Heb je je wel eens afgevraagd of honden dromen? Vaak liggen ze in hun slaap met hun poten, ogen en lippen te bewegen. Het lijkt net alsof ze rennen in de slaap. Is dat ook zo? Dromen honden? Het antwoord is: waarschijnlijk wel.

Hoeveel uren slapen honden?

Honden slapen ongeveer tussen de 9 en 14 uur per dag. Zo’n beetje een halve etmaal dus. En ze doen dit niet achter elkaar, zoals wij mensen dat doen, maar het is meer een combinatie van veel dutjes overdag en ‘s nachts. Een hond slaapt ongeveer 45 minuten achter elkaar. Het duurt wel even voordat ze van een slaperige toestand overgaan in een REM slaap. Gemiddeld duurt dat ongeveer 20 minuten. Een actieve hond valt veel sneller in slaap dan een minder actieve.

Hoeveel een hond slaapt hangt af van het ras, de grootte van het ras, de leeftijd, de algehele gezondheidstoestand en de mate van activiteit overdag. Puppies slapen veel meer: ze kunnen wel tussen de 18 en 20 uur slapen. En oudere honden slapen ook meer. Grotere rassen hebben over het algemeen meer slaap nodig dan kleinere rassen.

De REM slaap

Veel honden bewegen als ze slapen. Honden gaan de REM-fase van slaap binnen ongeveer 20 minuten na hun dut-sessie begonnen is. En de REM duurt meestal 2 of 3 minuten.

Ze hebben dan vaak van die trillende zenuwtrekkingen, bewegen de ogen en maken soms grommende, jankende of gekke geluidjes. Bijna alle honden hebben van die zenuwtrekjes in hun slaap, vooral met hun poten (alsof ze aan het rennen zijn), maar ook met hun ogen, neus en lippen. Puppies en oudere honden hebben dit het meest.

De pons

In de slaap van zowel honden als mensen zorgt de pons, dat is een deel van de hersenstam, ervoor dat de spieren als het ware verlamd zijn. Dat gebeurt zodat je je dromen niet daadwerkelijk uitvoert. Maar bij puppies is deze pons nog niet helemaal ontwikkeld en bij oudere honden werkt deze minder goed. Vandaag dat puppies en oudere honden meer bewegingen maken in de slaap. 

Kunnen honden dromen en een nachtmerrie hebben?

Dat een hond zenuwtrekjes heeft en rare geluiden maakt, betekent niet dat ze een nachtmerrie heeft. Wel betekent het dat een hond droomt.  Het blijkt namelijk dat veel dieren dromen. In 2001 heeft het Massachusetts Institute of Technology een onderzoek gedaan met ratten. Het bleek dat ratten die waren getraind om in een doolhof te rennen, in hun REM slaap dezelfde hersenactiviteit vertoonden, als wanneer ze daadwerkelijk in het doolhof waren. De onderzoekers concluderen dat de ratten in hun slaap droomden van hun dagelijkse activiteiten.

Waar dromen honden over?

De ratten droomden dus over activiteiten die ze overdag hadden meegemaakt.  Dromen van dieren houden verband met hun feitelijke ervaringen. En dit geldt waarschijnlijk ook voor honden. Honden dromen dus over hun dagelijkse activiteiten. En dat is hartstikke leuk als die activiteiten plezierig waren en de dromen dus plezierig.  Maar wat als je hond nu wel een nachtmerrie heeft?

Kan je hond een nachtmerrie hebben?

Jazeker, dat kan. Als je hond echt een nachtmerrie heeft, merk je dat vanzelf. Dit is heel anders dan de zenuwtrekjes aan de poten, lippen of ogen en de gekke geluidjes die ze maken. In geval van een nachtmerrie zal je hond duidelijk tekenen van nood of angst vertonen. En de geluiden zullen waarschijnlijk harder zijn. Je hebt dan misschien de neiging om haar wakker te maken.

Is het verstandig je hond wakker te maken als ze droomt?

Het is lastig om te zien als een ander het zwaar heeft. En dat geldt zeker ook voor jouw dierbare hond. Maar, als het je lukt, is het beter om haar niet wakker te maken Zelfs niet als ze huilt of gromt. Jouw hond zou kunnen schrikken als je haar uit haar REM slaap wakker maakt en zou je per ongeluk kunnen bijten of krabben. Dat kan vooral voor kinderen gevaarlijk zijn. Maar er is nog een andere reden waarom je geen slapende honden wakker moet maken.

Men moet geen slapende honden wakker maken

Waarom dromen honden?

Het is belangrijk dat jouw hond haar REM slaap afmaakt, zeker as ze een nachtmerrie heeft. Net als bij mensen, verwerken honden hun emoties in hun REM-slaap. Dromen zijn een manier om emoties te verwerken en daarom is het belangrijk dat ze niet wakker worden gemaakt.

De grootte van de hond bepaalt de grootte van de droom

Tot slot een leuk weetje: om redenen die men nog niet begrijpt, kan de grootte van de hond de grootte van de droom bepalen. Kleinere honden hebben vaker maar kortere droomperiodes terwijl grote honden minder vaak dromen, maar wel langere dromen hebben. 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief