Als je elke dag samen met je hond bent, vallen de kleine veranderingen die leeftijd met zich meebrengt misschien niet meteen op, vooral als je meerdere honden hebt. Jouw hond kan ineens oud lijken, terwijl je de eerste signalen misschien gemist had. Misschien rent je hond niet meer zo lang of zo ver als zij eerst altijd deed. Of springt ze niet meer zo makkelijk in de auto (of op de bank). Tijd voor actie!

Voeding en beweging

De twee pijlers voor een zo gezond mogelijke oude dag voor je hond zijn voeding en beweging. Hierover kan je meer lezen in de artikelen “Vijf leefregels voor een lang en gezond leven van jouw hond‘ en “wat is het beste senior hondenvoer?”. 

Waarom is beweging voor honden zo belangrijk?

Beweging is goed voor honden. Het bevordert de bloedsomloop, leidt tot hogere zuurstofopname, is goed voor de uithoudingsvermogen, traint de hersenen, traint de coördinatie, geeft spiermassa, is een mooie uitlaatklep, houdt je hond op een gezond gewicht, houdt de hersenen gezond, geeft endorfinen, enzovoorts, enzovoorts. En dit geldt voor àlle leeftijden, van puppy, tot jong volwassen hond tot volwassen hond èn senior.

Samenvattend wordt een actieve hond, gezonder oud en over het algemeen  ook daadwerkelijk ouder. Een veel voorkomende ouderdomskwaal is verlies van spiermassa, vooral aan de achterkant (heupen). Hierdoor kan het moeizamer worden om trappen omhoog of omlaag te lopen, in de auto te springen, op gladde vloeren te lopen. Het is dan ook essentieel dat jouw oudere hond haar spiermassa behoudt.

De voordelen van bewegen voor oudere honden

Rustige en effectieve training houdt je oude hond mobiel en maakt haar minder van je afhankelijk.

Proprioceptie

Dit betekent de onbewuste waarneming van beweging en coördinatie van het eigen lichaam. Als een hond ouder wordt verliest zij deze proprioceptie. Maar met bewegingsoefeningen kan ze deze onbewuste waarneming weer terugwinnen. Daarmee behoudt ze ook haar ruimtelijke oriëntatie.

Spierkracht

Als honden ouder worden verliezen ze spiermassa, vooral achter bij de achterpoten en de heupen. Honden kunnen deze spieren trainen, zodat ze sterke ‘core’ spieren ontwikkelen en sterke heupen krijgen. Ook kan je de spieren aan de voorkant trainen. Als je oudere hond gespierd blijft zal ze ook meer in balans blijven. Goed voer speelt hier ook een rol: geef je hond vooral voer met een hoog dierlijk eiwitgehalte. Dan behoudt ze haar spiermassa.

Balans en stabiliteit

Door te blijven bewegen behoudt jouw oude hond haar balans en stabiliteit.

Uithoudingsvermogen

Ook het uithoudingsvermogen neemt af als jouw hond ouder wordt. Met gerichte bewegingsoefeningen, kan ze haar uithoudingsvermogen verbeteren. Hierdoor is je oudere hond nog steeds in staat mee te gaan op lange wandelingen of andere sport activiteiten. Met alle voordelen van dien!

Overgewicht

Beweging is de beste manier om overgewicht onder controle te houden. En dit is essentieel voor een gezonde oude dag. Wist je dat overgewicht leidt tot de meeste ouderdomskwaaltjes? 

Zelfvertrouwen

Het klinkt misschien wat vreemd, maar het zelfvertrouwen van honden kan afnemen als ze ouder worden. Ze worden onzeker over het vermogen om in de auto te springen of te rennen. Door lichaamsbeweging behoudt ze het vertrouwen in haar eigen kunnen.

Lichaamshouding en focus

Ook dit zal verbeteren als je met jouw oudere hond gaat trainen. Ben je overtuigd? Mooi, laten we beginnen. 

Tips voor het bewegen met oudere honden

Maar eerst nog wat tips.

Regelmaat

Beweeg regelmatig met je oude hond en houd de beweging licht en rustig. Dus geen explosieve draaien, niet te hoog springen, niet te hard achter elkaar rennen. Kijk naar jouw oudere hond en pas de beweging aan haar conditie, gehoor, spieren aan. Ga liever wat vaker er kort op uit, dan dat je heel lang achter elkaar beweegt.

Rust

Loop niet te hard van stapel anders loopt je oudere hond misschien blessures op en dan zijn we veel verder van huis. Zorg voor een goed herstel na inspanning. Laat haar voldoende rusten  op een rustige plek, op een matras die haar spieren voldoende ondersteunen. Bijvoorbeeld op een orthopedisch hondenkussen van Doctor Bark. Het speciale binnen materiaal veert als het ware terug, zodat jouw oude hond op de voer lijkt te zweven.

Belangrijk is ook dat ze na de inspanning proteïne binnenkrijgt, zodat haar spieren goed kunnen herstellen. Kies voor een snack met een hoog vleesgehalte zodat het voldoende dierlijke eiwitten bevat.  

Check-up

Doe regelmatig een check up bij je dierenarts, of jouw oudere hond nog fysiek in staat is veel te bewegen.

Het weer

Houd altijd het weer in de gaten. Oudere honden kunnen niet zo goed tegen hele hoge of juist hele lage temperaturen. Houd daar altijd rekening mee. Misschien moet je op de hele koele tijdstippen van de dag lopen, of zo’n geweldige hondenjas kopen als het koud is😊.

Haar gewicht

Als je met je oudere hond gaat bewegen, moet je ook altijd haar gewicht in de gaten houden. Zorg dat ze eerst op een gezond gewicht is, voordat je de mate van beweging gaat opvoeren. Overgewicht is een grote belasting voor de spieren en gewrichten en dat geldt des te meer voor de oudere hond. 

Belonen van je oudere hond

Net als bij jonge honden wordt het helemaal een feest als je oudere hond ook nog af en toe wordt beloond als hij of zij met je heeft getraind/gespeeld. Of iets heeft gevonden of gevangen. Wees je alleen heel bewust van wat je als beloning geeft. Geef het liefst een tussendoortje met een hoog vleesgehalte, vol proteïne en gezonde dierlijke vetzuren. Deze zijn van nature laag in kilocalorieën, maar wel boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo’n vleessnack draagt dus bij aan de algehele gezondheid van je oudere hond.  

Dogline Clydach Traditional Salmon Crunchy Snack 500 gram

Clydach Farm Crunchy Snack Salmon

Een ideale beloning voor de oudere hond met 80% verse zalm, boordevol proteïne en gezonde Omega 3-vetzuren:

  • ontstekingsremmend
  • goed voor de gewrichten
  • goed voor de ogen
  • goed voor de hersenen

Activiteiten voor oudere honden

Wandelen

Het maakt niet uit hoe oud je hond is, wandelen is de leukste activiteit die er is. Je moet misschien wat korter gaan dan je eerst altijd deed – of tussendoor even rusten – maar wandelen is nog altijd de mooiste basis. Als je oudere hond weinig conditie heeft of last heeft van haar gewrichten, ga dan liever iets vaker en korter.

Je hond vindt het heerlijk om nieuwe dingen te blijven ontdekken. Wijk dus regelmatig af van je vaste rondje en ga met je oudere hond op avontuur. Het is goed voor haar hersenen als ze regelmatig een nieuwe omgeving moet verkennen. 

Zwemmen

Als jouw hond het lekker vindt in het water, dan is dit een geweldige manier om haar te laten bewegen. Zwemmen is een enorm goede workout, zonder dat de spieren en gewrichten van je hond worden belast. Uiteraard alleen laten zwemmen in water dat veilig is. en kijk uit voor te hoge randen in verband met het eruit klimmen. Als het koud is buiten, is het verstandig om je hond goed af te drogen als ze er uit komt. 

 

Doctor Bark Fleece Dekens

Wat is er nou lekkerder dan na een lange wandeling lekker knus in je Doctor Bark fleece deken te kruipen? 

Doctor Bark Fleece dekens

Zoekspelletjes

Oudere honden kunnen enorm van zoekspelletjes genieten. Zoekspelletjes voldoen namelijk aan het instict van honden om te speuren. Zelfs als je nog nooit eerder zoekspelletjes hebt gedaan met je hond, kan je haar dit op oudere leeftijd nog leren.

Laat je hond zitten en verstop een speeltje of een bal onder haar neus vlakbij. Onder een kussen of ergens achter. Maar zorg dat ze ziet waar je het verstopt. Dan zeg je ‘zoek’.

Als je hond het speeltje of de bal vervolgens pakt, prijs je haar uitvoerig. Dit kan je nog paar keer herhalen.  Als je oudere hond het spelletje snapt, kan je het speeltje of de bal een keer verstoppen op een makkelijke plek, terwijl iemand de handen voor haar ogen houdt. En daarna kan je het speeltje of de bal op steeds moeilijkere plekken verstoppen.

Wist je dat je dit ook met mensen kan aanleren? Speel verstoppertje met je hond, dat vindt ze fantastisch. Zo kan  kan je je hond zo ook de namen van je gezinsleden aanleren. ‘Zoek bal’ wordt dan ‘Zoek Jan’ of ‘Zoek Annelies’.

Spelen

Ook oude honden blijven het heerlijk vinden om te spelen. Als je andere honden hebt, zal zij met hen blijven spelen. Als je geen andere honden hebt, zal jij het moeten doen. Speel rustig en teder met haar. Ze zal ervan genieten. Je zou bijvoorbeeld het rustig samen kunnen touwtrekken. Ga op zelfde niveau als je hond spelen (op handen en knieën dus, of nog lager). Dan is er geen gevaar voor de nek van je hond.  

De KONG

Als je eens geen tijd hebt, kan je de KONG Wobbler inzetten. Ook de oudere hond zal de KONG Wobbler leuk vinden. In de KONG Wobbler kan je hondenbrokjes, vleessnacks of andere lekkere dingen stoppen. Een klant vertelde dat ze in de zomer bevroren blokjes geitenmelk in de KONG Wobbler stopt. Dan heeft haar hond een ijsje!

Het spelletje is dat zij deze lekkernijen er uit moet krijgen. Maar de KONG Wobbler maakt onverwachte bewegingen als zij er met haar poot of neus tegen aankomt. Leuk vermaak waar ze zich een hele tijd mee kan vermaken. Je kan de KONG Wobbler ook verstoppen zodat je hond deze kan zoeken.

Trainen

Ook oudere honden vinden het nog steeds heerlijk om met hun hondenmensen te trainen. Als je een jachthond hebt, kan je kiezen voor jachttrainingen. Bij jachttrainingen wordt niet alleen het lichaam van je hond getraind, maar ook haar hersenen.

Apporteren – de light versie

Als je een balliefhebber op leeftijd hebt, dan is het belangrijk om bij het  apporteren alle poten op de grond te houden. Kies dus voor lage worpen. Of rol een voetbal weg. Vermijd frisbeeën of hoge worpen die aanmoedigen om te springen en gooi altijd in de looprichting. Zo zal jouw oudere hond geen onverwachte bewegingen maken.

Agility – de light versie

Als je atijd agility hebt gedaan met je hond, is het zonde om hiermee op te houden als je hond ouder wordt. Want ze vindt het heerlijk. Maar pas het niveau aan. Zipen door tunnels kan nog prima, tussen palen zigzaggen ook. Maar sla de spring en klim dingen over. Dan heb je wel de training, maar zonder de belasting voor de spieren en gewrichten. 

 

Hondenspeelgoed

Kong Safestix

Vanaf: 14.50

Het beste voer voor oudere honden

Vanaf: 62.95
Vanaf: 49.95

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief