Om gezond te blijven heeft een hond elke dag de volgende voedingsstoffen nodig: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en water. Lees hier alles over in onze blog: ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’. Maar hoe komen al die voedingsstoffen nou in die kleine hondenbrokjes? Dat kan op 2 manieren: door te extruderen of door te persen.
Wat is het verschil tussen geperste hondebrokken en geëxtrudeerde hondenbrokken?
Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen geperste en geëxtrudeerde brokken, die goed zijn om te weten voordat je een keuze maakt voor het één of het ander.
Verschil 1: De bereidingswijze
De bereidingswijze van beide soorten hondenbrokken verschilt enigszins van elkaar.
Bereidingswijze van geperste brokken
Om deze brokken te maken worden alle ingrediënten door elkaar gemengd en vervolgens wordt dit mengsel op ongeveer 70 à 80 C graden verhit en door een mal geperst.
Je komt soms de term ‘koudgeperst’ tegen, maar in tegenstelling tot olijfolie – olijfolie mag niet hoger dan 27C worden verhit in verband met oxidatie – wordt het mengsel op hogere temperaturen verhit.
Uit de mal komen lange brokken die in kleine stukjes worden gebroken en daarna gekoeld en verpakt.
Bereidingswijze van geëxtrudeerde brokken
Eerst worden de droge grondstoffen met elkaar gemengd en klein gesneden in de juiste verhouding. Droge grondstoffen zijn vlees, koolhydraten, vitamines en mineralen. Hierna wordt water erbij gedaan. Dit wordt allemaal door elkaar gemengd en dan gaat dit ‘deeg’ in de extruder. Dat is een buis die heet wordt. De temperatuur verschilt per fabrikant, maar ligt tussen de 90 en 140C. Aan het einde van de extruder zit een soort schroef waar het mengsel doorheen wordt gedrukt. Vlak voordat het mengsel door de schroef wordt geperst worden de vetten erbij gedaan. De extruder hakt het mengsel in kleine brokjes. Door de hitte zette de brokjes iets uit. De brokjes gaan vervolgens de droger in waar ze krokant worden afgebakken. Als laatste krijgen de brokjes een smaakvolle coating, een laagje aan de buitenkant.
Als ze gekoeld zijn, kunnen de brokjes in de zak.
Geëxtrudeerde brokken worden ook wel geëxpandeerde honden brokken genoemd. Klik HIER voor filmpje van de NTR over het maken van deze krokante hondenbrokken.
Wist je dat geëxtrudeerde brokken ook wel geëxpandeerde brokken worden genoemd?
Verschil 2: De verwerking van de ingrediënten
Omdat de ingrediënten bij geperste hondenbrokken niet boven de 80C graden worden verhit, kunnen er geen verse of rauwe ingrediënten worden gebruikt maar alleen meel. Dit geldt zowel voor het vlees als de andere ingrediënten (zoals groente en fruit). Er kan dus geen rauw of vers vlees worden gebruikt maar alleen vleesmeel.
De reden hiervan is best logisch: rauw vlees bevat parasieten en bacteriën zoals toxoplasma, neospora, E. Coli, salmonella (en andere moeilijke namen😊). Als je dit verse of rauwe vlees alleen maar verhit tot 70 a 80C graden, worden deze bacteriën en parasieten niet gedood. Dat zou dus gevaarlijk zijn voor mens en dier als dit rauw vlees verwerkt zou worden in geperste brokken. Daarom mag alleen vleesmeel worden gebruikt.
Op internet lees je verhalen dat geperste brokken gezonder zouden zijn omdat deze maar worden verhit tot 70 a 80C graden, waardoor voedingsstoffen niet verloren zouden gaan door verhitting. Maar mensen vergeten daarbij dat vleesmeel zelf al heel hoog verhit is geweest om alle bacteriën en parasieten te doden.
Vleesmeel wordt namelijk gemaakt door vlees (en soms botten en bijproducten) op hoge temperaturen te verhitten en te laten drogen, waarbij de vetten en het vocht wordt verwijderd (bron Fediaf). Dit proces noemen ze renderen.
De bewering dat geperste brokken gezonder zouden zijn omdat de brokken op minder hoge temperatuur wordt verhit, is dus een fabel, aldus Esther Hagen-Plantinga, dierenarts, Europees erkend specialist veterinaire diervoeding (ECVCN) en in het bezit van een doctoraat op het gebied van diervoeding.
Uit onderzoek blijkt bovendien dat de kwaliteit van het eiwit bij het renderen er niet op vooruit gaat, eerder achteruit. (Bron: Pérez‐Calvo, E., et al. “Effect of rendering on protein and fat quality of animal by‐products.” Journal of animal physiology and animal nutrition 94.5 (2010): e154-e163.)
Dit wil overigens niet zeggen dat vleesmeel in hondenvoer minder gezond zou zijn; alles hangt af van de bereidingswijze van de betreffende producent. Als het gaat om kwalitatief goed vleesmeel dat op de juiste wijze wordt bewaard, kan vleesmeel gezond zijn.
Maar de stelling dat geperste brokken beter zouden zijn omdat de brokken minder hoog verhit worden, is in haar algemeenheid onwaar omdat vleesmeel wordt gebruikt in geperste brokken, welk vleesmeel gemaakt is door vlees en andere ingrediënten op hoge temperatuur te verhitten.
Kortom: bij geperste brokken wordt het vlees so wie so twee keer verhit, terwijl bij kwalitatief goede geëxtrudeerde brokken rauw vlees verwerkt kan worden, dat slechts 1 x wordt verhit.
Wist je dat bij geperste brokken het vlees twee keer wordt verhit, terwijl bij kwalitatief goede geëxtrudeerde brokken rauw vlees verwerkt kan worden, dat slechts 1 x wordt verhit?
Verschil 3: de hoeveelheid koolhydraten
De voorstanders van geëxtrudeerde honden brokken zeggen dat er relatief veel koolhydraten in de geperste brok moeten zitten, omdat eiwitten nu eenmaal (vlees) niet kleven. Om het mengsel kleverig genoeg te laten zijn moeten er veel koolhydraten worden toegevoegd. Het vleespercentage is dus meestal laag.
Dit argument geldt met name voor brokken die met oudere machines worden gemaakt. Bij de nieuwste persmachines kan worden volstaan met minder koolhydraten.
Verschil 4: De vertering
De voorstanders van geperste brokken stellen zich op het standpunt dat de vertering beter is, omdat de brokken uiteen vallen in de maag van de hond. Dit argument is echter niet steekhoudend. Of de brok nu uiteen valt of niet, heeft niets te maken met het feit of voedingsstoffen al dan niet sneller in de darm worden opgenomen. Aldus ook weer Esther Hagen -Plantinga. De vraag of voedingsstoffen goed worden opgenomen, heeft te maken met de kwaliteit van de ingrediënten die in de hondenbrokjes zijn gebruikt. Niet met de vraag of het een geperste of geëxtrudeerde brok is.
Zo gaat het verhaal ook rond dat je beter geperste brokken kan geven om het risico op een maagtorsie te voorkomen. Het zal ongetwijfeld goed bedoeld zijn.. alleen deze stelling is helemaal nergens op gebaseerd. Wil je weten wat je wel kan doen om een maagtorsie te voorkomen? Lees het in onze blog ‘Een maagtorsie bij de hond‘.
Voor de vertering maakt het niets uit of je geperste of geëxtrudeerde hondenbrokken geeft.
Het belangrijkste bij de keuze voor een hondenbrok is de kwaliteit van de brok
Of het nu gaat om een geperste of een geëxtrudeerde hondenbrok: uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de ingrediënten die in de brok worden verwerkt. Ook in veel merken geëxtrudeerde brokken wordt alleen vleesmeel verwerkt, waarmee het voordeel dat vers vlees in een geëxtrudeerde brok kan worden verwerkt, teniet kan worden gedaan. Dit betekent overigens niet dat die brokken minder gezond zouden zijn; dat hangt maar net af van de ingrediënten van dat vleesmeel, de bereidingswijze en de manier waarop het wordt bewaard.
Hoe beter de ingrediënten, hoe duurder de hondenbrokjes.
Dat is logisch: vlees is nu eenmaal het duurste ingrediënt. Hoe meer vlees er in de hondenbrokken verwerkt is, hoe duurder de brok zal zijn. Andersom geldt dit alleen niet: de duurste hondenbrokken bevatten niet altijd het hoogste percentage vlees. De belangrijkste informatiebron over de voedingsstoffen die de hondebrokken bevatten is dan ook het etiket van het merk hondenbrokken dat je aan jouw hond geeft.
Wist je dat vlees het duurste ingrediënt is? Dus hoe meer vlees er in de hondenbrokken verwerkt is, hoe duurder de brok zal zijn.
Wist je dat dit andersom niet geldt? De duurste hondenbrokken niet altijd het hoogste percentage vlees bevatten?
Eiwitbron: vlees, vis en eieren
Kijk naar het vlees(- of vis)percentage. Het is belangrijk dat vlees het hoofdingrediënt is (Meat First). Vlees moet dus als eerste op het etiket worden vermeld. Als je geperste brokken koopt, zal je dus extra moeten opletten of vlees als eerste ingrediënt wordt genoemd en welk percentage vlees in de brok zit verwerkt.
Vetten
Verder is de vetbron belangrijk: dierlijke vetten leveren gezonde vetzuren. Let er op dat vermeld wordt welk dierlijk vet is verwerkt: eendenvet, visolie, of wat dan ook . Koudgeperste plantaardige vetten zijn ook gezond. Vermijd geraffineerde olie die chemisch geconserveerd wordt.
Macronutriënten: eiwit en vetten
(Dierlijk) proteïne en vetten zijn de belangrijkste energiebronnen van jouw hond. Een hond kan op deze twee macro- voedingsstoffen leveren. Honden hebben op zich geen koolhydraten nodig om te overleven. Dat gesteld hebbende: in alle hondenbrokken zit een bepaalde hoeveelheid koolhydraten.
Koolhydraten
Koolhydraten geven de droge brok zijn structuur en textuur, waardoor het voedsel houdbaar en gemakkelijk te eten is. Koolhydraten zijn kort gezegd suikers, zetmeel en vezels.
Nuttige vezels
Bepaalde groenten en fruit, maar ook bepaalde granen, leveren nuttige vezels. Vezels afkomstig van granen en planten, zoals haverzemelen, de schillen van bruine rijst, bietenpulp, pectine, fruit en groenten. Vezels helpen een gezonde darmflora. Bovendien geven vezels de hond een vol en verzadigd gevoel. Voor de vraag of het een goede kwaliteit honden brok is, is het belangrijk om vast te stellen welke koolhydraten in het hondenbrokje verwerkt zijn en hoeveel koolhydraten.
De kwaliteit van koolhydraten
Kies voor groenten en fruit en eventueel glutenvrije granen en mindere mate voor tarwe en glutenhoudende granen,
Let op de hoeveelheid koolhydraten
Als jouw hondenvoer uit meer dan 50% koolhydraten bevat, dan kan je het beter niet aan jouw hond geven. Ga liever op zoek naar een hondenbrokje voor dezelfde prijs met minder koolhydraten. Alleen… deze informatie vind je nou net niet op het etiket. Weet je waarom? Omdat honden geen koolhydraten nodig hebben. Zoals hierboven al werd aangegeven: honden kunnen leven op proteïne en vetten (en vitamines en mineralen). daarom staat die informatie wel op het etiket, maar informatie over de hoeveelheid koolhydraten niet.
Wil je weten hoeveel koolhydraten er in jouw merk honden brokken zitten?
Lees het in onze blog: ‘Bereken zelf de hoeveelheid koolhydraten in hondenvoer’.
Bij Dogline vind je alleen geëxtrudeerde brokken
Wij hebben alleen geëxtrudeerde hondenbrokken in ons assortiment. Dit is niet per se een principiële keuze, maar een gevolg van het feit dat we nog geen geperste brok hebben gevonden die we kwalitatief goed genoeg vinden. Maar wie weet? We sluiten niets uit.
Wist je dat honden op zich geen koolhydraten nodig hebben? Zij kunnen leven op eiwitten en vetten.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.