Hondenvoer insecten wordt steeds populairder. Zeker niet iedereen is een voorstander, maar er zijn veel hondenouders die er over nadenken. Dat is op zich logisch omdat het veel beter is voor het milieu en het klimaat. Zeker als je insecten in hondenvoer vergelijkt met traditionele eiwitbronnen zoals rundvlees en kip. Mocht je hondenvoer insecten overwegen, dan hebben wij voor je uitgezocht of hondenvoer op basis van insecten ook daadwerkelijk gezond is voor honden.

Waarom is hondenvoer insecten beter voor het milieu?

Insecten hebben minder water, land en voer nodig dan andere dieren. Dit betekent dat het kweken van insecten veel minder belastend is voor het milieu. Bovendien produceren insecten minder afval en broeikasgassen dan andere dieren.

Maar de vraag die we willen beantwoorden is deze: is hondenvoer op basis van insecten net zo gezond voor honden als andere dierlijke eiwitbronnen, zoals rundvlees, kip of vis? Want dat is natuurlijk wat je wil weten als je hondenvoer op basis van insecten overweegt.

Is hondenvoer op basis van insecten net zo gezond voor honden als andere dierlijke eiwitbronnen, zoals rundvlees, kip of vis?

Dit is een zorg van veel hondenouders. Dierlijke eiwitten uit vlees en vis leveren hoogwaardige eiwitten en gezonde dierlijke vetzuren. Maar is dit bij hondenvoer insecten ook zo? Allereerst de eiwitten.

Leveren insecten alle gezonde voedingsstoffen die honden elke dag nodig hebben?

Hoogwaardige eiwitten

Hoogwaardige eiwitten zijn eiwitten die alle aminozuren bevatten die honden niet zelf kunnen aanmaken. Dat zijn er in totaal 10: Arginine, Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Phenylalanine, Threonine, Tryptophane en Valine.

Eiwitten uit vlees en vis bevatten al deze 10 aminozuren. Daarom kan een hond niet volledig op een plantaardig dieet leven, tenzij je het plantaardige dieet aanvult.

De vraag is nu: bevat hondenvoer insecten deze 10 essentiële aminozuren?

Het antwoord is ja. Insecten bevatten niet alleen veel eiwitten, maar deze eiwitten bevatten ook alle 10 essentiële aminozuren die een hond nodig heeft om gezond te blijven.

Dierlijke vetten

Dierlijke vetten zijn heel gezond voor honden. Ze leveren veel energie, geven smaak aan het voer en bevatten gezonde vetzuren, zoals Omega 3-vetzuren. Geldt dit ook voor insecten?

Bevat hondenvoer insecten gezonde dierlijke vetzuren?

Insecten bevatten ook veel gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn belangrijk voor het bevorderen van een gezonde huid en vacht, een gezond hart en hersenfunctie en voor het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Bovendien hebben insecten een lage hoeveelheid verzadigde vetten, waardoor het een gezonde optie is voor honden die gevoelig zijn voor gewichtstoename.

Is hondenvoer insecten licht verteerbaar?

Naast het bevatten van essentiële voedingsstoffen, zijn insecten ook gemakkelijk verteerbaar. Honden hebben een kort spijsverteringsstelsel en hebben daarom voedsel nodig dat snel wordt verteerd. Insecten bevatten geen vezels, waardoor het licht verteerbaar is voor honden. Dit kan helpen bij het verminderen van spijsverteringsproblemen en kan bijdragen aan de algemene gezondheid van de hond.

Bevat hondenvoer insecten veel vitamines en mineralen?

Het antwoord hierop is eveneens ja. Insecten bevatten veel gezonde mineralen en vitamines. Veel insecten bevatten belangrijke mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium, die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Insecten zijn ook een rijke bron van vitamines, zoals vitamine B12, vitamine B2 en vitamine A. Vitamine B12 is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en de goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B2 is nodig voor de energieproductie in het lichaam en de groei en ontwikkeling van weefsels. Vitamine A is belangrijk voor een goede ooggezondheid, de weerstand en het immuunsysteem.

Hypoallergeen hondenvoer insecten

Wat nog een groot voordeel is, is dat hondenvoer op basis van insecten hypoallergeen kan zijn. Dit betekent dat nagenoeg geen honden allergisch zijn voor hondenvoer op basis van insecten eiwit. Als je een hond hebt met een voedsel allergie, kan hondenvoer op basis van insecten dus een uitkomst zijn. Let er dan wel op dat het gaat om mono proteïne voer, waarbij ook insecten- vetten zijn gebruikt.

Nu de hamvraag: vinden honden hondenvoer insecten lekker?

Wij snappen dat iedereen een drempel over moet voordat je hondenvoer op basis van insecten aan je lieve hond geeft. Daarom de vraag: vinden honden het voer op basis van insecten ook lekker? De ervaringen van klanten zijn heel positief. Over het algemeen vinden honden voer op basis van insecten overheerlijk!

Brit Care Sustainable Activity

Wil je het allerbeste voor jouw actieve hond, maar toch kiezen voor hondenvoer met een lager klimaatimpact? Kies dan Brit Care Sustainable Activity.

  • 40% gedehydrateerde en gehydrolyseerde kip
  • 14% insecten
  • met pre en pro biotica
  • met extra glucosamine en chondroïtine voor gezonde gewrichten
  • hypoallergeen
Brit Care Sustainable
Dogline Brit Care Sustainable Activity 12 kilogram

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief