Je wil natuurlijk het beste hondenvoer aan jouw hond geven. Maar wat houdt dat in? Hoe weet je nu of het voer dat je geeft wel het beste is voor jouw hond?  Een goede gezondheid van jouw hond begint bij gezonde voeding. In deze blog behandelen wij de voedingsstoffen die jouw hond dagelijks nodig heeft om gezond te blijven. Het is belangrijk dat jouw hond bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar even belangrijk is dat hij/zij bepaalde stoffen niet binnenkrijgt. En dan hebben wij het met name over suiker en zout en bepaalde schadelijke E-nummers.

De eerste functie van voeding: het geven van energie

Het klinkt zo basaal (en dat is het ook): de eerste functie van voeding is dat het voldoende energie geeft aan jouw hond voor alle lichamelijke processen, zoals ademhalen, processen van de organen, behoud van weefsel, fysieke activiteit en het behouden van een goede lichaamstemperatuur. Als eenmaal aan de energiebehoefte van de hond wordt voldaan, dan komen voedingsstoffen  beschikbaar voor alle metabolische functies. Als dit geregeld is, dan komt als laatste de huid en de vacht van een hond aan de beurt. Een slechte huid en doffe vacht is dan ook één van de eerste tekenen dat een hond niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het beste hondenvoer bestaat uit goede ingrediënten

Simpel gezegd: het beste hondenvoer bestaat uit de beste ingrediënten. Ingrediënten die alle voedingsstoffen bevatten die jouw hond dagelijks nodig heeft. Zoals alles in het leven, gaat het ook nog eens om de juiste balans. Alles moet in de juiste verhouding zijn. Laten we beginnen met de stoffen die in het eten moeten zitten. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen welke voedingsstoffen een hond nodig heeft om goed te functioneren.

Welke voedingsstoffen hebben honden nodig?

Honden hebben verschillende soorten voedingsstoffen om te overleven:

  • eiwitten
  • vetten
  • koolhydraten
  • vitamines
  • mineralen (en spoorelementen)
  • water.

Voedingsstoffen in de juiste verhouding

Het beste hondenvoer bevat al deze voedingsstoffen. En wat net zo belangrijk is, het beste hondenvoer geeft deze voedingsstoffen aan jouw hond in de juiste hoeveelheid. Het komt er op neer dat het beste hondenvoer zo samengesteld dient te zijn dat als de hond de hoeveelheid eet, die hij of zij nodig heeft om in haar energie te voorzien, zij ook daadwerkelijk alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het komt er op neer dat het beste hondenvoer zo samengesteld dient te zijn dat als de hond de hoeveelheid eet, die hij of zij nodig heeft om in haar energie te voorzien, zij ook daadwerkelijk alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hieronder nemen we de verschillende voedingsstoffen nader onder de loep.

Eiwitten

Een hond heeft elke dag eiwitten nodig. Eiwitten komen namelijk voor in spieren, organen, weefsel en haar. Een eiwit is opgebouwd uit verschillende aminozuren. Elke aminozuur is zeg maar een bouwsteen. Als alle bouwstenen bij en op elkaar worden gezet, dan wordt een eiwit gemaakt. Er zijn ongeveer 20 aminozuren nodig om een hoogwaardige eiwit te maken. Van deze 20 aminozuren kan het lichaam van je hond er 10 zelf aanmaken. De andere 10 aminozuren zullen uit de voeding moeten worden gehaald. Deze andere 10 aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd.

De essentiële aminozuren

De aminozuren: leucine, isoleucine, valine, methionine, phentylaline, threonine, tryptofaan, lysine, hystidine en arigine noemen we essentiële aminozuren. Als deze 10 aminozuren (of één van de 10) niet uit de voeding worden gehaald, dan zal het lichaam deze aminozuren uit de spieren halen om het tekort aan te vullen. Het beste hondenvoer moet dus hoogwaardige eiwitten bevatten, die opgebouwd zijn uit al deze 10 aminozuren.

Waar zitten hoogwaardige eiwitten in? 

Hoogwaardige eiwitten zitten in vooral in vis, vlees, melk en eieren.  Maar ook in dierlijke organen, zoals hart, pens, lever en insecten. In dierlijke ingrediënten dus. Als er dus voldoende kwalitatief goede dierlijke ingrediënten in het hondenvoer zit, dan weet je zeker dat jouw hond voldoende hoogwaardige eiwitten binnenkrijgt.

Maar wat is ‘voldoende’ eiwitten?

Hoe weet je nou of in jouw voer voldoende hoogwaardige eiwitten zitten? Op de verpakking van het hondenvoer staat aangegeven welk percentage vlees in het voer zit. Let hier goed op; in sommige brokken (ook uit het duurdere segment) zit minder dan 5% vlees. Dat is echt te weinig voor jouw hond. Het beste hondenvoer bestaat uit minimaal 25% vlees (of vis). Op zich kan een hond ook op een vegetarisch dieet leven, maar dan zal je er extra alert op moeten zijn dat er voldoende eiwitten in de plantenvoeding zit. Eiwitten uit planten bestaan namelijk niet altijd uit alle 10 essentiële aminozuren. 

Maar er wel voortdurend onderzoek hiernaar omdat een steeds grotere groep mensen het lastig vinden om hun hond een volledig vlees (of vis)dieet te geven, terwijl zij zelf wel heel bewust bezig zijn met de hoeveelheid vlees en vis die zij consumeren. Zo blijkt uit een onderzoek van A.P. Felix et al dat sojaproducten goede eiwitbronnen kunnen zijn voor zowel volwassen en opgroeiende honden, mits zij thermisch zijn behandeld voordat het wordt geëxtrudeerd.

Hoe wordt het vlees verwerkt?

Niet alleen de hoeveelheid vlees of vis is belangrijk, maar ook de wijze waarop het vlees of de vis is bewerkt. Als er vleesmeel wordt gebruikt dan is het vlees al een keer verhit geweest. Dan wordt het vlees dus twee keer op hoge temperaturen verhit, voordat het in een brok terecht komt. Als het vlees vers wordt verwerkt, dan is de kwaliteit van de eiwitten beter. Maar in vers vlees zit veel vocht, dus daar houd je niet zoveel van over. Gedroogd vlees geeft de meest hoogwaardige eiwitten, omdat het droog wordt verwerkt en maar eenmaal wordt behandeld. Kortom: niet alleen het vleespercentage is belangrijk maar ook de vraag of het vlees is verwerkt.

Ruw eiwit

Op de verpakking van hondenvoer zijn producenten verplicht de minimale hoeveelheid gram ruwe eiwit aan te geven die in de voeding zit. Als je wil weten hoeveel eiwitten jouw hond binnenkrijgt, moet je de hoeveelheid voeding die je geeft vermenigvuldigen met het percentage ruwe eiwit die op de verpakking staat.

Bijvoorbeeld: als je jouw hond 300 gram hondenbrokken geeft en het percentage ruwe eiwit is 10%, dan krijgt hij dus 30 gram eiwit per dag binnen. Dan wil je natuurlijk ook weten of dit voldoende eiwit voor jouw hond. Richtlijn is dat een volwassen hond van 15 kilo minimaal 25 gram eiwit per dag nodig heeft. Puppy’s hebben veel meer nodig omdat zij in de groei zijn. Een puppy van 5 kilo heeft minimaal  55 gram ruwe eiwit per dag nodig. Dit zijn de minimale hoeveelheden om het lichaam gezond te houden.

Bijzondere omstandigheden

In bijzondere omstandigheden heeft een hond meer eiwit nodig. Welke omstandigheden zijn dit dan? Denk hierbij aan sporthonden of jachthonden, drachtige honden of zogende honden. Maar je kan hierbij ook denken aan honden die veel stress hebben of aan het herstellen zijn van een operatie.

Vetten

Vetten – dierlijke vetten en plantaardige vetten – zijn een belangrijke bron van energie. Wat ook belangrijk is (voor jouw hond): vet geeft smaak aan het eten. Het eten wordt gewoonweg lekkerder. Vet is zo geconcentreerd dat een beetje al relatief veel energie geeft. Daardoor worden honden die veel vet eten te dik. Het beste hondenvoer bevat dus vet, maar wel in de juiste hoeveelheid. Vetten leveren de vetzuren die belangrijke (vetoplosbare) vitamines door het lichaam van de hond van A naar B brengen, zodat de vitamines hun werk kunnen doen. Vetzuren zijn nodig om de hond gezond te houden en zorgen voor een mooie huid en glanzende vacht. Er zijn twee onverzadigde vetzuren die extra aandacht verdienen.

Wat zijn Omega vetzuren en waarom heeft jouw hond die nodig?

Er zijn Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Beide Omega vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.

Omega 3

De bekendste Omega 3 vetzuren zijn:

ALA: alfa-linoleenzuur

EPA: eicosapentaeenzuur

DHA: docosahexaeenzuur

Bronnen van omega 3-vetzuren

ALA is een zogenaamde essentieel vetzuur. Dit wil zeggen dat het lichaam dit vetzuur niet zelf kan aanmaken.

ALA zit in kleine hoeveelheden in vlees en bladgroente. Verder zit het vooral in oliën, zoals raapzaadolie, sojaolie en lijnzaadolie. Ook zit ALA in walnoten.

EPA en DHA staan bekend als visvetzuren. Het zit vooral in vis en schaal- en schelpdieren. Denk aan zalm, sardines of forel. Maar deze  kunnen ook uit andere voedingsmiddelen gehaald worden, bijvoorbeeld uit eieren.

Wat doen de Omega 3 vetzuren?

ALA: zorgt voor de aanmaak van EPA en DHA in het lichaam

EPA: werkt ontstekingsremmend en beschermt het hart en de bloedvaten. Dit vetzuur heeft bovendien een gunstige invloed op huid en vacht. Ook heeft dit vetzuur een beschermende werking bij onder meer nierziekten.

DHA: is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de hersenstofwisseling, de ogen en het zenuwstelsel.

Uit studies blijkt dat de levensduur langer was bij honden met kanker als zij extra Omega 3 vetzuren kregen. Dit geldt ook voor honden met nierfalen. Maar Omega 3 vetzuren hebben ook een gunstige invloed op vachtproblemen, honden met allergieën en immuunziekten, of andere ziekten waarbij ontstekingen ontstaan.

Omdat DHA goed is voor zowel de ontwikkeling van de hersenen als de hersenstofwisseling, worden pups die omega 3 vetzuren binnenkrijgen, slimmer.

Omega 6

De bekendste Omega 6 vetzuren:

Linolzuur

AA: arachidonzuur

GLA: gamma-linoleenzuur

Bronnen van Omega 6 vetzuren

Linolzuur is een essentieel vetzuur: dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken. Linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie en , maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten.

AA maakt het lichaam zelf uit linolzuur. Verder zit AA in eieren, gevogelte, orgaanvlees en vis.
GLA komt voor in bepaalde plantaardige oliën zoals teunisbloemolie.

Omega 6 vetzuren verlagen het LDL cholesterolgehalte en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Ook is linolzuur goed voor de huid en de vacht en voor een goede groei en ontwikkeling.

Ook de verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 is belangrijk. In droge hondenbrokken zit vaak veel te veel Omega 6. De ideale verhouding is 1: 5 (liefst 4). Dat betekent dat er maximaal 5 of 4 keer zoveel Omega 6 als Omega 3 in het voer mag zitten. 

Als jouw merk hondenvoer niet genoeg Omega 3 bevat, doe dan elke dag een scheutje zalmolie of visolie over het voer. Dat geeft uitstekende resultaten. Of geef Clydach Salmon nibbles. De supplementen van Natural Dog Company hebben uitstekende supplementen, zodat je zeker weet dat jouw hond elke dag voldoende Omega 3-vetzuren binnenkrijgt. 

Ruw vet

Producenten zijn verplicht het percentage ruw vet op de verpakking te vermelden. De omrekening gaat hetzelfde als bij de eiwitten. Dus als er een percentage van 5% staat en je geeft 300 gram voer per dag, dan krijgt jouw hond 15 gram per dag vet binnen. Is dat genoeg? Een hond van 15 kilo heeft minimaal 14 gram vet nodig per dag. Puppy’s hebben meer nodig: een puppy van 5 kilo heeft dagelijks 21 gram vet nodig.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een van de drie bronnen van energie. De andere twee bronnen zijn eiwitten en vetten. Een beperkte hoeveelheid koolhydraten is belangrijk. Koolhydraten bevatten vaak vezels en die helpen bij een gezonde spijsvertering.

Het beste hondenvoer bevat dan ook koolhydraten in een beperkte hoeveelheid. Koolhydraten mogen in ieder geval nooit meer dan 50% van het voer uitmaken. Wil je weten hoeveel koolhydraten jouw merk hondenvoer bevat? Je kan dit heel makkelijk zelf berekenen; lees het in onze blog ‘Bereken de hoeveelheid koolhydraten in hondenvoer‘.

Ruwe celstof

Op het etiket vind je vaak de term ruwe celstof met een bepaald percentage. Deze celstof komt uit de celwand van plantaardige ingrediënten. Een andere – en makkelijkere te begrijpen term – is voedingsvezels. Deze vezels kunnen niet verteerd worden door honden, maar ze dragen wel bij aan een goede darmflora.
 

Bronnen van koolhydraten

Behalve de hoeveelheid koolhydraten, zijn de bronnen van koolhydraten goed om naar te kijken. Bronnen van koolhydraten zijn onder meer groente en fruit, zoete aardappelen, peulvruchten, aardappels, suiker en granen zoals tarwe, mais of rijst. 

Groente en fruit

In groente en fruit (denk aan pompoen, zoete aardappels of appels) zitten veel voedingsvezels die zorg dragen voor een goede darmflora. Maar alleen maar groente en fruit toevoegen heeft natuurlijk een hoog prijskaartje. Want groente en fruit zijn veel duurdere ingrediënten dan tarwe, rijst, aardappel of mais.

Mais, aardappelen, rijst en bietenpulp

Soms wordt gezegd dat rijst, aardappel of mais alleen maar vulmiddelen zouden zijn. Dit is natuurlijk niet zo. Granen en aardappels geven energie. Bovendien zitten in deze koolhydraten voedingsvezels die er voor zorgen dat de spijsvertering van de hond goed werkt. Geen verstoppingen dus. Het is wel van belang welke granen aan de hond worden gegeven.

Mais is een verteerbare koolhydraat die plantaardige eiwitten en vet (linolzuur) levert. Aardappelen bevatten vezels en vitamine C, vitamine B en potassium. Ook rijst is licht verteerbaar voor honden en bevat vezels, vitamines en mineralen. Bietenpulp is een bron van vezels voor honden. Aardappels bevatten mineralen, zoals kalium, magnesium en mangaan. 

Glutenvrij

Granen kunnen worden onderverdeeld in granen met gluten en granen zonder gluten. Honden kunnen niet goed tegen glutenhoudende granen; zij kunnen dit niet goed verteren. Beter is dat alleen glutenvrije granen aan het hondenvoer zijn toegevoegd. Bovendien is het belangrijk dat deze granen niet de belangrijkste ingrediënten zijn. Het beste hondenvoer is dat voldoende dierlijke ingrediënten als vlees, vis, insecten of eieren bevatten dat voldoende hoogwaardige eiwitten bevat en dierlijke vetten en daarnaast glutenvrije koolhydraten bevat die vitamines en mineralen en voedingsvezels leveren. 

Vitamines, mineralen en spoorelementen

Net als mensen hebben honden vitamines en mineralen nodig voor een goede gezondheid. Want zonder vitamines, mineralen en spoorelementen kunnen de eiwitten, vetten en koolhydraten hun werk niet doen. Investeer daarom in kwalitatief goed hondenvoer, zodat je zeker weet dat jouw hond de juiste mineralen en vitamines binnenkrijgt en ook nog eens in de juiste hoeveelheid.

Vitamines

Vitamines worden verdeeld in vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) en wateroplosbare vitamines (B,C). Ik behandel hieronder de belangrijkste voor jouw hond.

Vitamine A

Deze vitamine wordt ook wel retinol genoemd. Vitamine A heeft veel belangrijke functies in het lichaam. Het zorgt voor de huid en de ogen. Bovendien is vitamine A nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Ook zorgt retinol voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem, zodat jouw hond beschermd wordt tegen ziektes.

Vitamine B

Vitamine B is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere vitamines. Er zijn vrijwel geen organen of stofwisselingsprocessen te bedenken waar vitamine B geen rol speelt. Vitamines B1 en B2 zijn onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Beiden spelen daarnaast (als enzym) een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast is vitamine B1 nodig voor een goede werking van het hart en het zenuwstelsel. Voor de weerstand en de spijsvertering heeft een hond vitamine B6 nodig. Dit vitamine zorgt bovendien voor een goede werking van het zenuwstelsel. En het is ook nog eens belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Voor het aanmaken van rode bloedcellen is ook een andere vitamine B belangrijk: vitamine B12. Biotine is ook vitamine B en erg belangrijk zijn voor huid en nagels.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Deze vitamine speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.

Mineralen en spoorelementen

Het beste hondenvoer bevat de mineralen die essentieel zijn voor de goede gezondheid van jouw hond. Calcium en fosfor zijn bijvoorbeeld belangrijke mineralen voor sterke botten en tanden. Fosfor is (net als calcium) belangrijk voor het skelet. Naast hele belangrijke mineralen, zijn er ook mineralen waarvan het lichaam maar weinig nodig heeft. Deze noemen we sporenelementen. Hoewel honden minder sporenelementen nodig hebben, is het wel belangrijk dat ze die binnenkrijgen. Honden hebben mangaan nodig voor de ontwikkeling van hun botten. Het mineraal zink bevordert wond genezing.

Ruwe as

Minerale stoffen blijven over als we de voeding verbranden. Op de verpakking staan mineralen vermeld als ruwe as. Het beste hondenvoer bevat tussen de 5% en 8% aan mineralen.

Water

Hoewel er geen voedingsstoffen in water zitten, is water heel belangrijk voor de gezondheid van jouw hond. Sterker nog: water is strikt genomen de belangrijkste voedingsstof voor jouw hond. Je hond heeft water nodig voor bijna alle metabolische processen. Water is nodig voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Het is nodig voor een goede spijsvertering. Met water voert een hond afvalstoffen af. Hierboven heb je al kunnen lezen dat vitamine B een wateroplosbare vitamine is. Water is dus noodzakelijk om deze vitamine haar werk te kunnen laten doen. Zorg dus dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is, voor, tijdens èn na het eten.

Het beste hondenvoer bevat de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden

Hierboven heb ik de voedingsstoffen behandeld die in het hondenvoer moeten zitten zodat jouw hond in goede gezondheid blijft verkeren. Een goede gezondheid begint bij gezonde voeding. Het beste hondenvoer bestaat uit goede ingrediënten die alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat in de juiste hoeveelheid. Als je kwalitatief goed hondenvoer koopt, is het op zich niet nodig om jouw hond bij te voeren of supplementen te geven.

Maar dit kan soms anders zijn in bijzondere omstandigheden. Bijvoorbeeld als je hond als wat ouder wordt. Een oudere hond heeft baat bij extra glucosamine, chondroïtine en MSM ter ondersteuning van de gewrichten. Daarom zitten deze stoffen altijd in extra hoeveelheid in senior hondenvoer. Maar jouw hond is eerder senior dan je denkt! Dus start al hiermee als je hond een jaar of 7 is. Deze stoffen werken ook preventief tegen gewrichtsklachten, dus een hip & joint supplement is op elke leeftijd goed. 

Als jouw hond ziek is, of ziek is geweest, kan hij of zij baat hebben bij extra vitamines en mineralen. Ook dit kan je prima als supplement geven zodat je niet per se hoeft over te stappen op ander hondenvoer. 

Een Omega 3-supplement draagt op elke leeftijd heel veel bij aan de gezondheid van je hond. Kijk hier dus altijd naar op het etiket van je voer en geef zo nodig bij. 

Je mag jouw hond natuurlijk altijd trakteren (liefst op een verse vlees snack en niet iets wat suiker of granen bevat), maar kijk uit wat je geeft en in welke hoeveelheid. Ook voor snacks geldt dat het belangrijk is om te weten wat er in zit en wat je precies aan je hond geeft. Geef je hond liefst een gezonde gezonde snack.

Bijzondere omstandigheden

Let er op dat als er bijzondere omstandigheden zijn, je andere voeding geeft of andere hoeveelheden. Bijzondere omstandigheden kunnen zijn drachtige teefjes of teefjes die melk geven aan puppy’s. Ook puppy’s hebben andere voeding nodig omdat ze nu eenmaal in de groei zijn en daardoor andere hoeveelheden nodig hebben. Maar ook sporthonden (denk aan jachthonden) hebben ander voer nodig. En ook voor senior honden gelden andere aanbevelingen. Dit zal ik in aparte blogs behandelen.

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip and Joint Oil

34.50

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip & Joint

28.95

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Multivitamin

28.95

Bijzondere omstandigheden

Let er op dat als er bijzondere omstandigheden zijn, je andere voeding geeft of andere hoeveelheden. Bijzondere omstandigheden kunnen zijn drachtige teefjes of teefjes die melk geven aan puppy’s. Ook puppy’s hebben andere voeding nodig omdat ze nu eenmaal in de groei zijn en daardoor andere hoeveelheden nodig hebben. Maar ook sporthonden (denk aan jachthonden) hebben ander voer nodig. En ook voor senior honden gelden andere aanbevelingen. Dit zal ik in aparte blogs behandelen.

Dierlijke bijproducten

Goed vlees bevat hoogwaardige eiwitten en die zijn essentieel voor een goede gezondheid van uw hond. Kijk dus op de verpakking naar de ingrediënten. Er moet toch wel minimaal 25% vlees, vis, eieren of insecten in het voer zitten. Soms zie je op het etiket staan dat er ‘dierlijke bijproducten’ in het voer zit. Wat zijn dat? Er is informatie te vinden op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van het Ministerie van Economische Zaken (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierlijke-bijproducten/inhoud/de-3-categorieen-dierlijke-bijproducten).

3 categorieën dierlijke bijproducten

Er blijken drie categorieën te zijn. In categorie 1 zitten bijvoorbeeld dode gezelschapsdieren, wilde dieren die vermoedelijk zijn besmet en proefdieren. Categorie 2 bevat mest en de inhoud van het maag-darmkanaal van slachtvee, slib van slachthuizen en afgekeurd vlees. Voor hondenvoer is alleen categorie 3 van belang. Daar zitten onder meer organen in, maar ook hoeven, haren, horens van dieren, koppen van dieren, wol, bont, karkassen, bloed, placenta, eierschalen en keukenafval. In Europa hebben we afgesproken dat dierlijke bijproducten uit categorieën 1 en 2 niet in hondenvoer mogen zitten. Dierlijke bijproducten uit categorie 3 mogen wel in hondenvoer zitten. Daar kunnen ongezonde producten inzitten (hoeven, koppen, eierschalen, bloed, horens enzovoorts) maar ook enkele gezonde bijproducten (lever, pens, hart). Probleem is alleen: op het etiket hoeft niet beschreven te worden welk dierlijk bijproduct in het hondenvoer verwerkt zit.

Gezonde vlees bijproducten

Er zijn vlees bijproducten die bijzonder geschikt zijn voor honden. Het gaat dan bijvoorbeeld om pens, hart en lever van andere dieren. Het beste hondenvoer bevat alleen de gezonde dierlijke bijproducten. Alleen het probleem is dat àls er alleen ‘dierlijke bijproducten’ op een etiket staat, je niet weet wat dat precies inhoudt. Dus kies liever geen voer waarbij dit op het etiket staat.

Wat hoort niet thuis in het beste hondenvoer?

Naast stoffen die wel in hondenvoer moeten zitten, zijn er ook stoffen die er niet in zouden mogen zitten.

E-nummers

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Als een bepaalde stof die wordt toegevoegd in Europa mag worden gebruikt voor bepaalde voedingsmiddel, dan krijgen ze een nummer: het E-nummer. In Europa is een producent verplicht om op het etiket te vermelden als er een E nummer is gebruikt. De meningen zijn verdeeld over de schadelijkheid van E-nummers voor mensen èn honden. Het ene E-nummer is de andere niet. We hebben wel een paar E-nummers die niet in hondenvoer mogen voorkomen.

Schadelijke E-nummers

  • E324: Dit is een landbouwbestrijdingsmiddel tegen ongedierte en onkruid. Het heeft allerlei giftige bijwerkingen aan de leverfuncties en nierfuncties.
  • E320 (ook wel BHA): Dit E-nummer kan ervoor zorgen dat het vetgehalte en het cholesterol verhoogd wordt in het bloed.
  • E321 (BHT): Dit E-nummer is ontwikkeld om kleurenfilms langer houdbaar te maken. Het is giftiger dan BHA, en het heeft invloed op de vetstofwisseling van de lever

De ingrediëntenlijst

Hierboven heb ik aangegeven welke (voedings)stoffen juist wel en welke juist niet in het beste hondenvoer zouden moeten zitten. Als je wil weten wat er in jouw hondenvoer zit, is het van belang om het etiket te lezen. In Europa zijn producenten verplicht te vermelden welke stoffen in het hondenvoer zijn verwerkt. Dit werkt als volgt.

Kijk naar het vlees of visgehalte op het etiket

Als je het beste hondenvoer aan jouw hond wil geven, moet je dus goed op de verpakking kijken hoeveel vlees of vis in het voer zit. Vlees en vis bevatten relatief veel eiwitten. Dus als het vlees- of visgehalte hoog is èn het eiwitpercentage is hoog, dan weet je dat de eiwitten hoogwaardig zijn (dat wil zeggen dat ze alle aminozuren bevatten). Als het eiwitpercentage hoog is, maar tarwe staat vermeld als eerste ingrediënt, dan weet je dat de eiwitten plantaardig zijn en daarmee (voor honden) niet hoogwaardig.

Veel hondenvoer komt niet boven de 18% vlees uit. Dat percentage is gewoonweg te weinig om de titel het beste hondenvoer te kunnen dragen. Het percentage zou minimaal 25% moeten zijn. Wat is het percentage koolhydraten? Bevat jouw hondenvoer tarwe en andere granen en is het percentage meer dan 50%? Dan krijgt jouw hond te weinig dierlijke eiwitten binnen en raad ik je aan over te stappen op een ander merk. 

De andere ingrediënten

Kijk ook naar de andere ingrediënten: Wat is het percentage koolhydraten in het hondenvoer? Zit er suiker in? Is het puur natuur of zitten er allerlei kunstmatige conserveringsmiddelen en smakmakers in het voer? Met goede ingrediënten zou de toevoeging van E-nummers helemaal niet nodig moeten zijn. Makkelijk om te onthouden: als je niet weet wat het is, hoort het er niet in.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief