Over druiven, rozijnen, uien en knoflook
Als hondenbaasjes weten we allemaal wel dat chocolade slecht is voor je hond. Ook weten we dat druiven, rozijnen, uien en knoflook niet goed zijn. Maar waarom zijn deze vruchten en groenten zo slecht? En is zelfs één rozijn, druif of uienringetje al giftig voor onze honden?
Nu het einde van het jaar nadert, kokkerellen we weer de lekkerste dingen. Een stoofpotje of goede pasta met ui en knoflook. Een homemade appeltaartje of oliebollen met rozijnen, een chocoladefondue met onder andere sappige druiven… En net als elk jaar wordt het weer enorm lastig om die smekende ogen van onze viervoeters te weerstaan als we iets lekkers eten. Toch is het goed om twee keer na te denken voordat je je hond laat mee snoepen van deze lekkernijen. Want druiven, rozijnen, uien en knoflook – ze doen je hond niets goeds!
Rozijnen en druiven giftig voor je hond?
Een kleine hoeveelheid druiven (waaronder rozijnen: gedroogde druiven) kán dodelijk zijn. Deze vruchten kunnen namelijk leiden tot plotseling nierfalen en problemen bij het produceren van urine. Als dit gebeurt, stapelen gifstoffen zich in het bloed op en vinden ze hun weg naar elk weefsel in het lichaam. Binnen een paar uur na het eten, kan je hond zwak worden, gaan braken of buikpijn en diarree krijgen. Binnen enkele dagen kan een hond hier zelfs aan overlijden.
Toch zal één druif of rozijn niet meteen voor problemen zorgen. Zelfs kleine honden komen er wel mee weg. Maar, waarom het gevaar opzoeken? Waarom je hond een druif of rozijntje geven als je deze zelf eet? Je laat je hond op deze manier aan de smaak wennen, en wie weet waar dat toe leidt in de toekomst. Dit laatste is dan ook iets wat dierenartsen afraden.
En uien en knoflook?
Als het gaat om uien, knoflook en bieslook, is elke hoeveelheid een slecht idee. Niet alleen rauw, maar ook verwerkt in een maaltijd. Dus zelfs gebakken uienringen, uien in voorbereide soepen en stukjes ui of knoflook in een pastasaus kunnen je hond ziek maken.
Deze groenten van planten uit de look familie kunnen leiden tot een vorm van hemolytische bloedarmoede: een aandoening waarbij het lichaam van je hond rode bloedcellen versneld afbreekt. En zonder voldoende rode bloedcellen komt zuurstof niet bij alle lichaamsweefsels terecht. Hierdoor kan cyanose optreden; een toestand van ernstig zuurstoftekort die je in de bek herkent aan blauwe slijmvliezen.
Het effect van uien en knoflook eten kan ‘ophopend’ zijn. Met andere woorden: het gaat er niet om hoeveel uienringen of knoflook je hond in één keer nuttigt; het gaat om de schade die optreedt bij het herhaaldelijk eten.
Denk dus twee keer na tijdens de feestdagen
Denk dus twee keer na voordat je je hond tijdens de feestdagen een stukje pizza geeft, een hapje appeltaart, een beetje van die overgebleven pasta of het stoofpotje. Onze honden eten het graag (zonder twijfel!) – maar als baasjes moeten we in dit geval toch echt ons verstand gebruiken. Je hond tijdens de kerstdagen of jaarwisseling tóch iets speciaals voorschotelen? Trakteer op natvoer of snacks!
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.