google-site-verification: google10022eb75d6d0367.html

Heb ik een te dikke hond?

Een vraag die veel gesteld wordt. Volgens de statistieken is de kans dat je hond te dik is maar liefst 50%.

De Association for Pet Obesity Prevention schat dat 54% van de honden in de Verenigde Staten te zwaar of zwaarlijvig zijn. Uit cijfers van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht blijkt dit percentage in Nederland ook op ongeveer 50% te liggen.  Studenten van de Universiteit Utrecht onderzochten 400 honden. Maar liefst 50 procent daarvan bleek  te dik. Ook in andere Europese landen is overgewicht bij huisdieren een probleem.

Het is jammer en gevaarlijk als huisdieren te dik zijn. Volgens recente studies leven honden die op hun ideale lichaamsgewicht worden gehouden namelijk 1,8 jaar langer (!).

Honden, zelfs meer dan mensen, zijn er in allerlei soorten en maten: er zijn kleine chihuahua’s en enorme mastiffs, magere windhonden en stevige Bulldogs. Met zo’n bereik kan het moeilijk zijn om na te gaan of je lieve, harige vriend een gezond, optimaal gewicht heeft.

Het is echter de moeite waard om jezelf te informeren over de oorzaken en gevolgen obesitas bij honden en wat je eraan kunt doen.

Hoe zie je of je een te dikke hond hebt?

Het is heel eenvoudig zelf na te gaan of je hond overgewicht heeft: Bekijk en onderzoek je hond eens goed en soms is al snel de ​​goede conclusie getrokken of je kleine (of grote) vriend een paar pondjes of kilo moet verliezen.

Echte liefde voor je hond toon je niet met meer voeding maar met optimale controle over de voeding

Hoe herken je obesitas?

Zichttest

Honden hebben een bepaalde vorm. Bekijk je hond eens en profiel – kijk of er vouwen rond de nek zijn of duidelijke vetophopingen aan de basis van de nek.

Bekijk je hond vervolgens van boven. Als je hond een beetje extra massa krijgt, is de kans groot dat het tussen de heupen en de ribbenkast gaat zitten, waardoor je hond een ongewenst ‘tonnetjes” uiterlijk krijgt. Je hond moet bijvoorkeur een waarneembare taille hebben tussen het uiteinde van haar ribben en het begin van haar heupen.

Zet nu een stap terug en kijk of de lijn van de buik van je hond vanaf de ribben naar boven loopt. Puppy’s hebben een schattige kleine buikje, maar een volwassen hond zou een slankere uitstraling en contour moeten hebben.

Voeltest

De volgende keer als je je hond aait let dan eens op de volgende zaken: Kun je de ribben goed zien en voelen? Bij overgewicht zijn de ribben minder goed voelbaar en zichtbaar.

Strijk ook eens langs zijn buik en kijk goed naar de bewegingen en de hoeveelheid vet bij zijn buik. Bekijk en voel tenslotte zijn nek. Bij overgewicht zijn in de nekstreek wat meer plooien met vet voelbaar (natuurlijk, als je hond een Shar-Pei is …) en het extra vet kan als en kraag of rol rond de nek hangen.

Uithoudingsvermogens test

Een gezonde hond moet zich gemakkelijk kunnen bewegen. Dit gemak verschilt per hondenras (Bulldog tot Collie) maar een hond moet zich goed kunnen bewegen en actief mee kunnen lopen zonder uitgeput te raken . Als hij altijd hijgend en buiten adem is en niet over het uithoudingsvermogen beschikt dan kan het zijn dat hij meer gewicht meedraagt dan nodig is. Bekijk ook zijn manier van lopen, als zijn poten naar voren buigen (en hij is geen bulldog of ander ras met een potenboom), kan dit een teken van obesitas zijn.

Het ideale gewicht voor je hond

Met alle verschillende rassen en alle verschillende kruisingen is het onmogelijk om een ​​eenduidige advies te geven, of een one-size-fits-all oplossing. Maar je kent je eigen hond het beste. Met de kans van 50% dat je hond overgewicht heeft is het verstandig een keer extra aandacht hier aan te geven.

Hoe starten met afvallen van een te dikke hond?

Weeg eerst je hond Meten is weten. Dit kan bij de dierenarts of ga met je hond op een thuisweegschaal en trek je eigen gewicht hiervan af.

Geef jezelf een doel en tijd: Afvallen kost tijd. Maak en planning en weeg regelmatig. Afvallen dient bovendien langzaam te gebeuren.

Zorg voor goed voer: Hierover hebben we en blog geschreven: “overgewicht bij honden”.

Weeg je voer: Dit klinkt misschien overdreven maar zeker in het begin is het even wennen om de juiste hoeveelheid voer te geven. Je staat hierin niet alleen: uit onderzoek blijkt dat 50% van hond eigenaren niet regelmatig het gegeven voer weegt. Bekijk de verpakking en geef de juiste hoeveelheid per kilogram voor je hond. Let op of je hond actief is of niet. Geef bij een niet actieve hond minder dan de aanbevolen hoeveelheid.

WEES CONSEQUENT: Doe er niet uit “liefde” of medelijden een schepje bij.

Let op tussendoortjes: Uit onderzoek blijkt dat 54% van de eigenaren een hond iets extra geven als deze erom vraagt! Probeer de verleiding te weerstaan. Lukt dit niet altijd: Trek het gewicht van dit extraatje af van de volgend maaltijd.

Een optimale baas zijn

De optimale verzorging ligt in jouw handen. Echte liefde voor je hond toon je niet met meer voeding maar met optimale controle over de voeding

Hoe kan ik het voer wegen:

WELK VOER KAN IK GEBRUIKEN OM MIJN HOND TE LATEN AFVALLEN?

Hoe kan ik overstappen op dieetvoer?

overstappen op ander voer schema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.