Herken je dat? Je ziet een hond en licht meteen helemaal op. Je stem gaat iets omhoog, je wil naar de hond toe, contact maken, je gaat tegen de hond praten en het liefst meteen een dikke knuffel geven. Een hondenliefhebber herken je van mijlenver.

Hoe herkennen we de echte hondenliefhebber?

Heel simpel: we zijn het zelf! Onze kinderen rollen wel eens met de ogen als we weer een hond tegenkomen. Want zowel Suzanne als ik worden helemaal blij als we een hond zien. Onze stemmen gaan iets omhoog en we gaan heel blij en opgewonden contact leggen met de hond en uitgebreid met hem of haar praten (haha, alsof hij of zij het verstaat). Liefst maken we meteen een foto en willen alles weten: hoe oud, welk ras, wat voor karakter, en oh doet hij of zij dat? Ah wat grappig. Vertel meer. We willen de hond meteen aaien: aahh dat vind je lekker he? Achter de oren, op de borstkas, boven de staart.

Een vreemde hond meteen aaien

De meeste honden reageren enthousiast en zijn blij met ons ge-aai en (onverstaanbaar) geprietpraat. En dat komt alleen omdat het karakter van honden zo ongelooflijk lief is (zou een kat noooooit doen!). Maar soms is een hond helemaal niet enthousiast en dan zijn we (bijna) teleurgesteld.

Kennismaking

Maar het is eigenlijk best raar: als we iemand tegenkomen die we niet kennen, gaan we ook niet helemaal opgewonden naar ze toe, vragen stellen en aan ze zitten, toch? We gaan niet meteen met onze handen over hun oren of over hun borstkas (of net boven hun staartbeen) wrijven. Poeh, dat zou wat zijn!

Honden zijn zo ontzettend lief

Sommige houden ervan om geaaid te worden. De meeste honden ondergaan deze aai-sessie door vreemden met liefdevolle gratie. Waarom? Omdat de meeste honden veel liever zijn dan mensen. Als wij op straat of in het bos door wildvreemden zouden worden betast, zouden we toch wel iets anders reageren. Wij zouden schoppen of slaan of gillen. Nietwaar? Wij in ieder geval wel. De meeste honden ondergaan het betasten vriendelijk en lijdzaam. Maar er zijn ook honden die heel geïrriteerd kunnen worden, of zelfs totaal in paniek kunnen raken. En dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Hoe benader je het best een vreemde hond?

Dit zijn ongeveer de spelregels: Kijk de hond vriendelijk aan en zeg iets, ‘hoe gaat het met je?’ of ‘hallo, wie ben jij dan?’ Het gaat niet zozeer om wat je zegt, maar wel hòe je iets zegt. Dus je stem en je lichaamshouding zijn het belangrijkste. Een open houding met ruimte voor de hond om te reageren. Als de hond dichtbij komt, steek je je hand uit. Ze zullen er aan ruiken. Als ze dan meer willen, dan kan je de hond voorzichtig aaien. Sommige honden willen eerst zien ‘wat voor vlees ze in de kuip hebben’. Jachthonden willen voornamelijk (enige tijd) aan je ruiken.

echte hondenliefhebber herkennen

Het gedrag van honden

Kijk maar eens naar honden die elkaar ontmoeten. Dat kunnen vreemde honden zijn of honden die elkaar vaker in een park of bos tegenkomen. Honden ruiken eerst aan elkaar om te kijken of het klikt. En daarna lopen ze ofwel door, of ze gaan beetje indruk op elkaar maken, of ze gaan spelen, of wat dan ook. Honden raken elkaar niet aan, tenzij ze echt met elkaar gaan spelen.

Wij kunnen iets geven wat honden onderling niet kunnen: de aai

Honden kunnen elkaar niet aaien. Wij mensen wel en ze vinden het vaak heerlijk! Maar niet meteen als je een vreemde hond ontmoet. En niet te hard, niet tegen de haren in of met twee handen tegelijk om zijn of haar kop heen. Honden willen langzaam geaaid worden, rustig gemasseerd en met aandacht. Denk maar aan een moeder hond. Wat doet zij om haar pups rustig te krijgen? Ze likt ze, rustig en kalm en ze doet dat met de haren mee.

Als je een hond meteen met twee handen vastpakt bij de kop en haar ruw gaat aaien, heb je een beetje zelfde effect als een oudtante die jou als kind hard in de wangen knijpt en zegt dat je zo groot bent geworden. Niet fijn!

Een vreemde hond: to aai or not to aai

Als je wil weten of je een hond kan aaien of juist niet, moet je op haar lichaamstaal letten. Sommige mensen letten op de gezichtsuitdrukking van de hond, maar dat zegt niet zoveel. Soms lijkt het alsof een hond lacht, terwijl zij dan misschien wel hijgt van spanning. Dat ziet er een beetje hetzelfde uit. En soms ziet een hond er een beetje agressief uit, terwijl de hond juist nieuwsgierig is. Let dus niet op het gezicht, maar let op de lichaamshouding. Staat de vacht omhoog, of juist niet? Is de hond aan het kwispelen? Zijn haar billen aan het schudden van links naar rechts? Staan de oren iets naar achter? Gaat de kop omlaag?

Hoe aai je een vreemde hond?

Nadat de hond aan je heeft geroken, zal je vanzelf merken of zij wil dat je haar aait. Als dat zo is, doe dit dan met je vingertoppen. Doe het kalm en rustig en kijk naar de hond terwijl je het doet. Het is een soort bondgenootschap tussen jou en de hond. En natuurlijk mag je er bij praten of wat dan ook. Belangrijk is: eerst elkaar (even) leren kennen en dan rustig en voorzichtig aaien.

Hoe aai je je eigen hond?

Bij jouw eigen hond is het natuurlijk heel anders. De meeste honden vinden het heerlijk en zullen naar je toekomen om geaaid te worden. Vaak is het zelfs zo dat als je stopt met aaien, ze hun hoofd onder jouw handen leggen. Of je krijgt zo’n poot over je arm of op schoot. Dan weet je dat ze ervan genieten. Wist je dat honden wel 19 gebaren kennen om duidelijk te maken wat ze willen? Lees het in onze blog ‘Honden gebruiken gebarentaal‘.

Tips om je hond te aaien

Masseer zachtjes de nek of krab zachtjes aan de basis van de staart. De meeste honden vinden het heerlijk als je hun onder de oren aanraakt, op hun schouders en nek, en onder de kaak. Bij je eigen hond, kan je ook heel zachtjes tussen de wenkbrauwen aaien. Als je dat zachtjes en voorzichtig doet, zullen ze heerlijk de ogen sluiten.

Een massage

Neem af en toe de tijd om jouw hond te masseren, bijvoorbeeld met de Petkit Everclean Kam/Borstel. Dit werkt super ontspannend èn is goed voor de bloedcirculatie. En – afhankelijk van het seizoen – verwijder je haar en vuil.

Als ik dit bij Rufus doe, gaat hij kreunen van genot en gaat hij liefst op zijn rug liggen met de poten omhoog, voor het ultieme Walhalla: een buikwrijving.

Bijkomend voordeel van een massage is dat je af en toe het lichaam van je hond onderzoekt: zo zie je onregelmatigheden sneller. Begin rond de kop, de nek en de oren. En werk langzaam over de rug en de flanken naar de staart. Masseer altijd met de haarrichting mee.

Petkit Everclean

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief