Je hond wil niet eten? Draait jouw hond haar neus weg als je een bak met voer voor haar neerzet? Of wil jouw pup niet eten? Is jouw senior hond kieskeuriger geworden en wil jouw oude hond niet (meer) eten? Lees dan verder.

Hoe belangrijk is goed voer?

Eten is één van de twee belangrijkste pijlers als het gaat om de gezondheid van jouw hond. In haar voer zitten alle voedingsstoffen die ze dagelijks nodig heeft. Als jouw hond niet wil eten, of minder eet dan zij volgens haar gewicht zou moeten, krijgt zij niet voldoende voedingsstoffen binnen. Tijd om actie te ondernemen dus. Dit geldt al helemaal voor puppies omdat goed voer voor puppies extra belangrijk is in verband met de groei. Zij hebben alle voedingsstoffen elke dag hard nodig.

Puppy wil niet eten

Je hebt je puppy meegenomen naar haar nieuwe huis en je hebt het beste voer uitgezocht dat je kan betalen. Of misschien heb je van de fokker of kennel hondenvoer meegekregen. Maar om de een of andere reden eet jouw pup niet in haar nieuwe huis.

Op zich is het best normaal dat een puppy de eerste uren nadat ze uit haar vertrouwde omgeving (en haar moeder en broers en zussen) is weg gehaald, niet wil eten. Ook puppies kunnen stress ervaren en hebben soms tijd nodig zich aan te passen Maar na een aantal uren zou je pup toch wel moeten eten. Je pup is nog klein en heeft nog weinig reserves. Dus een maaltijd overslaan is geen goede optie.

Wat kan je doen om je puppy te laten eten?

Stap over naar ander puppyvoer

Als je puppy de brokken die zij heeft meegekregen van de fokker of kennel niet (meer) wil eten, is het handig om te onderzoeken of dit voer misschien kwalitatief niet goed genoeg is.

Kijk op de achterkant van het pak op het etiket naar de ingrediënten. Wat zit daar in? Is het eerste ingrediënt vlees? Of is het eerste ingrediënt iets anders, zoals graan, tarwe, mais of rijst? Het eerste ingrediënt zou altijd vlees of vis moeten zijn, omdat het anders niet voldoende dierlijke eiwitten bevat. Hoeveel vlees zit er totaal in het voer? Wat zijn de andere ingrediënten?

Het is niet verbazingwekkend dat honden dól zijn op vlees en vis. Vooral dierlijke vetten vinden zij heel smaakvol. Hoe hoger het vleesgehalte, hoe lekkerder ze het zullen vinden. Bekijk de ingrediënten van je puppyvoer en beoordeel of het niet willen eten aan de kwaliteit van het voer zou kunnen liggen.

Misschien heb je het nog nooit gehoord, maar puppies kunnen dol zijn op vis. Dus sluit vis niet meteen uit. Ook omdat visvetzuren een ware superfood zijn voor jouw kleine pup.

Àls je besluit over te stappen op beter voer, doe dit dan geleidelijk, in 6 dagen of meer. Lees meer in de blog: ‘Overstappen op ander hondenvoer‘.

Als jouw merk hondenvoer het beste is dat er te krijgen is voor het beschikbare budget, dan kan je andere maatregelen nemen.

Water bij de brokken

Je kan de smakelijkheid van hondenbrokken vergroten door een beetje lauwwarm water over de brokken te gieten en de brokken dan een minuut te laten staan voor je het geeft. Door het water worden de brokken makkelijker te eten. Belangrijker is dat het water het aroma van de brokken beter laat uitkomen. De brokken zullen dus iets meer ruiken en dat zal de eetlust van jouw pup opwekken.

Ook hier geldt wel: het gaat vooral om de kwaliteit van de brokken. Als tarwe of ander graan het eerste ingrediënt is, dan ruikt het voer ook navenant minder lekker. Als het eerste ingrediënt daarentegen vlees of vis is, dan zal het sterker gaan ruiken.

Als je puppy dit voer gemengd met water niet helemaal op eet, moet je de restanten na een paar uur weg halen. Droge brokken kan je op zich een dag laten staan. Maar gemengd met water, worden ze echt vies.

Bouillon

Als water niet werkt kan je het met bouillon proberen. Je kan daarvoor het beste zelf een kippen- of runderbouillon maken. Het is heel belangrijk dat de bouillon géén zout bevat. Giet wat lauwwarme bouillon over de brokken, wacht een minuutje. En smullen maar!

Gebruik liever geen bouillonblokje omdat deze zout bevat. Trek zelf een bouillon van een kip, schenkel of mergpijp. Groenten mag je uiteraard mee laten trekken, maar gebruik geen prei of ui. Verwarm het water met de groenten tot het kookt, draai de temperatuur laag en laat 2 uur pruttelen. Je kan zelfgemaakte bouillon ongeveer 2 weken bewaren in de koelkast en nog veel langer in de vriezer.

Geef natvoer aan je pup

Puppies wisselen hun tanden tussen de 4 en 7 maanden. Sommige puppies hebben last van hun tandjes en vinden het lastig of pijnlijk om hondenbrokken te kauwen. Geef ze dan liever natvoer. Dit kauwt veel makkelijker.

Puppies vinden natvoer ook veel lekkerder, dus zal jouw puppy natvoer sneller willen eten. Kies wel voor natvoer die alle voedingsstoffen bevat, zodat je pup elke dag haar eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen krijgt.

Je kan ook een beetje natvoer mengen met hondenbrokken. Dus als een soort topping. Meng het goed door elkaar zodat aan elk brokje een beetje natvoer kleeft. Dit zal de smakelijkheid zeker verhogen. Lees meer in onze blog: ‘Natvoer en droogvoer mengen. Mag dat?

Wanneer is het tijd om naar de dierenarts te gaan als je puppy niet wil eten?

Een puppy heeft nog maar weinig reserves. Bovendien zit een puppy in de groei en heeft zij alle voedingsstoffen uit haar voer hardnodig. Een maaltijd overslaan is dan ook zeker geen goed idee. Je zal snel moeten handelen als je puppy niet wil eten.

Ga naar de dierenarts:

  • Als je het idee hebt dat je puppy iets heeft ingeslikt;
  • Als je puppy een maaltijd heeft overgeslagen en geen enkele interesse toont in de volgende maaltijd;
  • Als je puppy overgeeft of diarree heeft;
  • Als je puppy futloos is en geen energie heeft;
  • Als je meerdere honden hebt en de andere honden ook minder eetlust hebben
  • Als je een speeltje mist of kapot is, jouw pup in de prullenbak of tussen de was is geweest;
  • Als je van de fokker hoort dat andere pups uit het nest ziek zijn;
  • Als je pup gedurende meer dan 24 uur niet heeft gegeten;
  • Als jouw pup tijd heeft doorgebracht in een kennel, bij de hondenopvang of met een andere groep honden;
  • Als het wit van de ogen van jouw pup geel zijn;
  • Als jouw gevoel zegt dat je moet gaan.

Je volwassen hond of je oude hond wil niet eten

Volwassen honden hebben meer reserves dan puppies en zitten niet in de groei. Je kan dus iets langer wachten voordat je naar de dierenarts gaat. Er zijn veel medische problemen waardoor je hond niet wil eten. Sommige zijn urgenter dan anderen.

Als jouw hond al twee dagen niet heeft gegeten, maar verder wel gezond is, bel dan de dierenarts en maak een afspraak. Als jouw hond een medische aandoening heeft (diabetes of een nierziekte), neem dan contact op met de dierenarts als je hond twee maaltijden overslaat.

Wat kan je doen om je volwassen hond te laten eten? 10 tips

1. Stap over op ander hondenvoer

Als je hond niet wil eten, is het een goed idee om je huidige hondenvoer merk aan een kritische blik te onderwerpen. Wat is het eerste ingrediënt? Is dit vlees of vis? Bevat het dierlijke bijproducten? Hoeveel eiwitten bevat jouw voer en zijn dit dierlijke eiwitten? Wat is het totale vlees- of visgehalte?

Honden vinden vlees- en visvetzuren héérlijk. Dus hoe meer vlees of vis het voer bevat, hoe smakelijker het zal zijn. Als je hond jouw huidige brokken niet wil eten, is het misschien verstandig over te stappen op een kwalitatief beter merk. En denk daarbij ook eens aan vis. De meeste honden vinden vis héérlijk! En vis is nog super gezond ook. Lees waaraan goed voer moet voldoen in onze  blog: ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond.’

Als je tevreden bent over je merk, kan je ook kijken of er een andere smaak is, die vergelijkbaar is. Dit past in een zogenaamd ‘rotatiedieet’, waarbij je verschillende vlees- of vissoorten met elkaar afwisselt. Sommige merken, zoals Clydach, hebben verschillende smaken die je onderling met elkaar kunt uitwisselen.

Vanaf: 15.75
Vanaf: 14.25
Vanaf: 14.25
Vanaf: 14.25

2. Stap over naar voer voor honden met een hoog vetgehalte

Dierlijk vet geeft honden twee keer zoveel energie dan eiwitten of koolhydraten. En honden kunnen dierlijke vetten zeer goed verteren. Het is zelfs zo dat de verteerbaarheid van vetten voor honden meer dan 90% bedraagt.En… in het kader van deze blog heel belangrijk: honden vinden dierlijke vetten heerlijk! Hoe meer vetten in het voer zitten, hoe lekkerder ze het vinden.

 Vanwege deze hoge mate van energie gecombineerd met lichte verteerbaarheid, wordt een hoog vetgehalte vaak gebruikt in sportvoeding.  Omdat een hoog vetgehalte betekent dat de energie per kilogram hoger is, zal een hond die niet sport hier minder van eten. Het is dus wel belangrijk dat de hoeveelheid eiwitten, vitamines en mineralen hierop wordt aangepast. De hoeveelheid koolhydraten niet, omdat honden maar weinig koolhydraten nodig hebben. 

Als je sportvoeding geeft met een hoog vetgehalte, een hoog eiwitten gehalte, laag in koolhydraten maar met extra vitamines en mineralen. Dan hoef je jouw kieskeurige hond hier minder van te geven en dan hij/zij toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Hondenvoer met een hoog vetgehalte:

Aanbieding!
109.95 99.95
Aanbieding!
Vanaf: 81.50
Aanbieding!
Vanaf: 14.95 Vanaf: 11.95

3. Geef de juiste hoeveelheid

Deze tip klinkt een beetje voor de hand liggend en dat is ie ook😊. Maar je zal verbaasd zijn hoeveel mensen te veel voer geven aan hun hond. Veel honden zijn prima in staat zelf te bepalen hoeveel voer goed voor hun is (zeker niet alle honden, maar ze zitten er echt bij). Als jouw hond structureel niet haar hele bak op eet, is dat geen reden tot paniek. Dan heeft zij gewoon voldoende gehad.

4. Laat je hond niet mee-eten als jij eet

Houd jullie eetmomenten echt strikt gescheiden. Dat voorkomt een hoop gebedel, maar ook smaakbederf. Want na een aardappel met jus, smaakt een brokje misschien minder lekker. Dus houd mensen-eten en honden-eten strikt gescheiden.

5. Geef jouw hond minder tussendoor

Vergis je niet in de kilocalorieën die in snacks zitten. Veel snacks zitten vol met tarwe, granen of andere vulmiddelen, die wel vullen maar geen voedingsstoffen leveren. Als je hond veel snacks krijgt, dan zal zij minder willen eten. Als je een hond hebt die niet graag eet, raden wij aan ofwel snacks van het menu te schrappen, ofwel alleen maar gezonde snacks te geven.

Geef liever 100% vlees snacks, of fruit snacks, zodat ook de snacks voedingsstoffen leveren. Let er bovendien op dat snacks niet meer dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid voeding leveren. Lees meer in onze blog: ‘Gezonde snacks voor je hond‘.

Stel dat jouw hond haar maaltijd niet eet, dan kom je misschien in de verleiding om haar iets lekkers te geven zodat zij in ieder geval iets in haar maag heeft. Hiermee beloon je in feite je hond om niet te eten. Trap hier dus niet in. Haal de bak met voer weg en geef pas weer een nieuwe maaltijd bij het volgende eetmoment.

6. Creëer een veilige eet-plek

Sommige honden zijn snel afgeleid op gestresst. Zij kunnen dan niet rustig eten. Probeer een rustig, veilig plekje te vinden waar jouw hond in alle rust kan eten. Doe (als het kan) de deur dicht en laat haar even alleen met haar eten. Of als jouw hond niet graag alleen is, blijf dan juist bij haar zodat ze kalm is.

Sommige honden gedijen enorm bij routine. Dus dezelfde soort voer, dezelfde hoeveelheid, dezelfde voerbak, op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip.

7. Water over de brokken

Als jouw hond niet wil eten, zou je kunnen proberen wat lauwwarm water over de brokken heen te gieten. De geur van de hondenbrokken wordt hierdoor sterker en dat zal de smakelijkheid verhogen. Wacht een minuut en geef dan de bak met brokken.

8. Bouillon over de brokken

Als water niet werkt, zou je het ook met bouillon kunnen proberen. Let er wel op dat de bouillon geen zout bevat, want dat is belastend voor de nieren. Gebruik daarom liever geen bouillonblokje, maar trek zelf bouillon van kip, schenkel of mergpijp. Je kan groenten mee laten trekken, maar geen ui, prei of knoflook. Let op! Je mag nooit de hondenbrokken vervangen door bouillon. In de brokken zitten de voedingsstoffen die jouw hond elke dag nodig heeft, niet in de bouillon.

Je kan zelf getrokken bouillon ongeveer twee weken in de koelkast bewaren, dus doe een scheutje over de brokken en bewaar de rest in een glazen pot in de koelkast. In de vriezer kan je bouillon nog veel langer bewaren.

Tip: gebruik een ijsklontjes bak. Vul deze met bouillon en zet in de vriezer. Elke dag haal je een bouillon-klontje uit de vriezer.

9. Geef natvoer

De meeste honden vinden natvoer (nog) lekkerder dan hondenbrokken. Als je hond haar hondenbrokken niet wil eten, zou je één of twee maaltijden door natvoer kunnen vervangen. As je oude hond niet wil eten, is het een goed idee om hondenbrokken te vervangen door natvoer. De tanden van oude honden zijn wat brozer en dan is natvoer nou eenmaal makkelijker om te eten.

Je kan ook natvoer mengen met hondenbrokken. Dan moet je wel goed gaan rekenen hoeveel je van beide soorten geeft, maar daar helpen we je graag mee. Hussel het goed door elkaar zodat elke hap droog – en natvoer bevat.

10. Gebruik toppings

Je kan ook andere toppings gebruiken over de hondenbrokken. Honden vinden eieren bijvoorbeeld heerlijk. Je kan dus een gebakken ei of een gekookt ei mengen met de brokken of wat roerei over de brokken doen. Geef aan kleine honden maar een half ei.

Je kan ook andere (gezonde) ingrediënten door de hondenbrokken mengen, zoals gekookte of geroosterde pompoen, sperziebonen, wortels, broccoli. Lekker èn gezond.

Een topping waar je misschien niet zo snel aan denkt: yoghurt. Jouw hond vindt yoghurt heerlijk, dus dit kan je ook als topping gebruiken. Kijk alleen uit met light versies omdat dit xylitol kan bevatten en dat is schadelijk voor honden. Wil je weten wat je hond niet mag eten? Lees het in onze blog: ‘Wat mogen honden niet eten‘.

Nog een topper waar je misschien niet zo snel aan denkt: zalmolie of andere visolie. Honden vinden dierlijk vet overheerlijk. Doe een klein beetje visolie over de hondenbrokken en jouw hond zal haar brokken aantrekkelijker vinden. En wist je dat visolie super gezond is voor jouw hond? Lees meer in onze blog: ‘Waarom visolie gezond is voor jouw hond‘.

De 6 populairste toppings voor moeilijke eters:

10. Haal de voerbak weg tot de volgende dag

Geef jouw hond op haar normale tijd eten. Als ze niet binnen 15 minuten de bak leeg heeft gegeten, haal de voerbak dan weg. Geef niks tussendoor en negeer haar gedrag. Straf haar niet en prijs haar ook niet. Ga ook niet ‘in discussie’. Pas de volgende ochtend geef je weer een normale maaltijd. Geef niet de hondenbrokken van de vorige dag, maar maak een nieuwe maaltijd voor haar klaar.

Als je hond dan nog niet eet, haal je de voerbak weer weg. Geef niks tussendoor en negeer haar gedrag. Geef op haar normale tijd ’s avonds weer een verse maaltijd. Jouw hond zal ondertussen uitgehongerd zijn en het voer opeten.

Het is wel echt belangrijk dat je jouw hond tussendoor geen snacks geeft. Anders heeft deze straffe methode geen effect en is het alleen maar vervelend voor jullie allebei.

Wil jouw oude hond niet meer eten?

Het kan zijn dat eten van de grond te moeilijk of pijnlijk voor haar wordt. Koop dan een verhoogde voerbak, zodat jouw oude hond niet helemaal naar beneden hoeft te buigen. Ook zou je kunnen overwegen (als je hond heel oud is), je hond met de hand te voeren.

Wanneer naar de dierenarts als je hond niet wil eten?

Hierboven zeiden we: als je hond 2 dagen niet eet, dan is het raadzaam om de dierenarts te bellen en een afspraak te maken. Met kleine honden moet je extra voorzichtig zijn, omdat kleine honden minder reserves hebben. Dan moet je haar goed in de gaten houden en eerder bellen. Dit geldt ook als jouw hond vermagert of haar vacht glans verliest. Dan krijgt zij te weinig voedingsstoffen binnen.

Als je hond een medische aandoening heeft, bel je de dierenarts zodra je hond twee maaltijden heeft overgeslagen.

Wat kunnen redenen als je hond niet wil eten?

  • Pijn;
  • Tandpijn hebben of gebitsproblemen
  • Een spijsverteringsstoornis of een infectie
  • Gastro-intestinale obstructie
  • Luchtweginfectie (bijvoorbeeld kennelhoest)
  • Orgaanziekte
  • Kanker
  • Bijwerkingen van medicatie
  • Stress en angst

Top 4 lekkere en gezonde snacks voor moeilijke eters:

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief