Jouw hond haalt haar energie en voedingsstoffen uit de macronutriënten eiwitten, vetten en koolhydraten. Eiwitten zijn heel belangrijk voor de gezondheid van jouw hond. Wil je weten waarom? Lees dan het artikel ‘Waarom heeft jouw hond protëine nodig.’ Wil je weten waar eiwitten uit zijn opgebouwd? Lees dan het artikel ‘Eiwitten in hondenvoer‘.

Wij krijgen veel vragen waarom het eiwitpercentage in hondenbrokken zoveel verschilt van het eiwitpercentage in natvoer. In natvoer is het eiwitgehalte veel lager dan in droogvoer. Betekent dit dat in natvoer minder eiwitten zitten? Nee, schijnt bedriegt.

Verschil in eiwitpercentages droog- en natvoer

In hondenvoer zit altijd water, ook in droge brokken. Bij natvoer ligt het percentage rond de 75%. Bij hondenbrokken is het percentage vocht gemiddeld 10% à 12%. Als er minder vocht in hondenbrokken zouden zitten, zouden ze smakeloos worden. Als er meer vocht in zou zitten zouden de brokken sneller bederven.

Percentage eiwit van het complete voer

Als je op het etiket kijkt van hondenbrokken liggen de eiwitpercentages veel hoger dan op de etiketten van natvoer. Dat komt omdat op het etiket altijd het percentage eiwit in de complete maaltijd wordt weergegeven, dus inclusief water. Een fabrikant van hondenvoer hoeft pas het vochtgehalte te vermelden als deze meer is dan 14%. Daarom vind je het vochtgehalte altijd op het etiket van natvoer en soms (vrijwillig) op het etiket van droogvoer.

Hoe vergelijk je de eiwitpercentages?

Als je de eiwitpercentages met elkaar wil vergelijken, moet je het eiwitpercentage terug rekenen naar het percentage droge stof.

Voorbeeld 1:

In hondenbrokken zit een eiwitpercentage van 26% Als we uitgaan van een vochtgehalte van 10% is de rekensom als volgt:

26% eiwit / 90% droge stof = 0,28,8

0,28,8 * 100% = 28,8%

Als je hond 100 gram droge stof zou eten zou zij 28,8 gram eiwitten binnenkrijgen.

Voorbeeld 2:

Het natvoer heeft een eiwitpercentage van 10% en een vochtpercentage van 78%. De rekensom is als volgt:

10% eiwit / 22% droge stof = 0,45,5

0,45,5 * 100% = 45,5%

Als je hond 100 gram droge stof zou eten zou zij 45,5 gram eiwitten binnenkrijgen.

Conclusie:

Je kan alleen eiwitpercentages met elkaar vergelijken als je het percentage terug rekent daar droge stof. En dan blijkt natvoer verrassend veel eiwitten te bevatten.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief