Diarree bij honden is een van de meest voorkomende problemen. Meestal is diarree bij jouw hond niet problematisch. Diarree bij honden wordt het meest veroorzaakt door een verandering in het voer. Maar je wil er natuurlijk wel snel van af zijn! Heeft jouw hond diarree? We geven hier tips om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Wanneer heeft jou hond diarree? 

Als de ontlasting van je hond te zacht is om op te rapen en natter is dan normaal, wordt dit als diarree beschouwd. Het komt vaak voor bij honden en hoeft niet ernstig te zijn. In de meeste gevallen kan zachte ontlasting duiden op parasieten, ontstekingen of bacteriën.

Vaak  jouw hond ook meer ontlasting dan normaal of moeite met poepen. Ook hoor je soms zijn of haar darmen borrelen. Jouw hond kan ook wat minder energie hebben dan normaal. En soms zit er slijm of bloed bij de ontlasting.

Oorzaken van diarree bij honden

Een veelvoorkomende oorzaak van diarree bij honden is een plotselinge verandering in voeding. Dit betekent niet dat je nooit van voer kunt wisselen, maar doe dit geleidelijk om het darmstelsel van je hond de tijd te geven om zich aan te passen. Wil je overstappen op ander voer? Lees hoe je dit veilig doet in ons overstapprogramma.

De meest voorkomende oorzaken van diarree bij honden:

  • Grote of plotselinge veranderingen in het dieet
  • Het eten van vreemde voorwerpen (zoals speelgoed, of stukjes stok)
  • Slechte darmbacteriën, darm parasieten (giardia of wormen) Lees meer over Giardia in ons blog: Giardia bij honden
  • Chronische maag-darmontsteking
  • Het eten van bedorven voedsel
  • Allergieën of voedselgevoeligheid
  • Consumptie van giftige stoffen, zoals reinigingsmiddelen of bepaalde planten
  • Medicatie (zoals anti-biotica)
  • Het eten van voedsel die niet niet goed is voor honden, zoals uien of knoflook of gekruid eten
  • Veranderingen in routines
  • Stress
  • Problemen met de alvleesklier, lever of nieren
  • Onderliggende ziekten
  • Te veel eten

Omdat diarree bij honden verschillende oorzaken kan hebben, is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Bij een gezonde hond gaat diarree meestal vanzelf over. We raden je aan om jouw hond vaker uit te laten, te zorgen voor voldoende vers drinkwater en licht verteerbaar voedsel te geven. Let extra op de hygiëne in huis, vooral als je ook nog andere huisdieren hebt.

Als de diarree langer dan 10 dagen aanhoudt of regelmatig terugkeert, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Zeker als jouw hond ook nog koorts heeft.

Heeft jouw hond langer dan 10 dagen diarree?

Als jouw hond langer dan 10 dagen last heeft van diarree, wordt dit beschouwd als acuut. Ga dan naar jouw dierenarts om na te gaan wat de onderliggende oorzaak is.

Wat kan je doen bij diarree van jouw hond?

Het spijsverteringsstelsel van zoogdieren wordt bewoond door veel micro-organismen, ook wel darmmicrobiota genoemd. Deze micro-organismen spelen een belangrijke rol bij de normale werking en bij ziektes. Vooral het spijsverteringsstelsel van honden herbergt een ingewikkeld en zeer divers ecosysteem van micro-organismen. Recente onderzoeken laten zien dat dit ecosysteem betrokken is bij verschillende levensprocessen, zoals energiebehoeften, stofwisseling, afweerreacties en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Deze bespreking richt zich op de rol van deze micro-organismen in de gezondheid van huisdieren en zal veranderingen bespreken die optreden bij ziekten.

Prebiotica

Bij mensen is het gebruik van prebiotica en probiotica inmiddels wijdverspreid om een gezonde toestand te behouden of te herstellen. Bij de behandeling van honden zijn deze middelen nog relatief nieuw.

Prebiotica zijn relatief nieuw, en volgens hun eerste definitie uit 2015 zijn het “niet-verteerbare stoffen die door micro-organismen in de darm gemetaboliseerd worden, waardoor de samenstelling en/of activiteit van de darmmicrobiota beïnvloed wordt, met gunstige fysiologische effecten op de gastheer” (Bindels et al., 2015).

Ofwel: het zijn vezels die niet worden verteerd, maar die dienen als voedsel voor de gezonde darmbacteriën.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het toevoegen van prebiotica aan het dieet van huisdieren enorm veel voordelen heeft. Vooral als een hond diarree heeft, zijn de voordelen van prebiotica groot. De ontlasting wordt steviger en de darmen herstellen zich  in veel gevallen veel sneller.

Heeft jouw hond diarree als gevolg van anti-biotica?

Overmatig antibioticagebruik kan de darmflora verstoren en antimicrobiële resistentie bevorderen. Ook hierbij kan prebiotica helpen, omdat prebiotica helpt de gezonde darmflora te herstellen.

Het verband tussen gezonde darmflora en diarree bij honden

Gezonde darmen zijn essentieel voor de gezondheid van jouw hond.  Veranderingen in de darmmicrobiota worden geassocieerd met ziekten zoals ontstekingen, obesitas, metabole syndromen en stemmingsstoornissen. Een evenwichtige microbiële gemeenschap is cruciaal voor de gezondheid van jouw hond. Als jouw hond diarree heeft, duidt dit op een onevenwichtigheid in de darmen.

Het geven van prebiotica kunnen de microbiota positief beïnvloeden. Prebiotica, niet-verteerbare stoffen die de microbiota beïnvloeden, worden steeds vaker gebruikt in huisdierenvoeding. Ze kunnen gunstige effecten hebben op de microbiota en beschermen tegen darminfecties. En daarmee tegen diarree.

Het is essentieel om verder onderzoek te doen naar de mechanismen en risico’s van behandelingen om een gezonde darmmicrobiota te behouden en te herstellen. Het begrijpen van de interacties tussen de microbiota en de gastheer zal bijdragen aan betere diagnostiek en therapieën.

Oceanfeed prebiotica

  • Verbeterde ontlasting
  • Bron van prebiotica, Omega 3-vetzuren, antioxidanten, vitamines en mineralen
  • Verbetert de glans en conditie van de vacht
Ga naar Oceanfeed prebiotica
Dogline oceanfeed pet zeewier supplement voor je hond

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief