Het eliminatiedieet voor de hond
Een manier om vast te stellen of je hond een voedselovergevoeligheid heeft, is met behulp van een eliminatiedieet voor je hond.
De bedoeling is dat je iets totaal nieuws voert aan jouw hond, liefst voer met alleen vlees en groenten. Een dieet van drie weken is het noodzakelijke minimum. In deze periode is geen enkel ander voedsel toegestaan. Ook geen supplementen, vitamines, traktaties, rawhide strips of zelfs kauwspeelgoed. Het beste is om een eliminatiedieet hond gedurende 8 weken te doen. In die periode geef hondenvoer dat bestaat uit één enkele dierlijke (of plantaardige) eiwitbron in hondenvoer, met slechts één zetmeelbron en zonder kunstmatige toevoegingen. Het moet gaan om een eiwitbron die je hond nog niet eerder gegeten heeft, bijvoorbeeld lam, zalm of eend.
Na 8 weken eliminatiedieet
Als de symptomen bij jouw hond – de jeuk, het krabben en likken – aanzienlijk zijn afgenomen, dan is dit al een behoorlijke aanwijzing dat het gaat om een voedselovergevoeligheid voor een eiwitbron in jouw oorspronkelijke voer.
De symptomen verbeteren zelden binnen de eerste week op het hypoallergene voer. De meeste allergische honden hebben een duidelijke afname van extreme jeuk in de tweede of derde week van het nieuwe dieet. Soms kunnen nog twee weken van het hypoallergene dieet nodig zijn om de diagnose van voedselallergie te bevestigen
Maar nu komt het moeilijkste. Want als de symptomen zijn afgenomen heeft niemand meer de behoefte om het oude voer weer te geven. Toch is het super belangrijk om door te gaan, zodat je echt vaststelt welke eiwitbron de grote boosdoener is.
Het eliminatiedieet is bedoeld om de bron van de voedselovergevoeligheid te achterhalen
Het is daarom belangrijk om één voor één de eiwitbronnen uit het oorspronkelijke voer weer bij jouw hond te introduceren. Dus blijf het nieuwe voer geven, maar geef daarnaast één van de voedingsstoffen uit het oorspronkelijke voer (bijvoorbeeld kip).
Honden met voedselallergie hebben meestal binnen 12 tot 72 uur na het eten van een allergeen, een uitbraak van pruritus. Maar in sommige gevallen kan het wel vijf dagen kan duren. Het wordt aangeraden om elke 15 dagen een nieuw voedingsmiddel in te voeren om het specifieke allergene middel te bepalen.
Als de symptomen binnen ongeveer 2 weken niet terugkomen, dan weet je dat kip niet de boosdoener was. Ga dan door naar de volgende voedingsstof, bijvoorbeeld ei, enzovoorts. Je gaat door net zolang je de allergeen hebt gevonden.
Belangrijk (en moeilijk) bij een eliminatiedieet
Het is belangrijk dat jouw hond niets anders krijgt dan het voer met één dierlijke eiwitbron. Dat betekent dat jouw hond geen snacks meer mag, niets van de tafel mag en geen stukje kaas of worst tussendoor mag krijgen.
Hondenvoer voor eliminatiedieet: Clydach
De varianten eend, lam en zalm van het Britse merk Clydach zijn volledig mono proteïne. En het unieke aan dit merk is: dat geldt zowel voor het droogvoer als voor het natvoer. Dus ook de gebruikte dierlijke vetten zijn van dezelfde eiwitbron als het vlees. Dat is uiteraard belangrijk bij een eliminiatiedieet. Het heeft geen zin om lam te geven als er kippenvet in het voer verwerkt zit. Ook de variant hert/zalm kan in een eliminatiedieet gebruikt worden, nu een allergie voor hert of zalm nauwelijks voorkomt.
Bij een eliminatiedieet dient ook op de tussendoortjes te worden gelet. Geef ofwel brokken als tussendoortje, of geef een 100% vleessnack van dezelfde eiwitbon. Als je Clydach Eglish Duck geeft, zou je een Ani Puro eend snack erbij kunnen geven.
Clydach Welsh Lamb Adult
Dit voer bevat eiwitten en vetten uit één dierlijke eiwitbron: lamsvlees. Lam is voor honden makkelijk te verteren en geeft weinig kans op (darm) problemen. Een voedselallergie of – intolerantie voor lam komt zelden voor.
- 50% vlees: 24% proteïne
- Zoete aardappelen als koolhydratenbron
- 0% granen
Het natvoer van Clydach
Uniek aan dit merk is dat Clydach ook natvoer heeft, gebaseerd op het mono proteïne beginsel.
- 72% vlees
- 0% granen
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.