Het is weer tekentijd. Bah die vervelende beestjes vinden het heerlijk om zich vol te zuigen met het bloed van jouw hond. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen, omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Ook op honden.
Niet alle teken dragen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt bij zich. Ongeveer 20% van de teken hebben dat. Dat is toch wel 1 op 5.
Waar komen de meeste teken voor?
Teken komen in heel Nederland en België voor. Ze zitten voornamelijk in bossen, heide gebieden, duinen, weilanden, parken en tuinen. Al het groen zeg maar. Waar ook honden zijn. Een teek stapt dan ook gemakkelijk op jouw hond.
Ze zitten in hoog gras of bladeren, meestal in de buurt van bomen en struiken. Vanuit hun schuilplaats stappen ze over op dieren en mensen. Ze vallen overigens niet uit bomen.
Wanneer komen teken voor?
Nog een misverstand: teken zijn er niet alleen in de zomer. Ze zijn er het hele jaar door. Zodra het warmer wordt dan 7C, worden ze actief. De meeste tekenbeten bij honden zijn jaarlijks in de periode maart tot en met oktober.
Waarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een tekenbeet te verwijderen?
Een teek moet minimaal 12 uur op een hond zitten, wil hij voldoende bacteriën hebben uitgescheiden om de ziekte van Lyme over te kunnen brengen. De eerste 12 uur na de beet is er dus nog niet zoveel aan de hand bij jouw hond.
Maar daarna wordt het risico met elk uur groter. Hoe eerder de teek bij jouw hond wordt verwijderd, hoe minder de kans op deze ziekte bij jouw hond. Dus controleer jouw hond goed na elke wandeling (met name oren, oksels, liezen, wenkbrauwen, buik) en verwijder zo snel mogelijk eventuele teken met een tekentang.
Hoe verwijder je een teek bij je hond?
De gemakkelijkste manier om een teek te verwijderen bij je hond, is met een puntige pincet. Dan kom je ook op de lastige plekjes. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje met alcohol, jodium en was je handen. Ontsmet ook het pincet.
Nog beter: probeer te voorkomen dat een teek op jouw hond terecht komt.
Bescherm jouw hond tegen teken
Het is dus het beste om in de maanden maart tot en met oktober jouw hond te beschermen tegen teken. Dit kan met speciale druppels, die niet alleen tegen teken beschermen maar ook tegen vlooien. Veel mensen vinden dit bezwaarlijk omdat deze druppels vaak chemisch zijn en ongezond. Dit geldt niet voor STOP.
STOP druppels tegen teken en vlooien bij honden
STOP Animal Bodyguard zijn puur plantaardige druppels die volkomen veilig zijn voor jouw hond. Zelfs voor zogende honden en puppies. En als je ook een kat hebt: je kunt die druppels ook op jouw kat (of kitten) gebruiken.
Ook belangrijk: deze druppels zijn veilig voor mensen. Kinderen kunnen jouw hond gewoon aaien, ook als je haar net gedruppeld hebt.
STOP Animal Bodyguard Vlooienshampoo
STOP! Animal Bodyguard Vlooienshampoo helpt jouw hond beschermen tegen tegen vlooien èn teken. Deze shampoo werkt tevens hydraterend voor de vacht en houdt de vacht fris. Wil je weten hoe vaak je jouw hond mag wassen? Lees het in onze blog ‘Hoe vaak moet (of mag) ik mijn hond wassen?’
Extra bescherming tegen teken bij honden
Woon jij in een gebied waar teken heel veel voorkomen? Of is jouw hond extra gevoelig voor teken bijvoorbeeld door een dikke vacht? Dan kan je haar extra beschermen met STOP Animal Bodyguard Extra ProTICK. Ook dit product is volkomen natuurlijk, gezond en veilig: ook voor zogende dieren en puppies (en katten en kittens). Spray dit plantenextract over jouw hond, zo nodig dagelijks, maar in ieder geval na elke zwembeurt.
Lees meer in de blog De beste bescherming tegen vlooien, mijten en teken.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.