Als puppies te veel eten krijgen kan dat leiden tot ernstige afwijkingen aan het skelet, vooral bij grote en reuze rassen. Lees alles over voeding voor pups van grote rassen in de blog ‘Voeding voor een puppy van een groot ras‘.

Daarom mogen puppies niet zomaar wat worden gevoerd en moet het gewicht van de pup altijd goed worden gemonitord. In deze blog de beantwoording van de vraag: hoeveel eten heeft een pup nodig

De gemiddelde energie behoefte van puppies tijdens de groei

In het artikel ‘Hoeveel voer moet ik mijn hond geven, geven wij de formules om de hoeveelheid voer die je je volwassen hond geeft, te berekenen. Het gaat dan om een gemiddeld actieve volwassen hond. De formule berekent de hoeveelheid energie die een gemiddeld actieve hond nodig heeft om te ademen, voor hersenactiviteit, voor de spijsvertering, voor alle orgaanfuncties, voor het bewegen, enzovoorts.

Het verschil tussen volwassen honden en puppies is met name dat puppies groeien en ontdekken en groeien en spelen en groeien en daarom heel veel meer energie nodig hebben dan volwassen honden. In dit artikel beantwoorden wij de vraag hoeveel eten jouw puppy nodig heeft, voor dit groeiproces en al het andere dat het kleine puppylijf allemaal moet bolwerken.

Verschillende groeifasen van de pup

Voor deze formule is het belangrijk om puppies in te delen op basis van hun groeicurve en niet naar hun leeftijd. De reden hiervan is dat puppies van kleine rassen nu eenmaal anders groeien dan puppies van grote rassen. Puppies van kleine rassen groeien meestal langzamer dan puppies van grote rassen en zijn ook eerder uitgegroeid. En een puppy die minder hard groeit, heeft nu eenmaal minder energie nodig. Een formule op basis van de groeicurve is dan ook veel preciezer dan een formule op basis van leeftijd.

We maken vier categorieën:

 • hele jonge puppies (door hun moeder gevoed);
 • puppies die tot 50% van de maximale groei hebben bereikt;
 • puppies die 50% tot 80% van hun volwassen gewicht hebben bereikt;
 • puppies (of jonkies) die 80% tot 100% van hun volwassen gewicht hebben bereikt.

De formules:

Tot 50% van volwassen gewicht: 210 kcal x (gewicht) 0,75

50% – 80% van volwassen gewicht: 175 kcal x (gewicht) 0,75

80%-100% van volwassen gewicht: 140 kcal x (gewicht) 0,75 

Toegegeven, je hebt wel rekenmachine nodig om uit te rekenen hoeveel eten jouw puppy nodig heeft in een bepaalde fase, maar je kan ons altijd vragen om het voor je uit te rekenen!

De groeicurves bij puppies

Probleem bij formules is natuurlijk altijd dat het om gemiddelden gaat. En elke pup groeit anders. Puppies van kleine rassen groeien sneller dan puppies van grote rassen en zijn ook eerder uitgegroeid. Maar dat geldt weer niet voor alle kleine rassen. Dan heb je ook nog verschil tussen het volwassen gewicht van teven en reuen, enzovoorts.

Als je bij de dierenarts bent voor de inentingen en de check-up, vraag dan hoe groot jouw pup zal worden en op hoeveel procent van zijn/haar maximale gewicht hij/zij nu zit.

Hoeveel verschil er zit tussen de rassen blijkt uit de onderstaande tabel.

In een onderzoek is de groeicurve van 8 verschillende rassen onderzocht.

Mean growth curves for 12 breeds of dogs (sem bars are excluded for clarity): English Mastiff (×̶), St. Bernard (•), Irish Wolfhound (—-), Great Dane (▴), Newfoundland (+), Labrador Retriever (—), Beagle (▪), English Springer Spaniel (▪▪▪), Cocker Spaniel (▪▪), Miniature Schnauzer (•••), Cairn Terrier (×), and Papillon (—-).

Bron:  ‘Body-Weight Changes during Growth in Puppies of Different Breeds’
Amanda J. Hawthorne Derek Booles Pat A. Nugent George Gettinby Joy WilkinsonThe Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 8, 1 August 2004, Pages 2027S–2030S

Voorbeeld:

Balou

Balou is een teef Labrador Retriever van 16 kilo. Omdat een gemiddelde teef Labrador Retriever tussen de 26 en 32 kilo wordt, heeft zij al 50% van het volwassen gewicht bereikt. Dat zal gemiddeld tussen de 16 en 19 weken zijn. Balou heeft dus nodig:

175 kcal x (16) 0,75 = 1400 kilocalorieën per dag

Van kilocalorieën naar gram

Als je hebt uitgerekend hoeveel kilocalorieën jouw puppy nodig heeft, dan kan je heel makkelijk berekenen hoeveel gram voer dat is. Elk voer heeft een andere energie waarde. Deze waarde wordt meestal uitgedrukt in kilocalorieën per kilo (kcal/kg).

Stel je geeft Balou Acana Heritage Puppy & Junior. De energie waarde is 3660 kcal/kg, Balou heeft dan nodig:

1400 : 3660 x 1000 = 380 gram

Als je Balou Hubertus Gold Junior geeft, dan wordt deze rekensom anders. Hubertus Gold Junior heeft een energie waarde van 3950 kcal/kg, Balou heeft dan nodig:

1400: 3950 x 1000 = 355 gram.

Conclusie:

Het is belangrijk om het gewicht van jouw puppy goed in de gaten te houden en te voorkomen dat jouw puppy op enig moment te dik wordt. Meet de hoeveelheid eten die je geeft precies af en aarzel niet om de hoeveelheid eten aan te passen als je ziet dat jouw puppy mollig wordt.

Als je de formules die wij hebben gegeven in je achterhoofd houdt, en dit combineert met de informatie op het etiket, zal het voor jou een fluitje van een cent zijn om de goede hoeveelheid eten aan jouw puppy te geven. En dat geeft veel voldoening! Want een gezond gewicht voor een puppy legt de basis voor een gezond jongvolwassen hond.

Niet alleen de hoeveelheid eten voor jouw puppy is belangrijk, maar ook dat je de juiste puppyvoeding geeft. In ons artikel  ‘‘Puppyvoer: de basis voor groei en ontwikkeling‘ lees je hier alles over. Wil je weten wanneer je moet overstappen op voer voor volwassen honden? Lees dan het artikel ‘Wanneer stap je over van puppyvoer op voer voor volwassen honden‘. 

Bronnen:

 • Nutritional Guidelines For Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs Fediaf
 • Energy Needs of Companion Animals: Matching Food Intakes to Requirements Throughout the Life Cycle
  Literature Review in Journal of Nutrition 124(12 Suppl):2584S-2593S · January 1995
  DOI: 10.1093/jn/124.suppl_12.2584S · Source: PubMed
 • Body-Weight Changes during Growth in Puppies of Different Breeds
  Amanda J. Hawthorne Derek Booles Pat A. Nugent George Gettinby Joy Wilkinson
  The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 8, 1 August 2004, Pages 2027S–2030S

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.