Het meest opvallende aan een hond is (behalve haar ogen, snuit, uitstraling en al die lieve, leuke andere kenmerken) …. haar vacht. Maar de vacht moet je wel verzorgen, want dat doen honden zelf namelijk helemaal niet. Het borstelen van jouw hond en het wassen van jouw hond, zijn zaken die bij de verzorging van jouw hond horen. Maar hoe vaak moet je je hond wassen? En kan je je hond ook te vaak willen wassen? Sommige mensen willen dit wel elke dàg doen. Daarom deze tweede vraag: hoe vaak mag je jouw hond wassen? 

Een mooie, glanzende vacht

Als een hond een mooie glanzende gezonde vacht heeft, nodigt dat uit om lekker te knuffelen. Een doffe vacht die ook nog een beetje ruikt (en soms is dat een understatement), nodigt veel minder uit om te aaien. En dat is jammer voor jou èn jouw hond! Daarom aandacht voor de vachtverzorging. Wil je weten hoe vaak je jouw hond moet borstelen? Lees het in onze blog: ‘Hoe vaak moet je jouw hond borstelen’

To bathe or not to bathe, that is the question

Sommige mensen vragen zich of ze hun hond überhaupt moeten wassen. Andere mensen vragen zich af hoe vaak ze hun hond mogen wassen. We zullen hier antwoord geven op de vraag of en hoe vaak je een hond moet (of mag) wassen. Maar eerst iets over de verschillende soorten vachten.

Er zijn honden die een enkele vacht hebben en honden met een dubbele vacht.  

Enkele vacht

Er zijn dus honden die nagenoeg geen ondervacht hebben. Hun haar is kort en (relatief) dun.  Honden met een enkel vacht zijn onder andere Boxers, Dalmatiërs, Weimaraners  en Windhonden.  Hoewel Yorkshire Terriërs ook nauwelijks een ondervacht hebben, hebben zij wel lange, zijde-achtige haren.

Dubbele vacht

De dubbele vacht bestaat uit een zachte ondervacht en een dikke bovenvacht, soms ruwharig. Een Labrador bijvoorbeeld heeft een dikke bovenvacht en een tweede, isolerende ondervacht.  De bovenlaag is meestal  water- en vuilafstotend. De Border Collie heeft een zachte ondervacht een ruige bovenvacht.  Een Rottweiler heeft ook een dubbel vacht.  Net als de Jack Russel Terrier Ruwhaar. 

Puppy’s

Puppy worden geboren met een speciaal puppyvacht. Zo worden Dalmatiër puppy’s geboren met een zachte witte vacht. Als de puppy ouder wordt, verschijnen pas de zwarte stippen. Wanneer puppies hun vacht inwisselen voor hun ‘echte’ vacht, wisselt per ras. Maar de meeste puppy’s zijn bij 6 à 8 maanden wel gewisseld.

De rui

Een hond verhaart eerst zijn ondervacht. Als dit klaar is, begint de wissel van de bovenvacht. Dit gebeurt in 1 tijd periode, van ongeveer maart tot eind oktober. Het is niet helemaal duidelijk hoe de rui precies wordt getriggerd, maar het heeft in ieder geval met de buitentemperatuur en met de hoeveelheid licht te maken. Hoe vaak een hond uitvalt heeft onder meer te maken met de lengte van de vacht. Een kort haartje valt vaker uit.

Het is zelfs zo dat een zeer kortharige hond zal in 1 tijdbestek wel 3 keer zijn vacht kan wisselen. Terwijl het haar van een langharige hond wel tot 2 jaar lang kan blijven zitten.

In de winter is nog maar 30% van de haarfollikels  actief.  Dus dan vallen alleen nog die haren uit die er al aan toe waren.

De reden mensen met allergieën meer last hebben van kortharige honden ligt misschien wel aan het feit dat mensen geneigd zijn kortharige honden veel minder vaak te wassen dan hun langharige soortgenoten

Hoe vaak moet of mag je jouw hond wassen?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort vacht van jouw hond en haar levenswijze. Als jouw hond veel binnenshuis is en keurig op de paadjes in het park loopt, dan kan je volstaan met één keer per twee of drie maanden. Als jouw hond het heerlijk vindt om door de bossen te rennen en door de modder te banjeren, dan zal je je hond misschien één keer per week moeten wassen. Als gemiddelde kan je nemen dat je jouw hond ongeveer één keer per maand moet wassen. 

Natural Dog Company Grooming Wipes

Bij wassen geldt: liever iets minder vaak dan te veel. Daarom heeft Natural Dog Company speciale verzorgingsdoekjes waarmee je vuil en viezigheid van van jouw hond verwijdert, zonder dat je hem of haar hoeft te wassen. Ook de oren van je hond kan je hiermee schoonmaken. Deze doekjes zijn zeer mild en geschikt voor honden en pups. 

Is het erg als je jouw hond vaker wast? 

Als je een goede hondenshampoo gebruikt en de shampoo voordat je het gebruikt aanlengt met water (waarover zo dadelijk meer), dan kan het op zich geen kwaad om je hond elke week te wassen. De reden dat mensen met allergieën meer last hebben van kortharige honden ligt misschien wel aan het feit dat mensen geneigd zijn kortharige honden veel minder vaak te wassen dan hun langharige soortgenoten.

Het gevaar is niet zozeer dat je je hond te vaak wast, maar dat je daarbij veel te veel shampoo en conditioner gebruikt.

 

 

Natural Dog Company Grooming Wipes

Verwijder vuil, zand en viezigheid van jouw hond zonder dat je hem of haar hoeft te wassen. De doekjes zijn zeer mild en ook geschikt voor puppies. 

Grooming Wipes
Dogline Natural Dog Company Grooming Wipes Billendoekjes hond

Tips voor het wassen van jouw hond

Veiligheid voorop

Sommige honden worden al nerveus als ze de kraan horen lopen of ze je met de tuinslang in de hand zien staan: ze weten wat dat kan betekenen. Help: wassen! Dit geldt ook vaak (of misschien wel juist) voor honden die werkelijk in elk plasje liggen en in elke sloot springen. Gebruik dan ook altijd een riem of een touw zodat je hond niet kan ontsnappen (en zichzelf kan bezeren).

Wassen wordt een gewoonte 

Kies eerst een plek waar je je hond wil wassen. Sommige mensen doen het buiten, al dan niet met behulp van een speciaal honden bad, anderen onder de douche en de meesten (leert de rondvraag) doen het in hun eigen bad. Waar je het ook doet: doe het liefst op een vaste plek.

Begin al als jouw hond nog een puppy is

Laat jouw hond vroeg wennen aan het hele bad ritueel. Zelfs als zij nog een puppy is. Laat haar merken dat het wassen iets heel leuks is. Neem speeltjes (en een heleboel snacks) mee naar jouw wasplaats. En neem er de tijd voor, met veel knuffels tussendoor.

hoe vaak moet je jouw hond wassen puppy die in bad gaat

Droog oefenen

Oefen ook met commando’s als ‘zit’ en ‘blijf’ op momenten dat je je hond niet wast en langs jouw wasplaats (bad, douche, plek in de tuin) loopt.

Douchekop/sproeikop op tuinslang

Oefen met de douchekop, of sproeikop, want dat maakt het heel makkelijk om alle shampooresten uit de vacht te spoelen. Als jouw hond daar niet van houdt, of er niet aan kan wennen, zorg dan voor een plastic beker of bakje waarmee je water over jouw hond kan gooien. Dat werkt ook prima! 

Hoe was je een hond?

Wees voorbereid

Zorg dat je alles klaar hebt liggen voordat je met het wassen start. Dus zorg voor een (veiligheids)riem, leg de shampoo klaar, eventueel een spons of de Everclean comb, eventueel een plastic beker of bakje om mee te spoelen en een handdoek of zeem.

Niet te veel shampoo

Het allerbelangrijkste is dat je niet teveel shampoo (of conditioner) gebruikt. Omdat shampoo en conditioner vrij dik is, blijft de substantie makkelijk aan de bovenvacht van jouw hond hangen. Hierdoor wordt de shampoo niet gelijkmatig over het lichaam van jouw hond verdeeld. Belangrijker nog is dat de shampoo de ondervacht van jouw hond niet bereikt. Het is dus heel belangrijk om de shampoo van aan te lengen met water.

Tip

Je kan hiervoor de speciale Espree mengfles gebruiken Vul de mengfles met ongeveer 2 à 3 centimeter shampoo en vul de hele fles met lauwwarm water. Schud het goed door elkaar, voordat je het aanbrengt.

Nog een tip: de vacht van jouw hond moet echt helemaal doordrenkt zijn, voordat je deze shampoo-mix aanbrengt.

Inzepen-spoelen-herhalen.

Was  jouw hond van achter naar voren en werk dan via de zijkanten naar beneden. De eerste keer heb je vast niet alle plekjes schoon, dus was jouw hond liefst twee keer (aangelengd met water). 

Goed uitspoelen

Het is heel belangrijk dat alle shampoo restanten uit de vacht van jouw hond zijn verwijderd. Restjes shampoo kunnen gaan irriteren en dan gaat jouw hond krabben, bijten, hotspots en andere huidirritaties.

Hondenshampoo

Gebruik een speciale hondenshampoo, anders gaat de huid en de vacht van jouw hond misschien irriteren.

Honden shampoo voor een gevoelige huid

Als jouw hond een gevoelige huid heeft, kies dan  liefst voor een hypoallergene shampoo, dan ontstaat de minste irritaties aan de huid. Wij raden altijd Natural Dog Company Sensitive Skin Shampoo aan, vanwege de natuurlijk en biologische ingrediënten. Ook geschikt voor puppies. 

  • Zorgt voor een schone, glanzende vacht en een gehydrateerde huid
  • Verlicht de droge, jeukende en geïrriteerde huid
  • de zachte en niet-irriterende formule is vrij van sulfaten, parabenen, alcohol, gifstoffen en kunstmatige geurstoffen.
  • De natuurlijke ingrediënten helpen bij de algehele gezondheid van de huid en helpen bij het balanceren, genezen en kalmeren van pups met een gemakkelijk geïrriteerde huid.

Hondenshampoo voor een gevoelige en geprikkelde huid

De Vetramil Derma Shampoo is speciaal geschikt voor een honden met een geprikkelde huid. De zachte ingrediënten brengen een geprikkelde huid tot rust en dat kan een enorm lekker gevoel zijn voor honden die veel jeuk hebben. 

Als jouw hond veel jeuk heeft kan je ook kiezen voor Natural Dog Company Itchy Shampoo. Deze shampoo bevat natuurlijke en biologische ingrediënten en is geschikt voor honden van alle leeftijden. Ook puppies dus. De shampoo kalmeert en zuivert de huid en de vacht. 

Hondenshampoo tegen vlooien

Wil je twee vliegen – of in dit geval vlooien – in één klap, gebruik dan STOP Animal Guard vlooienshampoo. De shampoo vormt een fysieke barrière tegen vlooien en teken. Als je vlooien bij je dier ziet, was dan zo snel mogelijk met deze shampoo. Dit middel tegen vlooien en teken werkt tevens hydraterend voor de vacht en houdt de vacht fris. 

Als je het perse met mensenshampoo wil doen, gebruik dan een babyshampoo, dat geeft de minste kans op huidirritaties.

Conditioner

Sommige hondenmensen vinden het fijn om daarnaast een conditioner te gebruiken. Dan kam je klitten er makkelijker uit. Maar, dit hoeft natuurlijk niet. Tip: Als je een conditioner gebruikt, leng deze dan ook aan met water, net als de shampoo.

Hoe was je dat lieve koppie?

Vergeet dat lieve snoetje niet te wassen. Maar bedek wel de ogen van jouw hond, want anders gaat het irriteren. Houd gewoon jouw hand over haar ogen als je spoelt.

Afdrogen

En dan komt het allerleukste moment (althans vinden onze honden)… het afdrogen. Je kan jouw hond met een zeem afdrogen, dat haalt het meeste water wel weg. Veel honden vinden het heerlijk om een ruige (of hele zachte) handdoek massage te krijgen. Ook nu kan je de Everclean Comb gebruiken om jouw hond mooi te borstelen, zodat jullie daarna lekker kunnen knuffelen. En jouw hond heeft inmiddels wel een hele lekkere (liefst gezonde) beloning verdiend!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief