Net als mensen kunnen honden last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder dementie. Dementie bij honden is een aandoening die wordt gekenmerkt door veranderingen in gedrag, desoriëntatie en geheugenverlies. Dit kan zeer stressvol zijn voor zowel de hond als voor jou! In deze blog bespreken we wat dementie bij honden is en hoe het kan worden behandeld.

Dementie bij je hond

Dementie bij honden wordt vaak geassocieerd met ouderdom en komt vaker voor bij honden van 8 jaar en ouder. Maar vergis je niet, dementie komt ook voor bij jongere honden en soms zelfs bij puppy’s. De aandoening wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische factoren, omgevingsfactoren en veroudering. Wist je dat bepaalde voedingsstoffen kunnen helpen om de hersenen van je hond gezond te houden? Daarover straks meer. Of lees de blog Heeft de samenstelling van het voer invloed op het gedrag van honden? 

De symptomen van dementie bij honden

De symptomen van dementie bij honden zijn vergelijkbaar met die van dementie bij mensen. De hond kan bijvoorbeeld symptomen van desoriëntatie vertonen, het vermogen om te leren en te onthouden kan afnemen en er kunnen veranderingen optreden in het gedrag van de hond. De hond kan bijvoorbeeld minder interactief worden, minder speels en minder betrokken bij zijn omgeving. Ook kan het zijn dat je hond overdag veel meer slaapt en ‘s nachts onrustig wordt en gaat ronddolen.

Medicatie voor honden met dementie

Er is momenteel geen genezing voor dementie bij honden, maar het kan wel worden behandeld. Het is belangrijk om de hond te laten onderzoeken door een dierenarts om vast te stellen of de symptomen daadwerkelijk worden veroorzaakt door dementie. Als dementie wordt vastgesteld, kan de dierenarts medicatie voorschrijven die kan helpen bij het verminderen van de symptomen.

Wat kan je doen voor je hond met dementie?

Daarnaast kan het voeden van een uitgebalanceerd dieet, rijk aan voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en antioxidanten, helpen bij het behoud van de cognitieve functie van de hond. Het is belangrijk hier op jonge leeftijd al mee te beginnen, omdat deze voedingsstoffen ook preventieve werking kunnen hebben. Lees hier meer over in de blog Tips om de hersenen van je hond gezond te houden.

Bovendien is het belangrijk om de hond te stimuleren en te blijven betrekken bij de dagelijkse activiteiten. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie, zoals spelen en het oplossen van puzzels, kunnen de cognitieve functie van de hond helpen behouden. Ook oudere honden vinden het heerlijk om te blijven bewegen. We geven je tips in onze blog Bewegen met je oudere hond.

Als je hond dementie heeft, is het essentieel om de hond de nodige liefde en aandacht te blijven geven. Dementie kan leiden tot veranderingen in gedrag en kan soms leiden tot stress en frustratie bij de hond en zijn hondenmens. Het is belangrijk om geduld te hebben en de hond te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode.

Hoe kan choline jouw hond met dementie helpen?

Onderzoek heeft aangetoond dat honden met dementie een verminderd gehalte aan choline in hun hersenen hebben. Dit kan bijdragen aan de achteruitgang van hun cognitieve functies.

Een supplement met choline kan jouw demente hond helpen. Hoe?

Ten eerste speelt choline een belangrijke rol bij de aanmaak van acetylcholine. Acetylcholine is een zogenoemde  neurotransmitter: een stofje dat zorgt dat je hersenen kunnen communiceren met je zintuigen en spieren. Dit stofje is essentieel is voor het geheugen en de cognitieve functies. Bij honden met dementie kan de aanmaak van acetylcholine worden aangetast, waardoor het geheugen en andere cognitieve functies achteruitgaan. Door choline toe te voegen aan het dieet van een hond met dementie, kan de aanmaak van acetylcholine worden gestimuleerd en kan de cognitieve functie van de hond worden verbeterd.

Choline is een belangrijke voedingsstof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals eieren, vlees en lever. Voor honden met dementie kan choline een belangrijke aanvulling zijn op hun dieet vanwege de vele voordelen voor hun hersenen en cognitieve functies.

Daarnaast heeft choline ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan gunstig zijn voor honden met dementie. Chronische ontstekingen in de hersenen kunnen namelijk leiden tot schade aan de neuronen en bijdragen aan de ontwikkeling van dementie. Choline kan helpen deze ontstekingen te verminderen en de hersenen van de hond te beschermen tegen verdere schade.

Het geven van een supplement met choline kan helpen om de concentraties van deze essentiële voedingsstof in de hersenen van jouw hond te verhogen. Dit kan op zijn beurt de cognitieve functies van honden met dementie verbeteren.

Bovendien kan choline bijdragen aan de gezondheid van de hersenen op lange termijn bij alle honden, niet alleen bij diegenen met dementie. Het is aangetoond dat choline bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen bij puppy’s en kan helpen om cognitieve achteruitgang op latere leeftijd te voorkomen.

Dogline PUUR Chine hond tegen ouderdomsverschijnselen van je hond

 

PUUR Choline Extra

Dit supplement kan de hersenen van jouw hond ondersteunen en helpen bij gedragsveranderingen (zoals onrust). Geef jouw hond met dementie een supplement met choline om de hersenen te ondersteunen en de cognitieve functies te verbeteren. 

Studies met choline voor honden met dementie

Er zijn meerdere wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van choline op honden met dementie. Een van deze studies is uitgevoerd door de University of Helsinki in Finland en is gepubliceerd in het Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics. In deze studie kregen honden met dementie gedurende drie maanden een voedingssupplement met choline. Na deze periode werden de honden getest op hun geheugen en gedrag.

Uit deze studie bleek dat de honden die choline kregen véél beter presteerden bij geheugentests dan de honden die geen choline kregen. Daarnaast werd er een vermindering van gedragsproblemen waargenomen bij de honden die choline kregen.

Deze studie toont aan dat het geven van choline aan honden met dementie kan leiden tot verbeterde cognitieve functies en een vermindering van gedragsproblemen. Het is belangrijk om te benadrukken dat er nog meer onderzoek nodig is om de optimale dosering en behandelduur van choline bij honden met dementie te bepalen en om het effect op de lange termijn te beoordelen.

Honden met medicatie

Als jouw hond met dementie bepaalde medicijnen krijgt, is het aan te raden om met je dierenarts te bespreken of je een supplement met choline mag geven. Hoewel choline over het algemeen veilig is in de aanbevolen doseringen, kan het interacties hebben met bepaalde medicijnen.

Conclusie

Dementie bij honden is een moeilijke aandoening voor zowel de hond als de eigenaar. Het is belangrijk om te begrijpen dat het kan worden behandeld en dat er manieren zijn om de symptomen te verminderen. Geef jouw hond me dementie een uitgebalanceerd dieet vol met Omega 3 vetzuren, choline en anti oxidanten. Daarnaast kan lichaamsbeweging en mentale stimulatie helpen bij het behoud van de cognitieve functie van de hond. Geef jouw hond daarnaast een supplement met choline. Dit kan helpen om zijn of haar cognitieve functies te verbeteren en de kwaliteit van het leven te verhogen.

Geef niet alleen jouw oudere hond een supplement met choline. Het geven van choline aan je hond kan namelijk bijdragen aan de gezondheid van de hersenen op lange termijn. Raadpleeg wel eerst jouw dierenarts als jouw hond medicijnen krijgt.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief