Hoe moet ik mijn puppy eten geven?

Deze vraag wordt vaak gesteld door nieuwe puppy eigenaren. In dit artikel geven wij hier antwoord op.

Stap 1: Goed puppyvoer

Met goede voeding houd je jouw puppy in goede gezondheid. De eerste stap naar het voeren van jouw puppy is het kiezen van het juiste voer. In ons artikel ‘Puppy voer: de basis voor groei en ontwikkeling’ lees meer hierover je waaraan goed puppy voer moet voldoen

Stap 2: Hoeveel eet een pup?

Minstens net zo belangrijk als de kwaliteit van het puppy voer, is de hoeveelheid voer die  je geeft. Jouw puppy is in de groei: zij wordt groter en groter. Het is dan ook belangrijk om de hoeveelheid voer om de zoveel tijd aan te passen, als ze weer een beetje gegroeid is. Aan de andere kant is het belangrijk dat jouw puppy niet te dik wordt. Overgewicht bij puppies kan tot enorme problemen leiden. Het is dus belangrijk dat jouw puppy precies de juiste hoeveelheid krijgt. Lees meer in het artikel ‘Hoeveel gram brokken mag een pup?’

Stap 3: Hoe vaak eet een pup?

Als je eenmaal goed puppy voer hebt uitgekozen en de juiste hoeveelheid puppy voer hebt bepaald, ga je die hoeveelheid delen door het aantal keren dat je jouw puppy eten geeft. Het aantal keren dat je je puppy voert, is afhankelijk van haar leeftijd.

Een puppy tussen 8 en 12 weken

Een puppy mag vanaf 8 weken worden opgehaald bij de kennel of fokker. Als ze nog zou mini zijn, begin dan met vier kleine maaltijden per dag. Het maagje van jouw pup kan nog niet zoveel hebben en het is beter voor de vertering, als je haar voeding over 4 porties verspreidt.  Laat ongeveer evenveel uur tussen de maaltijden.

Een puppy tussen 12 en 24 weken

Vanaf 12 weken tot ongeveer 6 maanden (de ‘puberteit’) wordt het aangeraden om ze drie keer per dag te voeren.

Een puppy vanaf 24 weken/ 6 maanden

Bij het bereiken van het einde van de puberteit (ongeveer 6 a 8 maanden) heeft jouw puppy de snelste groei gehad. Dan kan je overstappen op twee keer per dag.

Een puppy vanaf 39 weken

Sommige mensen geven hun volwassen honden maar één keer per dag eten – en daar is zeker wat voor te zeggen – maar dat is onderwerp van een ander artikel. Als je dat zou willen doen, mag dat vanaf ongeveer 39 weken.

Voedingsschema voor puppies

Verwerkt in een schema ziet het er zo uit:

  • 8 tot 12 weken: 4 keer per dag
  • 12 tot 24 weken: 3 keer per dag
  • Na 24 weken: 2 keer per dag
  • Eventueel: na 39 weken: 1 keer per dag

Overstappen van puppy voeding naar voer voor volwassen honden

Tussen de 10 en 12 maanden kan je van puppy voeding overstappen op voeding voor volwassen honden. Bij puppy’s van grote of reuze rassen is dir later namelijk tussen de 12 en 18 maanden. Lees meer hierover in ons blog: Voeding van een puppy van een groot ras.  Ga je overstappen? Doe dit dan geleidelijk. Onze overstap-handleiding kan je hierbij helpen.

puppy voer

Vanaf: 18.95
Vanaf: 24.95

meer advies voor je puppy

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.