Honden in de sneeuw. Er is niets heerlijker dan met jouw hond naar buiten te gaan als er een dik pak sneeuw ligt. Honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen, te rollen en sneeuwballen te vangen. En met een paar voorzorgsmaatregelen belet niets jullie om hier optimaal van te genieten.

Hondenpoten in de sneeuw

De poten van jouw hond hebben een speciale, dikke, sterke huid. Ze kunnen zeker een stootje hebben. Ze bouwen weerstand op tegen hitte en koude op hun poten, zelfs op zeer ruwe ondergrond.  Maar ze zijn niet van titanium gemaakt en hebben soms toch wat speciale aandacht nodig.

Pekel en strooizout

En dat geldt met name bij (extreme) koude of sneeuw. De huid van hondenpoten kunnen barsten en er kunnen kloofjes ontstaan. Met name pekel en strooizout en andere andere chemische middelen om de weg, fietspaden of de stoep sneeuw en ijsvrij te houden, kunnen wondjes, kloven, blaren en soms infecties veroorzaken. Als je gewandeld hebt op een stoep die met pekel of chemische middelen sneeuwvrij is gemaakt, is het aan te raden om daarna de poten van jouw hond even met ene lauwwarme doek schoon te maken. Zo voorkom je bovendien dat jouw hond de pekel en andere chemische middelen op likt en inslikt. Het klinkt misschien overdreven, maar jouw hond kan een zoutvergiftiging oplopen als ze te veel pekel en strooizout binnenkrijgt.

Insmeren met Balsem voor Hondenpoten

Je kan vooraf problemen voorkomen door de  poten van jouw hond bij extreme koude – en met name sneeuwval – in te smeren met een beetje Balsem voor hondenpoten: Espree Paw Balm.  De Amerikaanse Organisatie tegen dierenmishandeling – de ASPCA – noemt Vaseline een geweldig middel om zout van de poten van jouw hond te weren.

IJsklontjes tussen de poten

Pekel en andere middelen zijn niet de enige problemen bij sneeuw. De sneeuw kan leiden tot kleine ijsklontjes in de haren tussen de voetkussens van jouw hond. Als jouw hond in de sneeuw loopt, smelt de sneeuw waarop zij loopt. Maar na verloop van tijd bevriest deze sneeuw weer en ontstaan deze ijsklontjes. Lopen wordt dan heel pijnlijk en het is super lastig om deze ijsklontjes zonder problemen te verwijderen. Trek deze ijsklonten er nooit uit tijdens de wandeling! Dan kunnen wonden ontstaan.

Langharige hondenrassen

Niet alle honden hebben hier overigens last van. Sommige hondenrassen hebben meer last van ijsklonten tussen de poten dan andere hondenrassen. Veel heeft te maken met de lengte van de vachtharen. Vooral langharige hondenrassen hebben hier last van. Knip dan ook de lange haren tussen de poten van jouw hond alvast weg voordat je de sneeuw in gaat.

Hondenpoten insmeren met Vaseline

Dit probleem kan je eveneens voorkomen door de poten vooraf met Paw Balm in te smeren. De Balm slijt er natuurlijk wel af tijdens het lopen, dus als je een lange wandeling gaat maken in de sneeuw – heerlijk!!! – dan is het verstandig een potje mee te nemen en tussentijds nog een keer te smeren. Als je thuis komt spoel je de poten van jouw hond goed af, verwijder je eventuele ijsklontjes  en maak je de poten droog. En dan lekker op of onder een dekentje:)

Geniet!

Met deze voorzorgsmaatregelen belet niets jou om samen met jouw hond van de heerlijke sneeuw te genieten. Veel plezier! en daarna lekker op of onder de deken 🙂

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief