Droogvoer en natvoer. Twee soorten hondenvoer die allebei voordelen hebben. Lijkt logisch om ze te mengen; want dan combineer je het beste van twee werelden. Hoeft je hond niet meer elke dag saaie brokken te eten, maar mag hij of zij genieten van een smeuïg prakje! Toch ligt het niet zo simpel. In deze blog lees je daarom alles over droogvoer en natvoer mengen.

Natvoer vs droogvoer

Natvoer is geurig en vleesrijk. Honden zijn er dol op! Natvoer bevat gemiddeld zo’n 75% vocht en is hierdoor smeuïg en licht verteerbaar. Droogvoer is – zoals de naam al doet vermoeden – een stuk droger; het bevat zo’n 15% vocht. Dit maakt dat brokken minder bederfelijk zijn dan natvoer. En hiernaast zijn ze heel gezond. Want al een handje vol brokken bevat veel voedingsstoffen. Hiernaast is kauwen op brokjes goed voor het hondengebit, het gaat tandplak tegen en masseert het tandvlees.

Droogvoer en natvoer mengen: het mag!

Goed nieuws voor baasjes die beide soorten hondenvoer willen mengen, want dit is geen probleem! In het buitenland staat dit fenomeen van een beetje natvoer mixen met brokken zelfs bekend als ‘topping’, waarbij het natvoer een ‘food topper’ wordt genoemd. Ook het hondenvoermerk Ziwi Peak reageert bevestigend op onze vraag of je natvoer en droogvoer met elkaar mag mengen. Hieronder hun antwoord.

“Ja, het is prima om je hond onze Air Dried brokken en ingeblikt voedsel gemengd te geven. Om dit te doen, moet je wel berekenen hoeveel van elke voedseltype je nodig hebt. Voor een huishond die, naast spelen, ongeveer een uur aan lichaamsbeweging krijgt, raden we aan om in deze hoeveelheid goed uit te rekenen aan de han van Kcal/kg.”*

* Let op: hoeveel hondenvoer uitrekenen hebben we beschreven in dit blog.

Twee helften maken één hele hondenmaaltijd

Conclusie is dat je het voedingsadvies dat geldt voor één dag (van jouw eigen hondenvoermerk), kan halveren voor beide typen voer. Die twee helften mix je samen tot één hondenmaaltijd.

Natuurlijk kan je de hoeveelheden ook berekenen op basis van de calorieën die je je hond op dit moment voert per maaltijd. Dit aantal kan je halveren en aanvullen met hetzelfde aantal calorieën in natvoer. Op deze manier geef je je hond evenveel energie als met een volledige brokkenmaaltijd. Meer hierover lees je in onze blog: Hoeveel natvoer heeft een hond nodig?Natuurlijk kan je ook een andere verhouding dan 50:50 aanhouden.

Zo geeft Ziwi Peak als mogelijkheid de verhoudingen 60:40, 70:30 of 80:20. Bij een verhouding van 70:30 bestaat de maaltijd uit 70% brokken en 30% natvoer.

Hoeveel natvoer mag ik geven naast de brokken?

Een veel gestelde vraag! Je geeft natvoer nooit “erbij” . Natvoer is totaalvoer en wordt in plaats van droogvoer geheel of gedeeltelijk gegeven. Om goed na te gaan hoeveel natvoer je kan gaan geven kijk je naar het aantal Kcal per kilogram in het het aantal Kcal per kilogram in het droogvoer voordat je wilt gaan mengen.

Voorbeeld 1:  Carnilove Natvoer met Acana Heritage Adult:

Carnilove Natvoer bevat gemiddeld 1220 Kcal per kilogram. Droogvoer Acana Heritage Adult bevat 3510 Kcal per kilogram.Je geeft dus in dit geval 3510/1220= 2,8 maal zoveel natvoer in plaats van droogvoer

Stel je mengt het natvoer en geeft het in een 50%/50% verhouding per maaltijd

Geef je je hondbijvoorbeeld 100 gram per maaltijd  Acana Heritage AdultDan geef je 50 gram droogvoer en daarnaast nog 50 x 2,8 = 140 gram Carnilove Natvoer

Stel je vervang 1 hele maaltijd door natvoer:

Geef je je hond in dit geval bijvoorbeeld 100 gram per maaltijd  Acana Heritage Adult.

Dan geef je 100 x 2,8 = 280 gram Carnilove natvoer

Voorbeeld 2: Hubertus Gold Natvoer met Hubertus Gold Adult:

Hubertus Gold Natvoer bevat gemiddeld 980 Kcal per kilogram. Droogvoer Hubertus Gold Adult bevat 3700 Kcal per kilogram.Je geeft dus in dit geval 3700/980=3,7 maal zoveel natvoer in plaats van droogvoer

Stel je mengt het natvoer en geeft het in een 50%/50% verhouding per maaltijd

Geef je je hond bijvoorbeeld 150 gram per maaltijd  Hubertus Gold Adult droogvoer

Dan geef je 75 gram Hubertus Gold Adult en daarnaast nog 75×3,7 = 277 gram natvoer van Hubertus Gold

Stel je vervang 1 hele maaltijd door natvoer:

Geef je je hond in dit geval bijvoorbeeld 150 gram per maaltijd Hubertus Gold AdultDan geef je 150×3,7= 555 gram natvoer van Hubertus Gold

Bekijk het natvoer van Dogline

Waar moet je op letten bij het mengen van droogvoer met natvoer

Het mixen van hondenvoer is dus niet iets wat je uit de losse pols kan doen. Je moet de hoeveelheden zorgvuldig afwegen om te voorkomen dat jouw hond te veel of te weinig voeding krijgt. Het is wenselijk om natvoer en droogvoer van hetzelfde merk te nemen, die beide aansluiten op de levensfase van jouw hond (puppy, volwassen of senior).

Hiernaast is het slim om voorzichtig om te gaan met het mengen, indien jouw hond dieet hondenbrokken of hypoallergene hondenbrokken krijgt. Meng je dit speciale droogvoer met normaal natvoer, dan is er van die uitgebalanceerde voeding geen sprake meer. Het kan dat je hond dan een teveel of tekort aan één voedingsstof binnenkrijgt, of een teveel aan calorieën.

Nadeel van brokken en natvoer mengen

Natuurlijk heeft het mengen ook nadelen. Want doordat de brokken zijn gemixt met smeuïg natvoer, zijn de voordelen die brokken hebben ten opzichte van het gebit minder groot. Ook bederft natvoer sneller dan droogvoer. Dus als je de maaltijd door elkaar mengt, is het wenselijk dat je hond die ook direct opeet.

Vraag jezelf af: waarom de maaltijd mengen?

Ga je hondenbrokken en natvoer combineren, vraag jezelf dan af wáárom je dit wilt doen. Om je hond te trakteren? Omdat je hond de brokken niet lekker vindt? Of is er een andere reden, bijvoorbeeld omdat je hond niet veel drinkt en het vochtpercentage in natvoer dus een welkome aanvulling is? Of heeft je hond simpelweg helemaal geen eetlust? In deze laatste twee gevallen kan je de voeding het beste eerst met de dierenarts bespreken.

Beter eerst onderliggende problemen uitsluiten, dan zelf experimenteren.Hoe dan ook, als je diverse soorten voeding combineert, moet je extra opletten of je hond het ‘goed’ blijft doen. Houd met name de ontlasting in de gaten: dit is een goede graadmeter voor de spijsvertering.

En zie je toch van het mengen af, maar wil je je hond wél beide typen voer geven? Dan is het meest ideale scenario: ’s ochtends brokken en ’s avonds natvoer. Dit omdat brokken langzamer verteren en dus lang energie geven. Natvoer is licht verteerbaar en is dus prima voor de nacht.

Bekijk het natvoer van Dogline

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief