google-site-verification: google10022eb75d6d0367.html

Hoe maak je zelf hondenbrokken?

hoe maak je geëxtrudeerde hondenbrokken?

Om gezond te blijven heeft jouw hond elke dag eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en water nodig. Dat heb je kunnen lezen in ons artikel over de beste voedingsstoffen voor jouw hond. Maar hoe komen al die voedingsstoffen in die kleine brokjes? Dat kan op 2 manieren: door te extruderen of door te persen.

Extruderen of persen

De voedingsstoffen worden met behulp van een pers of met behulp van een extruder in zo’n klein brokje samengedrukt. Een Extruder? Dat klinkt als de nieuwe achtbaan attractie in een pretpark. Wij kunnen ons voorstellen dat je nog nooit van deze term gehoord hebt. Daarom leggen wij in dit artikel uit hoe dit extruderen in zijn werk gaat.

Hubertus Gold

De hondenbrokken van Hubertus Gold zijn geëxtrudeerde brokken. Deze worden ook wel geëxpandeerde brokken genoemd. Naast dit soort brokken zijn er zogenaamde geperste brokken te koop.

Extruderen

De eiwitten in Hubertus Gold Premium Adult komen van vlees. Dit is een droog materiaal, net als koolhydraten, vitamines en mineralen. De andere ingrediënten (vetten en water) zijn natte materialen.

Bereidingswijze van geëxtrudeerde brokken

Eerst worden de droge grondstoffen met elkaar gemengd en klein gesneden in de juiste verhouding. Hierna wordt water erbij gedaan. Dit mengsel gaat in de extruder. Dat is een buis die heel heet wordt. Aan het einde van de extruder zit een soort schroef waar het mengsel doorheen wordt geperst. Vlak voordat het mengsel door de schroef wordt geperst worden de vetten erbij gespoten. De extruder hakt het mengsel in kleine brokjes. Door de hitte zette de brokjes iets uit. De brokjes gaan vervolgens de droger in waar ze krokant worden afgebakken. Als laatste krijgen de brokjes een smaakvolle coating, een laagje aan de buitenkant. Als ze gekoeld zijn, kunnen de brokjes in de zak.

Klik HIER voor filmpje over het maken van hondenbrokken van de NTR.

Bereidingswijze van geperste brokken

Om deze brokken te maken worden de ingrediënten – zowel de natte als de droge ingrediënten – gemengd en op (relatief) lage temperaturen door een mal geperst. Hier komen lange brokken uit, die in kleine stukjes worden gebroken en daarna worden gekoeld en verpakt.

Geëxtrudeerd versus geperste brokken

Op internet gaan veel discussies over de voor- en nadelen van geëxtrudeerde versus geperste brokken.

Voorstanders van geëxtrudeerde brokken

De voorstanders van geëxtrudeerde brokken zeggen dat er relatief veel koolhydraten in de geperste brok moeten zitten, omdat eiwitten (vlees) niet kleven. Om het mengsel kleverig genoeg te laten zijn moeten er veel koolhydraten worden toegevoegd. Het vleespercentage is dus laag.

Tegenargument

Dit argument geldt slechts voor brokken die met oudere machines worden gemaakt. Bij de nieuwste persmachines geldt namelijk dat volstaan kan worden met minder koolhydraten.

Voorstanders van geperste brokken

De voorstanders van geperste brokken stellen dat de toegevoegde vetten in geperste brokken minder schade oplopen dan bij geëxtrudeerde brokken omdat ze (relatief) koud worden geperst.

Tegenargument

Dat vetten door het extruderen schade zouden oplopen is slechts theorie en is nooit wetenschappelijk onderzocht. Bovendien worden de vetten pas op het laatste bij het mengsel in de extruder gespten, zodat de oxidatie – als die al plaats vindt – minimaal is.

Belangrijker dan de bereidingswijze is dan ook de kwaliteit van de hondenbrok

Hoe beter de ingrediënten, hoe duurder de hondenbrok. Dat is logisch: vlees is nu eenmaal het duurste ingrediënt. Hoe meer vlees er in de hondenbrokken verwerkt is, hoe duurder de brok zal zijn. Andersom geldt dit overigens niet: de duurste brokken bevatten niet altijd het hoogste percentage vlees. De belangrijkste informatiebron over de voedingsstoffen die de hondenbrokken bevatten is dan ook het etiket van het merk hondenbrokken dat u aan uw hond geeft.

Het etiket

Waar moet je naar kijken als je hondenbrokken koopt? Kijk naar het vleespercentage. Het is belangrijk dat vlees het hoofdingrediënt is (Meat First). Vlees moet dus als eerste op het etiket worden vermeld.  Als je geperste brokken koopt, zal je dus extra moeten opletten of vlees als eerste ingrediënt wordt genoemd en welk percentage vlees in de brok zit verwerkt. Maar dat geldt natuurlijk bij geëxtrudeerde brokken net zo. Kijk verder naar het eiwit percentage en de hoeveelheid toegevoegde mineralen en vitamines. Ook het vetpercentage is belangrijk. Meer informatie vind je in het artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’.

Geëxtrudeerd versus geperste brokken

Voor beide brokken geldt dus: het is belangrijker dat het een goede kwaliteit brok is dan om de vraag of de brok geperst of geëxtrudeerd is. Kies daarom voor kwaliteit op basis van de objectieve informatie op het etiket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.