Hebben honden van kleine rassen andere voedingsbehoeften dan middelgrote of grote rassen? Diverse merken hebben namelijk speciaal hondenvoer voor kleine honden, zogenaamde small breeds. Heeft het zin om deze brokjes voor kleine honden aan jouw lieve kleine hond te geven?

Hoe kies je het beste hondenvoer voor jouw kleine hond?

Zoals je in het artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer’ heb kunnen lezen heeft elke hond – van groot tot klein – behoefte aan de volgende voedingsstoffen:

 • Eiwitten
 • Vetten
 • Koolhydraten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Water

In dit artikel geven wij de basis weer wat elke hond elke dag nodig heeft. Hier lees je bijvoorbeeld dat een hond niet zomaar eiwitten nodig heeft, maar hoogwaardige dierlijke eiwitten. Dat zijn eiwitten uit vlees, vis en eieren. Deze  basis geldt voor alle honden, van groot tot klein. In aparte artikelen schrijven we over specifieke voedingsbehoeften. Heb jij een kleine hond? Lees dan alles over haar verzorging in het artikel ‘Kleine honden. Alle informatie over deze kleine viervoeters.‘ Wil je weten welke eisen aan het voer voor kleine honden worden gesteld? Lees dan verder. 

Voor kleine honden gelden enige specifieke voedingsbehoeften

Laten we bij het begin beginnen: de puppy. 

puppy cuckapoo slapen

Hondenvoer voor puppies van kleine honden

Puppies van kleine rassen groeien veel sneller dan puppies van grote rassen en zijn ook eerder uitgegroeid. Meer over deze groeicurve lees je in het artikel ‘Hoeveel eten heeft een puppy nodig?’.  Het metabolisme van puppies van kleine honden werkt dus anders (veel sneller) dan puppies van middelgrote en grote rassen.

Hoge stofwisselingssnelheid

Puppies van kleine rassen hebben dus een hoge stofwisselingssnelheid – ze groeien in een soort turbostand – en hebben nog maar weinig reserves. Als gevolg van de hoge stofwisselingssnelheid in combinatie met weinig vetreserves, ligt het gevaar van een lage bloedsuikerspiegel bij puppies van kleine rassen op de loer.

Hoog kilocaloriedichtheid

Hierdoor hebben deze kleine puppies van kleine honden (relatief gezien) meer kilocalorieën per kilogram nodig in hun voer.  Puppies van kleine rassen hebben dus niet meer kilocalorieën nodig, maar een hogere kilocaloriedichtheid in hun voer.

Eiwitten

Zoals alle honden hebben puppies van kleine honden baat bij een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstoffen van spieren, weefsel, pezen, botten, haar, huid en zijn nodig voor alle lichamelijke processen.

Vetten

Honden halen hun energie uit eiwitten, vetten en koolhydraten. De energie uit vetten zijn het meest efficiënt voor honden.  Kleine puppies van kleine honden hebben baat bij een iets hoger vetgehalte in het puppyvoer, omdat zij deze energie efficient kunnen inzetten voor groei en ontwikkeling.

Ingrediënten met laag glycemische waarde

Ook hebben puppies van kleine honden baat bij ingrediënten met een laag glycemische waarde. De koolhydraten in het voer voor kleine honden zou moeten bestaan uit laag-glycemische groenten en fruit.

Vaker eten

Tot slot kan je puppies van kleine honden iets vaker te eten geven, zodat schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Als ze nog klein zijn, mag je ze wel 4 tot 6 keer per dag eten geven, verspreid over de dag.

Wat is belangrijk om te onthouden over hondenvoer voor jouw puppy van een kleine hond?

 • Veel kilocalorieën per kilogram
 • Iets hoger (dierlijk) vetgehalte
 • Veel dierlijke eiwitten
 • Laag glycemische groenten en fruit
 • Vaker eten geven
Dogline Acana Heritage Puppy Small Breed

 

Acana Heritage Puppy Small Breed

 • 70% (rauw/vers) vlees, vis en eieren: boordevol proteïne
 • 1/3e vers/rauw vlees, 2/3e gedroogd vlees
 • 3 verschillende vleessoorten, van bekende boeren uit de regio
 • In whole prey verhouding: vlees, (gezonde) organen en bot
 • 30% verse groenten, vruchten en kruiden
 • Laag glycemische: langzame vrijgave van energie
 • Vol met vitamines en mineralen, afkomstig uit de ingrediënten
Ga naar Acana Heritage Puppy Small Breed

Hondenvoer voor volwassen kleine honden

Als jouw lieve kleine hond richting volwassen leeftijd gaat, groeit ze niet meer zo snel. Maar feit blijft dat kleine honden een hogere stofwisselingssnelheid hebben dan middelgrote of grote honden. De stofwisselingssnelheid van een hond hangt namelijk af van haar lichaamsoppervlak. Of beter gezegd: het gaat om de verhouding tussen lichaamsoppervlak en lichaamsgewicht. De verhouding tussen het lichaamsoppervlak van een kleine hond ten opzichte van haar gewicht is heel anders dan die van een grote(re) hond.

Wat je kan onthouden: over het algemeen is het zo, dat hoe kleiner de hond, hoe hoger de stofwisselingssnelheid. Omdat kleine honden een hogere stofwisselingssnelheid hebben, hebben meer energie per kilogram nodig. Dit betekent dat het voer voor kleine honden een hoge kilocaloriedichtheid zou moeten bevatten: veel kilocalorieën per kilogram.

Hoe kleiner de hond, hoe hoger de stofwisselingssnelheid

Dus ook bij het hondenvoer voor volwassen kleine honden zou je moeten kijken naar de kilocaloriedichtheid: het aantal kilocalorieën per kilogram. Deze moet hoog zijn, zodat jouw lieve kleine hond, veel energie krijgt. Het is wel belangrijk om het voer voor jouw kleine hond precies af te wegen. Voorkomen moet worden dat jouw kleine hond te dik wordt. Elke extra kilo telt relatief heel zwaar voor kleine honden.

kleine hond rennen

Kleine maag

Kleine honden hebben kleine magen, dus er is minder ruimte om grote hoeveelheden voer te verwerken. Het is daarom belangrijk dat elke gram voer die je geeft de optimale voedingsstoffen bevat. En het is belangrijk dat de ingrediënten een laag glycemische waarde hebben, zodat ze langzaam energie afgeven.

Kwalitatief goed voer

Bij een kleine hond is het dus extra belangrijk om kwalitatief goed voer te geven. Zij eten namelijk maar een kleine hoeveelheid voer, met welk voer zij wel een hoge stofwisseling in stand moeten houden. Let er dan ook op dat het voer enkel vlees, vis en eieren en groenten en fruit bevat en géén vulmiddelen zoals mais, maismeel, tarwe of andere granen. Het voer moet bovendien makkelijk te verteren zijn.

Als het voer voor jouw kleine hond zulke vulmiddelen bevat, dan telt dit bij een kleine hond extra zwaar, omdat zij maar een kleine hoeveelheid kan eten. Als deze hoeveelheid gevuld is met ingrediënten die niets doen voor een kleine hond, dan zal jouw kleine hond een tekort aan voedingsstoffen oplopen.

Kleine honden kunnen best lang leven: soms wel 15 jaar of meer. En gedurende al die tijd wil je jouw lieve kleine hond zo gezond mogelijk houden. Een kleine hond eet maar een paar happen per dag. Met dit kleine beetje voer moet zij wel haar hele metabolisme in stand houden. Elke hap zou dan ook de optimale voedingsstoffen moeten bevatten: hoogwaardige eiwitten, goede dierlijke vetten, laag-glycemische koolhydraten en veel vitamines en mineralen.

Elke hap zou de optimale voedingsstoffen moeten bevatten: hoogwaardige eiwitten, goede dierlijke vetten, laag-glycemische koolhydraten en veel vitamines en mineralen.

De kwaliteit van het voer voor een kleine hond bepaalt in hoge mate haar gezondheid. Het voer van een kleine hond zou dan ook moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Hoogwaardige dierlijke eiwitten, dus veel vlees ter ondersteuning van het metabolisme, de opbouw van de spieren, het behoud van de spieren, botten, een gezonde huid en mooie vacht, sterk weefsel.
 • Dierlijke vetten voor energie en ondersteuning van de stofwisseling
 • Bevat de dierlijke vetzuren Omega 3 en Omega 6
 • Hoge energiedichtheid van het voer: veel kilocalorieen per kilogram
 • Laag glycemische koolhydraten (zoals groenten en fruit)
 • Hoge verteerbaarheid

Onze top 3 hondenvoer voor volwassen kleine honden.

NIEUW: Orijen Small Breed is nieuw in het Orijen assortiment.

Hondenbrokken of natvoer voor kleine honden?

Elk soort voer heeft voor- en nadelen. Je kan dit nalezen in ons artikel: ‘Vers vlees, hondenbrokken of natvoer? Wat is het beste?‘  Voor de kleine hond geldt dan nog het volgende.

Brokjes voor kleine honden

Als je op zoekt ben naar hondenbrokken voor kleine honden is het handig om te letten op de grootte van de brok. De brokjes voor kleine honden moeten kleiner zijn, omdat ze maar een kleine bek hebben. Als de brokken te groot zijn, zou een kleine hond wellicht kunnen stikken. Als je voer koopt speciaal voor kleine honden, weet je zeker dat de brokken klein zullen zijn. Elk hondenbrokje voor een kleine hond zou een optimale hoeveelheid dierlijke eiwitten, dierlijke vetten, laag glycemische koolhydraten en vitamines en mineralen moeten bevatten.

Natvoer voor kleine honden

Omdat kleine honden kleine magen hebben, kunnen zij ook niet zoveel tegelijk drinken. Om dit probleem te voorkomen, zou je (ook) natvoer kunnen geven. Een maaltijd uit blik bevat namelijk veel water. Honden vinden dit overhéérlijk. Het natvoer geeft een heerlijke aroma af die kleine honden met veel smaak eten. Je zou 1 of 2 maaltijden per dag kunnen vervangen door natvoer, zodat jouw kleine hond voldoende gehydrateerd blijft. Dit is in ieder geval een goed idee in de zomer of op warme dagen.  Als je hondenbrokjes voor kleine honden geeft, kan je een lauw water over de brokken doen, even een minuutje laten intrekken, en dan aan jouw lieve kleine hond geven. Dan krijgt zij automatisch ook wat extra water binnen.

Snacks voor kleine honden

Natuurlijk wil je jouw kleine hond ook verwennen met iets lekkers na een wandeling, of tussendoor. Elke hap telt bij een kleine hond. Haar maag kan maar zoveel eten verwerken, dus zorg dat elke hap de goede voedingsstoffen bevat. Geef liefst een vers vlees snack. Vers vlees is makkelijk verteerbaar, levert hoogwaardige eiwitten en dierlijke vetten en geeft relatief veel energie.

kleine jachthond teckel dashond kijkt in camera

Perfecte keuzes natvoer voor jouw kleine hond

Dogline Ziwi Peak Mackerel Lamb Makreel en Lam Natvoer Hond 390g Blik
Dogline Orijen Tundra Dog Treats Voorkant
Dogline Hondensnack Vleessticks Hert 100 gram

Advies op (kleine) maat nodig? 

Mail of app ons jouw vraag of zorg. Wij helpen je graag!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief