We krijgen heel veel vragen of honden ook Corona kunnen krijgen. Mensen maken zich zorgen over elkaar, maar ook over hun huisdieren. En dat snappen wij helemaal!

Tijger met Corona

Tijdens het schrijven van deze blog is bekend geworden dat een tijger van 4 jaar uit een dierentuin in New York besmet is met het Corona virus.  De dierentuin is sinds half maart al dicht. De tijger begon op 27 maart ziekteverschijnselen te vertonen. Ook drie andere tijgers vertonen ziekteverschijnselen, maar zijn nog niet getest. Ook zijn twee honden in Hong Kong besmet en één in België. In Nederland zijn nog geen gevallen bekend.

Kunnen mensen hun honden of huisdieren besmetten? 

De vraag is of mensen het virus op hun hond kunnen overbrengen. Het antwoord is dat we dit (nog) niet weten. Bij de tijger in New York, lijkt het er op dat zijn verzorger het virus op hem heeft overgebracht. De honden in Hong Kong en de kat waren van mensen die zelf ook besmet waren met het Covid-19 virus. En inmiddels is Covid-19 geconstateerd op een nertsenfokkerij in Nederland. Er zijn zeker dus aanwijzingen voor.

Daar staat tegenover dat dit de enige bekende zaken zijn in de hele wereld. De deskundigen leren elke dag iets nieuws over Covid-19 en verder onderzoek is absoluut noodzakelijk. En de realiteit is op dit moment dat de vraag of honden Corona kunnen krijgen om begrijpelijke redenen nu niet de hoogste prioriteit heeft bij de regeringen. 

Contact wordt afgeraden als je besmet bent met Covid-19

Omdat het aantal gevallen zeer beperkt is, is er nog geen officieel beleid ten aanzien van honden en huisdieren. Wel wordt – juist met het oog op de nu bekende gevallen – afgeraden om contact te hebben met jouw hond als je zelf besmet bent met het Covid-19 virus. Verder moeten zieke huisdieren van mensen met Corona klachten binnen blijven. 

Inmiddels is gebleken dat een nerts andersom het virus heeft overgebracht op de mens. Dat is op zich niet verrassend: het Covid-19 virus is ontstaan via dieren op mensen. Daarom wordt aangeraden geen contact te hebben met jouw hond als je ziekteverschijnselen hebt. Maar er is veel onduidelijkheid.  

Bàh wat onbevredigend! Niemand weet het dus eigenlijk en in deze tijden hebben honden natuurlijk ook geen prioriteit. Is er dan iets dat je zelf kan doen?

Corona en jouw hond

Met betrekking tot jouw hond is er geen reden om je ongerust te maken. Er zijn maar enkele gevallen van Corona bij dieren bekend.  Als je je wel zorgen maakt, dan raden wij aan om jouw hond (zoals altijd) goed voer te geven  – vol proteïne, dierlijke vetzuren en vitamines en mineralen – en daarnaast veel met jouw hond naar buiten te gaan voor een wandeling, fietstocht of hardlooprondje. Liefst iets langer dan je normaal zou doen, zodat jouw hond lekker veel vitamine D3 aanmaakt. Als je je toch zorgen maakt, of als jouw hond niet helemaal in optimale gezondheid verkeert, kan je met een paar stappen het immuunsysteem van jouw hond extra ondersteunen.

Een goede weerstand van jouw hond is het beste antwoord op Corona

Het enige dat je mu voor jouw hond kan doen is zorgen voor een optimaal werkend immuunsysteem. Elk lichaam beschikt namelijk over een natuurlijke barrière tegen ongewenste ziekmakers. Een goed werkend immuunsysteem komt meteen in actie als er indringers van buiten zijn. Maar dit immuunsysteem kan aangetast of verzwakt zijn door verkeerde voeding, een verstoord bioritme of stress.

Multivitamine, pro biotica, Omega 3 en L-lycine

Wij raden dan aan een dagelijkse multivitamine (met magnesium en B6), Pro Biotica, Omega 3 visolie en L-lycine.

Vitamines en mineralen/ Omega 3

Voor een gezonde weerstand zijn vitamines en mineralen cruciaal, vooral Vitamine C, D3 en Zink. Ook de Omega 3 vetzuren EPA en DHA ondersteunen de werking van het immuunsysteem en spelen een belangrijke rol bij het stoppen van de ontstekingsreactie. In onze Multia vitamine zit om deze reden ook het aminozuur L-lysine.

L-Lysine

Als er een ziekte is, helpt L-lysine om het vermenigvuldigen van virussen tegen te gaan. L-lysine is een essentiële aminozuur, zeg maar een bouwstof van een eiwit Het werkt remmend op het vermenigvuldigen van virussen en helpt bij de werking van antilichamen. Als jouw hond daarnaast magnesium en Vitamine B6 krijgt, kan de L-lysine weer beter haar werk doen.

Pro Biotica

De basis van een optimale weerstand ligt in de darmen. Pro Biotica ondersteunt een goede darmflora en helpt daarmee de weerstand van jouw hond optimaal te houden.

Angst en stress

Angst en stress ondermijnen het immuunsysteem. Zoals je weet kan spanning bij jou, makkelijk overslaan op jouw hond. Honden hebben nu eenmaal een sterk empathisch vermogen. Honden kunnen dus gevoelens van onrust oppakken en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Dagelijks extra bewegen met jouw hond helpt hier tegen, omdat beweging endorfinen aanmaken en het beste medicijn is tegen stress. Eventueel kan je jouw hond iets natuurlijks geven die hiermee helpt.

Tot slot

Deze blog is niet bedoeld als vervanging voor een professioneel oordeel van jouw dierenarts. Als jouw hond ziek is of ziekteverschijnselen vertoont, aarzel dan niet om contact op te nemen met jouw dierenarts! 

Bronnen:

United States Department of Agriculture Animal and Plant Health Inspection Service https://www.aphis.usda.gov/aphis/newsroom/news/sa_by_date/sa-2020/ny-zoo-covid-19

Rijksoverheidhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/dieren

Vitaminen en Supplementen

Icelandpet Cod Oil Kabeljauw olie

Vanaf: 16.25
Aanbieding!

Vitaminen en Supplementen

Puur Vita-Min

Vanaf: 14.15 Vanaf: 12.00

Vitaminen en Supplementen

PUUR Probiotic Hond en Kat

Vanaf: 26.50

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief