Een gezond gewicht is de belangrijkste factor als het gaat om een goede gezondheid van jouw hond. Een te dikke hond krijgt namelijk allerlei kwaaltjes (met alle dierenarts- kosten van dien), wordt minder oud en voelt zich minder fijn, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Het is dus zaak om precies te zijn als het gaat om de hoeveelheid voer voor jouw hond.
Maar hoeveel voer moet je geven aan jouw hond voor een gezond gewicht?
Hoeveel voer geef ik dagelijks aan mijn hond?
De Fediaf (Féderation l’euopeénne de l’industrie des aliments pour animaux familier) heeft richtlijnen opgesteld, waaraan producenten van commercieel hondenvoer moeten voldoen. Volgens deze Nutritional Guidelines for Compelmentary Pet Food for Dogs and Cats, opgesteld door de Fediaf heeft een hond gemiddeld aan energie nodig:
Senior honden (>7 jaar): 95 kcal x (gewicht) 0,75
Volwassen honden (3-7 jaar) : 110 kcal x (gewicht) 0,75
Jongvolwassen honden (1-2 jaar): 130 kcal x (gewicht) 0,75
De uitkomst van deze formule noemen we de MER: Maintenance Energy Requirements. De MER wil zeggen de hoeveelheid energie die nodig is om alle lichamelijke functies te vervullen van een gemiddeld actieve hond. Het gaat daarbij niet alleen om alleen lichamelijk processen zoals orgaanfuncties, ademhaling, hartslagen en spijsvertering, maar ook om alles wat nodig is om te bewegen, alsook het op temperatuur blijven, hersenfuncties, enzovoorts. De MER is dus de basis energie die een gemiddeld actieve hond nodig heeft voor haar dagelijkse activiteiten.
De MER is echter verre van precies omdat er veel individuele factoren zijn die deze hoeveelheid benodigde energie beïnvloeden. Omdat leeftijd de belangrijkste factor is, is daarmee in de vorige formules rekening gehouden.
Andere belangrijke factoren die de hoeveelheid energie beïnvloeden zijn: het ras, de grootte, de hoeveelheid beweging, de omgeving, het temperament, de algehele conditie, de dikte van de vacht en eventuele ziekte. En natuurlijk een zwangere hond of een hond die haar puppies zoogt, maar dat is een hoofdstuk apart en wordt dan ook in een aparte blog behandeld.
Sommige hondenrassen zijn van nature veel energieker dan andere rassen. Een Jack Russel bijvoorbeeld is een actief ras; een kleine Poedel is van nature veel relaxter. Hoewel beide rassen dus ongeveer even groot zijn verbruikt de Jack Russel veel meer energie.
Ook zijn er veel verschillende omstandigheden. Sommige honden bewegen namelijk (ongeacht hun ras) veel met hun baas, zoals jachthonden, sporthonden of honden van baasjes die vaak lange wandelingen maken of met haar fietsen.
Sommige honden wonen op een boerderij en lopen de hele dag op het erf, terwijl andere honden in de stad wonen en aan de riem naar het park gaan.
Er zijn honden die in een koel klimaat wonen en veel buiten zijn. Dat beïnvloedt ook de hoeveelheid energie die een hond dagelijks nodig heeft.
De factoren die het meest op de hoeveelheid energie van invloed zijn, zijn de leeftijd en de hoeveelheid beweging. De hiervoor genoemde formules waren gebaseerd op leeftijd.
Als we de formule aanpassen aan de hand van de hoeveelheid beweging, ziet er het als volgt uit:
Weinig beweging (<1 uur p/dag lage intensiteit): 95 kcal x (gewicht) 0,75
Gemiddelde beweging (1-3 uur per dag, lage intensiteit): 110 kcal x (gewicht) 0,75
Gemiddelde beweging (1-3 uur per dag, hoge intensiteit): 125 kcal x (gewicht) 0,75
Veel beweging (3-6 uur, hoge intensiteit): 150-175 kcal x (gewicht) 0,75
Afhankelijk van welke factor de grootste rol speelt, pak je de juiste tabel erbij. De meeste mensen zijn het er over eens dat de hoeveelheid beweging meer invloed heeft op de verbruikte energie dan de leeftijd van een hond. De hoeveelheid voer die je hond nodig heeft, hangt dus het meest af van de mate van dagelijkse beweging.
Voorbeelden:
Beer
Een volwassen Golden Retriever reu van 8 jaar die 32 kilo weegt- Beer genaamd- gaat elke middag een uur naar het park waar zijn baas een uur met hem frisbeet en met ballen gooit. Daarnaast wandelt hij ’s ochtends en ’s avonds een half uur met hem.
Hoewel het hier gaat om een senior hond, beweegt Beer veel. Elke dag is hij een uur intensief aan het bewegen. Achter een bal of frisbee aan rennen is high impact beweging.
De formule die het best aansluit is:
125 kcal x (32) 0,75= 1680 kilocalorieën
Winnie
Winnie is een kleine Labradoodle van 9 jaar en weegt 12 kilo. Winnie woont op een appartement in de stad en wandelt drie keer per dag met haar baas aan de riem een kwartiertje een rondje door het park.
De formule die het best aansluit is:
95 kcal x (12) 0,75= 612 kilocalorieën
Jack
Jack is een Jack Russel van 2 jaar en 7 kilo die op een boerderij woont en de hele dag buiten is en met zijn baas meeloopt.
De formule die het best aansluit is:
125 kcal x (7) 0,75= 540 kilocalorieën
Kortom.. hoeveel kilocalorieën jouw hond nodig heeft, is volledig individueel bepaald en is afhankelijk van alle omstandigheden waarin jouw hond verkeert. Maar er zijn wel richtlijnen en uitgangspunten waar je rekening mee kan houden. De bovenstaande formules geven jou hopelijk voldoende houvast.
We maken je het makkelijk
Natuurlijk, hebben we alles al voor je uitgerekend!:)) Kijk snel in de grafiek en lees hoeveel kilocalorieën jouw hond per dag nodig heeft. En als je er niet uitkomt, of je wil er over sparren, bel of mail dan gerust! Wij helpen jou graag.
Kijk in de grafiek hoeveel kilocalorieen jouw hond per dag nodig heeftNu heb je het aantal kilocalorieën berekend; hoeveel voer is dat?
We zijn er nog niet. Nu je enig idee hebt hoeveel kilocalorieën je hond nodig heeft, gaat het er om dit te vertalen in de hoeveelheid voer jouw hond nodig heeft.
Elk hondenvoer heeft namelijk een andere metaboliseerbare waarde.
De metaboliseerbare waarde is de hoeveelheid energie die het voer geeft. We drukken dit altijd uit in kilocalorieën per kilogram. Deze waarde staat altijd op het etiket vermeld. Dit is belangrijk omdat het ene voer een veel hogere waarde dan het andere.
Natvoer heeft bijvoorbeeld een lagere metaboliseerbare waarde dan brokken. En jachthondenvoer of sporthondenvoer bevat ook meer kilocalorieën dan gewoon voer. Daarom gebruiken we Beer, Winnie en Jack voor voorbeelden.
Voorbeeld 1:
Acana Sport & Heritage heeft een metaboliseerbare waarde van 3725 kcal/kg.
Als Beer dit voer krijgt, heeft hij nodig:
1680: 3725 x 1000 = 450 gram.
Voorbeeld 2:
Hubertus Gold Groene Pens met Havervlokken en Lijnzaadolie heeft een metaboliseerbare waarde van 930 kcal/kg.
Winnie uit het voorbeeld heeft nodig:
612: 930 x 1000 = 658 gram (minder dan één blik per dag).
Voorbeeld 3:
Orijen Whole Prey Original heeft een metaboliseerbare waarde van 3900 kcal/kg. Jack heeft nodig:
540:3900 x 1000 = 138 gram
Let op!
De uitkomst geeft de hoeveelheid voer die je hond per dag nodig heeft. Als je meerdere keren per dag voert, verdeel je deze hoeveelheid voer over de keren dat je je hond eten geeft.
Het etiket
Gelukkig zijn alle producenten van commercieel hondenvoer verplicht voedingsrichtlijnen te geven op het etiket. Ze moeten dus een advies geven over de hoeveelheid voer die jouw hond nodig heeft, op basis van zijn of haar gewicht.
Maar deze voedingsrichtlijnen zijn heel algemeen en gemiddeld en gelden niet voor jouw specifieke hond. Bedenk dus altijd hoeveel jouw hond beweegt en houd daar rekening mee bij het bepalen van de hoeveelheid voer die je geeft.
Conclusie
Het is verstandig zelf uit te rekenen hoeveel voer jouw hond dagelijks nodig heeft en dit te vergelijken met het advies op het etiket. En aarzel niet om deze hoeveelheden aan te passen naar gelang de omstandigheden! Het gaat om jouw hond en alleen jij kent hem of haar het beste.
Het is voor de gezondheid van jouw hond belangrijk om het gewicht van jouw hond te blijven monitoren en zelf (of met behulp van de dierenarts) het gewicht van jouw hond goed in de gaten te houden. Wil je weten of je een te dikke hond hebt? Lees het in het volgende artikel.: Heb ik een te dikke hond?
Bronnen:
- Nutritional Guidelines For Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs, Fediaf
- Dogs Large and Small: The Allometry of Energy Requirements within a Single Species
Ivan H. Burger Janel V. Johnson
The Journal of Nutrition, Volume 121, Issue suppl_11, 1 November 1991 - Energy Needs of Companion Animals: Matching Food Intakes to Requirements Throughout the Life Cycle
Literature Review in Journal of Nutrition 124(12 Suppl):2584S-2593S · January 1995
DOI: 10.1093/jn/124.suppl_12.2584S · Source: PubMed - Basic Calorie Calculator,
Veterinary Medical Centre, the Ohio State University
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.