Wat als honden zelf mochten kiezen? Zouden ze dan  kiezen voor koolhydraten?

Samenvatting artikel

 • Koolhydraten in hondenvoer geven energie
 • Het is belangrijk dat in hondenvoer een beperkte hoeveelheid koolhydraten zitten
 • Er zijn diverse bronnen van koolhydraten: groenten, fruit, rijst, mais, tarwe, aardappelen, bietenpulp
 • Het is belangrijk dat honden kwalitatief goed voer krijgen, met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten, dierlijke vetten en weinig koolhydraten.
 • Teveel koolhydraten in hondenvoer kan leiden tot bloedsuikerschommelingen, insulineresistentie, obesitas, diabetes en andere gezondheidsproblemen.

De voedingsbehoeften van honden

De eerste en belangrijkste functie van hondenvoer is het geven van energie. Deze energie halen honden uit drie bronnen:

 1. Eiwitten
 2. Vetten
 3. Koolhydraten

Eiwitten en koolhydraten leveren (ongeveer) 3,5 kcal per gram energie op. Vetten ruim 2 x zoveel, namelijk 8,5 kcal/gram. 

Hebben honden koolhydraten nodig als energiebron? 

Strikt genomen hebben honden geen koolhydraten nodig als energiebron. Zij zouden prima kunnen functioneren als hun voer alleen vetten en eiwitten zou bevatten. Maar koolhydraten kunnen wel als energiebron gebruikt worden en koolhydraten zijn een belangrijke bron van vezels. En als er koolhydraten in het voer zitten, en deze wordt gebruikt als energiebron, dan kunnen eiwitten voor hun andere belangrijke functies worden gebruikt. Daarom is het belangrijk dat er koolhydraten in het voer zitten. 

Bronnen van koolhydraten

Er zijn verschillende bronnen van koolhydraten. Bronnen van koolhydraten zijn onder meer groente en fruit, peulvruchten, aardappels, suiker en granen zoals tarwe, mais of rijst. Je kan je voorstellen dat groenten en fruit duurdere ingrediënten zijn dan tarwe of rijst. 

Groenten en fruit

In groente en fruit (denk aan pompoen of appels) zitten veel voedingsvezels die zorg dragen voor een goede darmflora. Dit zijn dus goede bronnen van koolhydraten; ook omdat ze daarnaast vol zitten met vitamines en mineralen. 

Aardappelen

Een goedkoper ingrediënt is aardappel. Aardappelen bevatten vezels en vitamine C, vitamine B en potassium. Zoete aardappel is een iets gezondere variant. Zoete aardappel bevat veel vezels, vitamine A, vitamine B6, vitamine C, calcium, ijzer en andere mineralen.

Granen

Maar alleen maar groente en fruit toevoegen heeft natuurlijk een hoog prijskaartje. Want groente en fruit zijn veel duurdere ingrediënten dan tarwe, rijst, of mais. En het is niet zo dat tarwe, rijst, of mais geen enkele voedingswaarde bezit. Deze ingrediënten geven in ieder geval energie en er zitten voedingsvezels in, die bijdragen aan de juiste werking van de spijsvertering. Geen verstoppingen dus. Wel zijn sommige granen beter dan andere granen. 

Gluten

Granen kunnen worden onderverdeeld in granen met gluten en granen zonder gluten. Honden kunnen niet goed tegen glutenhoudende granen; zij kunnen dit niet goed verteren. Het zou beter zijn als alleen glutenvrije granen aan het hondenvoer zijn toegevoegd. 

Mais, aardappelen, rijst en bietenpulp

Mais is een verteerbare koolhydraat die plantaardige eiwitten en vet (linolzuur) levert. Rijst is licht verteerbaar voor honden en bevat vezels, vitamines en mineralen. Bietenpulp is een bron van vezels voor honden. 

Voedingsstoffen

In onze blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’ staat uitgebreid beschreven welke voedingsstoffen je hond nodig heeft om in goede gezondheid te blijven.

Het gaat om eiwitten, vetten, vitamines en mineralen, koolhydraten en water. 

De grijze wolf haalde alle voedingsstoffen uit de bovenstaande ingrediënten. Eiwitten en vetten haalde hij uit vlees en organen en botten. Vitamines en mineralen haalde hij uit de koolhydraten groente en fruit. Water moest hij natuurlijk nog wel uit de sloot of de beek halen.

Wat als honden zelf hun menu mochten kiezen?

In een studie die in de Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition2 werd gepubliceerd, werd de inname van macronutriënten van 15 honden beoordeeld, waarbij ze mochten kiezen welk voedsel ze aten.

Het primaire doel van de studie was om eerst te kijken of de honden voor het vetrijke of eiwitrijke dieet gingen en of hun keuzes veranderden tijdens de rest van het 10-daagse onderzoek.

En wat blijkt? Honden kiezen van nature niet voor koolhydraten als belangrijk deel van het dieet. De onderzoekers concluderen: “… gezien de optie, selecteren honden koolhydraten niet als een belangrijk deel van het dieet.”

Dogline Clydach Sport and Agility 12 kilogram hondenvoer voor jachthonden en sporthonden

Clydach Sport & Agility

 • Vleesgehalte: 70%, helemaal vers en gedroogd verwerkt
 • Géén kip!
 • Eiwitgehalte: 31%
 • Koolhydraten: 29,5%
 • Bronnen: groenten en fruit
KOOP NU

Het koolhydraten-probleem

We concluderen dus dat het goed is dat er koolhydraten in het voer verwerkt zijn. Afhankelijk van je budget en je voorkeuren kan je kiezen naar welke bronnen van koolhydraten jouw voorkeur uitgaat. Over het algemeen zijn  groenten en fruit gezondere keuzes dan granen. Maar daar tegenover staat dat er maar heel weinig honden allergisch zijn voor bijvoorbeeld rijst, terwijl rijst wel veel vitamines en mineralen bevat.

Het probleem is dus niet zozeer dat er koolhydraten in hondenvoer zitten, maar dat er te veel koolhydraten in hondenvoer zitten. Dit ondanks dat het maag-darmstelsel van honden niet ontworpen is om grote hoeveelheden koolhydraten te verwerken èn ondanks dat honden zelf zullen kiezen voor een voer dat laag is in het gehalte koolhydraten.

Overgewicht

Voer dat voor een belangrijk deel uit lege koolhydraten bestaat, honden dik. Meer dan 50 procent van de Nederlandse honden heeft inmiddels overgewicht of obesitas. Overgewicht en obesitas bij honden is ziekte nummer 1 bij honden en leidt bovendien tot veel andere ziekten die ontstaan zoals artritis, diabetes, hypertensie (hoge bloeddruk), hypothyreoïdie, nierziekte en een significante vermindering van de kwantiteit en kwaliteit van het leven van jouw hond.

“Obesitas blijft de grootste gezondheidsbedreiging voor honden en katten”, constateert dierenarts Dr. Ernie Ward, oprichter van APOP (de Vereniging voor Preventie van Obesitas bij dieren). “Obesitas is een ziekte die miljoenen huisdieren vroegtijdig doodt, onmetelijke pijn en lijden veroorzaakt, en eigenaren van huisdieren tientallen miljoenen kost in vermijdbare medische kosten.”

Honden en katten worden dik van verwerkt voedsel voor huisdieren. Niet de hoeveelheid voedsel die wordt gegeven is het grootste probleem, maar de kwaliteit van het voedsel. 

Gezondheidsproblemen als gevolg van teveel koolhydraten

Veel droog voer voor huisdieren is beladen met lege koolhydraten (in sommige gevallen meer dan 50 procent van de totale inhoud), wat kan leiden tot bloedsuikerschommelingen, insulineresistentie, obesitas, diabetes en andere gezondheidsproblemen. Het kan ook leiden tot hartproblemen.

Het etiket

Veel mensen weten dit helemaal niet, omdat fabrikanten niet verplicht zijn om de hoeveelheid koolhydraten op het etiket te vermelden.

dogline heerlijk grote hond

Maar je kan het koolhydraten gehalte wel berekenen

Hoe dan? Voor hondenbrokken doe je dit op basis van de van de informatie over “gegarandeerde analyse” op het pakket.

De formule: 100 -% eiwit -% vet -% – % ruwe vezel/celstof – vocht -% as = % koolhydraten

Vezels vallen niet in suiker uiteen valt, dus die hoef je niet in de formule op te nemen.

Een voorbeeld.

Stel: op het etiket staat vermeld:

 • Ruwe eiwit 20%
 • Ruwe vetten 8%
 • Ruwe vezel/celstof 4%
 • Vocht 10%
 • Ruwe as 6%

Als je hier de formule op loslaat kom je uit op 56% koolhydraten!

100 – 20% eiwit- 8% vet- 10% vocht – 4% ruwe vezel – 6% as = 52% koolhydraten.

Is 52% koolhydraten uitzondering?

Was het maar waar.

Ook bij dure hondenvoermerken (die door dierenartsen worden voorgeschreven) zijn dit soort percentages geen uitzondering.

Een koolhydraatgehalte van 52% is veel meer dan jouw hond nodig heeft. Denk eraan: koolhydraten worden afgebroken tot suiker en worden opgeslagen als overtollig lichaamsvet.

Welk voer kies je?

Honden hebben hoogwaardige eiwitten, vetten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten nodig.

Geef jouw hond het beste voer dat je je kan veroorloven. Veel mensen denken dat zij hun hond goed uitgebalanceerd voer geven, vaak door dierenartsen aanbevolen, terwijl in dat voer meer dan 50% koolhydraten zitten.

Kijk niet naar de prijs, maar naar de ingrediënten

Wij snappen dat het voor jou ondoenlijk is om alle etiketten na te pluizen om te zien of het voldoet aan de natuurlijke voedingsbehoefte van jouw hond.

Hierbij een paar dingen die je kan nakijken, zodat je in één oogopslag weet of het gaat om goed voer.

Dogline Carnilove Into The Wild Duck Pheasant Eend en Fazant 12 kilo

Carnilove Eend en Fazant

 • Vlees is het eerste ingrediënt
 • Vleesgehalte: 70%
 • Eiwitgehalte: 37%
 • Koolhydraten: 32,5%
 • Bronnen: groente, fruit en kruiden
KOOP NU

Go Native Eend

 • Vlees is het eerste ingrediënt
 • Vleesgehalte: 70%
 • Eiwitgehalte: 30%
 • Koolhydraten: 28,5%
 • Bronnen: groente, fruit 
KOOP NU
Dogline Brit Hondenvoer Brit Fresh Chicken with Potato Adult Great Life

Brit Fresh Chicken with Potato

 • Vlees is het eerste ingrediënt
 • Vleesgehalte: 60%
 • Eiwitgehalte: 28%
 • Koolhydraten: 36%
 • Bronnen: groente, fruit, aardappelen
KOOP NU
Dogline Hubertus Gold Adult Premium Droogvoer

Hubertus Gold Adult

 • Vlees is het eerste ingrediënt
 • Vleesgehalte: 30%
 • Eiwitgehalte: 25%
 • Koolhydraten: 48,5%
 • Bronnen: rijst, mais, bietenpulp
KOOP NU

Conclusie:

Als vlees niet als eerste staat vermeld en er bovendien meer dan 50% koolhydraten in het voer zit, dan moet je je toch ernstig achter de oren krabben.

Kijk dan uit naar een ander merk voer. Vaak is dat andere merk niet eens veel duurder dan wat je al geeft.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *