Elke hond heeft voldoende beweging nodig om fit en gezond te blijven. Ze trainen daarmee niet alleen hun uithoudingsvermogen, maar ook hun spieren. Zo behouden zij hun spiermassa, wat belangrijk is voor een gezonde oude dag. Maar beweging is ook een vorm van mentale training, omdat ze buiten veel denkprikkels krijgen, over de omgeving en over andere honden. Bij het uitlaten kunnen honden hun energie kwijt en komen ze soortgenoten tegen waardoor ze leren socialiseren. Bovendien maakt een hond door beweging endorfinen aan, waardoor hij/zij zich blij en gelukkig voelt.  Maar hoeveel beweging heeft een hond nodig? Het antwoord op deze vraag hangt af van de leeftijd van de hond, het ras en zijn algemene gezondheid. Een hond in de kracht van zijn leven heeft meer beweging nodig dan een oudere hond.

Hoeveel beweging met een jonge pup?

Een jonge pup kan nog geen lange wandeling aan. Er kunnen dan gewrichtsproblemen ontstaan waar de honden hun hele leven last van kunnen hebben. Niet te lang uitlaten dus. Maar kijk ook uit met wilde spelletjes, zoals het gooien met een bal. Ook is het belangrijk dat honden niet uitglijden in huis of op het ijs. Als ze klein zijn is het handig oude tapijten op gladde vloeren te leggen. Het is misschien niet zo mooi in huis, maar het is maar tijdelijk. Zodra de gewrichten volgroeid zijn – en minder kwetsbaar – kan je  alles weer weg halen.

De algemene regel is dat een puppy 5 minuten per dag per levensweek mag ‘dollen’. Voor een puppy van 10 weken is dat minder dan een uur per dag. Zorg dat jou pup voldoende rust krijgt om te herstellen.

Hoeveel bewegen met een volwassen hond?

Een volwassen hond in de kracht van zijn leven (in het algemeen na de groei en tot ongeveer 7 jaar) dient het liefst drie a vier keer per dag uitgelaten te worden, verspreid over de dag. Dat hoeft niet drie of vier keer lang te zijn. Maar vier keer 5 à 10 minuten is voor een hond te weinig. Zeker als een deel van de wandeling aan de riem wordt gelopen zonder dat de hond los kan rennen. Het is belangrijk dat de hond één keer per dag minimaal een half uur, maar liefst een uur wordt uitgelaten. Afhankelijk van het ras kan het zijn dat een hond wat vaker of langer uitgelaten dient te worden. Maar er zijn ook erg rustige hondenrassen die liever lui dan moe zijn.

Hoe weet je of je te weinig beweegt met jouw hond? 

Als jouw hond thuis continu druk is en geen minuut rustig kan zitten, dan is de kans groot dat jouw hond te weinig lichaamsbeweging krijgt. Als honden buiten genoeg beweging krijgen, zijn ze binnen een stuk rustiger. Of als een hond zich binnen veel gaat blaffen, kan dat duiden op verveling. Een remedie hiervoor is.. meer gaan bewegen met jouw hond. Maar je kan ook spelletjes gaan doen met je hond, liefst met een beetje mentale uitdaging. 

Honden die te weinig bewegen, hebben veel meer kans op overgewicht. En overgewicht is de grootste bedreiging voor de gezondheid van jouw hond. Als jouw hond te dik is, dan kan het zijn dat hij/zij meer moet bewegen. 

Hoe weet je of je te veel beweegt met jouw hond? 

Een hond moet na de beweging, gemakkelijk op kunnen staan. Als jouw hond stijf of mank is, of niet makkelijk op staat vanuit lig positie, dan moet je hem of haar wel in de gaten houden. Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn. Spierpijn kent een hond eigenlijk niet, althans hoort hij/zij niet te kennen.

Zijn er alternatieven voor wandelen?

In plaats van wandelen kan je ook met jouw hond gaan fietsen. Je kan al beginnen met fietsen als de hond ongeveer 9 maanden is. Bouw dit langzaam op zodat de hond zijn conditie kan opbouwen en de spieren en pezen de mogelijkheid krijgen zich aan te passen. Kijk maar na jezelf, Ben je in staat in één keer 5 of 10 kilometer te rennen? Kijk wel uit met fietsen in warm weer. Een hond kan makkelijk oververhit raken. 

Verder kan je met je hond gaan zwemmen, als jouw hond dit fijn vindt tenminste. Of je gaat spelen met je hond, bijvoorbeeld apporteer spelletjes, zoekspelletjes of trekspelletjes. Wil je leuke puppyspelletjes? Lees dan onze blog. Die spelletjes kan je ook met volwassen honden doen en zelfs met oude honden! Honden vinden het heerlijk nieuwe dingen te leren, ook op latere leeftijd. 

Heb je wat minder tijd?

Als je een keer een periode minder tijd hebt, dan is de KONG Wobbler misschien een goed alternatief. In dit speeltje kan je allerlei lekker geurende lekkernijen stoppen. Het spelletje is dat jouw hond die lekkernijen uit de Wobbler moet zien te halen. Maar het speeltje schiet alle kanten op. Je hond is daar wel even zoet mee. 

Als je veel met de Wobbler traint, is het aan te raden om het ontbijt of het avondeten navenant te verminderen. 

Wat als mijn hond mank loopt?

Als jouw hond mank loopt na een lange wandeling, kan je de beweging in de dagen daarna aanpassen. Dan kan je beter iets vaker gaan lopen, maar dan korter. Liever 4 keer een korte wandeling van 10 minuten, dan één keer een half uur. Het mank lopen dient vanzelf weg te gaan. Als het langer dan drie dagen aanhoudt, is bezoek aan de dierenarts verstandig. Ook als de hond zijn poot helemaal niet belast of laat hangen, kan je beter naar de dierenarts gaan.

Beweging voor oude(re) honden

Bij oudere honden dien je de mate van beweging aan te passen. Op welk moment je dat doet verschilt vaak per ras. Je zou de hond ook anders kunnen laten bewegen. Een oudere hond kan bijvoorbeeld nog prima zwemmen, omdat zwemmen het minst belastend is voor de gewrichten. Te weinig beweging kan leiden tot overgewicht, maar ook tot allerlei gedragsproblemen zoals hyperactiviteit binnenshuis en verveling. Ja, je leest het goed. Ook honden kunnen zich enorm vervelen waardoor zij bijvoorbeeld gaan blaffen, of dingen kapot maken. Het klinkt misschien gek maar honden vinden het heerlijk om spelletjes te doen, ook nog op hoge leeftijd. Lees alles over bewegen met je oudere hond in onze blog

Kong Wobbler hondenspeelgoed hond speelt met wobbler

 

KONG Wobbler

Dit slimme speeltje kan jouw hond veel uitdaging en plezier geven. Handig als je een keer druk bent en weinig tijd hebt. Jouw hond kan zich hiermee helemaal zelf lang vermaken.

Ga naar de KONG

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.