Is glucosamine en chondrotoitine voor honden een goed idee?

Met de leeftijd kunnen gewrichtsklachten bij de oudere hond ontstaan. Een gewricht is een verbinding tussen twee botten met daartussen een laagje kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Dit is een soort stroperige vloeistof die de beweging soepel laat verlopen en het heeft een dempende functie voor de krachten die op het gewricht komen. Naast glucosamine is er chondroïtine.

Wat doet Glucosamine:

1. Glucosamine is de bouwsteen van kraakbeen;

2. Glucosamine zorgt voor de vorming van het gewrichtsvloeistof;

3. Glucosamine is de bouwsteen van collageen.

Wat doet Chondroitine:

Chondroitine is een bouwsteen voor het kraakbeen.

Glucosamine voor honden is een goed idee, liefst in combinatie met chondroïtine

Er zijn veel wetenschappelijke studies over de werking van glucosamine voor honden. Glucosamine is een belangrijke bouwstof voor het kraakbeen en draagt bij aan gezonde gewrichten. Glucosamine voor honden kan aangetast kraakbeen herstellen en helpen bij het opbouwen van nieuw kraakeen. Kraakbeen is zacht weefsel dat tussen gewrichten zit, waardoor botten soepel van elkaar kunnen bewegen.

Glucosamine lijkt een rol te spelen bij pijnlijke gewrichten, aangezien het zorgt voor versteviging en smering. Uit sommige onderzoeken volgt dat glucosamine hond de progressie van artritis kan vertragen.

Glucosamine voor honden kan helpen bij het smeren van de gewrichten en kan helpen de gezondheid en veerkracht van gewrichten en het bindweefsel te behouden. Glucosamine is op zichzelf een geweldige stof voor het kraakbeen, maar in combinatie met chondroïtine kan het nog veel beter werken. En dat geldt ook voor andere stoffen zoals MSM (methylsulfonylmethaan).

Glucosamine en chondroïtine hond

De twee stoffen glucosamine en chondroitine werken samen om de gewrichten van je hond(en) gezond en soepel te houden. Deze twee stoffen versterken elkaar. Uit een onderzoek van de University of North Dakota School of Medicine and Health Sciences bleek dat het combineren van de twee stoffen – glucosamine en chondroïtinesulfaat- veel beter kan helpen kraakbeenschade te herstellen, dan elke stof alleen.

Glucosamine met MSM

De stof MSM wordt beschouwd als een ontstekingsremmer, pijnstiller en hulpmiddel bij de productie van collageen. Het zit van nature in melk, fruit, groenten en granen. En deze stof werkt goed samen met glucosamine.

Wanneer start je met een glucosamine supplement voor je hond?

Deze twee stoffen glucosamine en chondroitine  werken dus samen om de gewrichten van je hond(en) gezond en soepel te houden.

Jonge gezonde honden produceren voldoende glucosamine om hun kraakbeen in topconditie te houden maar oudere honden gaan steeds minder glucosamine produceren, waardoor de voorraad droogvalt.

Met de ouderdom neemt de hoeveelheid glucosamine en chondroitine af en dus daarmee ook de kwaliteit van het kraakbeen en de hoeveelheid gewrichtsvloeistof. Hierdoor kunnen gewrichten van je hond gaan slijten. Een beschadiging van het kraakbeen kan zorgen voor pijnlijke gewrichten. Aangeraden wordt om een hond vanaf 7 jaar elke dag extra glucosamine en chondroïtine te geven. Voor (hele) grote honden, zou dit al veel eerder gestart kunnen worden, omdat de gewrichten van grotere hond veel meer worden belast. Dan raden wij aan vanaf 3 jaar.

Je hond heeft elke dag glucosamine en chondroitine nodig

Voor een goede werking van glucosamine en chondroitine is het belangrijk dat jouw hond ze elke dag gedurende lange tijd binnenkrijgt. Af en toe op een bot kauwen is dan niet goed genoeg: glucosamine en chondroitine verminderen gewrichtsklachten namelijk niet van vandaag op morgen. Het duurt een tijdje voordat deze stoffen werken omdat kraakbeen een weefsel is met een langzame doorbloeding en een trage stofwisseling.

Daarnaast verspreidt de glucosamine en chondroitine zich over het hele lichaam van de hond, waardoor het al met al lang zal duren voordat het effect zal hebben op één plek. Het is dus essentieel dat jouw oudere hond elke dag deze stoffen binnenkrijgt.

Geef daarom speciaal senior hondenvoeding , met een extra dosis glucosamine en chondroïtine. Of kies voor een supplement, die je vervolgens elke dag geeft.

Een supplement glucosamine chondroïtine hond

Verschillende studies hebben inmiddels aangetoond dat als een hond elke dag glucosamine en chondroïtine binnenkrijgt, dit daadwerkelijk leidt tot een vermindering van gewrichtsklachten. Met name als deze stoffen gedurende een langere tijd (minstens 3 maanden) worden gegeven. Bij senior honden is het eveneens verstandig om dagelijks een supplement te geven omdat dit helpt om gewrichtsklachten te voorkomen.

Natural Dog Company Hip & Joint

Natural Dog Company Hip & Joint bevat voedingsstoffen die de problemen aan de heupen en gewrichten zoveel mogelijk voorkomen en bestaande klachten behandelen. Dit supplement is ideaal voor alle oudere honden, vanaf 7 jaar. Daarnaast is het geschikt voor honden met bestaande gewrichtsproblemen, hondenrassen die vatbaar zijn voor heupdysplasie en artritis, en puppy’s van grote rassen die extra ondersteuning nodig hebben naarmate ze volwassen worden.

Natural Dog Company Liquid Glucosamine

Voor honden die artrose hebben of ernstige gewrichtsklachten is er Natural Dog Company Liquid Glucosamine. Hierin zit niet alleen glucosamine en chondroïtine, maar ook hyaloronzuur, mangaan en MSM, in een hoge dosis. Spuit elke dag de aanbevolen hoeveelheid pompjes over het voer voor het beste resultaat.

Leader Nutri Vigor Hip & Joint Care

Deze overheerlijke snack bevat glucosamine en chondroïtine, voor soepele gewrichten en heupen. Het bevat 30% zalm en is bovendien rijk aan de befaamde groenlippige mossel uit Nieuw Zeeland.  Niet alleen de perfecte bron van glucosamine en chondroïtine, maar ook Omega 3-vetzuren.

Tip: wist je dat Omega 3-vetzuren ook een goede bijdrage kan leveren aan het botten- en gewrichtenstelsel van je hond? De omega 3- vetzuren in bijvoorbeeld visolie zitten hebben een ontstekingsremmend effect. Inflammatie is ook vaak een oorzaak is voor veel gewrichtsproblemen. Ook ondersteunt het de souplesse van de botten en gewrichten van je hond

Heb je vragen of wil je meer informatie, mail dan naar info@dogline.nl.

Dogline Natural Dog Company Liquid Glucosamine Ingredienten voor je hond de voordelen

Natural Dog Company Liquid Glucosamine

Dit is een krachtige formule van glucosamine, chondroïtine, MSM, hyaloronzuur en mangaan. Deze stoffen werken ontstekingsremmend, verbetert mobiliteit, verlicht pijnklachten, en kan helpen verdere gewrichtsslijtage te voorkomen.

Koop Glucosamine

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip & Joint

28.95

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip and Joint Oil

34.50

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van glucosamine en chondroïtine honden?

In tegenstelling tot pijnstillers of medicijnen zijn de stoffen glucosamine en chondroïtine natuurlijke stoffen. Langdurig gebruik voor de hond is dan ook mogelijk zonder problemen. Een heel klein percentage van de honden reageert minder goed op een glucosamine supplement, maar dit zijn spijsverteringsproblemen (maagzuur, diarree, of verstopping). Dit hangt bovendien vaak af van de kwaliteit van de gebruikte glucosamine en chondroïtine. Als je hond reageert op het glucosamine supplement, dan is het aan te raden om het tegelijkertijd met het voer te geven. Of je kan je hond pre biotica te geven om het spijsverteringstelsel tot rust te brengen.

Glucosamine hond dosering

Ook al heeft het geven van glucosamine en chondroïtine geen bijwerkingen, toch wil je ook niet te veel geven. De dosering is afhankelijk van het gewicht van je hond en de ernst van de klachten. Volg altijd de dosering op de verpakking. En als je speciaal senior voer geeft en daarnaast een supplement, houd dan rekening met de hoeveelheid die al in het voer zit.

Glucosamine hond ervaringen

De ervaringen met het geven van een glucosamine supplement aan honden zijn goed. Let wel: het duurt een paar weken voordat de effecten merkbaar worden, omdat het tijd nodig heeft om op te bouwen.

Bron (het dossier van Nature)

 1. van Blitterswijk WJ, van de Nes JC, Wuisman PI. Glucosamine and chondroitin sulfate supplementation to treat symptomatic disc degeneration: biochemical rationale and case report. BMCComplement Altern Med. 2003;3:2
 2. Kelly GS. The role of glucosamine sulfate and chondroitin sulfates in the treatment of degenerative joint disease. Altern Med Rev. 1998;3(1):27-39
 3. Clegg DO, Reda DJ, Harris CL, et al. Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis. N Engl J Med. 2006;354(8):795-808
 4. Hoffer LJ, Kaplan LN, Hamadeh MJ, et al. Sulfate could mediate the therapeutic effect of glucosamine sulfate. Metabolism. 2001;50(7):767-70.
 5. Parcell S. Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Altern Med Rev. 2002;7(1):22-44
 6. McAlindon TE, LaValley MP, Gulin JP, et al. Glucosamine and chondroitin for treatment of osteoarthritis: a systematic quality assessment and meta-analysis. JAMA. 2000;283(11):1469-75
 7. Richy F, Bruyere O, Ethgen O, et al. Structural and symptomatic efficacy of glucosamine and chondroitin in knee osteoarthritis: a comprehensive meta-analysis. Arch Intern Med. 2003;163(13):1514-22 dec-17 6
 8. Poolsup N, Suthisisang C, Channark P, et al. Glucosamine long-term treatment and the progression of knee osteoarthritis: systematic review of randomized controlled trials. Ann Pharmacother. 2005;39(6):1080-7
 9. Towheed TE, Maxwell L, Anastassiades TP, et al. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2005;(2):CD002946
 10. Ulbricht C, Basch E, Basch S, et al. An Evidence-based Systemic Review of Glucosamine Conducted by the Natural Standard Research Collaboration Journal of Complementary and Integrative Medicine. 2004;2(1):Article 1
 11. Deal CL, Moskowitz RW. Nutraceuticals as therapeutic agents in osteoarthritis. The role of glucosamine, chondroitin sulfate, and collagen hydrolysate. Rheum Dis Clin North Am. 1999;25(2):379-95
 12. McCarty MF. Glucosamine for wound healing. Med Hypotheses. 1996;47(4):273-5
 13. Russell AL. Glucosamine in osteoarthritis and gastrointestinal disorders: an exemplar of the need for a paradigm shift. Med Hypotheses. 1998;51(4):347-9
 14. Gray HC, Hutcheson PS, Slavin RG. Is glucosamine safe in patients with seafood allergy? J Allergy Clin Immunol. 2004;114(2):459-60
 15. Anderson JW, Nicolosi RJ, Borzelleca JF. Glucosamine effects in humans: a review of effects on glucose metabolism, side effects, safety considerations and efficacy. Food Chem Toxicol. 2005;43(2):187-201
 16. Monauni T, Zenti MG, Cretti A, et al. Effects of glucosamine infusion on insulin secretion and insulin action in humans. Diabetes. 2000;49(6):926-35
 17. Biggee BA, Blinn CM, Nuite M, et al. Effects of oral glucoamine sulphate on serum glucose and insulin during an oral glucose tolerance test of subjects with osteoarthritis. 2006 Jul 3; [Epub ahead of print] Ann Rheum Dis. 2006
 18. Pouwels MJ, Jacobs JR, Span PN, et al. Short-term glucosamine infusion does not affect insulin sensitivity in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2001;86(5):2099-103
 19. Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC, et al. Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis progression: a randomised, placebo-controlled clinical trial. Lancet. 2001;357(9252):251-6
 20. Shield MJ. Anti-inflammatory drugs and their effects on cartilage synthesis and renal function. Eur J Rheumatol Inflamm. 1993;13(1):7-16
 21. van der Kraan PM, Vitters EL, de Vries BJ, et al. High susceptibility of human articular cartilage glycosaminoglycan synthesis to changes in inorganic sulfate availability. J Orthop Res. 1990;8(4):565-71
 22. Laverty S, Sandy JD, Celeste C, et al. Synovial fluid levels and serum pharmacokinetics in a large animal model following treatment
 23. Mixtures of glucosamine and chondroitin sulfate reverse fibronectin fragment mediated damage to cartilage more effectively than either agent alone, G A Homandberg, D Guo, L M Ray, L Ding, PMID: 16581272
  DOI: 10.1016/j.joca.2006.02.003

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief