Leren apporteren met een honden dummy

Apporteren met een jacht dummy is een geweldige manier om jouw hond veel te laten bewegen en op een speelse manier èn met haar een bijzondere band op te bouwen. Bovendien wordt ze er lekker moe van, zodat ze binnenshuis een tevreden en rustige hond zal zijn. (Bijna) Elke hond vindt het heerlijk om achter iets aan te rennen en te pakken. De kunst is alleen dat je hond de dummy niet alleen achterna rent, maar ook naar je terug brengt en aan je af geeft (apporteren). Dat maakt apporteren namelijk leuk voor hond èn baas (of je moet het zelf lekker vinden om achter je hond aan te rennen:))).  

Er zijn drie soorten honden in de wereld:

 • Honden die niet achter een speeltje aan rennen;
 • Honden die wel achter een speeltje aanrennen, maar het niet terugbrengen;
 • Labradors

Tenzij je een Labrador hebt, zul je er een leuk spelletje van moeten maken, wil jouw hond leren apporteren.

Het goede nieuws: apporteren kan je (hond) leren!

Wat heb je nodig om te leren apporteren?

 1. Een honden dummy
 2. Favoriete speeltjes
 3. Een hondenriem van 2,5 a 3 meter
 4. Snacks of hondenbrokjes

Het stappenplan apporteren

Hieronder volgt een stappenplan om met behulp van een honden dummy van jouw hond geen Labrador, maar wel een retriever te maken.

Stap 1:  Leer je hond om de dummy te laten vallen met snack in de hand

Als eerste zal je je hond moeten leren om een dummy te laten vallen. Want een hond (of puppy) zal dan niet meteen willen doen.  Zo leer je je hond dit aan:

 1. Pak de dummy en schud de dummy voor de neus van je hond. Jouw hond zal opgewonden worden en met haar staart gaan kwispelen. Terwijl je de dummy heen en weer schudt, geef je het bevel ‘Pak’. Als je hond helemaal opgewonden is en wil spelen – en nadat je het commando hebt gegeven – sta je toe dat jouw hond de dummy in haar bek neemt.
 2. Na een paar seconden, geef je het commando ‘Af’ (of ‘Los’). Jouw hond zal de dummy niet vanzelf aan je afgeven. Daarom heb je een snack of brokje nodig.
 3. Houd de traktatie dicht bij haar neus. Als je hond de dummy laat vallen, beloon je haar meteen met een brokje.
 4. Pas als jouw hond dit spelletje onder de knie heeft, ga je naar stap 2 van het apporteren.

Tip

Als jouw hond dit niet meteen met een dummy wil leren kan je verschillende dingen proberen:

 • Start met het favoriete speeltje van je hond; Of
 • Wrijf de geur van iets lekkers over de dummy;
  Of
 • Start eerste met een bal waar je snacks in kan doen.  Dan verminder je langzaam het aantal snacks in de bal, totdat er geen meer in zit en stap je over naar de dummy.

Tip

Spelen moet leuk zijn voor jouw hond. Doe daarom alsof jij het spelen het leukste vind van de wereld! Maak er een feestje van.

Tip

Nooit straffen als je hond niet doet wat jij wil, ook niet als het dagen of weken duurt voordat ze het snapt! Straffen werkt averechts. Uitvoerig belonen mag uiteraard wel en moet zelfs van ons!

Tip

Voor het belonen raden wij de Clydach Salmon Crunchy Snacks aan met 85% duurzaam gevangen vis. Boordevol gezonde dierlijke eiwitten en gezonde Omega 3 vetzuren. Gezond en lekker en licht verteerbaar.

Oh ja, toch nog laatste tip

Berg de honden dummy weer op nadat je het spelletje gespeeld hebt en laat het niet slingeren. De jacht dummy bewaar je voor alleen de apporteerspelletjes.

Stap 2:

Leer je hond om de dummy te laten vallen met snack in je zak

Nu gaan we naar de next level. Doe de traktatie in je zak, waar je hond het niet kan zien. Als zij de dummy in haar bek heeft, houd je je hand voor haar neus en geef je het ‘Af’ (of ‘Los’) commando. Als zij de dummy laat vallen, dan pak je de snack uit je zak en beloon je je hond.

Tip

Oefen steeds kort met je hond ( 5 a 10 minuten) , meerdere keren per dag. Pas als je hond dit onder de knie heeft, ga je naar volgende stap.

Stap 3:

Leer je hond om de dummy te laten vallen zonder snack

Als je stap 2 een paar dagen hebt gedaan, zou je hond de dummy moeten laten vallen als je het ‘Af’ of ‘Los’ commando geeft.  Als zij de dummy dan laat vallen, geef je geen snack meer, maar je beloont haar natuurlijk wel door haar uitvoerig te prijzen.

Stap 4:

Laat jouw hond de dummy langer in haar bek houden, voordat je het commando geeft.

Laat jouw hond de dummy steeds iets langer in haar bek houden, voordat je het ‘af’ commando geeft. Prijs je hond altijd uitvoerig als zij de dummy laat vallen op jouw commando!

Tip

Als je hond de dummy laat vallen voordat jij het commando hebt gegeven, verkort je de tijd weer. Ze moet echt leren om de dummy pas te laten vallen als jij het commando hebt gegeven.

Leer jouw hond de dummy naar je toe te brengen

Als jouw hond de dummy niet naar jou terug brengt als je het gooit – en die kans is erg groot – kan je op verschillende manieren te werk gaan.

Stap 5:

Apporteren met behulp van een riem

 1. Maak de riem vast aan een dummy en gooi de dummy weg.
 2. Als je hond achter de dummy aan gaat, maar het niet terugbrengt, wiebel dan met de riem en ren met de riem in de hand weg.Jouw hond zal dan achter jou en de dummy aanrennen.
 3. Als jouw hond inderdaad achter jou en de dummy aan gaat rennen en de dummy pakt, beloon haar dan als ze dichterbij jou komt met de dummy in haar bek.

Na een paar weken oefenen, zal jouw hond begrijpen dat het de bedoeling is dat ze de dummy naar jou toe brengt.

Stap 6:

Apporteren met behulp van twee speeltjes

 1. Laat de dummy in de kast en pak één van de twee favoriete speeltjes van jouw hond of pup. Vraag aandacht van jouw hond, doe net alsof jij de grootste lol hebt met het speeltje en gooi het favoriete speeltje weg. Als zij het speeltje heeft gepakt, roep je je hond en gooi je het tweede speeltje een andere kant op. Jouw hond zal het eerste speeltje laten vallen en in de richting van het tweede speeltje rennen.
 2. Dan pak jij ondertussen het eerste speeltje op.  Als zij het tweede speeltje heeft gepakt, roep je haar naam en ga je helemaal leuk doen met dit eerste speeltje, waarna je het weg gooit.
 3. Deze cyclus herhaal je een paar keer.
 4. Na een paar keer de speeltjes om en om gegooid te hebben, gooi je het eerste speeltje weg. Als zij het gepakt heeft, roep je haar naam en pak je het tweede speeltje, waarmee je weer de grootste lol hebt. Zij zal naar je toe komen om te kijken wanneer je het tweede speeltje gaat weg gooien.
 5. Als ze dichterbij komt geef je het ‘Af’ commando terwijl je het tweede speeltje laat zien.
 6. Pas als zij het eerste speeltje laat vallen, gooi je de tweede weg.
 7. Ook deze cyclus herhaal je.
 8. Als je dit spelletje een paar dagen speelt  (5 a 10 minuten per dag, 2 of 3 keer per dag), dan vervang je het eerste speeltje voor de dummy.
 9. Na weer een paar dagen kan je het tweede speeltje weglaten. Beloon je hond met een snack of brokje of prijs jouw hond uitvoerig als zij de dummy naar je toe brengt en op commando laat vallen.

Stap 7:

De dummy apporteren

Als jouw hond de dummy laat vallen, voordat ze het naar je toe brengt, blijf je stil staan en dan geef je jouw commando, bijvoorbeeld ‘Apport’.

Geef dit commando vlak voordat je hond de dummy wil laten vallen (na een paar keer weet je wel ongeveer wanneer je hond dit zal doen).

Geef met jouw hand een teken dat zij jou moet volgen en loop dan langzaam weg. Als je hond op de plek komt, waar jij net stond (voordat je ging lopen) dan geef je het commando ‘Af’ en dan loop je terug naar jouw hond om de dummy op te rapen.

Tip

Het kan echt wel een paar weken duren voordat je hond het apporteren snapt . Dus wees geduldig en wees consequent. En beloon je hond altijd als ze het goed doet (vooral met onze lekkere snacks).

Voor je het weet, kan jouw hond dit ook!

Tip

Als jouw hond echt niet wil apporteren, dan is er nog niks aan de hand. Er zijn talloze andere leuke manier om samen met jouw hond te spelen en te bewegen. Maar daar schrijven we in een ander artikel over.

Laatste tip (echt waar de allerlaatste)

Wil je een dummy kopen? Bij Dogline hebben 2 maten dummy’s: één van 200 gram en één van 500 gram. De dummy van 200 gram is geschikt voor jonge pups. Middelgrote en grote honden(pups) kunnen na ongeveer 7 maanden overstappen op de dummy van 500 gram (nadat ze hun tanden hebben gewisseld).

Neem snel een kijkje in onze jachtwinkel. Hier kan je niet alleen een dummy kopen, maar ook allerlei andere leuke gadgets om met jouw hond te trainen.

ONZE JACHTPRODUCTEN op een rij

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief