Water is de belangrijkste voedingsstof die jouw hond dagelijks nodig heeft. Water in de cellen is nodig voor bijna alle metabolische processen en chemische reacties van het lichaam van je hond. Water is belangrijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur, essentieel voor een goede spijsvertering en nodig om afvalstoffen uit de nieren af te voeren.

Als je hond dagelijks voldoende drinkt, bevordert dat zijn of haar gezondheid, voorkomt dit ziekten en droogt hij of zij niet uit. Jouw hond zal zich bovendien lekker voelen. Dorst is bovendien geen fijn gevoel voor mens of dier!

Alle reden dus om ons af te vragen: hoeveel drinkt een hond?

Hoeveel water drinkt een hond per dag?

Dit hangt af van diverse factoren:

 • de grootte van het ras: een hond heeft ongeveer 50 à 60 milliliter per kilo per dag aan water nodig;
 • de voeding die je geeft: als je je hond brokken geeft, heeft hij of zij meer water nodig dan als je natvoer geeft.
 • de leeftijd: een puppy heeft elke twee uur ongeveer 15 milliliter nodig;
 • de mate van inspanning: inspanning leidt tot dorst, dus neem water mee als je langer dan een half uur gaat wandelen;
 • de weersomstandigheden/omgeving: als het warm is heeft je hond meer water nodig.
 • eventuele medicatie: check bij de dierenarts of je hond bij bepaald medicijngebruik meer of juist minder water nodig heeft.

Drinkt je hond te weinig?

Dit kan de volgende ernstige gevolgen hebben:

 • Uitdroging;
 • Nierstenen;
 • Het uitvallen van organen

Wist je dat een verlies van 10% aan lichaamswater hele ernstige gevolgen heeft en zelfs kan leiden tot het overlijden?

Het is dus belangrijk dat jouw hond goed – en regelmatig –  drinkt.

Hoe kan je je hond vaker laten drinken?

Water bij de brokken

Hondenbrokken bevatten ongeveer 7% water. Als je deze geeft, is het een idee om er water bij te doen vlak voordat je de brokken geeft. Honden vinden dat over het algemeen heerlijk en zo krijgen ze wat extra water binnen.

Als je het extra smakelijk wil maken voor jouw hond, kan je ook bouillon bij de brokken doen. Maar let op dat dit geen bouillon is van een bouillonblokje omdat daar veel te veel zout in zit. Het moet dan gaan om vers getrokken bouillon van bijvoorbeeld een bot of mergpijp.

Altijd vers drinkwater aanbieden

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat (volwassen) honden over het algemeen prima in staat zijn zelf te bepalen hoeveel en hoe vaak zij moeten drinken. Veel beter dan bijvoorbeeld katten, die over het algemeen veel te weinig drinken. Als honden altijd vers drinkwater tot hun beschikking hebben, is de kans heel klein dat zij zullen uitdrogen.

Neem drinkwater mee als je langer dan een half uur gaat wandelen

Sport je graag met jouw hond of maak je lange wandelingen? Het is dan zeker aan te raden om vers drinkwater mee te nemen. Geef jouw hond gedoseerde hoeveelheden zodat hij of zij regelmatig kleine beetjes drinkt.

Natvoer geven

Je kan de hondenbrokken in de zomer of als het warm is vervangen door natvoer. Natvoer kan soms meer dan 75% water bevatten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat honden zelf hun vochtbalans volledig op orde kunnen houden als zij natvoer krijgen met een vochtgehalte van meer dan 67%.

Natvoer van Clydach

Het natvoer van Clydach is geschikt voor alle leeftijden en dus ook voor puppy’s (vanaf 3 maanden). Het bevat 72% vlees en meer dan 75% vocht: een perfect alternatief voor jouw hond op een zomerse dag! En wist je dat het Clydach natvoer mono proteïne is? Dus ook als jouw hond allergisch is voor bepaalde eiwitten, is het Clydach natvoer heel geschikt. 

 

Natvoer voor puppy’s

Puppy’s hebben kleine magen en kunnen niet zoveel tegelijk drinken. Voor puppies is het bij warm weer heel belangrijk om natvoer te eten. Dan krijgen ze voldoende vocht binnen en drogen ze niet uit. Het natvoer van Clydach is is geschikt voor alle leeftijden en dus ook voor puppy’s (vanaf 3 maanden). 

Carnilove natvoer

Ook Carnilove heeft speciaal natvoer van puppies. Je kan daarbij kiezen voor Carnilove blik puppy kalkoen en zalm, of een overheerlijke Carnilove Pouch puppy Kalkoen en zalm. 

Carnilove Into The Wild blikvoeding Puppy zalm en kalkoen bevat bevat 67% kalkoen en zalm, extra Omega 3-vetzuren. 

Carnilove Pouch Puppy Zalm met blauwe bessen bevat 85% vlees en organen (59% kalkoen, 26% zalm).  Het gaat hier om een overheerlijke paté, waar jouw puppy zijn of haar snorharen bij af zal likken.  

Het natvoer van Hubertus Gold

Hubertus Gold heeft ook speciale puppy natvoer. Dit natvoer bevat 64% vlees en 75% vocht. Zij zijn bijzonder geschikt om aan jouw pup te geven bij zomers weer. 

Het natvoer van Hubertus Gold

Voor volwassen honden is het blikvoer natvoer van Hubertus Gold een goede keuze. Ze bevatten meer dan 65% vlees en bevatten 75%v vocht. Zij zijn bijzonder geschikt om aan jouw hond te geven bij zomers weer. De blikken natvoer van Hubertus Gold zijn er in 6 vaste smaken en 3 vaste special editions.

Hubertus Gold Junior Kip Puur met Aardappel en Wortel

2.95

Bij Hubertus Gold vind je drie speciale menu’s voor puppy’s. Hubertus Gold junior kip is een heerlijk menu van 64% vlees, aangevuld met wortels en aardappelen en lijnzaadolie

 • 64% kippehart, kippevlees, kippelever, kippemaag en kippehals
 • Door de toevoeging van lijnzaadolie krijgt jouw pup de noodzakelijke onverzadigde vetzuren binnen
 • Hoog eiwit gehalte
 • Voor een mooie huid en glanzende vacht

Een blik bevat 400 gram

Artikelnummer: 4050001113199 Categorie: Tags: ,
Lees meer

Natvoer Bundels

In de zomer is het super handig om natvoer te geven, omdat je dan zeker weet dat jouw hond voldoende vocht binnen krijgt, in combinatie met het verse drinkwater dat altijd voor jouw hond klaar staat. We hebben daarom speciale multipacks en bundels, zodat je jouw hond alle varianten kan geven. 

Water bij inspanning

Jouw hond heeft de neiging om na inspanning heel veel te drinken. Dan zwelt zijn maag op en dat is niet goed. Het is beter om water mee te nemen als je met hem of haar gaat sporten of wandelen zodat jouw hond af en toe een beetje kan drinken. Als je meer dan een half uur gaat wandelen is het verstandig je hond onderweg water te geven. Zeker in de zomer of bij warm weer.

Neem daarom liever schoon drinkwater mee, dan dat je je hond uit een sloot of beek laat drinken. 

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief