Een vraag die veel gesteld wordt. Volgens de statistieken in Nederland en België is de kans dat je hond te dik is inmiddels maar liefst 50%.

De helft van de honden in Nederland en België is te dik

De Association for Pet Obesity Prevention schat dat 54% van de honden in de Verenigde Staten te zwaar of zwaarlijvig zijn. Uit cijfers van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht blijkt dit percentage in Nederland ook op ongeveer 50% te liggen.  Studenten van de Universiteit Utrecht onderzochten 400 honden. Maar liefst 50 procent daarvan bleek  te dik. Ook in andere Europese landen is overgewicht bij huisdieren een probleem.

Wat gebeurt er als je hond te dik is?

Het is jammer en gevaarlijk als huisdieren te dik zijn. Volgens recente studies leven honden die op hun ideale lichaamsgewicht worden gehouden namelijk 1,8 jaar langer (!). Dat is een ongelooflijk verschil. Maar als jouw hond te dik is ontstaan ook allerlei andere problemen, zoals, hart- en longproblemen, bot- en gewrichtsproblemen, verhoogde kans op allerlei ziektes zoals diabetes, darm- en leverziektes en blaasproblemen. Daarnaast hebben dikke honden een minder goede conditie, zijn vaak kortademig en hebben kans op een doffe huid. In de zomer hebben dikke honden veel meer last van de warmte. Een dikke hond is over het algemeen minder gelukkig. Bijkomend nadeel is dat je veel vaker naar een dierenarts moet wat voor jou en jouw hond vervelend is en bovendien heel veel kosten met zich meebrengt. Lees alles over overgewicht in de blog:’ Overgewicht bij honden. 

Hoe zie je of je een te dikke hond hebt?

Honden, zelfs meer dan mensen, zijn er in allerlei soorten en maten: er zijn kleine chihuahua’s en enorme mastiffs, magere windhonden en stevige Bulldogs. Met zo’n bereik kan het moeilijk zijn om na te gaan of je lieve, harige vriend een gezond, optimaal gewicht heeft. Maar het is de moeite waard jezelf te informeren over de oorzaken en gevolgen overgewicht bij honden en wat je eraan kunt doen.

Het is heel eenvoudig zelf na te gaan of je hond te dik is. Bekijk en onderzoek je hond eens goed en soms is al snel de ​​goede conclusie getrokken of je kleine (of grote) vriend een paar pondjes of kilo moet verliezen.

Hoe herken je obesitas?

Zichttest

Honden hebben een bepaalde vorm. Bekijk je hond eens en profiel – kijk of er vouwen rond de nek zijn of duidelijke vetophopingen aan de basis van de nek.

Bekijk je hond vervolgens van boven. Als je hond een beetje extra massa krijgt, is de kans groot dat het tussen de heupen en de ribbenkast gaat zitten, waardoor je hond een ongewenst ‘tonnetjes” uiterlijk krijgt. Je hond moet bijvoorkeur een waarneembare taille hebben tussen het uiteinde van haar ribben en het begin van haar heupen.

Zet nu een stap terug en kijk of de lijn van de buik van je hond vanaf de ribben naar boven loopt. Puppy’s hebben een schattige kleine buikje, maar een volwassen hond zou een slankere uitstraling en contour moeten hebben.

Voeltest

De volgende keer als je je hond aait let dan eens op de volgende zaken: Kun je de ribben goed zien en voelen? Bij overgewicht zijn de ribben minder goed voelbaar en zichtbaar.

Strijk ook eens langs zijn buik en kijk goed naar de bewegingen en de hoeveelheid vet bij zijn buik. Bekijk en voel tenslotte zijn nek. Bij overgewicht zijn in de nekstreek wat meer plooien met vet voelbaar (natuurlijk, als je hond een Shar-Pei is …) en het extra vet kan als en kraag of rol rond de nek hangen.

Uithoudingsvermogens test

Een gezonde hond moet zich gemakkelijk kunnen bewegen. Dit gemak verschilt per hondenras (Bulldog tot Collie) maar een hond moet zich goed kunnen bewegen en actief mee kunnen lopen zonder uitgeput te raken . Als hij altijd hijgend en buiten adem is en niet over het uithoudingsvermogen beschikt dan kan het zijn dat hij meer gewicht meedraagt dan nodig is. Bekijk ook zijn manier van lopen, als zijn poten naar voren buigen (en hij is geen bulldog of ander ras met een potenboom), kan dit een teken van obesitas zijn.

Het ideale gewicht voor je hond

Met alle verschillende rassen en alle verschillende kruisingen is het onmogelijk om een ​​eenduidige advies te geven, of een one-size-fits-all oplossing. Maar je kent je eigen hond het beste. Met de kans van 50% dat je hond overgewicht heeft is het verstandig een keer extra aandacht hier aan te geven.

Hoe starten met afvallen van een te dikke hond?

We hebben speciaal voor dikke honden een 10-stappenplan geschreven om jouw hond langzaam af te laten vallen. Je kan namelijk niet zomaar de hoeveelheid voer minderen, want de de voedingsstoffen in het voer zijn precies afgestemd op de aanbevolen hoeveelheid. Als je dus de hoeveelheid voer mindert, krijgt jouw hond misschien te weinig voedingsstoffen binnen. Ga hier naar ons stappenplan en begin vandaag met een doordacht plan. Hierbij alvast een paar vuistregels:

Weeg eerst je hond

Meten is weten. Dit kan natuurlijk bij de dierenarts. Maar je kan ook met hond en al op de weegschaal gaan staan en dan jouw eigen gewicht er van af trekken. 

Geef jezelf een doel en tijd

Afvallen kost tijd. Maak een planning en weeg regelmatig. Een hond mag ook niet te snel afvallen: als je hond ongeveer 1 a 2 % van haar lichaamsgewicht per week afvalt, dan is dat ideaal. Hoeveel is 1%? Als jouw hond 30 kilogram weegt, dan mag zij dus ongeveer 300 à 600 gram per week afvallen. 

Zorg voor goed voer

Granen, mais en (andere) koolhydraten bevatten (verborgen) suikers, waardoor de bloedsuikerspiel van jouw hond uit evenwicht kan zijn. Stap over op kwalitatief goed hondenvoer die een hoog vleesgehalte bevat en weinig koolhydraten. Lees hier meer over in onze blog: ‘Overgewicht bij honden‘. 

Help jouw hond in het begin een handje

Met Phytonics Glucobalance. In het begin van het proces van afvallen kan je jouw hond een handje helpen met dit award winning product. Door de verborgen suikers in (kwalitatief minder) hondenvoer en snacks, kan de suikerstofwisseling van jouw hond uit balans zijn. Deze werkt dan trager. Dit product brengt de bloedsuikerspiegel weer in balans en helpt jouw hond gewicht te verliezen.

Weeg je voer 

Dit klinkt misschien overdreven maar zeker in het begin is het even wennen om de juiste hoeveelheid voer te geven. Je staat hierin niet alleen: uit onderzoek blijkt dat 50% van hond eigenaren niet regelmatig het gegeven voer weegt. Bekijk de verpakking en geef de juiste hoeveelheid per kilogram voor je hond. Let op of je hond actief is of niet. Geef bij een niet actieve hond minder dan de aanbevolen hoeveelheid.

WEES CONSEQUENT

Doe er niet uit “liefde” of medelijden een schepje bij.

Let op tussendoortjes

Uit onderzoek blijkt dat 54% van de eigenaren een hond iets extra geven als deze erom vraagt. Probeer deze verleiding te weerstaan. We snappen dat dit niet altijd lukt, of dat je je hond graag iets lekkers geeft. Geeft niks. Maar geef dan een gezonde proteïne snack zonder granen, tarwe, mais of andere vulmiddelen èn trek dit extraatje af van de volgend maaltijd.

Een optimale baas zijn

De optimale verzorging ligt in jouw handen. Echte liefde voor je hond toon je niet met meer voeding maar met optimale controle over de voeding

Echte liefde voor je hond toon je niet met meer voeding maar met optimale controle over de voeding

Hoe kan ik het voer wegen:

Het is belangrijk dat jouw hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste hoeveelheid. Goed voer is belangrijk, maar de juiste hoeveelheid ook. Met een keukenweegschaal is het makkelijk de juiste hoeveelheid af te wegen en voorkom je dat jouw hond te veel of te weinig krijgt. Jouw hond krijgt precies wat hij/zij nodig heeft voor een optimale gezondheid.

WELK VOER KAN IK GEBRUIKEN OM MIJN HOND TE LATEN AFVALLEN?

Een hoog eiwitgehalte helpt jouw hond om af te vallen. Proteïne zorgt er namelijk voor dat jouw hond haar spiermassa behoudt. Èn die spiermassa is belangrijk voor een actief leven, maar ook om kilocalorieën te verbranden. Hoe meer spiermassa een hond heeft, hoe meer energie zij verbrandt.

Bovendien kost het verteren van proteïne ook weer energie. Dubbelop dus. Let wel dat het gaat om hoogwaardige proteïne: proteïne dat afkomstig is uit vlees, vis en eieren.

Koolhydraten in hondenvoer en snacks zijn de grote dikmakers. Let er dus bij het kopen van dieetvoer op dat er weinig koolhydraten in zitten. De koolhydraten die zijn toegevoegd, zijn idealiter laag-glycemische koolhydraten. Die geven lang een verzadigd gevoel zonder dat jouw hond honger krijgt. Dus liever geen rijst, tarwe of mais, maar groente als pompoen of linzen.

Vanaf: 49.95

Hoe kan ik overstappen op dieetvoer?

Wil je overstappen op ander (dieet) voer? Download ons overstapprogramma

overstappen op ander voer schema

Jouw hond een handje helpen

Phytonics Gluco Balance kan je gebruiken als jouw hond iets te dik is: het helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Een combinatie met Omega 3 zou nog beter werken. 

Zuurbes, broccoli, Mariadistel, Hazelnootblad, Artisjok en Rozemarijn stimuleren de reinigende werking van de lever. Choline ondersteunt de lever en nieren evenals de prikkeloverdracht in de hersenen.

De stofwisseling wordt positief beïnvloed door Kaneel en Chinese roos. Ook Inositol en de mineralen Fosfor, Jodium, Magnesium-citraat, Mangaan, Selenium en Zink-citraat en verschillende vitaminen ondersteunen de omzettingsprocessen in het lichaam. Omdat de suikerhuishouding ook hormonaal gerelateerd is bevat Phytonics Gluco balance Monnikspeper en de mineralen Kalium en Koper. De maag wordt ondersteund door de aanwezigheid van Venkel, Zoethout, Brandnetel en Gember. 

Vitaminen en Supplementen

Phytonics Gluco Balance

19.95

Vitaminen en Supplementen

Icelandpet Omega-3 sardientjesolie

Vanaf: 18.85

Verder lezen?

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *