Brrrrr.. je moet er toch echt niet aan denken dat jouw hond een maagtorsie krijgt? Dit is een levensbedreigende situatie voor jouw hond waarbij je meteen actie moet ondernemen en naar de spoedeisende dierenhulp moet! Maar wat is een maagtorsie eigenlijk? En, belangrijker, kan je een maagtorsie bij jouw hond voorkomen?
Wat is een maagtorsie?
Een maagtorsie wordt ook wel een maagkanteling genoemd. Bij een maagkanteling van de hond draait de maag van de hond om zijn as (volvulus), meestal met de klok mee. Naast het draaien van de maag, zet de maag ook uit (dilatatie). Hierdoor worden de bloedvaten die van en naar de maag lopen afgekneld. De milt zit vast aan de maag en kantelt mee. Omdat zowel de slokdarm als de twaalfvingerige darm (het duodenum) van de hond afgesloten worden door de maagtorsie of maagkanteling, kan voedsel en vloeistoffen niet meer in of uit de maag. De maag zal opzwellen. Indien de maagtorsie niet snel behandeld wordt zal de hond overlijden.
De symptomen van een maagtorsie bij een hond
Een van de eerste symptomen van een maagtorsie bij een hond, is een gedragsverandering. Een hond wordt rusteloos, probeert te braken (zonder succes) en zal gaan kwijlen. Zijn/haar buik zal hard en dik aanvoelen. De hond wìl wel braken, maar dit lukt niet omdat de in- en uitgang van de maag is afgesloten. De hond zal sloom worden en uiteindelijk in een schock raken (instorten). Het hart zal sneller gaan kloppen, er kunnen hartritmestoornissen ontstaan. De lichaamstemperatuur zal dalen. Uiteindelijk zal de maagwand afsterven omdat de bloedvaten worden afgesloten. En de hond zal dus overlijden als er niet wordt ingegrepen.
Wat is de oorzaak van een maagtorsie bij honden?
Een maagtorsie bij honden wordt veroorzaakt door vele factoren, maar in alle gevallen werkt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet meer en is er een belemmering van de uitstroom door de pylorus. De pylorus is de maagportier, de kringspier die zich aan de uitgang van de maag en het begin van de twaalfvingerige darm bevindt. Als deze kringspier verslapt kan voedsel naar de darm gaan.
Lopen alle honden een risico op een maagtorsie of maagkanteling?
Sommige rassen hebben een veel grotere kans op een maagtorsie of maagkanteling dan andere rassen. Vooral de grote rassen zijn gevoelig voor een maagtorsie. Bij bepaalde hondenrassen zien we vaker een maagtorsie, bij andere hondenrassen zelden of nooit. Een aantal rassen waarbij een maagtorsie voorkomt en de kans op een maagtorsie zijn: Duitse Dog (36,7%), Konings Poedel (25,3%), Ierse Setter (24,9%), Weimaraner (19,1%), Rottweiler (3,9%). Echte rashonden lopen een veel groter risico. .

Wat is de belangrijkste graadmeter voor een maagtorsie?
De belangrijkste graadmeter voor de vraag of een hond een maagtorsie zal hebben is de genetische aanleg. Wanneer een 1e graad familielid (vader- of moederdier) een maagtorsie heeft gehad, is de kans op het ontwikkelen van een maagtorsie erg groot. Daarnaast speelt de leeftijd mee, het ras (met een diepe en smalle borst), overvoeding, teveel waterconsumptie ineens (zeker voor of na het sporten) en stress en angst.
Uit studies bleek verder dat ‘gelukkige’ honden (criterium door de eigenaar gegeven) minder last hebben van een opgeblazen gevoel, dan ‘ongelukkige’. Maar het is de vraag wat de oorzaak is en wat het gevolg. Honden die last hebben van hun maag en een opgeblazen gevoel stralen, zijn namelijk ongelukkiger.
Hoe voorkom je een maagtorsie bij de hond?
Er zijn vele adviezen te vinden van fabrikanten over het voorkómen van een maagtorsie bij de hond. Dit zijn adviezen zoals: geef geëxtrudeerde brokken in plaats van geperste, geef juiste geperste brokken in plaats van geëxtrudeerde, geef meerdere kleine voedingen, vermijd te veel activiteit of veel drinken vlak voor of na de maaltijd, laat jouw hond langzaam eten, vermijd stress voor of na het eten, geef de voorkeur aan droge brokken. Maar al deze adviezen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Een groot onderzoek in Canada (met 1638 honden) heeft aangetoond dat al deze aanpassingen géén verminderd risico geven op het krijgen van een maagtorsie.
Helaas kan een maagtorsie of maagkanteling bij honden dus niet worden voorkomen. De enige effectieve methode om een maagkanteling te voorkomen is om de maag bij voorbaat vast te zetten. Dit gebeurt nog wel eens bij grote rassen. En om niet te fokken met honden die al eens een maagtorsie hebben gehad. De genetische aanleg is namelijk de belangrijkste graadmeter of een hond een maagtorsie zal krijgen, of niet.
Wat kan je wel doen om het risico op een maagtorsie te verkleinen?
Zet de voerbak op de grond en niet op een verhoging
Een veel voorkomende aanbeveling in het verleden was om de voerbak van de hond op te heffen (dus op zo’n staand ding te zetten) als de hond eet. Inmiddels hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat dit juist het risico op een maagtorsie kan vergroten. Zet dus de hondenbank op de grond.
Geef grotere brokken
Uit een onderzoek met Deense doggen kwam naar voren dat het geven van ‘grote’ hondenbrokken (groter dan 30 mm) het risico op een maagtorsie mogelijk kan verkleinen.
Geef brokken zonder hoog vetgehalte en zonder graan
Darrelmann onderzocht gegevens van 1487 grote honden (zwaarder dan 22 kg) in Amerika en Duitsland. Ze vroeg in de vragenlijsten naar allerlei factoren zoals de soort voeding, en of de hond een maagtorsie had gehad. Uit dit onderzoek lijkt naar voren te komen dat vette brokken mèt graan een groter risico geven. Maar het is helemaal niet bekend hoe oud de onderzochte honden waren, of ze genetische aanleg hadden, enzovoorts.
Wat dierenartsen verder aanraden
Meerdere voedingen per dag
Over het algemeen zijn dierenartsen het met elkaar eens om een ras die aanleg heeft voor een maagtorsie meerdere kleinere voedingen te geven op een dag, in plaats van één of twee keer een grote maaltijd.
Geef licht verteerbaar voedsel
Honden kunnen vlees, vis en eieren goed en makkelijk verteren. Granen zoals tarwe zijn veel minder makkelijk verteerbaar voor honden. Kies daarom voor voedsel met een hoog vlees- of vis gehalte zodat de spijsvertering makkelijk gaat. Kies als het kan voor varianten waarin licht verteerbare vlees en vissoorten zijn verwerkt, zoals kip of zalm.
Geen inspanning vlak na een maaltijd
Vermijd inspanning vlak na de maaltijd. Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld. Ook hiervoor geldt trouwens dat je even moet wachten tot jouw hond tot rust is gekomen voor je hem of haar voert.
Niet te veel water in één keer
Laat jouw hond niet zijn of haar hele bak water in één keer naar binnen slobberen. Zeker na het sporten heeft een hond hiertoe nog wel eens de neiging. Geef liever goed gedoseerde hoeveelheden water, bijvoorbeeld door water mee te nemen als je met jouw hond gaat sporten of een lange wandeling gaat maken.
Geen stress tijdens het eten
Nogmaals, wetenschappelijk onderbouwd is het niet, maar de meeste dierenartsen raden aan om voor zoveel mogelijk rust tijdens het eten te zorgen. Dus geef jouw hond zijn of haar eten bijvoorbeeld in een afgesloten kamer als je meerdere honden hebt en ze ‘baknijd’ hebben.
Hondenvoer voor grote rassen
Sommige merken hebben speciaal voer voor grote rassen. In ons assortiment hebben we bijvoorbeeld Acana Heritage Adult Large Breed. Het vetgehalte van deze brokken met 60% vlees, vis en eieren is maar 15%. De brokken zijn van een groter formaat.
Ook Carnilove Adult Large Breed is speciaal samengesteld voor honden van grote rassen. Carnilove Adult Large Breed is gemaakt met licht verteerbare eiwitten van zalm en kalkoen. Dit zijn magere vlees- en vissoorten. Zalm is een goede bron van Omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de huid en de vacht, de stofwisseling, het cardiovasculaire systeem, de gewrichten en de ontwikkeling van de hersenen.
Voeding tijdens het sporten en inspanning
Als je graag (veel) met jouw hond traint of sport, kan jouw hond een dipje krijgen als je hem van tevoren slechts een kleine maaltijd hebt kunnen geven. Het is dan handig aan jouw hond een tussendoortje te geven die super licht verteerbaar is maar die hem of haar wel een ‘energy boost’ geeft om dóór te gaan. Speciaal hiervoor hebben we proteïne snacks in het assortiment. Ze bestaan uit veel vers vlees, bevatten veel proteïne en zijn super licht verteerbaar.
Hubertus Gold
Speciaal voor jachthonden en honden die jachttrainingen doen, zijn er de energy bars van Hubertus Gold. Ze zijn licht verteerbaar, bevatten veel proteïne maar bevatten wel 1546 kilocalorieën per stuk. Een perfect tussendoortje die de prestaties verbetert en jouw hond helpt sneller te herstellen.
Carnilove Meat Jerky’s
Carnilove Meat Jerky zijn een 100% natuurlijk hondensnacks met 90% vlees. Super gezond tijdens een activiteit en licht verteerbaar. Deze vleessnack is vrij van granen, aardappel, mais, rijst en soja en heeft een zeer hoog acceptatie niveau.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.