De meesten van ons weten dat je je hond nooit chocolade mag geven en we houden dan ook de chocolaatjes ver uit de buurt van onze hond(en). Maar dan is het kerst. En komt er veel visite. Kinderen drinken warme chocolademelk, er liggen chocoladerepen als cadeautjes op tafel en een reep pure chocolade ligt klaar op het aanrecht als voorbereiding op het kerstdiner. We maken dit jaar namelijk chocoladetaart als toetje met Kerst.

In een onderzoek in het British Medical Journal (1) hebben onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk gedurende een periode van zes jaar gegevens verzameld en geanalyseerd van chocoladevergiftiging bij honden en kwamen met een opvallende conclusie: honden eten het vaakst chocolade tijdens de kerst.

Onder 229 dierenartspraktijken, telden de onderzoekers 1.722 honden die chocola hebben gegeten gedurende een periode van zes jaar. Er waren vier keer zoveel meldingen van blootstelling aan chocolade tijdens de kerstdagen vergeleken met alle andere vakantiedagen zoals Pasen. Met Pasen bleek het dat de kans  namelijk twee keer zo groot dat een hond chocola binnenkrijgt.

Maar waarom gaat het nu juist mis met Kerst?

De onderzoeksresultaten geven aan dat wanneer het gaat om chocolade, eigenlijk niets veilig is voor honden. De honden aten echt van alles op: van Toblerone tot chocoladesinaasappels, van kerstmannetjes van chocolade tot de chocolaatjes van adventskalenders en natuurlijk moet de kerstboom versieringen ook opgegeten worden.

honden eten meer chocolade met kerst omdat we samen veel chocolade eten

Waarschijnlijk gaat het vaker mis met kerst omdat de meesten van ons dit samen met familieleden en kinderen vieren die misschien geen eigen huisdieren hebben. Bezoek is zich minder bewust van het gevaar voor honden en zal dus niet direct stilstaan bij het laten liggen van chocolade waar honden bij zouden kunnen.

Daarnaast staat het uitdelen van chocolade aan de gasten en het koken met chocolade meer centraal tijdens deze feestdagen.  En deze chocolade kan door het hele huis achtergelaten worden en rondslingeren.

Waarom is chocolade giftig voor honden?

Chocolade bevat theobromine en cafeïne. Theobromine is een cafeïne-achtig middel dat een langere halveringstijd heeft bij dieren, vooral bij honden. Halveringstijd is de hoeveelheid tijd die het lichaam nodig heeft om een middel tot de helft af te breken. Het menselijk lichaam kan theobromine (en cafeïne) veel sneller en effectiever verwerken en uitscheiden dan onze honden.

Voor honden is de hoeveelheid theobromine in sommige soorten chocolade al genoeg om symptomen te kunnen veroorzaken van theobromine vergiftiging zoals braken, diarree, hijgen en rusteloosheid, en ook een versnelde hartslag.

Hoeveel chocolade is al gevaarlijk voor honden?

Volgens onderzoek (2) kan een dodelijke dosis theobromine variëren van 100 tot 500 mg per kg lichaamsgewicht van de hond die de stof binnenkrijgt.

De hoeveelheid theobromine die in verschillende soorten chocolade zit varieert. Witte chocolade bevat het minste van deze stof, melkchocolade iets meer en chocolade om je kerstgerechten mee te maken (de pure chocolade met een hoog percentage cacao) bevatten het meeste theobromine. Hoe donkerder en bitterder de chocolade is, hoe meer theobromine deze chocolade waarschijnlijk zal bevatten.

cacaodoppen in de tuin zijn schadelijk voor honden

Even een kleine zijstap naar tuinieren: Cacaodoppen of cacaomulch die als bodembedekking wordt gebruikt kan ook zeer hoge niveaus van theobromine (25 mg / g) bevatten en zeer schadelijk zijn voor je hond. Omdat het een heerlijke chocoladegeur heeft, kan het aantrekkelijk zijn voor honden, maar is het potentieel  gevaarlijk.

Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten?

Controleer eerst hoeveel chocolade je hond heeft gegeten en om wat voor soort chocolade het gaat en bel bij twijfel de dierenarts. De meeste honden hoeven niet behandeld te worden maar een professional kan daar een betere uitspraak over doen.

De dierenarts zal altijd willen weten wat voor chocolade de hond heeft gegeten. De dierenarts schat vervolgens in hoe gevaarlijk de vergiftiging is gebaseerd op twee hoofdfactoren: het soort chocolade en het gewicht van de hond.

Er bestaat zelfs een online chocoladedosiscalculator (3) die je kunt gebruiken. Het is een online tool dus laat je beslissing om naar de dierenarts te gaan hier niet van afhangen.

Geniet deze feestdagen maar lekker van je bezoek en chocolade (in gezonde mate, uiteraard). Maar hou je hond met kerst goed in de gaten!

  1. https://veterinaryrecord.bmj.com/content/181/25/684?dom=scribd&src=syn
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1215566/?dom=scribd&src=syn
  3. http://veterinaryclinic.com/chocolate/calc.html?dom=scribd&src=syn
Dogline header hondenvoer kerst

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief