Als jij een leuke activiteit zoekt voor jou en je hond, dan is een honden frisbee misschien wel iets voor jou. Veel honden genieten van het spelen met een frisbee en het levert jouw jonge of volwassen hond veel beweging op en jou heel veel plezier. En het niet alleen een leuke activiteit voor je hond: het houdt haar alert en actief.
Is frisbee voor elke hond geschikt?
We denken dat alleen grote honden het leuk vinden om met een frisbee te spelen, maar dat is zeker niet zo. Ook veel kleine of middelgrote honden kunnen hiervan genieten. Maar, dat betekent niet dat elke hond hieraan plezier beleeft. Veel honden vinden het leuk om met hun hondenmens met een frisbee te spelen (al is het maar een trekspelletje), maar er zijn natuurlijk altijd honden die er niks aan vinden. Probeer het eens uit; als je hond het niet wil of kan leren. Geen probleem, er zijn genoeg andere spelletjes (en die kan je ook met een frisbee doen). Ga hiervoor naar onze blog Puppyspelletjes om je puppy te trainen
Heb je een speciale honden frisbee nodig?
Het is beter om een speciale honden frisbee aan te schaffen dan een speelgoed -frisbee. Een speelgoed (plastic) frisbee kan jouw hond in één keer kapot bijten. Met een speciale honden frisbee heb je daar minder last van. Daarnaast is zo’n plastic frisbee niet duurzaam, zeker niet als hij ook snel kapot gaat. Investeer liever in ander, duurzaam materiaal zoals rubber.
Waar let je op bij het kopen van een frisbee hond?
Veilig materiaal
Wist je dat sommige hondenspeelgoed gemaakt wordt van schadelijke materialen? Veel frisbees die voor mensen zijn geschikt, zijn niet geschikt voor honden. Deze frisbees zijn niet ontworpen om er de tanden in te zetten, wat natuurlijk wel gebeurt met een honden frisbee. Kies voor een veilig en duurzaam materiaal.
Makkelijk te vinden
Het spelen met een frisbee is super leuk voor jou en je hond. Niet leuk is het uren zoeken naar je honden frisbee. Kies dan ook voor een felle kleur, zodat je de frisbee makkelijk terug kan vinden als het in de bosjes terecht is gekomen.
Kan tegen kauwen/duurzaam
Een van de grootste uitdagingen bij het kopen van een frisbee hond is dat de frisbee sterk en tegen een stootje (uhh kauwtje) kan, zodat je er niet elke week één hoeft te kopen. Rubber is een goed materiaal als jouw hond graag op zijn of haar speeltjes kauwt.
Zacht voor de tanden
Het materiaal van de honden frisbee moet bovendien zacht zijn zodat het de tanden en tandvlees van jouw hond niet beschadigt.
Makkelijk schoon te maken
Het is belangrijk om het speelgoed van je hond – zoals de honden frisbee – schoon te houden zodat er geen bacteriën of parasieten op zitten. Aangezien je hond de frisbee in zijn of haar mond vangt, komen die nare bacteriën of parasieten meteen in haar mond (en daarmee in haar darmen). Maak de frisbee van je hond dus elke keer na gebruik even schoon.
Veilig voor puppies
Voor puppies is het extra belangrijk dat jouw honden frisbee niet (meteen) breekt, omdat er anders scherpe randjes aan kunnen zitten. Jouw puppy kan zich bezeren of hij/zij kan een stuk inslikken met alle risico’s.
Zacht materiaal
Kies voor de beste zachte frisbee voor je hond, zodat deze een eind weg kan vliegen voor je grote hond, maar ook minder ver kan gooien voor je kleine, of minder snelle hond. Een zachte frisbee voor honden is buigzaam. Je kan misschien iets minder ver gooien met een zachte frisbee ten opzichte van een harde frisbee, maar daar staat tegenover dat je geen risico loopt je hond pijn te doen omdat ze lichter zijn. Daarnaast zijn ze beter voor de tanden en het tandvlees.
De Beco Flyer Frisbee hond
De Beco Flyer Frisbee voldoet aan alle bovenstaande eisen. Het is gemaakt van een duurzaam, zacht, sterk materiaal, namelijk (ecologisch afbreekbaar) rubber. Bij de productie zijn géén giftige stoffen gebruikt. Het materiaal is veilig voor jouw hond of pup, breekt niet en brengt geen schade toe aan tanden en tandvlees. Deze frisbee hond geeft extra grip tijdens vang spelletjes. De kleur is fel oranje, zodat je hem makkelijk terug vindt. Bovendien is de frisbee hygiënisch; je maakt hem namelijk makkelijk schoon.
Beco Flyer Frisbee
- Gemakkelijk schoon te maken
- Zacht voor tanden en tandvlees
- Duurzaam materiaal zonder giftige stoffen
- Voor urenlang speelplezier
Hoe leer je een hond frisbee leren vangen?
Sommige honden snappen meteen wat ze moeten doen; andere honden hebben hulp nodig om het spel met de frisbee te leren. Daarom hieronder tips: om je hond een frisbee te leren vangen. Zoals met alle andere vaardigheden vergt het leren van het vangen van een frisbee enige tijd en geduld.
Is frisbee voor alle honden geschikt?
Voor het vangspelletje, is het belangrijk dat je hond in goede conditie is. Het is een explosieve activiteit die veel kracht vergt. Deze conditie kan je natuurlijk ook met behulp van de frisbee opbouwen. Begin met kleine stukjes en bouw het langzaam op. Met puppies moet je nog geen hele explosieve spelletjes doen. Je kan natuurlijk wel met de frisbee spelen – zoekspelletjes, of lichte trekspelletjes – maar voor het vangwerk wordt aangeraden om te wachten totdat de pup volgroeid is. Als je hond héél hardhandig enthousiast omgaat met speeltjes, dan kan een rubberen frisbee scheuren.
Tips om je hond een frisbee te leren vangen
We gaan er hier van uit dat jouw hond wel al eerder apporteerspelletjes heeft gedaan en snapt dat ze het speeltje of de bal of de dummy moet halen en naar je toe moet brengen. Kan jouw pup of hond dit nog niet? Kijk dan in de blog Puppyspelletjes om jouw puppy te trainen onder de kop Apporteerspelletjes.
Stap 1
Begin met het introduceren van de frisbee als je met je hond aan het spelen bent. Zwaai de frisbee een beetje heen en weer en zorg dat je zijn of haar aandacht krijgt. Geef je hond de kans om de frisbee te besnuffelen. Als hij of zij dat gedaan heeft, prijs je je hond uitvoerig en geef je iets lekkers.
Tip
Om positieve associaties te verbinden aan de frisbee kan je haar brokken een keer in de frisbee doen en gebruik je de frisbee als voerbak. Of je smeert een beetje natvoer op de frisbee; reken maar dat je hond er dan achteraan gaat. Doe verder wat leuke spelletjes met de frisbee, zoals lichte trekspelletjes (de frisbee niet te hard uit haar mond trekken), of zoekspelletjes. Beloon je hond elke keer als ze de frisbee wil pakken. Je moet proberen het vuur voor de frisbee aan te wakkeren. Jouw hond wil de frisbee echt hebben! Dus zelfs als ze ineens opspringt e de frisbee uit je hand graait, is dat goed gedrag.
Stap 2
De volgende keer dat je gaat spelen, komt de frisbee weer tevoorschijn. Hopelijk herkent je hond de frisbee en is ze geïnteresseerd. Zo niet, begin dan weer met stap 1. Als je hond geïnteresseerd is, rol je de frisbee over de grond. Honden vinden het meestal heerlijk om zo’n roller over de grond te achtervolgen.
Stap 3
Gooi de frisbee nu door de lucht en wissel dit af met rollers over de grond. Nog niet zo ver gooien en kijk uit dat je je hond niet raakt! Dan is de lol er snel af. Begin met lage worpen; pas als je hond meer conditie heeft en goed op 4 poten terecht komt, dan kan je hoger en verder gooien. In het begin zal de frisbee eerder de grond raken dan dat jouw hond de frisbee vangt. Maar, als je de frisbee een keer of honderd (of duizend) hebt weg gegooid, dan pakt jouw hond de frisbee ineens uit de lucht.
Stap 4
Als je klaar bent met spelen, berg je de altijd frisbee op. Eerst even schoonmaken onder de kraan en dan opbergen. Als je volgende keer de frisbee pakt, dan weet jouw hond wat er gaat gebeuren.
Stap 6
Wees geduldig. Sommige honden hebben het spelletje snel onder de knie. Bij andere honden kan het maanden duren. Maar als jouw hond het snapt is het een heerlijk spelletje voor jullie allebei.
Is frisbee voor honden gevaarlijk?
Ook als jouw hond een natuurtalent is en niets liever doet, overdrijf het niet. Het is een sport met een hoge intensiteit; dus wees voorzichtig en doe het gedurende een korte periode. Kijk ook uit met warm weer; je hond kan snel oververhit raken. En voor puppies geldt: het vang en vliegwerk mag pas als ze volgroeid zijn.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.