Welkom bij ons stappenplan om jouw hond te laten afvallen zonder dieet of hongergevoel. Overgewicht bij honden is de grootste bedreiging  voor de gezondheid van honden. Van (ernstige) gewrichtsaandoeningen, chronische ontstekingen tot hoge bloeddruk met alle risico’s: overgewicht is de grote boosdoener*. Bovendien vermindert overgewicht de kwaliteit van leven en overlijden honden met overgewicht eerder dan dunnere honden. Honden die minder eten, worden ouder en zijn nog tot op hoge leeftijd actief*. Lees alles over overgewicht in onze blog ‘Overgewicht bij honden‘.

Als jouw hond iets te dik is, start dan vandaag nog met ons 10 stappenplan! Jouw hond zal afvallen en zal daardoor minder risico lopen op ziektes, zal meer energie hebben, haar gewrichten minder belasten en veel lekkerder in haar vel, uhhhh vacht zitten:)). Wil je weten of jouw hond (iets) te dik is? Lees het in onze blog ‘Heb ik een te dikke hond‘. 

Laat jouw hond afvallen in 10 eenvoudige stappen

Stap 1:  Geef jouw hond speciale dieetvoeding die veel eiwitten bevat en weinig koolhydraten

Goed hondenvoer is zo samengesteld, dat jouw hond elke dag de ideale hoeveelheid proteïne, vitamines, vezels, mineralen en andere voedingsstoffen binnen krijgt. Als je jouw hond minder brokken geeft, dan krijgt zij dus ook minder van deze voedingsstoffen binnen. En dat moet altijd worden voorkomen! De oplossing is dat je goed dieetvoer geeft, die minder kilocalorieën bevat maar wèl alle voedingsstoffen bevat, die jouw hond elke dag nodig heeft om in optimale gezondheid te blijven. 

Een hoog proteïne gehalte helpt jouw hond om af te vallen. Proteïne zorgt ervoor dat jouw hond haar spiermassa behoudt. En die spiermassa is belangrijk voor een actief leven, maar ook om kilocalorieën te verbranden. Hoe meer spiermassa een hond heeft, hoe meer energie zij verbrandt. 

Bovendien kost het verteren van proteïne ook weer energie. Dubbelop dus. Let wel dat het gaat om hoogwaardige proteïne: proteïne dat afkomstig is uit vlees, vis en eieren.

De koolhydraten in het voer zijn de grote dikmakers. Let er bij het kopen van dieetvoer op dat er weinig koolhydraten in zitten. De koolhydraten die zijn toegevoegd, zijn idealiter laag-glycemische koolhydraten. Die geven lang een verzadigd gevoel zonder dat jouw hond honger krijgt. Dus liever geen rijst, tarwe of mais, maar groente als pompoen of linzen.

Let er bij het kopen van dieetvoer op dat er geen vulmiddelen zoals granen, rijst, mais, tarwe of maismeel in zit. Dit zijn lege kilocalorieën die niets voor de gezondheid van jouw hond doen. Investeer liever in hondenvoer met een hoog vleesgehalte aangevuld met groente en fruit. Dan houdt jouw hond lang een verzadigd gevoel terwijl zij niet minder eet. Jouw hond zal dit bovendien veel lekkerder vinden!

Het beste dieetvoer voor jouw hond

Dogline Acana Heritage Light Fit

Acana Light & Fit

 • 65% vlees, vis en eieren: 35% proteïne
 • 1/3e vers/rauw vlees
 • 35% verse groenten, vruchten en kruiden
 • 30% koolhydraten
 • Laag glycemische ingrediënten: lang een verzadigd gevoel

 

Koop acana light & Fit

Orijen Fit & Trim

 • 85% vlees, vis en eieren: 45% proteïne
 • 2/3e vers/rauw vlees
 • 15% verse groenten, vruchten en kruiden
 • 20% koolhydraten
 • Laag glycemische ingrediënten: lang een verzadigd gevoel

 

Koop orijen fit & Trim

 

Stap 2: Geef alleen maar 100% vlees tussendoortjes en géén restjes

Dit is een belangrijke stap omdat onderzoek uitwijst dat 21% van de dagelijkse kilocalorieën bij honden via snacks en tussendoortjes binnen komen. Honden-ouders zijn zich hier helemaal niet bewust van. Als zij zelf iets lekkers eten, geven ze hun hond daar vaak een stukje van, omdat ze van hun honden houden en lekker samen genieten. Maar al deze tussendoortjes betekenen veel kilocalorieën voor jouw hond.

Geef je hond in plaats van een stukje brood of een plakje kaas, liever een vlees snack. Vers vlees is goed verteerbaar en leveren haar veel proteïne. Proteïne bevordert spiermassa. Bovendien kost het ook weer energie om proteïne te verteren. Zo kan jouw hond wèl lekker blijven genieten, maar zal zij niet aankomen. 

Stap 3: Geef maximaal 3 x per dag een tussendoortje

Beperk de vlees snacks tot 3 keer per dag, liefst verspreid over de dag. Bijvoorbeeld na een wandeling. Zo geef je je hond onbewust niet te veel.  

Onze vijf beste vlees snacks

Stap 4: Houd je strikt aan de aanbevolen hoeveelheid voer

Onderzoek wijst uit dat als honden-ouders die het eten van hun hond precies afwegen, minder zware honden hebben. Weeg de hoeveelheid voer dus precies af en houd je daarbij aan de aanbevolen hoeveelheid voer op de verpakking.  Je kan daarvoor een maatbeker gebruiken, of – nog handiger- een weegschaaltje.

Meestal staat er een minimale hoeveelheid en een maximale hoeveelheid aangegeven. Als jouw hond veel beweegt, geef je de maximale hoeveelheid. Als jouw hond gemiddeld beweegt, geef je de minimale hoeveelheid.

De aangegeven hoeveelheden op de verpakking zijn gemiddelden. Aarzel dus niet om de hoeveelheid voer aan te passen als je merkt dat jouw hond iets aankomt. Bij het afwegen van de hoeveelheid voer, moet je bovendien rekening houden met de hoeveelheid tussendoortjes die je hebt gegeven.

Stap 5: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voer over twee porties en geef je hond ’s ochtends wat meer en ’s avonds wat minder

Het is aan te raden de hoeveelheid voer over twee porties te verdelen. Dan gaat namelijk de verbrandingsmotor twee keer per dag aan. Als je jouw wat gewicht wil laten verliezen, kan je haar s ochtends wat meer geven en ‘s avonds wat minder. Geef jouw hond ’s avonds bovendien niet niet al te laat eten, liefst paar uur voordat hij of zij de nacht ingaat.

Stap 6: Geef meer water bij het voer

Water laat het volume van het eten opzwellen, maar leidt niet tot meer kilocalorieën. Je kan dit op 2 manieren bereiken. Je kan de hondenbrokken van jouw hond een paar minuten in water laten wellen voordat je het aan haar geeft.  

Een andere effectieve methode is om één van de twee maaltijden per dag te vervangen door natvoer. Natvoer bevat alle voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft, maar bevat veel minder kilocalorieën. Wij raden om de avondmaaltijd te vervangen door natvoer, zodat jouw hond ’s avonds licht dineert. 

Het beste natvoer voor jouw hond

Hubertus Gold Groene pens natvoer

Hubertus Gold

Het natvoer van Hubertus Gold helpt jouw hond makkelijk af te vallen, zonder dat zij minder òf minder lekker eet.

 • 50% groene pens van rund
 • 20% runderhart, rundvlees, runderlever en runderhart
 • Door de toevoeging van lijnzaadolie krijgt jouw hond noodzakelijke onverzadigde vetzuren binnen
 • Hoog proteïne gehalte
 • 26,8% bouillon, vochtgehalte van 75%
Hubertus Gold natvoer
Dogline Ziwi Peak Mackerel Lamb Makreel en Lam Natvoer Hond 390g Blik

Ziwi Peak

Het natvoer van Ziwi Peak bevat 91% vlees. De toegevoegde groenlippige mossel is een natuurlijke bron van glucosamine en chondroïtine.

 • 91% lamsvlees, organen (waaronder pens) en botten
 • 3% groenlippige mossel: natuurlijke bron van glucosamine en chondroitine
 • 6% witlof, kelp en peterselie: essentiële vitamines en mineralen
 • Omega 3 en Omega 6 uit natuurlijke bron
 • Probiotica uit natuurlijke bron
Ziwi PEAK NATVOER

Stap 7: Go slow

Loop niet te hard van stapel. Het is belangrijk dat jouw hond niet te snel afvalt Als je hond ongeveer 1 a 2 % van haar lichaamsgewicht per week afvalt, dan is dat ideaal. Hoeveel is 1%? Als jouw hond 30 kilogram weegt, dan mag zij dus ongeveer 300 à 600 gram per week afvallen. 

Stap 8: Laat jouw hond dagelijks meer bewegen

Een hond die veel beweegt verbruikt meer kilocalorieën. Hoe meer beweging een hond krijgt, hoe meer hij of zij zal afvallen als hij of zij dezelfde hoeveelheid voer geeft. Uit wetenschappelijk onderzoek* volgt dat honden die op een dieet werden gezet gecombineerd met bewegingstherapie significant meer gewicht verloren dan honden die alleen op een dieet werden gezet. 

Begin met elke dag 10 minuten langer te wandelen of loop één keer per dag een extra rondje. Dat mag kort zijn, maar draagt wel bij aan een gezond gewicht. Wandelen heeft ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen voor jou èn jouw hond en is een effectieve manier voor jouw hond om af te vallen. Lees meer in onze blog ‘De 7 fantastische gezondheidsvoordelen van 30 minuten per dag wandelen met jouw hond‘.

Je kan ook een wandeling eindigen met 5 of 10 minuten gooien met een stok of bal, zodat je hond extra rent. Als je een zwemhond hebt (zoals wij) kan je één keer per week een half uur je hond laten zwemmen in een plaatselijk meertje of rivier (mits niet gevaarlijk natuurlijk). Zwemmen is een uitstekende sport voor de hond die de gewrichten niet belast maar wel heel veel kilocalorieën verbrandt.  En je kan ook elke dag 10 minuten met je hond stoeien, met een touw of speeltje of wat dan ook. Geeft plezier èn beweging!

Ga niet gelijk over de top! Afhankelijk van de mate van overgewicht worden de gewrichten van de hond ook zwaarder belast bij beweging. Bouw het dus rustig op. Je zal merken dat als je hond eenmaal wat is afgevallen, zij ook actiever zal worden. 

Stap 9: Laat één persoon verantwoordelijk zijn voor al het voer voor jouw hond

En dat geldt ook voor beloningskoekjes, broodkorstjes, plakjes kaas of andere tussendoortjes. Spreek met jouw gezinsleden af dat alleen jij (of iemand anders) jouw hond eten mag geven. Als zij jouw hond tussendoor willen verwennen, dan mogen zij dit doen met een leuk spelletje gevolgd door een aaibeurt! Een aaibeurt met behulp van de Everclean massage comb is een ware traktatie voor jouw hond, die niet onderdoet voor een lekkere snack. 

Stap 10: Koop een anti schrokbak

Met een anti schrokbak doet jouw hond veel langer om haar brokken te eten. En dit heeft natuurlijk een psychologisch voordeel. Maar een anti schrokbak heeft ook andere voordelen:  

 • Voorkomt te snel eten
 • De tanden worden beter gereinigd omdat je hond langzamer eet.
 • Je hond heeft minder last van winderigheid
 • Je voorkomt overgeven na het eten.

Conclusie

Als je alle stappen uitvoert en combineert zal je hond gewicht verliezen. Alle stappen versterken elkaar. Als je hond gewicht verliest, zullen haar gewrichten minder belast worden, zal hij of zij meer conditie krijgen en veel levendiger worden. Dan zal hij of zij ook meer willen bewegen en zo ontstaat een positieve spiraal.

Heb je hulp nodig? Bel of app ons dan. We helpen je graag!

Producten die helpen bij het afvallen door jouw hond

Vitaminen en Supplementen

Phytonics Gluco Balance

19.95
3.99

Bronnen:

JAVMA, Vol 229, No. 11, December 1, 2006 Effects of caloric restriction and a moderate or intense physiotherapy program for treatment of lameness in overweight dogs with osteoarthritis Evamaria Mlacnik, DVM; Barbara A. Bockstahler, DVM; Marion Müller, DVM; Mark A. Tetrick, DVM, PhD; Richard C. Nap, PhD; Jürgen Zentek, DVM, PhD

JAVMA, Vol 246, No 1, January 1, 2015 Defining Healthy Aging in older dogs and differiating healty nutritional aging from disease, Julia Tomlinson

JAVMA, Vol 220, 2002 Kealy RD, Lawler DF, Ballam JM, et al. Effects of diet restrictionon life span and age-related changes in dogs.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.