Een hotspot bij honden is één van de meest voorkomende klachten van hondenmensen, vooral in de zomermaanden. Een hotspot bij honden komt het vaakst voor bij honden met een dikke (onder)vacht, zoals Labradors of Golden Retrievers of Berner Sennenhonden. Zeker als ze ook nog vaak zwemmen.

Een hotspot bij honden

‘Hotspot’ betekent letterlijk ‘hete plek’. En dat is een hotspot bij honden ook letterlijk: een hete, ontstoken plek op de huid van de hond. De medische term is pyotraumatische dermatitis. En ook dit is een letterlijke vertaling. ‘Pyo’ betekent namelijk ‘etter’. ‘Traumatisch’betekent een lichamelijk trauma, een beschadiging. En ‘dermatitis’ betekent ‘ontsteking van de huid’.  Leuk om te weten, maar je kan het ook snel weer vergeten want iedereen heeft het gewoon over een hotspot bij honden.

Hoe ontstaat een hotspot?

Een hotspot bij honden ontstaat door de hond zelf. Als de hond een klein wondje heeft of jeuk, bijvoorbeeld na een vlooienbeet, dan gaat zij steeds likken en bijten op die bepaalde plek. Door het likken en bijten gaat het wondje van kwaad tot erger. De wond wordt groter en de hond krijgt meer jeuk. Dat betekent nog meer krabben, bijten en likken, en voilà: een hotspot is geboren.

Vitaminen en Supplementen

Puur Hotspot

17.95
Vanaf: 8.95
Vanaf: 16.95

Vitaminen en Supplementen

Puur Derma

17.95

Waarom heeft een hond jeuk?

Een hond kan om heel verschillende redenen jeuk hebben op een bepaalde plek. Lees hier alles over in onze blog: ‘Help, mijn hond heeft jeuk’. De meest voorkomende reden zijn:

 • Een atopie (dat wil zeggen als een hond allergisch is voor omgevingsfactoren, zoals gras of huisstofmijt)
 • Een voedselallergie
 • Vlooien
 • Mijten
 • Insectenbeten
 • Huidwond
 • Oorproblemen
 • stress
 • Klitten van de ondervacht bij langharige rassen

Als jouw hond steeds opnieuw hotspots ontwikkelt, zou je aan een allergie kunnen denken. Lees hier alles over in onze blog ‘Een allergie bij jouw hond‘.

Hoe herken je een hotspot bij honden?

In het beginstadium herken je een hotspot bij honden aan de volgende symptomen:

 • krabben
 • bijten
 • een vuurrode, nattige plek
 • een warme huid
 • (soms) minder willen eten
 • (soms) koorts

Als een hotspot zich al flink heeft ontwikkeld, kan je de volgende symptomen merken:

 • piepen van de pijn
 • warm aanvoelende huid
 • koorts
 • een verdikking van de vacht
 • een hond wordt lusteloos

Waarom is het belangrijk om bij een hotspot bij honden zo snel mogelijk te behandelen?

Als je de hotspot behandelt zodra het er is, dan zal de hotspot snel genezen. Als je de hotspot niet behandelt, dan kan zich een bacteriële infectie ontwikkelen. Die profiteert van de beschadigde, ontstoken huid. Door het bijten en krabben gaat namelijk de huid stuk en dan kunnen huidbacteriën (zoals de stafylokok) een ontsteking veroorzaken. Door deze ontsteking ontstaat nòg meer jeuk. De hond gaat zich nog veel meer bijten, krabben en likken en al snel ontstaat een grote, natte (pijnlijke) huidontsteking. De infectie zit vaak diep in de huid. Een diepe hotspot ruikt ook een beetje vies.

Wat moet je doen bij een hotspot bij jouw hond?

Zodra je een hotspot spot, is het belangrijk om heel snel actie te ondernemen. Het is handig om de haren rondom de plek kort te knippen, zodat je goed kan zien hoe groot de hotspot precies is en om de huid beter te behandelen. Ook zal de wond dan sneller drogen. Spoel de wond schoon met Vetramil Spoelvloeistof en behandel de hotspot daarna met honingszalf, zoals Vetramil Honingzalf.

