de vetten hun werk. Maar zonder de vitamines en mineralen, kunnen die aminozuren, vetzuren en koolhydraten hun werk niet goed doen.
Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. En water.
Als je kijkt naar hondenvoer vormen de voedingsstoffen samen 100. Dus elk voedsel van een hond bestaat uit deze basisstoffen. Hoeveel er van het één zit, bepaalt dus tegelijk hoeveel ruimte er is voor andere stoffen. Hoe meer eiwit er in het voer zit, hoe minder ruimte er is voor vetten en koolhydraten. En andersom. Als er veel koolhydraten in het voer zitten, dan betekent dat er minder ‘ruimte’ is voor eiwitten en vetten.
Hoe beoordeel je de kwaliteit van vers of rauw vlees, droge brokken of natvoer?
Dit beoordeel je aan de hand van de analytische gegevens. Daar vind je hoeveel eiwitten en vetten er in zitten. Op het etiket staat helaas niet vermeld hoeveel koolhydraten er in zitten, maar dat kan je makkelijk zelf uitrekenen. Zie de blog Bereken de hoeveelheid koolhydraten in hondenvoer.
Nou is er nog één moeilijkheid: als je bijvoorbeeld eiwitpercentages met elkaar wil vergelijken dan moet je dit terugrekenen naar droge stof. Want kijk maar eens op een blik natvoer: daar ligt het eiwitpercentage misschien rond de 12%, terwijl bij hondenbrokken dit wel 35% kan zijn. Dit percentage zegt op zich niets omdat je rekening moet houden met de hoeveelheid vocht. Die moet je er uit filteren. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan de blog Hoe vergelijk je eiwitpercentages in verschillende soorten hondenvoer.
De voordelen en nadelen van rauw vlees, droogvoer en natvoer.
Sommige mensen zweren bij vers vlees voor hun hond; anderen geven alleen maar hondenbrokken. In dit artikel proberen we je zoveel mogelijk informatie te geven, zodat je zelf een goede afweging kan maken. We zetten de voor- en nadelen van vers vlees, hondenbrokken en natvoer voor je op een rij.
Vers vlees voor je hond
De meningen over het geven van vers vlees aan je hond zijn enorm verdeeld. Van grote voorstanders die alléén maar vers vlees prediken tot felle tegenstanders.
Voordelen van vers vlees voor je hond
Wat zijn de voordelen van vers vlees? Omdat de hond afstamt van de grijze wolf, voelt het bijna vanzelfsprekend om jouw hond alleen maar vers vlees te geven. Vast staat dat (ook) de huidige huishond prima in staat is rauw vlees te verteren: de verteerbaarheid is dus goed. Een tweede voordeel is dat de hond rauw vlees heerlijk vindt.
Verder worden als voordelen genoemd dat de hond minder maag-darm problemen heeft, minder ontlasting heeft, een beter gebit heeft en een mooiere vacht dan honden die alleen hondenbrokken of natvoer eten.
We tekenen hierbij wel aan dat nooit wetenschappelijk is bewezen dat het voeren van vers vlees voordelen zou hebben ten opzichte van het voeren van (kwalitatief goede) hondenbrokken. De voordelen zijn met name gebaseerd op ervaringen van mensen die alleen rauw vlees aan hun hond geven.
Nadelen van vers vlees voor honden
Nadelen van het geven van rauw vlees is dat honden de Salmonella bacterie (en andere bacteriën) in hun ontlasting hebben. Gezonde, volwassen honden zullen hier over het algemeen geen last van hebben. Maar bij jonge, oude of zieke dieren kan deze bacterie ziekte veroorzaken.
Een ander nadeel is de eenzijdige samenstelling van het voedsel. Vaak is het rauw vlees geen complete maaltijd, waar alle noodzakelijke voedingsstoffen in zitten. Dit nadeel is op te heffen door rauw vlees bij een goed bekend staand bedrijf af te nemen die hiervoor oog heeft, of een voedingsdeskundige te raadplegen en zelf vitamines en mineralen toe te voegen.
Rauw vlees bevat veel minder eiwitten per 100 gram, dan bijvoorbeeld gedroogd vlees (of zelfs vleesmeel). Want rauw vlees bevat veel vocht. Dus wel veel gewicht, maar minder eiwitten.
Een ander nadeel is dat het verse vlees niet lang houdbaar is. Tot slot dient heel voorzichtig om te worden gegaan met de bereiding van vers vlees in verband met infectiegevaar voor de mens (vooral bij jonge kinderen). Maar met goede voorzorgsmaatregelen is dit op zich prima te doen.
Risico van vers vlees
Er zit wel een risico aan het voeren van rauw vlees: en dat is dat vaak strottenhoofden en andere stukken verwerkt worden die niet voor consumptie zijn geschikt. Honden die alleen rauw vlees eten, krijgen soms te veel van het schildklierhormoon binnen, waardoor schildklierziektes ontstaan. Als je rauw vlees wil voeren aan uw hond, is het dan ook van groot belang dit rauwe vlees af te nemen bij een kwalitatief goed bekend staand merk.
Hondenbrokken
Er zijn twee soorten hondenbrokken: geperste brokken en geëxtrudeerde brokken. Wat het verschil is kan je lezen in ons artikel ‘Hoe maak je hondenbrokken’.
Voordelen van hondenbrokken
Voordeel van hondenbrokken (mits het een kwalitatief goede hondenbrokken zijn) is dat de hond alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhouding.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven. Bovendien zijn hondenbrokken goedkoper dan alleen vers vlees of natvoer. Het is hygiënisch en makkelijk mee te nemen.
In droogvoer zit bovendien vaak (een deel) gedroogd vlees of vleesmeel. En dit bevatten per 100 gram meer eiwitten dan vers of rauw vlees.
Een laatste voordeel is dat hondenbrokken een complete maaltijd zijn: alle noodzakelijke voedingsstoffen zitten er in.
Nadelen van hondenbrokken
Geperste brokken
Nadeel van geperste hondenbrokken is dat ze relatief veel koolhydraten (suikers) moeten bevatten omdat ze anders uit elkaar vallen. Met een hoog eiwit/vetpercentage valt het mengsel namelijk uit elkaar. Om voldoende kleverig te zijn, worden extra koolhydraten toegevoegd. Bij geperste hondenbrokken die met de meest moderne technieken worden gemaakt, is dit overigens minder het geval.
Geëxtrudeerde brokken
Als nadeel van geëxtrudeerde brokken wordt genoemd dat het mengsel waarvan het gemaakt wordt verhit, waardoor vitamines en mineralen verloren zouden kunnen gaan. Als je wil weten of de hondenbrokken die je geeft voldoende vitamines en mineralen bevat, kan je de verpakking raadplegen. Daarop wordt het percentage ‘ruwe as’ aangegeven. Dit wil zeggen de mineralen die overblijven na verbranding. Dit ruwe as percentage mag niet te laag zijn, anders krijgt jouw hond niet genoeg mineralen binnen. Maar het mag ook weer niet te hoog zijn, omdat dat ook niet goed is. De gewenste hoeveelheid ligt tussen 4 en 8%. Ook de vitamines die het voer bevat worden op het etiket aangegeven.
Andere nadelen
Als nadeel van hondenbrokken wordt vaak genoemd dat ze (meestal) een minder hoog percentage vlees bevatten dan vers vlees of blikvoer. en bij veel merken is dat inderdaad het geval. Maar inmiddels zijn er veel hondenvoer merken die zeer wel vergelijkbaar zijn met rauw vlees of natvoer. Het is dus belangrijk op de kwaliteit van het merk hondenbrokken te letten. Op de verpakking dient vlees als eerste ingrediënt te worden genoemd.
Een ander nadeel is dat ze weinig water bevatten. De hond dient dus altijd vers water tot zijn/haar beschikking te hebben naast de hondenbrokken. Honden doen er bovendien– in vergelijking met rauw vlees – langer over om de brokken te verteren. Het is dus zaak niet meteen na het eten geven een lange wandeling met jouw hond te maken of te gaan hardlopen. Geef liever eten nà de fysieke inspanning en pas als de hond tot rust is gekomen èn eerst water heeft gehad.
Natvoer
Met natvoer worden de blikken houdende vleesmenu’s bedoeld. De kwaliteit tussen de merken die natvoer verkopen verschilt enorm. Er zijn veel merken natvoer die een enorm hoog percentage vers vlees bevatten en die zeker niet onder doen voor rauw vlees. Het is dus heel belangrijk om het etiket te bestuderen voordat je kiest voor een bepaald merk natvoer. En wil je weten hoeveel natvoer jouw hond heeft dan kunt dat lezen in dit blog: hoeveel natvoer heeft een hond nodig
Voordelen natvoer voor honden
Wat zijn de voordelen van blikvoer? Honden vinden blikvoer heerlijk. Honden vinden het erg lekker ruiken en smaken. Een ander voordeel is dat blikvoer veel water bevat. Honden krijgen dus voldoende vocht binnen als ze een blik natvoer eten. Vooral in de zomer kan dit een groot voordeel zijn: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat als honden natvoer eten met een vochtgehalte van 60%, zij in principe voldoende vocht binnen krijgen om hun vochthuishouding op peil te houden.
Als honden te dik worden kan (al dan niet tijdelijk) overgeschakeld worden op natvoer zodat het overgewicht zich kan herstellen. Omdat blikvoer veel water bevat (en water geen calorieën bevat) zal de hond minder calorieën binnenkrijgen dan als hij/zij dezelfde hoeveelheid brokken eet.
Een ander voordeel is dat blikvoer – afhankelijk van het merk en de prijs natuurlijk – veelal een hoog percentage vlees bevat. Ook hiervoor dien je het etiket te raadplegen omdat daar het vleesgehalte op vermeld dient te staan.
Een voordeel van blikvoer is ook dat het – net als bij hondenbrokken – gaat om een complete maaltijd. Dat wil zeggen dat alle voedingsstoffen er in zitten in de juiste verhouding om een hond in goede gezondheid te houden.
Een voordeel is ook dat natvoer op kamertemperatuur lang houdbaar is (mits de blikken, kuipjes of pouches niet geopend zijn natuurlijk) en makkelijk mee te nemen. Dus als je graag rauw vlees geeft, kan het een idee zijn om tijdens vakanties of weekendjes weg, Lees meer in de blog Vers vlees, rauw vlees, KVV of Barf, maar wat doe je tijdens de vakantie?
Nadelen natvoer voor honden
Nadeel van blikvoer is dat het zacht en plakkerig is waardoor tandplak en tandsteen kan ontstaan. Een ander nadeel is dan het kan bederven en niet lang bewaard kan worden nadat het blik geopend is. Verder is natvoer verhoudingsgewijs duurder dan hondenbrokken en bevat het minder energie. Jouw hond zal er dus iets meer van moeten eten om op hetzelfde gewicht te blijven.
Is het mogelijk om rauw vlees met hondenbrokken of natvoer te combineren?
Rauw vlees met hondenbrokken
Als je de soorten voeding wilt combineren, dan zal je extra op moeten letten of jouw hond het ‘goed’ blijft doen. De vertering van rauw vlees (met name botten) verloopt anders dan van hondenbrokken, zodat die combinatie in één maaltijd niet voor de hand ligt. Maar enkele dagen brokken gevolgd door enkele dagen rauw vlees gaat in de meeste gevallen prima. Of wat we van veel klanten horen: door de week brokken en in het weekend vers of rauw vlees of KVV als traktatie.
Ziwi Peak
Een goede combinatie van vers vlees met hondenbrokken is de combinatie met de hondenbrokken van Ziwi Peak. Via een speciale methode worden deze hondenbrokken namelijk vers vewerkt, zodat de vertering hetzelfde verloopt als met vers vlees. De hondenbrokken van Ziwi Peak bevatten maar liefst 96% vers vlees en dierlijke ingrediënten. Daarnaast bevat het groene Mossel en groente en fruit zodat het een complete maaltijd betreft. Geen zorgen meer over aanvullingen. Ziwi Peak hondenbrokken zijn dus een perfect alternatief voor mensen die anders vers vlees geven. Ziwi Peak hondenbrokken zijn handig om mee te nemen en een goed alternatief in de vakantie, of bij een dag uit, of als je een keer geen zin hebt om het verse vlees te bereiden. Trouwens de vers vlees-fans kunnen met een gerust hart ook de snacks van Ziwi Peak geven of het natvoer.
Orijen
De hondenbrokken van Orijen bevatten 85% vlees, waarvan 2/3e vers of rauw wordt verwerkt. Deze hondenbrokken doen qua kwaliteit zeker niet onder voor vers of rauw vlees. Deze brokken leveren ongeveer 38% dierlijke eiwitten. En wat fijn is bij Orijen: alle varianten zijn hetzelfde samengesteld, zodat je goed kan afwisselen in het kader van een rotatiedieet. Lees de blog Altijd dezelfde hondenbrokken is dat niet saai?
Clydach
Het Britse merk Clydach heeft hondenbrokken en natvoer. De hondenbrokken bevatten 50% of 60% vlees, rauw of vers verwerkt en gedroogd verwerkt. Dit merk zal je zeker aanspreken als je je hond rauw of vers vlees geeft, omdat de ingrediënten zo puur zijn. Vlees uit het Verenigd Koninkrijk staat bekend om de uitstekende kwaliteit. Kippen, kalkoenen en eenden lopen buiten net als de lammeren en de herten. De recepten zijn simpel maar effectief en het voer bevat alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen.
Honden brokken met natvoer
Geëxtrudeerde brokken en natvoer zijn op zich prima te combineren. In dat geval is het meest ideale scenario: ’s ochtends brokken en ’s avonds natvoer. Dit omdat brokken langzamer verteren en dus lang energie blijven geven. Natvoer is licht verteerbaar en is dus goed voor de nachtrust. Veel mensen combineren brokken en natvoer in één maaltijd en voor veel honden is dat prima.
Opletten bij combineren
Bij combineren is het dus opletten geblazen. Houd met name de ontlasting in de gaten: dit is een goede graadmeter voor de spijsvertering.
Welke keuze ga je maken?
Je kunt als hondeigenaar het beste op jouw eigen hond afgaan en – mede afhankelijk van jouw portemonnee natuurlijk – een keuze maken. Rauw vlees of blikken natvoer zijn nu eenmaal duurder dan hondenbrokken. Elke keuze heeft zijn voor- en zijn nadelen. Het belangrijkste is dat je kiest voor kwaliteit.
Vlees (of vis) als eerste en belangrijkste ingrediënt
Het is belangrijk dat het hoofdbestanddeel van het voer van jouw hond – welke keuze je ook maakt – vlees of vis is. Kijk daarom op het etiket of vlees als eerste ingrediënt staat vermeld: Meat First. Als je kiest voor brokken of natvoer, dan kan je het beste op basis van de informatie op de etiketten bepalen of het merk dat je geeft inderdaad voldoende vlees, eiwit, vetten, mineralen en vitamines bevat. Bij rauw vlees kan je je het beste verdiepen in de leverancier om te bepalen of de kwaliteit goed is.
Conclusie
Als jouw hond het eten lekker vindt, fit is en voldoende energie heeft, zijn vacht glimt en hij/zij in goede conditie verkeert, dan heb je in ieder geval de juiste keuze gemaakt!
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.