Een hotspot bij honden is één van de meest voorkomende klachten van hondenmensen. Vooral in de zomermaanden komen hotspots voor. Een hotspot bij honden komt het meest voor bij honden met een dikke (onder)vacht, zoals Labradors, St. Bernards, Golden Retrievers of Berner Sennenhonden. Zeker als ze ook nog vaak zwemmen. Gelukkig, kan je hotspots wel goed behandelen.
Een hotspot bij honden
‘Hotspot’ betekent letterlijk ‘hete plek’. En dat is een hotspot bij honden ook letterlijk: een hete, ontstoken plek op de huid van de hond. De medische term is pyotraumatische dermatitis. En ook dit is een letterlijke vertaling. ‘Pyo’ betekent namelijk ‘etter’. ‘Traumatisch’ betekent een lichamelijk trauma, een beschadiging. En ‘dermatitis’ betekent ‘ontsteking van de huid’. Leuk om te weten, maar je kan het ook snel weer vergeten want iedereen heeft het gewoon over een hotspot bij honden.
Hoe ontstaat een hotspot hond?
Een hotspot bij honden ontstaat door de hond zelf. Als de hond een klein wondje heeft of jeuk, bijvoorbeeld na een vlooienbeet, dan gaat zij steeds likken en bijten op die bepaalde plek. Door het likken en bijten gaat het wondje van kwaad tot erger. De wond wordt groter en de hond krijgt meer jeuk. Dat betekent nog meer krabben, bijten en likken, en voilà: een hotspot is geboren.
Verzorging
Verzorging
Verzorging
Verzorging
Waarom heeft een hond jeuk?
Een hond kan om heel verschillende redenen jeuk hebben op een bepaalde plek. Lees hier alles over in onze blog: ‘Help, mijn hond heeft jeuk’. De meest voorkomende redenen van overmatig likken / krabben zijn:
- Een atopie (dat wil zeggen als een hond allergisch is voor omgevingsfactoren, zoals gras of huisstofmijt)
- Een voedselallergie
- Vlooien
- Mijten
- Insectenbeten
- Huidwond
- Oorproblemen
- stress
- verveling
- Klitten van de ondervacht bij langharige rassen
Als jouw hond steeds opnieuw hotspots ontwikkelt, zou je aan een allergie kunnen denken. Lees hier alles over in onze blog ‘Een allergie bij jouw hond‘.
Het is belangrijk om niet alleen de hotspots te behandelen, maar ook de onderliggende oorzaak aan te pakken. Anders blijft de cyclus zich maar herhalen.
OM hotspots te voorkomen kan je je hond beschermen tegen mijten, vlooien en tekens. Hoe je dit doet lees je in de blog De beste bescherming tegen vlooien, mijten en teken
De behandeling van hotspots bij honden
Als jouw hond een hotspot heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen Daarom bespreken we dit eerst. Daarnaast is het belangrijk om naar de oorzaak van de hotspot te kijken om te zien of je dààr wat aan kan doen.
Hoe herken je een hotspot bij honden?
In het beginstadium herken je een hotspot bij honden aan de volgende symptomen:
- krabben
- bijten
- een vuurrode, nattige plek
- een warme huid
- (soms) minder willen eten
- (soms) koorts
Als een hotspot zich al flink heeft ontwikkeld, kan je de volgende symptomen merken:
- piepen van de pijn
- warm aanvoelende huid
- koorts
- een verdikking van de vacht
- een hond wordt lusteloos
Waarom is het belangrijk om bij een hotspot bij honden zo snel mogelijk te behandelen?
Als je de hotspot behandelt zodra het er is, dan zal de hotspot snel genezen. Als je de hotspot niet behandelt, dan kan zich een bacteriële infectie ontwikkelen. Die profiteert van de beschadigde, ontstoken huid. Door het bijten en krabben gaat namelijk de huid stuk en dan kunnen huidbacteriën (zoals de stafylokok) een ontsteking veroorzaken. Door deze ontsteking ontstaat nòg meer jeuk. De hond gaat zich nog veel meer bijten, krabben en likken en al snel ontstaat een grote, natte (pijnlijke) huidontsteking. De infectie zit vaak diep in de huid. Een diepe hotspot ruikt ook een beetje vies.
Hotspot bij hond behandelen
Zodra je een hotspot spot, is het belangrijk om heel snel actie te ondernemen. Het is handig om de haren rondom de plek kort te knippen, zodat je goed kan zien hoe groot de hotspot precies is en om de huid beter te behandelen. Ook zal de wond dan sneller drogen. Spoel de wond daarom goed schoon met Vetramil Spoelvloeistof. Als de wond eenmaal goed schoon is, kan je de wond behandelen.
Zorg voor schone wond
Het is belangrijk om de hot spot goed schoon te houden. Dit kan met Vetramil Spoelvloeistof. Afhankelijk van de grootte van de plek, spuit je de spoelvloeistof er op, liefst 2 keer per dag. Dit doe je net zo lang tot dat hotspot goed schoon blijft. Je kan stoppen met de behandeling zodra al het vuil is verwijderd en de plek tot rust is gekomen.
Hotspot hond honingzalf
Er zijn verschillende zalven die goed werken bij een hotspot hond. Een hotspot bij jouw hond kan je goed behandelen met Vetramil hongingzalf. Dit is een zalf op basis van honing en essentiële oliën.
Waarom werkt honingzalf bij een hotspot van jouw hond?
Honing heeft een anti bacteriële werking. Vetramil bevat deze anti bacteriële honing met een hoog enzymgehalte. Aan deze honingzalf zijn bovendien bepaalde oliën toegevoegd met anti bacteriële en schimmelremmende werking. De zalf is goed smeerbaar. De Vetramil zalf werkt verzachtend en helpt en versnelt de zelf genezende werking van de huid. Honden vinden deze zalf bovendien heel vies smaken, dus ze zullen niet snel meer bijten of likken op de plek waar het is gesmeerd. Als jouw hond met haar poten bij de plek kan om te krabben, kan je de ontstoken huid afdekken met een gaasje.
Natural Dog Company Skin Soother
De Skin Soother van Natural Dog Company verlicht huidaandoeningen zoals een hotspot, op puur biologische en natuurlijke wijze. Natural Dog Company Skin Soother creëert een voedende barrière om besmetting en mogelijke infectie te blokkeren, terwijl het het getroffen gebied geneest en kalmeert. Deze biologische zalf bevat onder meer lavendel, kamille, wierook, duindoornolie en mirre, gemengd met cacaoboter, zoete amandelolie, kokosolie, en heerlijke candelilla was. Deze Skin Soother werkt ontstekingsremmend, antimicrobieel, desinfecteren en bevat veel antioxianten zoals vitamine E en C. Deze zalf breng je het liefst 2 of 3 keer per dag op een schone huid aan.
Behandel de hotspot van jouw hond met PUUR Hot Spot Foam
Een andere veilige en natuurlijke manier om de hotspot van jouw hond te behandelen, is met PUUR Hotspot Foam. Deze hotspot schuim geeft namelijk verlichting bij jeuk. En als jouw hond geen jeuk meer heeft, zal zij stoppen met likken en bijten. Dan zal de plek vanzelf genezen en krijgt de bacteriële infectie geen kans. PUUR Hotspot Foam koelt en kalmeert de huid. Deze schuim hoef je niet in te smeren. Je spuit het gewoon op de huid en laat het drogen. Deze schuim smaakt heel vies, dus jouw hond zal niet meer aan de plek likken of de plek verder kapot bijten.
Puur Hotspot Foam verkoelt en kalmeert de huid en heeft een verlichtend werking. In dit schuim zitten alleen maar natuurlijke ingrediënten die er voor zorgen dat de branderige kriebel snel vermindert. Hierdoor kan de plek herstellen. Bovendien heeft Puur Hotspot Foam een bittere smaak. Honden vinden het niet lekker om aan de plek te likken en hierdoor kan de cyclus worden doorbroken.
Voor extra ondersteuning kan je de druppels van PUUR Hot Spot geven. Een van de ingrediënten is Ledum palustre (Moerasrozemarijn), wat staat bekend om de verzachtende werking op de gevoelige huid. Deze druppels liefst rechtstreeks in de bek van je hond spuiten, omdat de ingrediënten het beste werken als ze niet tegelijkertijd met eten worden gegeven. Dus liefst een half uur voor het eten. Als je hond de druppels vies vindt, kan je de druppels natuurlijk op een klein plakje van iets lekkers doen en laten opeten.
Verzorging
Verzorging
Verzorging
Verzorging
Een diepe, geïnfecteerde hotspot
Als de hotspot zich heeft ontwikkeld tot een infectie, dan kan een dierenarts verschillende dingen doen. De dierenarts zal de haren rondom het ontstoken gebied scheren en de huid goed schoonmaken. Er zijn veel zalven met anti bacteriële werking waarmee de huid kan worden behandeld. Er kan een corticosteroïde injectie worden gegeven. En in het ergste geval zal een anti biotica kuur nodig zijn.
Hoe kan je een hotspot bij honden voorkomen?
Het allerbeste is dus om te zorgen dat jouw hond geen hotspot krijgt en – als dat wel zo is – deze zo snel mogelijk te behandelen met een Natural Dog Company Skin Soother of honingzalf (Vetramil). Als de jeuk namelijk verdwijnt, zal de hond zich niet meer likken en bijten en zal de hotspot zich meestal niet ontwikkelen tot een bacteriële infectie. Maar het is belangrijk om daarnaast ook de onderliggende oorzaak aan te pakken.
Wat kan je doen om een hotspot te voorkomen?
Huidverzorging
Er zijn verschillende dingen die je kan doen om een hotspot bij jouw hond te voorkomen. Zorg dat jouw hond zoveel mogelijk vlooi-vrij is en behandel huidwondjes zo snel mogelijk (met honingzalf). Het is daarom belangrijk om jouw hond regelmatig te borstelen. Zo haal je klitten uit de vacht en check je op vlooien of huid aandoeningen. Lees hier alles over in onze blog: ‘Hoe vaak moet je een hond borstelen’.
Vachtverzorging
Als jouw hond veel last heeft van jeuk, zou je hem of haar regelmatig kunnen wassen met een speciale anti-jeuk shampoo. Bijvoorbeeld Natural Dog Company Itchy Shampoo of Vetramil Derma Shampoo. Wil je weten hoe vaak je jouw hond mag wassen? Lees het in onze blog Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?
Verzorging
Verzorging
Verzorging
Manden/dekens wassen op meer dan 60C
Goede hygiëne is ook belangrijk: was de mand (kleed/kussen/bed) van jouw hond regelmatig, liefst op een hoge temperatuur (meer dan 60C graden). Dat doodt bacteriën en parasieten, zoals de huisstofmijt.
Vlooiendruppels
Behandel jouw hond elke 15 dagen preventief met natuurlijke anti vlooien (en teken) druppels van STOP. Deze zijn helemaal veilig voor jouw hond en voor jou. Ze zijn gemaakt van natuurlijke oliën en kunnen zelfs op puppies worden gedruppeld om vlooien en teken te weren.
Als jouw hond eenmaal vlooien heeft, neem dan meteen maatregelen. Was haar regelmatig met een vlooienshampoo en spray de omgeving in met een anti-vlooi spray.
Hond afdrogen na het zwemmen
Als jouw hond veel zwemt, droog haar dan goed af na afloop. Zo kan je ook meteen de huid controleren. Is de huid van jouw hond erg droog? Geef dan een dieet met een hoog dierlijk vetgehalte, liefst met vette vis als ingrediënt.
Verveling tegen gaan
Meer beweging
Sommige honden krabben en likken zich uit verveling. Als dit zo is, dan kan je eenvoudige maatregelen nemen om verveling tegen te gaan. Je zou met je hond meer kunnen gaan bewegen, zodat hij of zij lekker moe is als je thuis bent.
Een kauwbot
Je kan hem of haar ook af en toe een bot geven om op te kauwen. Kauwen hoort bij het natuurlijke gedrag van honden. Ze vinden het heerlijk, worden er ontspannen van en lekker moe. Lees meer in de blog Is een hondenbot veilig voor een hond?
De Kong
Je zou je hond wat meer kunnen laten vermaken met de Kong Wobbler of ander speelgoed. In de Kong Wobbler kan je wat brokjes verstoppen, die je hond er dan uit moet zien te krijgen.
Hondenspeelgoed
Het immuunsysteem verhogen
Soms heeft jouw hond een lagere weerstand, bijvoorbeeld na ziekte of dracht. Dan kan je jouw hond helpen met een multivitamine, totdat je hond weer haar oude zelf is.
Extra vetzuren
Een andere manier om te zorgen dat jouw hond geen hotspot (of andere huidaandoening) ontwikkelt, is om de huid van binnenuit te beschermen. Dit kan je doen door hondenvoer met een hoog Omega 3 -vetzuren gehalte te geven of een supplement met Omega 3- vetzuren aan jouw hond te geven. Omega 3-vetzuren zoals DHA en EPA hebben niet alleen een ontstekingsremmende werking, maar helpt de huid van jouw hond gezond te houden, zodat zij minder kans heeft op wondjes en allergenen.
Visolie of plantaardige oliën
Omega 3 – vetzuren zitten in voornamelijk in (vette) vis en schelp- en schaaldieren. Geef jouw hond dan ook visolie met natuurlijke Omega 3-vetzuren, of geen hondenvoer waar vette vis in zit, zodat er veel Omega 3-vetzuren in het voer aanwezig is. Je kan ook kiezen voor een plantaardige variant, Omega 3-vetzuren zitten bijvoorbeeld ook in lijnzaadolie.
Vitaminen en Supplementen
Vitaminen en Supplementen
Vitaminen en Supplementen
Vitaminen en Supplementen
Clydach venison met zalm
- 50% verse en gedroogde hert en zalm
- 2.92 % Omega-3
- 0.9 % Omega-6
Clydach Compleet Natvoer
Aan het natvoer van Clydach is extra Omega 3 toegevoegd. Voor een gezonde huid van binnenuit.
- 72% vers en gedroogd vlees
- mono proteïne: speciaal voor allergische honden
- extra Omega 3
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.