Zorg voor schone wond

Het is belangrijk om de hot spot goed schoon te houden. Dit kan met Vetramil Spoelvloeistof. Afhankelijk van de grootte van de plek, spuit je de spoelvloeistof er op, liefst 2 keer per dag. Dit doe je net zo lang tot dat hotspot goed schoon blijft. Je kan stoppen met de behandeling zodra al het vuil is verwijderd en de plek tot rust is gekomen.  

Behandel de hotspot van jouw hond met honingzalf

Een hotspot bij jouw hond kan je daarnaast goed behandelen met Vetramil hongingzalf. Dit is een zalf op basis van honing en essentiële oliën. 

Waarom werkt honingzalf bij een hotspot van jouw hond?

Honing heeft een anti bacteriële werking. Vetramil bevat deze anti bacteriële honing met een hoog enzymgehalte. Aan deze honingzalf zijn bovendien bepaalde oliën toegevoegd met anti bacteriële en schimmelremmende werking. De zalf is goed smeerbaar. De Vetramil zalf werkt verzachtend en helpt en versnelt de zelf genezende werking van de huid. Honden vinden deze zalf bovendien heel vies smaken, dus ze zullen niet snel meer bijten of likken op de plek waar het is gesmeerd. Als jouw hond met haar poten bij de plek kan om te krabben, kan je de ontstoken huid afdekken met een gaasje.

Geef jouw hond druppels van PUUR Hot Spot

Voor extra ondersteuning kan je de druppels van PUUR Hot Spot geven. Een van de ingrediënten is Ledum palustre (Moerasrozemarijn), wat staat bekend om de verzachtende werking op de gevoelige huid. Deze druppels liefst rechtstreeks in de bek van je hond spuiten, omdat de ingrediënten het beste werken als ze niet tegelijkertijd met eten worden gegeven. Dus liefst een half uur voor het eten. Als je hond de druppels vies vindt, kan je de druppels natuurlijk op een klein plakje van iets lekkers doen en laten opeten. 

Behandel de hotspot van jouw hond met Espree Hot Spot schuim

Een andere veilige en natuurlijke manier om de hotspot van jouw hond te behandelen, is met Espree Hotspot Foam. Deze hotspot schuim geeft namelijk verlichting bij jeuk. En als jouw hond geen jeuk meer heeft, zal zij stoppen met likken en bijten. Dan zal de plek vanzelf genezen en krijgt de bacteriële infectie geen kans. De Espree Hotspot Foam koelt en kalmeert de huid. Deze schuim hoef je niet in te smeren. Je spuit het gewoon op de huid en laat het drogen. Deze schuim smaakt heel vies, dus jouw hond zal niet meer aan de plek likken of de plek verder kapot bijten.

Behandel jouw hond met Puur Derma

Puur Derma is een vloeibaar supplement dat verlichting kan bieden aan een gevoelige huid en bij jeuk. Dan zal jouw hond minder gaan bijten en likken. Hoe lang je deze druppels geeft, is afhankelijk van de klachten, variërend van enkele dagen tot 3 weken. Als de klachten verbeteren, ga dan liefst nog paar dagen door. Meestal zie je pas resultaat na 1 tot 3 weken. Bij verbetering kan overgegaan worden op een onderhoudsdosering. Dit is meestal de helft van de aangegeven dosering op de verpakking. Je kan het met een beetje water of een spuitje in de mond van jouw hond geven. Het advies is om deze druppels niet tegelijk met een maaltijd te geven. Je kan deze druppels ook preventief geven, maar las dan om de 6 a 8 weken een stop-week in. 

Vitaminen en Supplementen

Puur Hotspot

17.95
Vanaf: 8.95
Vanaf: 16.95

Vitaminen en Supplementen

Puur Derma

17.95

Een diepe, geïnfecteerde hotspot

Als de hotspot zich heeft ontwikkeld tot een infectie, dan kan een dierenarts verschillende dingen doen. De dierenarts zal de haren rondom het ontstoken gebied scheren en de huid goed schoonmaken. Er zijn veel zalven met anti bacteriële werking waarmee de huid kan worden behandeld. Er kan een corticosteroïde injectie worden gegeven. En in het ergste geval zal een anti biotica kuur nodig zijn.

Hoe kan je een hotspot bij honden voorkomen?

Het allerbeste is dus om te zorgen dat jouw hond geen hotspot krijgt en – als dat wel zo is – deze zo snel mogelijk te behandelen met een honingzalf (Vetramil) of Aloë Vera (Espree). Als de jeuk namelijk verdwijnt, zal de hond zich niet meer likken en bijten en zal de hotspot zich meestal niet ontwikkelen tot een bacteriële infectie.

Wat kan je doen om een hotspot te voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om een hotspot bij jouw hond te voorkomen. Zorg dat jouw hond zoveel mogelijk vlooi-vrij is en behandel huidwondjes zo snel mogelijk (met honingzalf). Het is daarom belangrijk om jouw hond regelmatig te borstelen. Zo haal je klitten uit de vacht en check je op vlooien of huid aandoeningen. Lees hier alles over in onze blog: ‘Hoe vaak moet je een hond borstelen’.

Goede hygiëne is ook belangrijk: was de mand (kleed/kussen/bed) van jouw hond regelmatig, liefst op een hoge temperatuur (meer dan 60C graden). Dat doodt bacteriën en parasieten, zoals de huisstofmijt.

Behandel jouw hond elke 15 dagen preventief met natuurlijke anti vlooien (en teken) druppels van STOP. Deze zijn helemaal veilig voor jouw hond en voor jou. Ze zijn gemaakt van natuurlijke oliën en kunnen zelfs op puppies worden gedruppeld om vlooien en teken te weren. 

Als jouw hond eenmaal vlooien heeft, neem dan meteen maatregelen. Was haar regelmatig met een vlooienshampoo en spray de omgeving in met een anti-vlooi spray.

Als jouw hond veel zwemt, droog haar dan goed af na afloop. Zo kan je ook meteen de huid controleren. Is de huid van jouw hond erg droog? Geef dan een dieet met een hoog dierlijk vetgehalte, liefst met vette vis als ingrediënt.

Extra vetzuren

Een andere manier om te zorgen dat jouw hond geen hotspot (of andere huidaandoening) ontwikkelt, is om de huid van binnenuit te beschermen. Dit kan je doen door hondenvoer met een hoog Omega 3 -vetzuren gehalte te geven of een supplement met Omega 3- vetzuren aan jouw hond te geven. Omega 3-vetzuren zoals DHA en EPA hebben niet alleen een ontstekingsremmende werking, maar helpt de huid van jouw hond gezond te houden, zodat zij minder kans heeft op wondjes en allergenen.

Visolie of plantaardige oliën

Omega 3 – vetzuren zitten in voornamelijk in (vette) vis en schelp- en schaaldieren. Geef jouw hond dan ook visolie met natuurlijke Omega 3-vetzuren, of geen hondenvoer waar vette vis in zit, zodat er veel Omega 3-vetzuren in het voer aanwezig is.  Je kan ook kiezen voor een plantaardige variant, Omega 3-vetzuren zitten bijvoorbeeld ook in lijnzaadolie.

Vitaminen en Supplementen

Hubertus Gold Zalmolie

16.50

Vitaminen en Supplementen

Icelandpet Cod Oil Kabeljauw olie

Vanaf: 12.95

Go Native Biologische Zalm met Spinazie en Gember

 • 70% zalm, waarvan 40% vers
 • 4.65% Omega-3
 • 1.1% Omega-6
Check it out
Alle vaste smaken blikvoer van Hubertus Gold

 

Hubertus Gold Natvoer

Aan alle blikken compleet natvoer van Hubertus Gold is lijnzaadolie toegevoegd. Voor een gezonde huid van binnenuit. 

check it out

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief