Laten we eerlijk zijn, een hond verzorgt zijn vacht bar slecht. In tegenstelling tot een kat, maakt een hond zijn vacht nauwelijks schoon en liefst loopt hij de hele dag met zand en viezigheid in zijn vacht en onder zijn poten je huis in!

Werk aan de winkel voor baasjes dus. Maar is het wel goed om jouw hond dagelijks te borstelen?

Het nut van borstelen

Waarom zou je een hond borstelen? Als eerste om vuil en viezigheid te verwijderen. Dat is wel lekker als je hond weer eens lekker heeft liggen rollebollen in modder of zand.

Daarnaast voorkom je (bij langharige honden) klitten en knopen in de vacht. Verder verwijder je alle losse haren uit de vacht, zodat nieuwe haren kans hebben om zich te ontwikkelen. En natuurlijk, zodat je al die haren niet in huis hebt!

Tot slot kan je met borstelen de bloedcirculatie van de hond verbeteren.

Bloedcirculatie

Dat verbeteren van de bloedcirculatie is zeker niet onbelangrijk. De bloedsomloop is één van de belangrijkste functie van het lichaam. De bloedsomloop levert namelijk zuurstof naar de hersenen en alle andere organen! Maar het verbetert ook de conditie van de huid waardoor de conditie van der vacht verbetert.

Petkit Everclean Comb

Deze prachtig ontworpen siliconen honden borstel verwijdert alle losse haren en vuil uit de vacht van jouw hond, terwijl het tegelijkertijd de bloedcirculatie van je hond verbetert omdat zijn/haar huid en vacht worden gemasseerd, waardoor je hond niet alleen schoon is, maar ook heerlijk ontspannen!

Deze hondenborstel is ook te gebruiken als je jouw hond afspoelt of wast.

Makkelijk schoont maken; anti-bacterieel en mooi design.

Enkele functies van de vacht

De vacht van de hond heeft verschillende functies.

Bescherming

Door zijn vacht kan een hond door het struikgewas lopen zonder dat hij zijn huid beschadigt bijvoorbeeld.

Isolatie

Door de vacht wordt een hond beschermd tegen de weersinvloeden. Zijn vacht beschermt de hond tegen wind, warmte of koud. En het vet in zijn vacht maakt zijn vacht waterafstotend.

Imponeren

Door zijn haren omhoog te zetten kan een hond indruk maken op andere honden. Hij kan zichzelf iets groter maken en daardoor ‘bluffen’ naar andere honden.

Schrikrui

Als honden in een enge situatie komen, raken zijn haren spontaan los. De functie hiervan is dat als een andere hond hem zou grijpen, die ander alleen wat losse haren in zijn bek zou hebben.

Verschillende soorten vacht

Honden heb je werkelijk in alle soorten en maten. Er zijn dus ook heel verschillende soorten vacht. Veel meer soorten vacht dan die ene van de grijze wolf waarvan de hond afstamt. Het voert te ver om alle soorten vacht hier te bespreken.

Kortharig versus langharig

Kort

De vacht van een kortharige hond is veel minder intensief dan die van een langharige hond. Het is handig om jouw kortharige hond alleen als zij in de rui is elke dag te borstelen. Buiten de rui om kan je voor een kortharige hond  volstaan met één of twee keer per week borstelen. Ook kan je de vacht van een kortharige hond vaak afnemen met een natte doek of zeem in plaats van hem helemaal te wassen.

Halflang

Honden met een halflange of ruwharige vacht moet je een paar keer per week borstelen. Vooral om klitten te voorkomen. 

Lang

Honden met lange haren of een wollige of zijdeachtige vacht, moeten elke dag geborsteld worden. Zo voorkom je klitten. Als de ondervacht van deze honden gaan klitten, kan dat tot huidirritaties leiden. 

Hoe vaak moet je een hond borstelen?

Het borstelen van een hond is zeer nuttig voor een mooie en gezonde vacht. Je stimuleert de doorbloeding en controleert tegelijk op teken. Maar hoe vaak is goed? Bij een kortharige hond kan je over het algemeen volstaan met één of twee keer per week een beurt met een honden borstel (behalve in de rui, dan elke dag). Borstel je kortharige hond niet vaker, want daardoor stimuleer je juist haaruitval. Bij een half langharige hond kan je in het algemeen volstaan met om de dag borstelen. En een langharige hond kan je beter elke dag borstelen. Vraag advies aan je hondentrimmer als je het precies wil weten.

Hoe moet je borstelen?

Honden vinden het helemaal niet fijn als je tegen de haarrichting in borstelt. Borstel daarom van het hoofd naar de staart.

Wil je weten hoe vaak je jouw hond moet wassen? Lees het in ons advies: ‘Hoe vaak moet (of mag) ik mijn hond wassen?’

De beste vachtverzorging…

is nog altijd goede voeding. Een hondenhaar bestaat uit het eiwit keratine. Een goede voeding houdt de huid en de vacht van de hond gezond, waardoor de vacht al zijn functies kan vervullen. Kies dan ook voor hondenvoer met een hoog eiwitgehalte, welke eiwitten bovendien afkomstig zijn uit dierlijke bron, aangevuld met koolhydraten uit groente en fruit. Andere koolhydraten zoals tarwe en granen, doen niets voor de huid en vacht voor de hond en dienen liever vermeden te worden.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *