Welkom bij ons stappenplan. Dit stappenplan zal jouw hond laten afvallen zonder dieet of hongergevoel. Waarom is het belangrijk dat je hond laat afvallen? Overgewicht bij honden is de grootste bedreiging  voor de gezondheid van onze honden. Van (ernstige) gewrichtsaandoeningen, chronische ontstekingen tot hoge bloeddruk met alle risico’s: overgewicht is de grote boosdoener*.

Bovendien vermindert overgewicht de kwaliteit van leven van honden. Honden met overgewicht overlijden bovendien veel eerder dan dunnere honden. Honden die minder eten, worden ouder en zijn nog tot op hoge leeftijd actief*. Lees alles over overgewicht in onze blog ‘Overgewicht bij honden‘.

Als jouw hond (iets) te dik is, dan is het belangrijk dat je vandaag nog begint je hond te laten afvallen. Begin vandaag nog met het gezonde voedingsschema om jouw hond af te laten vallen. Jouw hond zal – als je alle stappen volgt – gewicht verliezen en zal daardoor minder risico lopen op ziektes, zal meer energie hebben, haar gewrichten minder belasten en veel lekkerder in haar vel, uhhhh vacht zitten:)). Wil je weten of jouw hond (iets) te dik is? Lees het in onze blog ‘Heb ik een te dikke hond‘. 

Laat jouw hond afvallen in 10 eenvoudige stappen

Stap 1:  Geef jouw hond speciale dieetvoeding die veel eiwitten bevat en weinig koolhydraten

Het lijkt zo simpel; als je wil dat jouw hond afvalt, dan geef je gewoon minder voer dan normaal. Toch? 

Nee, zo werkt het niet. Goed hondenvoer is zo samengesteld, dat jouw hond elke dag de ideale hoeveelheid proteïne, vitamines, vezels, mineralen en andere voedingsstoffen binnen krijgt. Als je jouw hond minder brokken geeft, dan krijgt zij dus ook minder van deze voedingsstoffen binnen. Dat is dus niet de oplossing. Geef jouw hond daarom dieetvoer om jouw hond te laten afvallen. Hier zitten minder kilocalorieën in, maar des te meer vezels, mineralen en vitamines. 

De oplossing om je hond te laten afvallen, is dat je goed dieetvoer geeft, die minder kilocalorieën bevat maar wèl alle voedingsstoffen bevat, die jouw hond elke dag nodig heeft om in optimale gezondheid te blijven. Zodra je hond op het gewenste gewicht is, kan je terug naar gewoon voer. 

Veel eiwitten

Eiwit is een belangrijk onderdeel van gezond, uitgebalanceerd hondenvoer. Eiwit heeft belangrijke functies in het lichaam van je hond: zoals het opbouwen en repareren van spieren en andere lichaamsweefsels. Eiwit is nodig om nieuwe huidcellen te vormen en om haar te laten groeien. Eiwit helpt ook bij het maken van hormonen en enzymen. Eiwit levert energie en houdt het immuunsysteem sterk. Wil je meer weten over eiwitten? Lees de blog Eiwitten in hondenvoer

Een hoog eiwitgehalte in hondenvoer helpt jouw hond om af te vallen. Eiwitten zorgen ervoor dat jouw hond haar spiermassa opbouwt en behoudt. Die spiermassa is belangrijk voor een actief leven, maar ook om kilocalorieën te verbranden. Hoe meer spiermassa een hond heeft, hoe meer energie zij verbrandt. En hoe beter een hond in staat zal zijn om haar iets te zware lichaam te dragen. 

Bovendien kost het verteren van eiwitten ook weer energie. Dubbelop dus. Let wel dat het gaat om hoogwaardige proteïne: proteïne dat afkomstig is uit vlees, vis en eieren. Hoogwaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die een hond niet zelf kan aanmaken. Deze vind je in dierlijke ingrediënten. 

Als je dieetvoer koopt om je hond te laten afvallen, let er dan goed op dat dit dieetvoer voldoende dierlijke eiwitten bevat, zodat jouw hond haar spiermassa behoudt. 

Weinig koolhydraten

De koolhydraten in het voer zijn de dikmakers. Let er bij het kopen van dieetvoer op dat er weinig koolhydraten in zitten. Kijk ook naar de soort koolhydraten die verwerkt zijn. Kies het liefst voor laag-glycemische koolhydraten. Die geven lang een verzadigd gevoel zonder dat jouw hond honger krijgt. Dus liever geen rijst, tarwe of mais, maar groenten als pompoen of zoete aardappel. 

Als je jouw hond met een gezond voedingsschema wil laten afvallen, dan is het verstandig om er op te letten dat er geen koolhydraten zoals granen, rijst, mais, tarwe of maismeel in het voer zitten. Deze koolhydraten doen veel minder voor de gezondheid van je hond, dan koolhydraten als groenten en fruit. Investeer in hondenvoer met een hoog vleesgehalte aangevuld met groente en fruit. Dan houdt jouw hond lang een verzadigd gevoel terwijl zij niet minder eet. Zij eet alleen ànders. Jouw hond zal dit bovendien veel lekkerder vinden! 

Het beste dieetvoer voor jouw hond

Stap 2: Geef alleen maar gezonde snacks en géén restjes

Dit is een belangrijke stap omdat uit onderzoek blijkt dat 21% van de dagelijkse kilocalorieën bij honden via snacks en tussendoortjes binnen komen. Honden-ouders zijn zich hier vaak helemaal niet bewust van. Als zij zelf iets lekkers eten, geven ze hun hond daar vaak een stukje van, omdat ze van hun honden houden en lekker samen genieten. Maar al deze tussendoortjes betekenen veel kilocalorieën voor jouw hond.

Geef je hond in plaats van een stukje brood of een plakje kaas, liever een gezonde snack , bijvoorbeeld een snack met een hoog vleesgehalte, een fruit- of groentesnack of een Yak-melk kauwsnack. Vermijd alle snacks die granen (of andere koolhydraten) bevatten! Granen leveren kilocalorieën maar doen weinig voor de gezondheid van je hond. 

Vlees, vis, eieren, fruit, groenten of melk zijn goed verteerbaar en leveren  proteïne, vezels, vitamines en mineralen. Proteïne bevordert spiermassa. Bovendien kost het ook weer energie om eiwitten te verteren. Zo kan jouw hond wèl lekker blijven genieten, maar zal zij niet aankomen. 

Als jouw hond niet wil eten maar wel koekjes wil

Dit is een dilemma voor veel hondenouders, omdat het natuurlijk belangrijk is dat je hond wel ìets eet. En als je hond dan haar eten laat staan, dan is de verleiding groot om een extra koekje te geven. Als jouw hond niet wil eten, maar wel koekjes wil, dan is nog belangrijker om alleen gezonde snacks te geven. 

Als jouw hond moet afvallen is het zaak om alle koekjes waar granen in zitten, achterwege te laten. Dit is heel belangrijk en zeker als jouw hond haar eten laat staan. Hondenkoekjes met granen leveren nauwelijks voedingsstoffen op, maar leveren wel kilocalorieën. Dus dat koekje doet niet zoveel, terwijl het wel dik maakt.

Als je hond niet wil eten, maar wel een koekje wil, geef dan 100% vleessnacks als lekkere snack. Gedroogde stukjes vlees leveren gezonde eiwitten en gezonde dierlijke vetten. En die zijn belangrijk voor de gezondheid van je hond. Wil je nog tips als je hond niet wil eten maar wel een koekje wil? Lees dan onze blog Help, mijn hond wil niet eten. 

De gedroogde stukjes vlees van AniPuro: 100% vlees geven gezonde eiwitten en dierlijke vetten

Stap 3: Geef maximaal 3 x per dag een tussendoortje

Beperk de gezonde snacks tot 3 keer per dag, liefst verspreid over de dag. Bijvoorbeeld na een wandeling. Zo geef je je hond onbewust niet te veel.  

Wist je dat honden een aangeboren neiging hebben om te kauwen? Soms lijkt het alsof ze honger hebben, maar willen ze hun kaken ergens inzetten en lekker kauwen en knagen. Het geven van een bot kan dan een goed idee zijn, omdat botten weinig kilocalorieën bevatten, maar wel héél veel kauwplezier geven. Lees eerst de blog: ‘Mag ik mijn hond een bot geven?’ 

Vijf gezonde snacks

Uitverkocht
Aanbieding!
7.00

Stap 4: Houd je strikt aan de aanbevolen hoeveelheid voer

Onderzoek wijst uit dat als honden-ouders die het eten van hun hond precies afwegen, minder zware honden hebben. Weeg de hoeveelheid voer dus precies af en houd je daarbij aan de aanbevolen hoeveelheid voer op de verpakking.  Je kan daarvoor een maatbeker gebruiken, of – nog handiger- een weegschaaltje.

Meestal staat er een minimale hoeveelheid en een maximale hoeveelheid aangegeven. Als jouw hond veel beweegt, geef je de maximale hoeveelheid. Als jouw hond gemiddeld beweegt, geef je de minimale hoeveelheid.

De aangegeven hoeveelheden op de verpakking zijn gemiddelden. Aarzel dus niet om de hoeveelheid voer aan te passen als je merkt dat jouw hond iets aankomt. Bij het afwegen van de hoeveelheid voer, moet je bovendien rekening houden met de hoeveelheid tussendoortjes die je hebt gegeven.

Stap 5: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voer over twee porties en geef je hond ‘s ochtends wat meer en ‘s avonds wat minder

Het is aan te raden de hoeveelheid voer over twee porties te verdelen. Dan gaat namelijk de verbrandingsmotor twee keer per dag aan. Als je hond erg zwaar is, zou je ook drie keer per dag eten kunnen geven. Maar hierin schuilt wel het gevaar dat je toch net iets te veel geeft. Weeg dus heel goed af!

Als je jouw hond wil laten afvallen, dan kan je haar s ochtends wat meer geven en ‘s avonds wat minder. Geef jouw hond ’s avonds bovendien niet niet al te laat eten, liefst paar uur voordat hij of zij de nacht ingaat.

Stap 6: Geef meer water bij het voer

Water laat het volume van het eten opzwellen, maar leidt niet tot meer kilocalorieën. Je kan dit op 2 manieren bereiken. Je kan de hondenbrokken van jouw hond een paar minuten in water laten wellen voordat je het aan haar geeft.  Je kan het voer van je hond ook laten wellen in bouillon, maar alleen als je die zelf hebt getrokken van een bot of schenkel. Een bouillonblokje bevat veel te veel zout voor je hond. 

Een andere effectieve methode is om één van de twee maaltijden per dag te vervangen door natvoer. Natvoer bevat alle voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft, maar bevat veel minder kilocalorieën. Wij raden om de avondmaaltijd te vervangen door natvoer, zodat jouw hond ‘s avonds licht dineert. 

Het beste natvoer voor jouw hond

Stap 7: Go slow

Loop niet te hard van stapel. Het is belangrijk dat jouw hond niet te snel afvalt.  Als je hond ongeveer 1 a 2 % van haar lichaamsgewicht per week afvalt, dan is dat ideaal. Hoeveel is 1%? Als jouw hond 30 kilogram weegt, dan mag zij dus ongeveer 300 à 600 gram per week afvallen. 

Stap 8: Laat jouw hond dagelijks meer bewegen

Een hond die veel beweegt verbruikt meer kilocalorieën. Hoe meer beweging een hond krijgt, hoe meer hij of zij zal afvallen als hij of zij dezelfde hoeveelheid voer geeft. Uit wetenschappelijk onderzoek* volgt dat honden die op een dieet werden gezet gecombineerd met bewegingstherapie echt veel meer gewicht verloren dan honden die alleen op een dieet werden gezet. Als je kiest voor een voedingsschema voor afvallen in combinatie met meer beweging, dan heb je de meeste kans van slagen. 

Begin met elke dag 10 minuten langer te wandelen of loop één keer per dag een extra rondje. Dat mag kort zijn, maar draagt wel bij aan een gezond gewicht. Wandelen heeft ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen voor jou èn jouw hond en is een effectieve manier voor jouw hond om af te vallen. Lees meer in onze blog ‘De 7 fantastische gezondheidsvoordelen van 30 minuten per dag wandelen met jouw hond‘.

Je kan ook een wandeling eindigen met 5 of 10 minuten gooien met een stok of bal, zodat je hond extra rent. Dit kan natuurlijk niet met oudere honden, omdat snelle bewegingen bij oudere honden moeten worden voorkomen. Lees meer over bewegen met je oudere hond in de blog: Bewegen met je oudere hond.

Als je een zwemhond hebt (zoals wij) kan je één keer per week een half uur je hond laten zwemmen in een plaatselijk meertje of rivier (mits niet gevaarlijk natuurlijk). Zwemmen is een uitstekende sport voor de hond die de gewrichten niet belast maar wel heel veel kilocalorieën verbrandt. 

En je kan ook elke dag 10 minuten met je hond stoeien, verstoppertje spelen, met een touw of speeltje of wat dan ook. Lees tips in onze blogs: Puppyspelletjes. Niet alleen puppies vinden spelletjes leuk: ook (jong)volwassen en zelfs oudere honden vinden spelletjes leuk en houden ervan om uitgedaagd te worden. 

Ga niet gelijk over de top! Afhankelijk van de mate van overgewicht worden de gewrichten van de hond ook zwaarder belast bij beweging. Bouw het dus rustig op. Je zal merken dat als je hond eenmaal wat is afgevallen, zij ook actiever zal worden. Wil je precies weten hoeveel beweging jouw hond elke dag nodig heeft? Lees het in onze blog Hoe lang mag je wandelen met de hond?  

 

Stap 9: Laat één persoon verantwoordelijk zijn voor al het voer voor jouw hond

En dat geldt ook voor beloningskoekjes, broodkorstjes, plakjes kaas of andere tussendoortjes. Spreek met jouw gezinsleden af dat alleen jij (of iemand anders) jouw hond eten mag geven. Als zij jouw hond tussendoor willen verwennen, dan mogen zij dit doen met een leuk spelletje gevolgd door een aaibeurt! 

Stap 10: Laat jouw hond af en toe werken voor eten

Honden hebben goed ontwikkelde zintuigen. Vooral hun reukfunctie (reukvermogen) is ongelooflijk. Je kan hier slim gebruik van maken door jouw hond af en toe te laten werken voor haar eten. Je kan dit doen door voedsel te verstoppen en jouw hond het te laten zoeken. Je kunt de ‘voedseljacht’ stimuleren door een paar brokjes brokjes in het zicht te plaatsen en vervolgens jouw hond min of meer te leiden naar de verstopte voerbak. Dit moet je natuurlijk niet elke avond doen, maar gewoon af en toe, om wat extra beweging te stimuleren. 

Je kan hiervoor ook een West Paw Zogoflex Toppl of KONG Wobbler gebruiken. Dit zijn grappig speeltjes die bij aanraking allerlei onverwachte kanten op schiet. In de speeltjes (ver)stop je het voer van jouw hond. Zij zal dus echt moeten werken om de brokjes eruit krijgen. Dit geeft veel spelplezier en verhoogt op een leuke en speelse wijze de mate van lichaamsbeweging van je hond. 

Extra tips om jouw hond gezond te laten afvallen

Als je alle stappen volgt, dan zal jouw hond afvallen. Maar wil je nog extra tips? We hebben enkele producten in ons assortiment die jouw hond een steuntje in de rug kunnen geven bij het afvallen. Er zijn drie supplementen die je aan jouw hond kan geven, die het afvallen een handje zullen helpen.

Oceanfeed Pets

Oceanfeed Pets zijn drie soorten algen, die veel vezels bevatten. Dit werkt als een pre biotica. Pre biotica is voeding voor de goede darmbacterieën die in de darmen van je hond leven. Door dit voedsel vermenigvuldigen deze goede darm bacterieën zich.

Er is bij volwassen mensen wetenschappelijk onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat prebiotische vezels heel effectief zijn in het verminderen van lichaamsvet en voedselinname bij volwassenen met overgewicht en obesitas. Ook bij kinderen heeft het innemen van pre biotica een gunstig effect op het gewicht, zo blijkt uit onderzoek. De conclusie is dus dat zowel volwassen mensen als kinderen extra gewicht verliezen als ze een pre biotica supplement krijgen. 

Bij honden lijkt dit ook het geval te zijn. Pre biotica heeft sowieso veel gezondheidsvoordelen. Lees alles hierover in het blog Prebiotica voor honden. Een goed idee?

Oceanfeed Pets is een perfect hulpmiddel om honden extra af te laten vallen. Behalve afvallen, geeft het nog veel meer gezondheidsvoordelen: een gezonde huid en een mooie vacht, een betere opname van minderalen, stevigere ontlasting en een gezonde darmflora. 

Puur Probiotic Hond 

Niet alleen pre biotica kan jouw hond helpen, ook pro biotica kan jouw hond helpen af te laten vallen. 

Wat doet Puur Probiotic Hond voor jouw hond? Probiotica zijn eigenlijk levende bacteriën, die bijdragen aan een gezonde darmflora. Het spijsverteringskanaal van honden is wel 7 keer korter als die van de mens. In dat korte darmkanaal kan snel iets mis gaan. Met probiotica kan je de darmen van je hond weer in balans brengen.

Als de darmen van jouw hond uit balans zijn, dan kan dat leiden tot de meerdere problemen, waaronder overgewicht, slechte spijsvertering, diarree of juist obstipatie, winderigheid en huid- en vachtproblemen (omdat er niet voldoende voedingstoffen aan je hond ten goede komen). Probiotica voegt ‘goede’ bacteriën toe, die de slechte helpen te verdrijven en ziektekiemen onschadelijk maken. Probiotica draagt bovendien bij aan het verteringsproces. Hierdoor wordt voedsel beter verteerd en worden de voedingsstoffen beter opgenomen. 

Als jouw hond last heeft van licht overgewicht, zou je een probiotica kuur kunnen geven zodat de darmen zich kunnen herstellen. 

Phytonics Gluco Balance

Phytonics Gluco Balance is speciaal ontwikkeld voor dieren met overgewicht. Het past bij elk voer en voedingspatroon. Hoe werkt het? De gezonde ingrediënten helpen de stofwisseling van je hond een handje.

Bij de stofwisseling speelt de lever een belangrijke rol. De lever is het orgaan die afvalstoffen en gifstoffen onschadelijk maakt en deze stoffen veilig door het lichaam richting uitgang transporteert. 

In Gluco Balance zit zuurbes, broccoli, mariadistel, hazelnootblad, artisjok en rozemarijn, die de reinigende werking van de lever stimuleren. Ook choline ondersteunt de lever. 

Kaneel, chinese roos, inositol en de mineralen fosfor, jodium, magnesium-citraat, mangaan, selenium en zink-citraat en verschillende vitaminen hebben een positieve invloed op de stofwisseling en ondersteunen de omzettingsprocessen in het lichaam. Het verbradingsmotortje wordt als het ware aangezet. Omdat de suikerhuishouding ook hormonaal gerelateerd is bevat Phytonics Gluco balance monnikspeper en de mineralen kalium en koper. De ingrediënten  venkel, zoethout, brandnetel en gember dragen bij aan een rustige maag. 

In de eerste week geef je twee keer per dag de dosis die op de verpakking vermeld staat. Dat noemen we een kuurtje. Na die eerste week doe je dat nog maar één keer per dag. Zodra je hond op het gewenste gewicht is, kan je stoppen met het geven van het supplement. 

Conclusie

Als je alle stappen uitvoert en combineert zal je hond gewicht verliezen. Alle stappen versterken elkaar. Als je hond gewicht verliest, zullen haar gewrichten minder belast worden, zal hij of zij meer conditie krijgen en veel levendiger worden. Dan zal hij of zij ook meer willen bewegen en zo ontstaat een positieve spiraal.

Heb je hulp nodig? Bel of app ons dan. We helpen je graag!

Producten die helpen bij het afvallen door jouw hond

Vitaminen en Supplementen

PUUR Probiotic Hond en Kat

Vanaf: 26.50

Vitaminen en Supplementen

Phytonics Gluco Balance

19.95

Bronnen:

JAVMA, Vol 229, No. 11, December 1, 2006 Effects of caloric restriction and a moderate or intense physiotherapy program for treatment of lameness in overweight dogs with osteoarthritis Evamaria Mlacnik, DVM; Barbara A. Bockstahler, DVM; Marion Müller, DVM; Mark A. Tetrick, DVM, PhD; Richard C. Nap, PhD; Jürgen Zentek, DVM, PhD

JAVMA, Vol 246, No 1, January 1, 2015 Defining Healthy Aging in older dogs and differiating healty nutritional aging from disease, Julia Tomlinson

JAVMA, Vol 220, 2002 Kealy RD, Lawler DF, Ballam JM, et al. Effects of diet restriction on life span and age-related changes in dogs.
 
Prebiotics Reduce Body Fat and Alter Intestinal Microbiota in Children Who Are Overweight or With Obesity
Alissa C Nicolucci, Megan P Hume, Inés Martínez, Shyamchand Mayengbam, Jens Walter, Raylene A Reimer 
 
Prebiotic supplementation improves appetite control in children with overweight and obesity: a randomized controlled trial
Megan P Hume , Alissa C Nicolucci , Raylene A Reimer 
 
 

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief