Als (kersvers) hondenmens, wil je dat je hond gelukkig en gezond is en blijft. Hiervoor is het van belang dat je lekker met je hond naar buiten gaat. Maar hoe lang mag je wandelen met de hond? Hoeveel beweging heeft een hond nodig? We leggen het je precies uit.

Voeding en beweging: de twee pijlers van een goede gezondheid

Het goede nieuws is dat je de gezondheid van je hond enorm kan beïnvloeden. Het belangrijkste voor de gezondheid van je hond is goede voeding. Hier lees je alles over in onze blog Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond.

Met stip op nummer 2 staat voldoende beweging. Het is dus belangrijk dat je regelmatig wandelt met de hond of andere sportieve activiteiten doet zodat jouw hond elke dag voldoende beweging krijgt.

Hoe lang mag je wandelen met de hond?

Hoeveel beweging heeft een hond nodig? Dit is een vraag die veel hondenmensen hebben. Hoe lang je moet wandelen met hond, hangt af van vier factoren:

  • de leeftijd van je hond
  • de grootte van je hond
  • het ras van je hond
  • de algehele gezondheid

Waarom is het zo belangrijk om te wandelen met de hond?

Fysiek

Elke hond heeft voldoende beweging nodig om fit en gezond te blijven. Door te wandelen en te bewegen trainen honden niet alleen hun uithoudingsvermogen, maar ook hun spieren. Zo behouden zij hun spiermassa, wat belangrijk is voor op latere leeftijd. Als je hond ouder wordt verliest zij vaak spiermassa bij de heupen en dan kan zij door haar poten zakken. Dat kan je zoveel mogelijk voorkomen door je hond op alle leeftijden fit te houden. Een actieve hond wordt gezonder oud en wordt ook daadwerkelijk ouder.

Mentaal

Beweging is niet alleen belangrijk voor het lichaam van je hond, maar ook voor haar hersenen. Buiten wandelen met je hond geeft haar veel denkprikkels over de omgeving en over andere honden. Tijdens het wandelen kunnen honden hun energie kwijt en komen ze soortgenoten tegen waardoor ze leren socialiseren. Bovendien maakt een hond door beweging endorfinen aan, waardoor hij/zij zich blij en gelukkig voelt.

Maar hoeveel beweging heeft een hond nodig? Het antwoord op deze vraag hangt af van de leeftijd van de hond, de grootte van de hond en het ras en zijn algemene gezondheid. Een hond in de kracht van zijn leven heeft meer beweging nodig dan een oudere hond.

Hoe lang mag een pup wandelen?

Puppy’s hebben veel minder beweging nodig dan volwassen honden. Een jonge pup kan nog geen lange wandeling aan. Er kunnen dan gewrichtsproblemen ontstaan waar die kleine pup zijn hele leven last van zou kunnen hebben. Niet te lang wandelen met je pup dus.

Maar kijk ook uit met wilde spelletjes, zoals het gooien met een bal. Ook is het belangrijk dat puppies niet uitglijden in huis of op het ijs. Als ze klein zijn is het handig oude tapijten op gladde vloeren te leggen. Het is misschien niet zo mooi in huis, maar het is maar tijdelijk. Zodra de gewrichten volgroeid zijn – en minder kwetsbaar – kan je  alles weer weg halen.

Het wandelen met een puppy

Als je wil weten hoe lang een puppy mag wandelen, kan je van de volgende regel uitgaan. Een puppy mag 5 minuten wandelen voor elke maand dat zij oud is. Dat klinkt ingewikkeld maar is het niet. Voorbeelden zullen verduidelijken hoe lang je met een pup mag wandelen.

Hoe lang mag een puppy van 3 maanden wandelen?

Een puppy van 3 maanden mag op basis van deze regel 15 minuten per dag wandelen. Omdat ze nog zo klein is, verdeel je dit het liefst over 2 kleine wandelingen. Tussendoor laat je haar natuurlijk wel buiten piesen, zo veel en zo vaak als ze wil.

Hoe lang mag een pup van 4 maanden wandelen?

Een puppy van 4 maanden mag maximaal 20 minuten per dag wandelen. Dit wordt elke maand 5 minuten meer. Als je pup eenmaal 5 maanden is, dan mag zij 25 minuten per dag wandelen. En bij 6 maanden is dat een half uur.

Hoe lang mag een hond van 10 maanden wandelen?

Hoe lang een pup van 10 maanden mag wandelen hangt af van de grootte (van het ras) van de hond. Wandelen met de hond kan veel vaker en verder zodra jouw puppy het grootste gedeelte van haar groei heeft gehad, ergens tussen 8 en 12 maanden. Kleine honden zijn eerder uitgegroeid, dus dan kan je al vanaf 8 maanden wat verder wandelen. Bij (middel)grote honden zal dat vanaf 10 maanden het geval zijn. Met honden van een heel groot ras moet je voorzichtiger zijn; dan kan je pas vanaf 12 maanden de mate van activiteit uitbouwen.

Het wandelen met een puppy

Als je dit hebt gelezen denk je misschien, ik ga pas vanaf 5 of 6 maanden met haar wandelen en tot die tijd laat ik haar in de tuin. Niet doen! Ook al is je pup nog klein, het is wel belangrijk dat je haar elke dag mee naar buiten neemt om te wandelen. Al is het maar even om te snuffelen. Hierdoor leert zij haar nieuwe omgeving verkennen en heeft de kans andere honden te ontmoeten en ‘de spelregels’ voor omgang met andere honden te leren. Zorg natuurlijk altijd voor een veilige omgeving. Een tuin is dus heel fijn voor haar om in te spelen, maar is geen vervanging voor haar dagelijkse wandeling. Het is belangrijk dat zij al vroeg leert om te socialiseren met andere honden. Ook kan je haar spelenderwijs gaan trainen. Bijvoorbeeld dat ze moet komen als je haar naam roept. Wil je wat ideeën? Lees dan de blog Puppyspelletjes om jouw puppy te trainen.

Ga nooit met je pup wandelen of trainen als ze net gegeten heeft. Wacht tot het eten is gezakt . Of geef haar nà het wandelen pas eten. Ook dan is het beter om heel even te wachten zodat jouw pup even kan bijkomen van haar wandeling en de enorme grote nieuwe wereld.

Hoe lang mag een oudere hond wandelen?

Een hond die zijn hele leven actief is geweest, zal langer lang door kunnen wandelen dan een inactieve hond. Het is dus belangrijk dat je elke dag blijft wandelen met de hond, ook al wordt hij wat ouder. Juist bij oudere honden is het cruciaal dat hij spiermassa behoudt. Wandelen met je oude(re) hond is overal goed voor: zijn uithoudingsvermogen, zijn balans, zijn hersenfuncties en zijn coördinatie.

Bij oudere honden zal je de mate van beweging natuurlijk wel aan moeten passen. Op welk moment je dat doet verschilt per ras en hangt van de individuele hond af, met name van zijn uithoudingsvermogen en spierkracht.

Als je hond last heeft van zijn gewrichten, dan zou je je hond anders kunnen laten bewegen. Een oudere hond kan bijvoorbeeld nog prima zwemmen, omdat zwemmen het minst belastend is voor de gewrichten.

En misschien kan je wat meer spelletjes doen met je oudere hond. Het klinkt misschien gek maar honden vinden het héérlijk om spelletjes te doen, ook nog op hoge leeftijd. En met spelletjes beweegt je hond èn gebruikt hij zijn hersenen, dus dubbele winst. Lees alles over bewegen met je oudere hond in onze blog.

Blijf vooral actief met je oudere hond. Te weinig beweging kan leiden tot overgewicht, maar ook tot allerlei gedragsproblemen zoals hyperactiviteit binnenshuis en verveling. Ja, je leest het goed. Ook honden kunnen zich enorm vervelen waardoor zij bijvoorbeeld gaan blaffen, of dingen kapot maken.

Hoe lang mag een volwassen hond wandelen?

Een volwassen hond in de kracht van zijn leven (in het algemeen na de groei en tot ongeveer 7 jaar) dient het liefst drie a vier keer per dag uitgelaten te worden, verspreid over de dag. Dat hoeft niet drie of vier keer lang te zijn. Maar vier keer 5 à 10 minuten is voor een hond te weinig. Zeker als een deel van de wandeling aan de riem wordt gelopen zonder dat de hond los kan rennen. Het is belangrijk dat de hond één keer per dag minimaal een half uur, maar liefst een uur wordt uitgelaten. Dit hoeft niet in één keer te zijn. Het is helemaal prima om dit over 2 keer te verdelen, bijvoorbeeld 2 keer 20 minuten. Bij dat wandelen met de hond is belangrijk dat je vlot doorloopt, of dat je wandelt met de hond los, of dat je enkele activiteiten in plant waardoor je hond meer beweegt, zoals ballen gooien.

Dit is de minimale beweging die je hond elke dag nodig heeft. Afhankelijk van het ras en de grootte van je hond, zal je hond vaker of langer uitgelaten dient te worden.

Wandelen met de hond: de verschillen

Kleine honden

Kleine honden zoals een Chihuahua, King Charles Spaniel, Dwergkeeshond (Pomeranian) of Shih Tzu, hoeven niet zo lang te worden uitgelaten. Dan kan je uitgaan van minimaal 30 minuten per dag. Dit geldt niet voor alle kleine honden. Honden zoals de Jack Russel, de Toy Poedel zijn jachthonden en hebben veel beweging nodig.

Reuzenrassen

Voor reuzenrassen zoals de Leonberger, Newfoundlander, Great Dane en Saint Bernard, is het extra belangrijk om elke dag goed te bewegen. Hierdoor houden zij hun gewrichten en botten sterk. Bovendien is het voor deze rassen héél belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Maar bij deze honden van een groot ras, kan je volstaan met een dagelijkse wandeling van minimaal 45 minuten. Veel van deze honden van een groot ras zijn enthousiaste zwemmers, dus als beweging zou je ook voor zwemmen kunnen kiezen. Dit belast de gewrichten niet.

Jachthonden, sporthonden en werkhonden

Als je een jachthond of een werkhond hebt, dan zal je elke dag veel langer met jouw hond moeten wandelen of bewegen. Actief zijn zit bij deze honden in de genen en het houdt ze fit en blij. Een werkhond of een jachthond die te weinig wandelt, wordt ongelukkig.

Jachthond en werkhonden moeten elke dag minimaal een uur en liefst langer of in in ieder geval een paar keer per week 1,5 tot 2 uur per dag.

Jachthonden

Denk hierbij aan alle soorten Retrievers en Poedels (ook Toy Poedel en de Miniatuur Poedel), Vizsla, Engelse Springer Spaniel, Drentsche Patrijshond, Teckel, Duitse Staande Korthaar, Heidewachtel. Lees meer hierover in onze blog Jachthondensoorten en jachthondenrassen

Werkhonden

Hierbij kan je denken aan de Husky,  Dobermann, Schapendoes, Border Collie Herdershonden, Terriers (dus ook de Jack Russel),  Rhodesian Ridgeback, Hovawart.

Hoewel je de Whippet bij een werkhond (of een sporthond) zou kunnen indelen, heeft de Whippet minder beweging nodig dan de genoemde jachthonden en werkhonden. Bij de Whippet kan je uitgaan van minimaal 45 minuten tot een uur per dag.

Hoe weet je of je te weinig beweegt met jouw hond?

Als jouw hond thuis continu druk is en geen minuut rustig kan zitten, dan is de kans groot dat jouw hond te weinig lichaamsbeweging krijgt. Als honden buiten genoeg beweging krijgen, zijn ze binnen een stuk rustiger. Of als een hond zich binnen veel gaat blaffen, kan dat duiden op verveling. Een remedie hiervoor is.. meer gaan wandelen met hond. Maar je kan ook spelletjes gaan doen met je hond, liefst met een beetje mentale uitdaging.

Honden die te weinig bewegen, hebben veel meer kans op overgewicht. En overgewicht is de grootste bedreiging voor de gezondheid van jouw hond. Als jouw hond te dik is, dan kan het zijn dat hij/zij meer moet bewegen.

Hoe weet je of je te veel beweegt met jouw hond?

Een hond moet na de beweging, gemakkelijk op kunnen staan. Als jouw hond stijf of mank is, of niet makkelijk op staat vanuit lig positie, dan moet je hem of haar wel in de gaten houden. Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn. Spierpijn kent een hond eigenlijk niet, althans hoort hij/zij niet te kennen.

Zijn er alternatieven voor wandelen met hond?

Heb je een (van oorsprong) jachthond of een werkhond, dan zal je veel moeten wandelen met de hond. Maar je kan natuurlijk ook voor alle andere activiteiten kiezen, zoals hardlopen of fietsen.

Hardlopen/fietsen

Voor hardlopen en fietsen geldt: afhankelijk van de grootte van je hond, kan je daarmee beginnen als de hond ongeveer 10 maanden is. Bouw het wel langzaam op zodat de hond zijn conditie kan opbouwen en de spieren en pezen de mogelijkheid krijgen zich aan te passen. Het is bij honden net als bij mensen. Zij zijn ook niet in staat om in één keer 5 of 10 kilometer te rennen. Ga nooit met een reuzenras fietsen en ga liever niet met je hond rennen of fietsen in warm weer. Een hond kan makkelijk oververhit raken.

Zwemmen

Sommige honden vinden het heerlijk om te zwemmen. Dit is een uitstekende activiteit voor honden omdat het hun gewrichten niet belast maar wel super goed is voor de conditie, het hart en de spieren. En veel honden worden er super blij van.

Spelen

Een heel goed alternatief voor wandelen is spelen. Honden vinden het héérlijk om te spelen, ook als ze ouder zijn. 

Je kan een frisbee meenemen naar een grasveld en met jouw hond frisbeeën. Bijvoorbeeld met de Westpaw Sailz. Deze vliegt super ver en blijft drijven in het water. Deze frisbee biedt een geweldige vorm van lichaamsbeweging voor honden die graag rennen. Het lichtgewicht design en de comfort-grip zorgen ervoor dat baasjes verder en rechter kunnen gooien, terwijl het gat in het midden de hond helpt om de West Paw Sailz tijdens het rennen beter te kunnen pakken.

Of je gooit de West Paw Zogoflex Jive Bal . Deze heeft extra groeven waardoor de Jive bal verschillende kanten op stuitert en daardoor extra veel plezier geeft. Ook deze blijft drijven in het water. 

Ook touwtrekken vinden de meeste honden fantastisch. De Westpaw Bumi is hiervoor een geweldig speeltje: deze rekt tijdens het touwtrekken tot twee keer zijn lengte uit. En weet je wat ook leuk is? Je gooit hem gewoon in de vaatwasser als hij vies is. Dat geldt voor alle West Paw speeltjes, ideaal!

Je kan ook leuke zoekspelletjes verzinnen. Dan daag je je hond ook nog eens mentaal extra uit. Als je een jachthond hebt, zal jouw hond helemaal genieten van apporteer spelletjes, met bijvoorbeeld de Hubertus Gold Dummy. Ook verkrijgbaar in een klein formaat voor jachthonden-puppies, in opleiding. Spelletjes, zeker denk spelletjes, houden de hersenen van je hond gezond en fit.

Wil je leuke puppyspelletjes? Lees dan onze blog. Maar ook volwassen honden en oudere honden genieten enorm van spelletjes. Lees onze blog Stimuleer jouw hond om te spelen. Honden vinden het heerlijk om nieuwe dingen te leren, ook op latere leeftijd.

Heb je wat minder tijd?

Als je een keer een periode minder tijd hebt, dan is de KONG Wobbler misschien een goed alternatief. In dit speeltje kan je allerlei lekker geurende lekkernijen stoppen. Het spelletje is dat jouw hond die lekkernijen uit de Wobbler moet zien te halen. Maar het speeltje schiet alle kanten op. Je hond is daar wel even zoet mee.

Ook de West Paw Zogoflex Toppl biedt een echte uitdaging. Stop een lekkere en gezonde snack tussen de plastic pinnen en kijk hoe jouw hond zelf uitvindt om de snack eruit te krijgen. Perfect voor kleine en grote honden, jong en oud. 

Hondenspeelgoed

Kong Safestix

Vanaf: 14.50
Uitverkocht

Hondentraining

Hubertus Gold Dummy

Vanaf: 12.50
Kong Wobbler hondenspeelgoed hond speelt met wobbler

KONG Wobbler

Dit slimme speeltje kan jouw hond veel uitdaging en plezier geven. Handig als je een keer druk bent en weinig tijd hebt. Jouw hond kan zich hiermee helemaal zelf lang vermaken.

Ga naar de KONG

Wat als mijn hond mank loopt?

Als jouw hond mank loopt na een lange wandeling, kan je de beweging in de dagen daarna aanpassen. Dan kan je beter iets vaker gaan lopen, maar dan korter. Liever 4 keer een korte wandeling van 10 minuten, dan één keer een half uur. Het mank lopen dient vanzelf weg te gaan. Als het langer dan drie dagen aanhoudt, is bezoek aan de dierenarts verstandig. Ook als de hond zijn poot helemaal niet belast of laat hangen, kan je beter naar de dierenarts gaan.

Wat heb je nodig om veilig te wandelen met de hond?

Allereerst een goede riem. De Hubertus Gold jachtriem is ideaal en kan zonder halsband gebruikt worden.

Zorg dat jij èn jouw hond altijd veilig goed zichtbaar zijn tijdens het wandelen. De Orbiloc lampjes zijn van grote afstand zichtbaar en zijn zeer duurzaam en robuust. Bovendien zijn ze waterdicht, dus jouw hond kan er zelfs mee zwemmen.

Laat je nooit weerhouden door slecht weer met onze Outdoor Laarzen van Dogline Two Tracks Baruga. Wandel rustig door alle plassen, modder en andere nattigheden heen, want deze laarzen zijn 100% waterdicht. De dubbele zool is niet alleen super comfy maar houden je voeten ook lekker warm, zelfs bij – 20C. En door het outdoor profiel onder deze Two Tracks laarzen, glijd je niet snel uit.

En ben je een keer te laat omdat je een leuke hond tegenkwam? Met deze geweldige unieke Dogline trui neemt niemand je dat kwalijk:)

Aanbieding!
55.00 Vanaf: 45.00

Honden verlichting

Orbiloc K9 Active

53.00
44.95

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief