Bereken de hoeveelheid koolhydraten in hondenvoer

hoe bereken je de hoeveelheid koolhydraten in hondenvoer

Wat als honden zelf mochten kiezen? Zouden ze dan  kiezen voor koolhydraten?

Samenvatting artikel

 • Veel hondenvoerfabrikanten beweren dat de voedingsbehoeften van honden complexer zijn dan ooit tevoren, omdat steeds meer honden allergieën ontwikkelen, huidproblemen hebben en veel en dunne ontlasting hebben.
 • Het klopt op zich dat de huisdieren die met bewerkt voedsel worden gevoerd speciale voedingsbehoeften kunnen ontwikkelen om de gezondheidsproblemen aan te pakken die het gevolg zijn van het leven door het eten van biologisch ongepast voedsel.
 • Veel droog voer voor huisdieren is beladen met koolhydraten (in sommige gevallen meer dan 50 procent van het totale gehalte), wat kan leiden tot bloedsuikerschommelingen, insulineresistentie, obesitas, diabetes en andere gezondheidsproblemen.
 • Als je je hond op een dieet wil zetten waar hij of zij goed op kan gedijen, is om hem of haar voorouderlijk dieet zo goed mogelijk na te bootsen.
 • Het is belangrijk dat honden kwalitatief goed voer krijgen, met een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten en weinig koolhydraten.
Acana Classic red

Acana Classic Red

 • Meat First
 • Vleesgehalte: 50%
 • Eiwitgehalte: 29%
 • Koolhydraten: 30%
KOOP NU

Voedingsbehoeften van honden complexer dan ooit?

Hondenvoerfabrikanten beweren dat de voedingsbehoeften van honden complexer zijn geworden. Ze komen daarom op de markt met allerlei brokken die speciaal voor bepaalde rassen worden gemaakt, of ze ontwikkelen allerlei dieetvoeding en geven daar zulke bijzondere, complexe namen aan dat je bijna zou geloven dat dit dieetvoer wonderen kan verrichten.

Maar als je dan op het etiket gaat kijken wat nu eigenlijk de ingrediënten zijn van dit speciale (dure!) voer, dan kan je niet anders dan teleurgesteld zijn. Voedingsmiddelen die helemaal niets doen voor de gezondheid van je hond zitten vaak het meest in het voedsel verwerkt en staan als eerste of tweede in de ingrediëntenlijst op het etiket.

Het vleesgehalte is vaak bedroevend laag.

Het voorouderlijk dieet

Feit is dat als je je hond gezond en fit en op goed gewicht wil houden, je kan volstaan met het aanbieden van voedsel dat hun voorouderlijke dieet nabootst.

De ervaring is dat de behoefte aan een speciaal of “complex” dieet voor een hond vaak het resultaat is van vele jaren lang gevoed te zijn met in hoge mate verwerkt, biologisch ongepast, vochtarm commercieel voedsel voor gezelschapsdieren met een enorm gehalte aan koolhydraten.

Welke ingrediënten zouden er op het menu moeten staan?

De voorouder van de moderne huishond – de grijze wolf – at hele, rauwe prooien, met huid en haar en alle organen, inclusief de maag. Deze prooien hadden in hun magen restanten van groente en fruit.

Het voorouderlijk dieet bestaat dus in principe uit vlees (inclusief organen en botten), aangevuld met een klein gehalte aan groente en fruit.

Voedingsstoffen

In onze blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’ staat uitgebreid beschreven welke voedingsstoffen je hond nodig heeft om in goede gezondheid te blijven.

Het gaat om eiwitten, vetten, vitamines en mineralen, koolhydraten en water.

De wolf haalde alle voedingsstoffen uit de bovenstaande ingrediënten. Eiwitten en vetten haalde hij uit vlees en organen en botten. Vitamines en mineralen haalde hij uit de koolhydraten groente en fruit. Water moest hij natuurlijk nog wel uit de sloot of de beek halen.

Wat als honden zelf hun menu mochten kiezen?

In een studie die onlangs in de Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition2 werd gepubliceerd, werd de inname van macronutriënten van 15 honden beoordeeld, waarbij ze mochten kiezen welk voedsel ze aten.

Het primaire doel van de studie was om eerst te kijken of de honden voor het vetrijke of eiwitrijke dieet gingen en of hun keuzes veranderden tijdens de rest van het 10-daagse onderzoek.

En wat blijkt? Honden kiezen van nature niet voor koolhydraten als belangrijk deel van het dieet. De onderzoekers concluderen: “… gezien de optie, selecteren honden koolhydraten niet als een belangrijk deel van het dieet.”

productforto van acana heritage cobb chicken & greens

Acana Heritage Cobb Chicken

 • Meat First
 • Vleesgehalte: 60%
 • Eiwitgehalte: 29%
 • Koolhydraten: 30%
KOOP NU

Het koolhydraten-probleem

De overgrote meerderheid van het verwerkte voedsel voor honden is gevuld met koolhydraten. Dit ondanks dat het maag-darmstelsel van honden niet ontworpen is om grote hoeveelheden koolhydraten te verwerken èn ondanks dat honden zelf zullen kiezen voor een voer dat laag is in het gehalte koolhydraten.

De reden? Koolhydraten zijn – in vergelijking met goed vlees en groente en fruit – goedkope ingrediënten. Maar het zijn vulmiddelen die niets doen voor de gezondheid van een hond.

Overgewicht

Voer dat voor een belangrijk deel uit koolhydraten bestaat, honden dik. Meer dan 50 procent van de Nederlandse honden heeft inmiddels overgewicht of obesitas. Overgewicht en obesitas bij honden is ziekte nummer 1 bij honden en leidt bovendien tot veel andere ziekten die ontstaan zoals artritis, diabetes, hypertensie (hoge bloeddruk), hypothyreoïdie, nierziekte en een significante vermindering van de kwantiteit en kwaliteit van het leven van jouw hond.

“Obesitas blijft de grootste gezondheidsbedreiging voor honden en katten”, constateert dierenarts Dr. Ernie Ward, oprichter van APOP (de Vereniging voor Preventie van Obesitas bij dieren). “Obesitas is een ziekte die miljoenen huisdieren vroegtijdig doodt, onmetelijke pijn en lijden veroorzaakt, en eigenaren van huisdieren tientallen miljoenen kost in vermijdbare medische kosten.”

Een zeer grote bijdrage aan de epidemie van huisdier-obesitas in dit land is verwerkt voedsel voor huisdieren. En hoewel het waar is dat veel ouders van huisdieren overvoeding geven, is het probleem vaak ook de kwaliteit van het voedsel naast de hoeveelheid.

Gezondheidsproblemen als gevolg van teveel koolhydraten

Veel droog voer voor huisdieren is beladen met koolhydraten (in sommige gevallen meer dan 50 procent van de totale inhoud), wat kan leiden tot bloedsuikerschommelingen, insulineresistentie, obesitas, diabetes en andere gezondheidsproblemen. Het kan ook leiden tot hartproblemen.

Het etiket

Veel mensen weten dit helemaal niet, omdat fabrikanten niet verplicht zijn om de hoeveelheid koolhydraten op het etiket te vermelden.

Maar je kan het koolhydraten gehalte wel berekenen

Hoe dan? Voor hondenbrokken doe je dit op basis van de van de informatie over “gegarandeerde analyse” op het pakket.

De formule: 100 -% eiwit -% vet -% – % ruwe vezel/celstof – vocht -% as = % koolhydraten

Vezels vallen niet in suiker uiteen valt, dus die hoef je niet in de formule op te nemen.

Een voorbeeld.

Stel: op het etiket staat vermeld:

 • Ruwe eiwit 20%
 • Ruwe vetten 8%
 • Ruwe vezel/celstof 4%
 • Vocht 10%
 • Ruwe as 6%

Als je hier de formule op loslaat kom je uit op 56% koolhydraten!

100 – 20% eiwit- 8% vet- 10% vocht – 4% ruwe vezel – 6% as = 51% koolhydraten.

Is 51% koolhydraten uitzondering?

Was het maar waar.

Ook bij dure hondenvoermerken (die door dierenartsen worden voorgeschreven) zijn dit soort percentages geen uitzondering.

Een koolhydraatgehalte van 51% is veel meer dan jouw hond nodig heeft. Denk eraan: koolhydraten worden afgebroken tot suiker en worden opgeslagen als overtollig lichaamsvet.

Welk voer kies je?

Honden hebben hoogwaardige eiwitten, vetten en een kleine hoeveelheid groenten en fruit nodig.

Geef jouw hond het beste voer dat je je kan veroorloven. Veel mensen denken dat zij hun hond goed uitgebelanceerd voer geven, vaak door dierenartsen aanbevolen, terwijl in dat voer meer dan 50% koolhydraten zitten.

Kijk niet naar de prijs, maar naar de ingrediënten

Wij snappen dat het voor jou ondoenlijk is om alle etiketten na te pluizen om te zien of het voldoet aan de natuurlijke voedingsbehoefte van jouw hond.

Hierbij een paar dingen die je kan nakijken, zodat je in één oogopslag weet of het gaat om goed voer.

 • Staat vlees als eerste vermeld? Meat First?
 • Percentage vlees
 • Eiwitpercentage
 • Wat is het koolhydraten percentage?

Orijen Original

 • Meat First
 • Vleesgehalte: 85%
 • Eiwitgehalte: 38%
 • Koolhydraten: 20%
KOOP NU

Conclusie:

Als vlees niet als eerste staat vermeld en er bovendien meer dan 50% koolhydraten in het voer zit, dan moet je je toch ernstig achter de oren krabben.

Kijk dan uit naar een ander merk voer. Vaak is dat andere merk niet eens veel duurder dan wat je al geeft.

Natvoer

Een andere mogelijkheid is om de hondenbrokken dagelijks te vermengen met natvoer.

Hubertus Gold Rund Puur

 • Meat First
 • Vleesgehalte: 67%
 • Eiwitgehalte: 11%
 • Koolhydraten: 5,2 %
KOOP NU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.