Net als de meesten van ons vinden veel honden het héérlijk om te snacken. Als je zelf iets eet en je hond kijkt je lief aan, dan heb je soms de neiging jouw hond ook een stukje te geven van wat jij aan het eten bent. Want wat is er heerlijker dan je hond te verwennen met iets lekkers?
Kies voor hondensnacks en niet voor mensensnacks
Maar is wat jij aan het eten bent wel gezond voor een hond? Een stukje kaas, een korstje brood of een stukje boterhamworst bevat veel voedingsstoffen zoals vet, zout, suiker, die niet gezond zijn voor honden. En veel light producten bevatten xylitol, wat zelfs gevaarlijk kan zijn. Lees alles over wat je hond wel of niet mag eten in de blog Wat is giftig voor honden? Kies daarom liefst voor een hondensnack en niet voor een mensensnack.
Bovendien is het belangrijk op de hoeveelheid die geeft. De meeste mensen houden bij het ontbijt of avond eten, geen of niet genoeg rekening met de hoeveelheid snacks en traktaties die zijn of haar hond in de loop van de dag heeft verorberd. En als je niet uitkijkt, kunnen snoepjes en traktaties voor een aanzienlijke extra hoeveelheid calorieën zorgen, bovenop het normale, gezonde dieet van je hond.
De 10%-regel
Als algemene regel kan je aanhouden dat traktaties en hondensnacks slechts 10% mogen uitmaken van de dagelijkse inname van calorieën van een hond. Wil je weten hoeveel kilocalorieën jouw hond elke dag mag? Lees dan de blog Hoeveel voer moet ik mijn hond geven?
Een voorbeeld:
Neem nu onze eigen Doglinedog Muz. Muz is 4 jaar en weegt 26 kilogram. De hoeveelheid energie (in kilocalorieën) die Muz elke dag nodig heeft om haar huidige lichaamsgewicht te behouden luidt:
ME (kcal/dag) = 110 (lichaamsgewicht in kilogram)0.75.
Deze formule vind je ook terug in de blog hoeveel voer mag ik mijn hond geven.
Als we dit uitrekenen voor Muz: 110x(26)0,75=1266 Kcal per dag. Muz heeft dus elke dag 1266 kcal nodig om haar huidige lichaamsgewicht te behouden.
Als we uitgaan van de 10% regel mag zij dus maximaal 126 Kcal aan snacks per dag binnenkrijgen.
Muz is helemaal dol op de kalkoen trainers van Ani Puro. In deze trainers zit 466 kcal/100 gram. Omdat Muz maar 126 kcal per dag mag snacken, mag ze per dag dus 30 gram Ani Puro kalkoen trainers. Dit lijkt misschien weinig, maar is best veel. Want het gaat om kleine brokjes die veel verzadiging geven.
Als je deze hoeveelheid aan je hond geeft in de vorm van snacks, moet je de hoeveelheid kilocalorieën natuurlijk wel daadwerkelijk van de hoeveelheid avondeten afhalen.
In het voer van Muz (Clydach British Venison Adult) zitten 3470 Kcal per kg. Per gram is dit 3,47 Kcal. Omdat ik de energie van de snacks die Muz krijgt in de loop van de dag wil aftrekken van haar hoeveelheid voer, geef ik Muz per dag 36 gram minder voer (126/3,47= 36 gram).
We kunnen ons voorstellen dat dit als een beetje abacadabra klinkt. Heb je hulp nodig om dit uit te rekenen? Neem dan contact met ons op dan helpen we je.
Wee je bewust van wat je extra geeft
Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van de hoeveelheid hondensnacks die je in de loop van de dag aan je hond geeft. We vinden het allemaal leuk en fijn om lekkere dingen aan onze honden te geven. Bovendien is dat een manier om een positieve en goede band op te bouwen met je hond. Zeker als je hond goed naar je heeft geluisterd tijdens een wandeling of training. Het is dan prima om je hond dan te belonen met iets lekkers. Maar let hierbij op de 10% regel, dan zit je altijd goed.
Mag dan niks meer?
Natuurlijk wel! Je kunt je hond nog steeds snoepjes en traktaties geven. Maar wee je bewust van wat je geeft en geef traktaties liefst 1 voor 1, in plaats van meerdere tegelijk. Dan heb je veel beter in de gaten hoeveel je hond – naast de reguliere maaltijden – binnenkrijgt. En dan kan je ook op meerdere momenten op een dag jouw hond belonen en die extra kwispel krijgen.
Let op de kwaliteit van de snacks
Het gaat niet alleen om hoeveel je je hond tussendoor geeft, maar ook om wàt je haar geeft. De ene snack is de andere niet. Geef jouw hond het liefst iets lekkers dat daadwerkelijk iets voor haar gezondheid doet. Dus liever niet een korstje brood, een blokje kaas of een hondenkoekje vol met granen. Geef liever een 100% vleessnack vol eiwitten en dierlijk vet, of een stukje fruit of groente.
Mega gezonde snacks:
Vlees- of vissnacks
Als je een traktatie geeft die bestaat uit alleen maar vlees (of vis), dan zit je altijd goed. Vlees is voor honden het lichtst verteerbaar en super gezond. Het spijsverteringsstelsel van de hond is nu eenmaal uitgerust om grote hoeveelheden vlees te verwerken. De moderne huishond kan inmiddels op zich wel koolhydraten verteren.
Maar feit blijft dat vlees de spijsvertering niet belast en dus ook gegeven kan worden tijdens wandelingen en trainingen. Bovendien levert vlees gezonde eiwitten, vitamines, mineralen en dierlijke vetten, hetgeen de gezondheid van je hond ten goede komt. Tot slot vinden honden vlees super lekker. Dus je maakt haar ook blij:)
Volwaardig aminozuurprofiel
in de blog Eiwitten in hondenvoer heb je kunnen lezen dat eiwitten uit aminozuren bestaan. Sommige aminozuren maakt je hond zelf aan, andere moet zij via de voeding binnenkrijgen. Er zijn 10 aminozuren die jouw hond elke dag via haar voeding binnen moet krijgen. Deze noemen we essentiële aminozuren.
Vlees bevat een volwaardig aminozuurprofiel; ofwel het bevat alle essentiële aminozuren. Elke vleessoort bevat daarnaast verschillende vitamines en mineralen. Het is daarom best goed om af en toe te variëren met vleessoorten. Zo bevat kalkoen de vitamines B, B1, B6 en de mineralen zink en kalium.
Eend bevat bijvoorbeeld foliumzuur, koper, vitamine B12, vitamine A en vitamine K. Rund bevat vitamine B12, B3, selenium en zink. Lamsvlees bevat vitamine A, B1, B2 en B3, kalium, magnesium, zink en ijzer.
Het is een goed idee om een vleessnack te geven van een andere vleessoort, dan die in je voer verwerkt zit. Zit in je voer voornamelijk kip, geef dan een rundvlees snack. Zit er rundvlees in je voer, geef dan kalkoen.
Vergeet liefst al die hondenkoekjes vol met granen en (soms zelfs) suiker, en ga voor een gezonde vleessnack, al dan niet aangevuld met groenten of fruit.
Hondensnacks
Hondensnacks
Hondensnacks
Hondensnacks
Hondensnacks
Groenten en fruit
Honden zijn ook heel goed in staat om groenten en fruit te verteren. Groenten en fruit levert veel vitamines en mineralen, dus dit is absoluut een goed idee. Geef ze een klein worteltje, een sperzieboon of wat broccoli. Daar zitten vrijwel geen calorieën in en is heel gezond.
Honden staan eigenlijk open voor alle voedingsmiddelen. Fruit is een geweldige snoepoptie zijn voor je hond. Denk aan ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Lees meer in de blog Welk fruit mag een hond eten?
Vermijd echter druiven, rozijnen, uien, chocolade en alles waar cafeïne in zit. Deze stoffen kunnen giftig en zelfs dodelijk zijn voor honden. Lees meer hierover in ons blog: Wat mogen honden niet eten?
Gezonde snacks
Het is heerlijk om je hond tussendoor iets lekkers te geven, of te belonen nadat ze goed naar je heeft geluisterd tijdens een wandeling. Maar denk goed na over snacks. Niet alleen over hoeveel tussendoortjes je geeft, maar liefst ook wàt je precies geeft. Belangrijk is de 10% regel: geef nooit meer dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid energie (in kilocalorieën) in de vorm van tussendoortjes en haal het aantal kilocalorieën dat je geeft, van de dagelijkse hoeveelheid voer af.
Natuurlijke hondensnacks
Goed voer bevat alle voedingsstoffen die jouw hond dagelijks nodig heeft. Als je haar minder voer geeft – omdat je tussendoor hondensnacks geeft – krijgt ze dus ook minder voedingsstoffen binnen. Het is daarom extra belangrijk om een tussendoortje te geven die voldoende voedingsstoffen bevat.
Geef daarom het liefst een natuurlijke hondensnack: een snack met een hoog vleesgehalte, eventueel aangevuld met groenten en fruit. Vermijd alle koekjes die granen, suiker of zout bevatten.
Ook kan je als tussendoortje fruit en groenten geven, mits deze niet eerst gekookt zijn in zout water en hier ook géén saus of dressing op zit. Ook mogen honden de meeste pitten niet hebben.
Natuurlijk gedroogde hondensnacks
Er zijn diverse hondensnacks die bestaan out alleen vlees, op natuurlijke wijze gedroogd.
Het Europese merk Carnilove heeft super gezonde vlees snacks die bestaan uit meer dan 90% vlees. Deze Carnilove meat jerky zijn heerlijk en super gezond. En ze zijn handig mee te nemen. Je kan ze ook makkelijk in kleine stukjes breken.
De hondensnacks van het Britse merk Eden, gaan nòg een stapje verder. Deze snacks bevatten 70% vlees. Dit vlees is luchtgedroogd. Naast groenten en kruiden bevatten deze gezonde snacks pre- biotica voor een gezonde darmflora. En ze bevatten extra glucosamine voor gezonde gewrichten. Omdat het kruid peterselie is toegevoegd helpe deze snacks voor een frisse adem. extra toegevoegde mineralen verminderen tandplak en tandbederf.
Top 4 natuurlijk luchtgedroogde hondensnacks
Hondensnacks
Hondensnacks
Hondensnacks
Hondensnacks
Tot slot: weersta de verleiding om jouw hond met je mee te laten eten. We bedoelen daarmee dat je een stukje geeft van wat jij aan het eten bent. Wetenschappelijke studies laten zien dat honden die gevoerd worden met tafelrestjes, over het algemeen dikker zijn. Bovendien zijn de meeste tafelresten niet gezond voor je hond en zit er vaak boter, zout, suiker of dressing aan. Het is geen goed idee om je hond broodkorsten te geven. Lees meer in de blog Mag een hond brood eten?
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.