Hoeveel natvoer heeft een hond nodig per maaltijd?

Natvoer is iets speciaals voor honden. Een traktatie vanwege de geur en de smaak. Natvoer bestaat vooral uit vlees en groenten. Gezond dus! En ook is natvoer nog eens licht verteerbaar. Vanwege de smeuïge substantie kunt u het prima mengen met droogvoer, brokken. Maar hoeveel natvoer een hond nou eigenlijk nodig heeft? Per dag of per maaltijd? Dat leest u in deze blog.

Natvoer hond of blikvoer hond: het verschil

Natvoer en blikvoer zijn precies hetzelfde: een vleesmenu in blik. Zo zit in één blik Hubertus Gold natvoer zo’n vijfenzestig procent vlees en in een blik van Edgard en Cooper zevenenzestig procent vlees. Meer dus dan in brokken. Verder bevat natvoer ook nog eens water. Door dit hoge vochtgehalte is natvoer smeuïg en licht verteerbaar. Dit maakt het een prima avondmaaltje. Uw hond gaat dan immers de nacht in en verbrandt dan niet zoveel energie als overdag.

Natvoer hond per maaltijd: dosering

Hoeveel natvoer u geeft aan uw hond, hangt af van hoe de maaltijd eruit ziet. Vormt het natvoer een complete maaltijd? Of gaat u het natvoer mengen met droogvoer? In dit laatste geval geeft u van beide porties de helft. Deze twee helften vormen samen één complete maaltijd. Vormt het natvoer alleen een complete maaltijd? Dan kunt u meestal het hele blik – of meer – geven.

Voeding hond hoeveelheid per dag

Stelt u zichzelf de vraag: hoeveel mag een hond eten per dag? Ga dan na hoeveel uw hond weegt. Want hoeveel voer uw hond nodig heeft, hangt nauw samen met het gewicht. Als u dit weet, kunt u op de verpakking aflezen hoeveel voer uw hond mag eten per dag. Zo’n voedingsadvies kan per merk verschillen. Niet al het voer is namelijk hetzelfde.

Hoeveel voer is voor elke hond verschillend

Toch zijn de voedingsadviezen op verpakkingen slechts richtlijnen. Want uw viervoeter heeft misschien juist meer voeding nodig. Of minder. Bijvoorbeeld vanwege een actieve levensstijl of een langzame stofwisseling. Vanwege het klimaat of het ras. Daarom is het slim om uw hond regelmatig te wegen. Zolang het gewicht gezond is, de hond fit is en de vacht mooi glanst, bent u goed bezig.

Gemiddelde richtlijn voor de hoeveelheid natvoer voor een volwassen hond :

5kg: 310 gram

10kg: 520 gram

15 kg: 700 gram

20 kg:  870 gram

Maar hoe wordt de hoeveelheid brokken en natvoer dan uitgerekend?

Hoeveel brokken je hond nodig heeft hebben we uitgelegd in: Hoeveel voer moet ik mijn hond geven?

Hoeveel natvoer dan?

Voorbeeld Hunter 14 kg: Hunter krijgt 100 gram brokken per keer ( dus 200 gram voor de hele dag).

Op het pak met de brokken van Hunter staat dat deze 3500 kcal/kg bevat. Het blik natvoer dat we Hunter willen geven bevat 1000 kcal/kg.

We willen Hunter met zijn natvoer maaltijd evenveel energie geven als met een brokken maaltijd.

In het natvoer van Hunter zit 3500/1000=3,5 keer zo weinig energie per kg

Hunter krijgt in dit geval dus  3,5 x maal zoveel de hoeveelheid gram natvoer ten opzichte van zijn normale hoeveelheid brokken. Dus 3,5×100=350 gram natvoer om 1 maaltijd te vervangen met gelijke hoeveelheid energie

Natvoer: hond die niet wil eten

Ideaal aan natvoer is dat er veel vlees in zit. Die vindt uw hond ongetwijfeld heerlijk. En dit stimuleert de eetlust! Voor honden die brokken niet lekker vinden – of die helemaal geen eetlust hebben – kan het geven van natvoer een goede poging zijn om de hond tóch te laten eten. Geef het natvoer aan uw hond als complete maaltijd.

Hoe vaak moet een hond eten?

Het voedingsadvies op de verpakking van hondenvoer geldt meestal voor een hele dag. Er staat bijvoorbeeld dat uw hond 250 gram brokken mag eten per dag. Geef deze hoeveelheid niet in één keer. Het voer, vooral natvoer, wordt in de loop van de dag minder vers. En ook is zo’n bak vol brokken verleidelijk voor een hond met aanleg voor overgewicht.

Het is daarom verstandig om de geadviseerde hoeveelheid te verdelen over een aantal porties. Bijvoorbeeld over twee of drie maaltijden. Meestal zijn twee maaltijden voor een hond voldoende. Geef bijvoorbeeld ’s ochtends de helft van het voedingsadvies en ’s avonds de andere helft. Zo heeft uw viervoeter de hele dag voldoende energie en komt hij ook de nacht goed door.

Aanbieding!

Voerbak en Drinkbak hond

Beco Can Cover deksel voor blikvoer

3.99
Aanbieding!
21.08
Aanbieding!
Aanbieding!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief