Het is ongelooflijk welke gezondheidsvoordelen het heeft als je elke dag minimaal 30 minuten wandelt met je hond.

Een dagelijkse wandeling van 30 minuten is één van de beste dingen die je voor je gezondheid kan doen.

Een van de beste èn gemakkelijkste dingen die je voor je gezondheid kan doen is 30 minuten wandelen per dag. Wat doet wandelen met je benen? Heel veel. Tijdens het wandelen ‘draag’ je je eigen lichaamsgewicht. Een super work out dus.

Elke dag wandelen

Als je de gezondheidsvoordelen wil hebben van elke dag wandelen, dan is het belangrijk dat je het ook elke dag doet. Als je een hond hebt is dit gemakkelijk. Je hebt altijd een maatje die met je mee wil. 

Het maakt (de meeste) honden niets uit of het regent of niet. Ook niet of het te koud is. Honden hebben nooit een vergadering of andere verplichtingen. Ze willen gewoon tijd met je doorbrengen. Het zijn dus de beste trainingspartners die je je kan wensen. Dus pak die oude tennis- of hardloopschoenen, neem een goede riem mee, eventueel een lampje voor jou èn je hond als je in het schemer op pad gaat en ga lekker wandelen met je hond

Val je af van wandelen?

Als je precies hetzelfde zou eten als je deed zonder dat je elke dag een half uur wandelde, dan zou je door 30 minuten te wandelen elke dag zeker afvallen. Maar wandelen heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Hier is wat er allemaal met je gebeurt als je elke dag een half uur wandelt. 

De gezondheidsvoordelen van elke dag wandelen

 • je verhoogt je hart – en long fitheid
 • je verkleint de kans op hartaandoeningen en beroertes
 • je valt af
 • je verlaagt stress
 • je bouwt spieren op en je wordt of blijft sterk
 • je verbetert je uithoudingsvermogen
 • jouw botten worden sterker
 • je verbetert je balans
 • je verlaagt de kans op een hoog cholestorol, hoge bloeddruk en diabetes
 • je vermindert je lichaamsvet

Top 3 wandelbenodigdheden

Aanbieding!
129.95 Vanaf: 119.95
Aanbieding!

Hier is wat je kan verwachten als je 30 minuten per dag wandelt met je hond

#1 Jouw humeur zal verbeteren

Heb je wel eens dat je na een lange dag moet ontladen met een glas wijn of een stuk chocolade? Nou, wandelen heeft precies hetzelfde effect, maar dan zonder alcohol en calorieën.

Wandelen geeft jouw humeur een enorme boost: het verlaagt stress, vermindert woede, en maakt dat je verbonden bent met de natuur en anderen die je tegen komt. Dit geldt al helemaal als je dagelijks gaat wandelen met de hond. Niet alleen ben je met haar buiten in de frisse lucht, maar ook voel je je met je hond verbonden. Je gooit eens een stok, moet lachen om een onbenulligheid en rent een stukje. Hierdoor maak je endorfinen aan, die je een blijer gevoel geven. Ga maar eens na als je een keer een slecht moment had: na een wandeling met de hond voelde je je meteen een stuk beter.

Andere mensen beoordelen hondenmensen als aardiger

Australisch onderzoek toont aan dat het wandelen met de hond je ook socialer maakt: je komt andere hondenmensen tegen en zegt gedag of maakt een kort praatje. Wist je dat andere mensen jou als vriendelijker zien als je met je hond wandelt? er worden allerlei positieve eigenschappen toegedicht aan hondenmensen. En terecht!

#2 Jouw creativiteit zal gaan stromen

Soms zit je vast op je werk of zoek je een oplossing voor een bepaald probleem. Uit onderzoek blijkt dat het een goed idee is om te gaan bewegen. Wandelen met de hond kan de creativiteit opwekken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen die wandelen creatiever denken dan mensen die zitten.

Het helpt helemaal als je de natuur in gaat met jouw hond

Uit een studie aan de Stanford Universiteit blijkt dat als mensen tijd doorbrengen in het groen of in de natuur, zij het gevoel van tijd anders ervaren. Ze ervaren een gevoel van enorme hoeveelheid tijd, in plaats van dat zij tijdsdruk ervaren. Hierdoor verlaag je stress en gaat de creativiteit stromen. Uit onderzoek aan de Universiteit van München blijkt dat je geheugen verbetert als je tijd in de natuur doorbrengt. Wandelen met de hond in een natuurlijke omgeving laat jouw creativiteit stromen, verlaagt de stress en zorgt dat mentale blokkades worden weg genomen.

#3 Jouw broeken zullen wat losser gaan zitten

Als je regelmatig loopt, zullen jouw broeken losser gaan zitten, zelfs als jouw gewicht in kilo’s niet lager wordt. Dit komt omdat regelmatig lopen kan helpen om het vetgehalte van je lichaam te verminderen. Elke dag een half uur wandelen verhoogt het metabolisme door extra calorieën te verbranden en door spierverlies te voorkomen, wat vooral belangrijk is naarmate we ouder worden. En weet je wat zo fijn is? Je hoeft niet op een of andere ellendige loopband te staan om lichaamsvet te verminderen. Je kan deze work out combineren met een uitje met je hond. Probeer wel lekker snel door te lopen. Wandel zo snel dat je nog makkelijk kan praten, maar bijvoorbeeld niet meer kan zingen en dat je misschien een beetje sneller ademt. Dan verbeter je je conditie en je longinhoud.

Zorg wel voor voldoende vocht voor jou en jouw hond

Het is belangrijk dat je voldoende drinkt tijdens je work out. Maar wist je dat dit ook voor jouw hond geldt? Tijdens een wandeling spant jouw hond zich enorm in en inspanning leidt tot dorst. Dit geldt al helemaal als het warm weer is. Dus ga je langer wandelen dan een half uur? Zorg dat je altijd vers water voor jouw hond bij je hebt.

#4 Jouw kans op chronische aandoeningen wordt minder

De statistieken zijn indrukwekkend: volgens de American Diabetes Association verlaagt een dagelijkse looproutine jouw bloedsuikerspiegel en jouw algehele risico op diabetes. Uit onderzoek verricht aan de Universiteit van Boulder Colorado en de University of Tennessee bleek dat regelmatig lopen de bloeddruk met maar liefst 11 punten verlaagde èn het risico op een beroerte met 20% tot 40% verminderde. Uit een onderzoek uit 2002 gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, bleek dat degenen die genoeg liepen om te voldoen aan de richtlijnen voor lichaamsbeweging hun kans op hart-en vaatziektes met maar liefst 30% verminderde. Deze richtlijn houdt in:  minimaal 30 minuten gematigde activiteit op 5 of meer dagen per week. Alle reden dus om elke dag met de hond minimaal 30 minuten te wandelen.

#5 Wat doet wandelen met jouw benen? Zij blijven in topvorm

Wandelen versterkt en behoudt jouw beenspieren, zodat ze er mooi gespierd en in vorm uit blijven zien. Ook als je ouder wordt. Bovendien neemt de doorbloeding toe als je wandelt, waardoor het risico op spataderen aanzienlijk wordt verminderd. Jouw benen hebben een functie als een soort tweede hart: zij pompen het bloed tegen de zwaartekracht omhoog terug naar het hart. Als je je beenspieren versterkt en traint, wordt een gezonde doorbloeding bevorderd, waardoor deze secundaire bloedsomloop wordt versterkt. Zelfs als je aanleg hebt voor spataderen kunnen deze door een dagelijkse wandeling van minimaal 30 minuten worden uitgesteld. 

#6 Jouw spijsverteringsstelsel komt goed op gang

Je hebt geen koffie meer nodig om jouw spijsverteringsstelsel op gang te brengen als je elke dag 30 minuten wandelt met je hond. De lichaamsbeweging bevordert de darmwerking, wat super goed is voor jouw gezondheid. Darm- en maagklachten komen heel veel voor in ons land. Houdt je maag en darm fit met je dagelijkse wandeling.

#7 Je blijft er goed uitzien

Wandelen met de hond verlaagt stress, maakt endorfinen aan, maakt je creatief, vermindert jouw buikvet, versterkt de beenspieren, verbetert de doorbloeding.. kortom: het is evident dat je er beter en beter uit gaat zien, als je dagelijks 30 minuten wandelt met jouw hond in de buitenlucht. Maak hiervoor dus tijd vrij sta desnoods een half uur eerder op om samen met jouw hond buiten te wandelen. Dit doe je voor je eigen gezondheid, maar ook die van jouw hond.

Uit onderzoek uitgevoerd door Miami University in Ohio en de Universiteit van Missouri blijkt dat mensen boven 50 die een hond bezitten, minder zwaar waren (een lagere BMI score), minder lichamelijke beperkingen hadden bij dagelijkse activiteiten, minder chronische ziektes hadden en minder vaak naar de dokter gingen. Er lijkt dus een verband te bestaan tussen elke dag wandelen en een betere gezondheid.

Dat het dagelijkse rondje van een half uur voor jou goed is, daar ben je nu vast wel van overtuigd. Maar ook voor jouw hond is deze dagelijkse routine heel belangrijk.

Pets with benefits

Wandelen is dus mega gezond voor een mens: het verlaagt de kans op hartproblemen, het verbetert de spierkracht in de benen, het is goed voor de algehele lichamelijke conditie, verlaagt het risico op hartkwalen, verlaagt stress,  èn vergroot het uithoudingsvermogen. Deze gezondheidsvoordelen treden al op als je elke dag minimaal een half uur wandelt. Als je een hond hebt, dan kom je hier al snel aan. Want je hebt altijd een maatje die gezellig met je mee wil. 

Maar elke dag wandelen met je hond biedt jouw hond ook enorme gezondheidsvoordelen. Je hond wil de wereld leren kennen, op avontuur uit. Als jouw hond te lang in huis is, zal zij zich gaan vervelen. En verveling leidt tot destructief gedrag. Jouw hond is volledig van jou afhankelijk als het gaat om het ontdekken van nieuwe plekken, andere geuren en geluiden. Je hebt vast wel gemerkt hoe druk en blij jouw hond wordt als je met de hond gaat wandelen. Dus gun haar dat pleziertje zoveel mogelijk! 

Waarom wandelen goed is voor jouw hond

Een optimale gezondheid voor jouw hond hangt grotendeels van 2 omstandigheden af: de kwaliteit van de voeding en de hoeveelheid beweging. Het goede nieuws is dat jij volledige controle hebt over deze twee pijlers van een gezond leven. Zo heb je dus heel veel invloed op de gezondheid van jouw hond. Er is natuurlijk altijd een aantal factoren waar je geen invloed op hebt, zoals erfelijke factoren, of een ongeluk. Maar als je zorgt voor goede voeding en voldoende lichaamsbeweging door elke dag te wandelen met hond, doe je al het mogelijke voor de gezondheid van jouw hond. Lees meer in de blog 5 leefregels voor een lang en gezond leven van jouw hond. Wil je weten hoeveel beweging goed is voor je hond? Lees het in onze blog Hoeveel beweging heeft een hond nodig? 

De top 6 gezondheidsvoordelen voor jouw hond

#1 Wandelen met de hond voorkomt overgewicht

Wandelen met de hond voorkomt overgewicht. En laat overgewicht nou net de grootste bedreiging voor de gezondheid van jouw hond zijn. Ook als jouw hond binnenshuis heel actief is (en bijvoorbeeld veel speelt met de kinderen of een tweede hond) heeft zij nog steeds een uitlaatklep nodig voor haar energie. Veel wandelen brengt grote gezondheidsvoordelen mee: niet alleen heeft jouw hond veel conditie, hierdoor zal zij zich beter gedragen en zal overgewicht worden voorkomen.Leestip: overgewicht bij honden

#2 Wandelen met de hond helpt haar te socializeren

Tijdens de wandeling komt jouw hond andere honden tegen. Voor haar is dit een geweldige manier om te leren hoe zij met andere honden kan omgaan. Ook zal zij steeds  minder bang worden voor andere honden en leren begrijpen hoe zij maatjes kan worden met andere honden.  Laat jouw hond tijdens de wandeling dus lekker snuffelen aan andere honden zodat zij sociaal leert te zijn. Als je jouw hond angstvallig aan de riem houdt en wegtrekt zodra er een andere hond in de buurt komt, zal zij deze vaardigheid niet leren. Als jouw hond zo bang is dat zij niet in de buurt van een andere hond durft te komen, kan je een training met jouw hond overwegen. Zo leert zij hoe zij bij andere honden het beste kan gedragen.

#3 Wandelen met de hond versterkt jullie band

Wandelen met de hond is het ultieme middel om samen te ‘bonden’. Je gooit een keer een stok, je wacht samen met oversteken, jouw hond vraagt met haar ogen aan jou of iets mag… het zijn momenten van interactie tussen jou en jouw hond, die jullie band enorm versterkt. Probeer dan ook echt aandacht te hebben voor je loopmaatje onderweg. Dan hebben jullie allebei plezier!

#4  Wandelen met de hond is een geweldige gelegenheid om haar te trainen

Honden snappen niet meteen dat ze rustig aan een riem moeten lopen en moeten wachten voordat ze oversteken. Maar tijdens het wandelen met de hond kan je je hond deze vaardigheden bijbrengen en haar spelenderwijs trainen. Je kan haar commando’s leren als ‘zitten’ en ‘wachten’, zeker als je wat trainingsbrokjes meeneemt op jouw wandelingen.Leestip: puppyspelletjes om spelenderwijs jouw puppy te trainen

#5 Wandelen met de hond is een goede mentale training

Tijdens het wandelen wordt jouw hond mentaal uitgedaagd. Zeker als je ook een bal of een stok gooit die zij moet zoeken. Of als je naar een nieuw gebied gaat met allerlei andere geuren, natuur en geluiden. Honden – ook oudere honden – vinden het heerlijk om mentaal te worden uitgedaagd. Spreek met jezelf af dat je een keer in de maand eens gaat wandelen in een ander gebied, park of plaats.

#6 Een uitgelaten hond is een tevreden hond

Maakt jouw hond veel dingen in huis kapot? Of blaft zij vaak en veel? Dan is de kans aanwezig dat zij zich verveelt. Een verveelde hond gaat destructief gedrag vertonen. Gedrag dat jij liever niet wil in huis! Maar als jouw hond voldoende beweging krijgt al zij veel braver zijn en kan je jouw schoenen rustig in de hal laten staan, zonder dat je de kans loopt dat je alleen nog een halve veter vindt onder de bank.

Wandelen met de hond

Het wandelen met de hond heeft dus enorme gezondheidsvoordelen voor jou en jouw hond. Het is belangrijk dat iedere hond elke dag voldoende beweging krijgt. Wil je weten hoeveel jouw hond elke dag moet wandelen? Lees dan de blog Hoeveel beweging heeft mijn hond nodig? 

Trek er op uit! Dat is goed voor jou en je hond

Na het lezen van deze blog heb je vast veel zin om samen met jouw hond een mooie wandeling te maken. Honden vinden het heerlijk om samen met jou nieuwe routes te ontdekken, nieuwe geuren op te snuiven en andere geluiden te horen. De ANWB heeft veel mooie wandelroutes opgesteld waar jij met jouw hond kan wandelen, zowel aangelijnd als (deels) loslopend. Vergeet niet als jij een lange wandeling gaat maken water voor jouw hond mee te nemen en een snack voor onderweg: van inspanning krijg je honger en dat geldt ook voor jouw hond. Jij eet misschien een lekkere uitsmijter onderweg op het terras, maar jouw hond wil ook een proteïnesnack. Geef het liefst een snack met veel vlees en een hoog eiwitgehalte zodat de spieropbouw van je hond wordt bevorderd, zij haar energievoorraad weer kan aanvullen en haar maag en darmen niet teveel worden belast.

Wat heb je nodig voor een veilige wandeling?

De veiligheid van jou en je hond staat altijd voorop. Zorg dus dat jullie allebei goed zichtbaar zijn, zeker in de herfst, winter en vroege voorjaar. De lampjes van Orbiloc zijn van heel ver zichtbaar. Ze zijn robuust en waterdicht. Ideaal voor jou en je hond. 

Ook belangrijk is een goede riem. 

Als je langer dan een uur gaat wandelen, neem dan een snack van vlees of vis mee voor je hond. Vlees en vis zitten boordevol eiwitten en zijn licht verteerbaar.  Neem ook altijd voldoende water mee voor je hond als je langer dan een half uur gaat. Verder heb je eigenlijk niks nodig, behalve fijne wandelschoenen. En……..Een goed humeur. Maar no worries, dat krijg je vanzelf:). Veel plezier

Wat heb je nodig?  

 • Goede riem
 • Water voor onderweg
 • Waterdichte laarzen
 • Snacks voor onderweg als je langer dan een uur gaat
 • Verlichting als je vroeg of laat gaat

Stoel en kofferbak bescherming hond

Hubertus Gold kofferbak ligbed

129.95
44.95
Uitverkocht

Top 4 snacks voor onderweg

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief