Ohhh het trainen van honden kan soms zó’n enorme uitdaging zijn! De belangrijkste componenten voor een goed getrainde hond: geduld, consequent en duidelijk zijn, leiding nemen en….. belonen. Maar bij laatste stuk gaan veel mensen de mist in.

Honden trainen: Een op beloning gebaseerde training

Honden trainen met behulp van beloningen is het over het algemeen het meest effectief. Maar veel hondenbezitters saboteren onbedoeld de training door de beloningen niet goed te gebruiken. Aan de ene kant zijn er mensen die hun hond tijdens het trainen helemaal niet belonen en aan de andere kant zijn er mensen die hun hond tijdens het trainen veel te veel belonen. Zowel te weinig belonen als te veel belonen kan leiden tot het negeren van het bevel.

De meest gemaakte fout bij honden trainen: te veel en te vaak belonen

Als je merkt dat jouw hond alleen maar reageert op een commando – bijvoorbeeld ‘zit’ –als hij of zij beloond zal worden, dan is de kans groot dat je jouw hond te vaak en te lang hebt beloond. In het brein van de hond hoeft hij alleen maar te zitten als:

1) het commando ‘zit’ wordt gegeven, en

2) als hij een snack krijgt.

Belonen bij een nieuw commando

Het aanleren van een nieuwe commando gaat het snelst als de hond steeds wordt beloond. Dan legt hij heel snel een verband tussen de commando, het bijbehorend handgebaar en de beloning, als hij het commando opvolgt. Maar kijk uit dat je niet te lang door gaat met traktaties. Als je hond het commando onder de knie heeft, stop je met het altijd belonen. Anders luistert hij alleen naar een commando als er daarna een traktatie of hondensnack volgt.

De gouden tip bij het honden trainen

Je wil je hond belonen als hij een commando opvolgt, maar je wil niet dat hij het alleen doet als hij een traktatie krijgt. Hoe los je dit op? Het antwoord is eenvoudig: geef af en toe een beloning, maar laat je hond niet van tevoren weten wanneer hij zal worden beloond. De ene keer krijgt hij een beloning en de andere paar keer niet. Zo simpel is het.

Honden trainen: Een nieuw commando; hoe moet het wel?

Als jouw hond het nieuwe commando snapt – meestal binnen een paar dagen – dan stop je het met het altijd belonen, elke keer als hij het commando opvolgt. In plaats daarvan beloon je hem soms wel en soms niet. Jouw hond weet van tevoren niet of hij wel of niet een beloning krijgt.

Onvoorspelbaar belonen

De essentie is dat jouw hond niet van tevoren weet of hij beloond zal worden. Vermijd dus een bepaald ritme in het belonen: bijvoorbeeld één keer wel, twee keer niet. Want dat snapt jouw hond heus wel! Je moet echt onvoorspelbaar zijn in jouw beloningen.

Honden trainen: prijs je hond uitvoerig als hij naar je luistert

In een onderzoek uit 2016 uitgevoerd aan de Emory University in Atlanta observeerden wetenschappers de hersenen van 15 honden terwijl:

  • hun baas hem/haar prezen als zij iets goed deden
  • hun baas hem/haar een traktatie gaven als zij iets goed deden
  • Hun baas niet reageerden als zij iets goed deden.

Lof en beloning versus geen reactie

De eerste uitkomst is niet echt verrassend: in de hersenen van de honden was veel meer activiteit bij lof en de beloning dan als er geen reactie van de baas was. Honden willen dus graag beloond worden als ze iets goeds doen.

Lof versus beloning

De tweede uitkomst is misschien wel anders dan je van tevoren dacht. Van de 15 onderzochte honden reageerden 9 evenveel op het prijzen als op de voedseltraktatie. En er waren zelfs 4 honden die méér reageerden op het prijzen door hun dan op eten. Slechts 2 honden vonden eten belangrijker dan lof van hun baas.

Conclusie uit het onderzoek van de Emory Universiteit

De meeste honden hebben liever dan hun baas hen prijst, dan een traktatie. Best logisch ook: honden willen heel graag hun baas plezieren. Als ze merken dat de baas hun voor goed gedrag prijzen, dan zijn ze geneigd het gewenste gedrag te herhalen.

Honden trainen: dè sleutel tot succes

Bij het trainen van honden met behulp van een beloningssysteem is de sleutel tot succes: wees onvoorspelbaar in het belonen van jouw hond met een traktatie snack: geef het soms wel en heel vaak niet. Èn, misschien wel het allerbelangrijkste bij honden trainen, prijs je hond altijd uitvoerig als hij een commando opvolgt. En weet je wat een hond dan doet? Altijd het commando opvolgen.

Gezonde snacks

Als je je hond beloont, is het belangrijk om een gezonde hondensnack te geven. Liefst met een (heel) hoog vleesgehalte en geen granen. Vlees bevat veel dierlijke proteïne en dat is super gezond voor jouw hond. Geef daarom liefst een verse vlees snack tussendoor als aanvulling op zijn gezonde maaltijden.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief