Jachthond soorten en jachthondrassen
Net zoals je verschillende vormen van de jacht hebt, heb je ook verschillende jachthond soorten. Elk van deze jachthond soorten en jachthondenrassen is ergens anders voor geschikt.
Fysieke en mentale uitdagingen voor de jachthond soorten
En ook als je niet jaagt met één van de verschillende jachthondenrassen, is het toch handig om de eigenschappen van jouw jachthond te kennen, zodat je je hond voldoende kan uitdagen. Voor alle jachthond soorten en alle jachthonden rassen is het aan te raden, jouw hond fysiek en mentaal genoeg uit te dagen, zodat ze binnenshuis rustig en tevreden is. Als je jouw soort jachthond een plezier wil doen, investeer dan in jachtproducten zoals een dummy en een fluitje en ga met haar in de buitenlucht spelen!
Wil je meer weten over voer voor jachthonden? Lees dan ons blog: Voer voor jachthonden
Welke jachthond soorten en jachthondenrassen zijn er?
Er zijn zoveel jachthond soorten en zoveel verschillende jachthonden rassen, dat we ze niet allemaal kunnen behandelen in dit artikel. We bespreken daarom de meest voorkomende jachthond soorten en meest voorkomende jachthond rassen.
Indeling van jachthondenrassen
Je kan jachthonden rassen op verschillende manieren indelen. De algemene indeling van hondenrassen (dus niet per se jachthonden) is opgesteld door de FCI.
De FCI
De FCI staat voor Fédération Cynolgique Internationale. Deze internationale kennelclub deelt de hondenrassen in 10 rasgroepen in, waarbij de niet erkende rassen in een aanvullende groep zijn ingedeeld. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de site van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, die is aangesloten bij de FCI.
Jachthond soorten
Wij hebben hieronder de jachthond soorten ingedeeld, op basis van de verschillende vormen van de jacht.
Staande honden
Deze honden sporen het wild op en blijven stokstijf staan als ze het wild gevonden hebben. Ze gaan daarbij zeer voorzichtig te werk en blijven op gepaste afstand staan; ‘voorstaan’ noemen we dat. Zo weet de jager waar het wild is. Deze jachthond soorten noemen we staande honden. Voorbeelden zijn: Setters en Pointers.
Drijvende honden
Deze jachthond soorten worden gebruikt om het wild uit hun schuilplaatsen op te jagen en dan in de gewenste richting te drijven. Deze jachthond soorten noemen we drijvende honden. Voorbeelden zijn: de Beagle, de Grand Bleu de Gascogne.
Zweethonden
Deze jachthond soorten volgen het bloedspoor (zweet) van het aangeschoten wild. Het zijn eigenlijk speurhonden, die heel goed een spoor kunnen volgen. Voorbeelden van zweethonden – zoals we deze jachthond soort noemen – zijn: de Bloedhond, de Beierse Bergzweethond.
Aardhonden
Deze jachthond soorten sporen wild op dat zich verschuilt in holen, zoals vossen. Voorbeelden zijn: de Dashonden en Terriërs.
Apporteerhonden
Deze jachthond soorten worden ingezet nadat het wild is geschoten: apporteerhonden halen het wild voor hun baas op en brengen dat naar de jager toe. Voorbeelden zijn Retrievers.
All rounders
Deze indeling is slechts een globale indeling, omdat er ook veel all rounders zijn: jachthond soorten die van àlles kunnen, zoals de Duitse Staander (in het engels een German Pointer), de Drentsche Patrijshond en de Vizsla.
Droogvoer
Hondensnacks
Hondenriemen
Jachthondenrassen
Hieronder zullen we enkele van de meest voorkomende jachthonden rassen behandelen met daarbij de typische eigenschappen.
De Retriever
De Retrievers zijn echte apporteerders: zij halen graag dingen voor hun baasje op. Of dat nu het door het baasje geschoten wild is, die uit het veld of uit het water moet worden gehaald, of een bal, dummy of stok: de Retriever doet het heel graag. Maar ja, het is dan ook een echte ‘pleaser’ die alles graag voor haar baasje doet.
Verschillende soorten Retrievers
Er zijn verschillende soorten van deze jachthonden: de Labrador Retriever, de Golden Retriever, de Flatcoat Retriever, de Curly Coated Retriever, de Nova Scotia Duck Tolling Retriever.
Karakter
Retrievers zijn (over het algemeen) rustige dieren, die vrij stressbestendig zijn. Ook werken ze graag voor hun baas en zijn ze zeer leergierig. Belangrijk voor de Retriever is wel dat de baas consequent is. Ze zijn vriendelijk en geduldig van karakter en zijn niet voor niets favoriet bij gezinnen met jonge kinderen.
Beweging
Retrievers houden van veel beweging. Voor deze apporteerhonden zou elke dag 1 uur of 1,5 uur beweging ideaal zijn. Dit kan natuurlijk van alles zijn: wandelen, hardlopen, naast de fiets rennen. Voor hardlopen en naast de fiets rennen geldt dat ze ouder dan een jaar moeten zijn.
Retrievers vinden apporteerspelletjes heerlijk: zowel op het land als in het water. Met een investering in een Dummy, maak je je Labrador heel blij (als zij die Dummy tenminste mag halen en brengen:) .
De Dashond
De Dashond is beter bekend onder haar naam Teckel. Deze kleine jachthonden zijn aardhonden: zij jagen vossen uit hun holen onder de grond. Daarvoor heb je niet alleen een goede neus, maar ook veel moed en zelfstandigheid nodig. Die kleine Teckel is dan ook best een felle, slimme en eigenzinnige donder (zoals iedereen die er één heeft, ongetwijfeld zal weten:).
Teckels: drie maten en drie haarsoorten
Er zijn drie maten Teckels en er zijn drie verschillende soorten vacht: kortharig, langharig en ruwharig.
Karakter
Teckels zijn eigenzinnig, eigenwijs, nieuwsgierig, slim, moedig, maar ook heel aanhankelijk naar de baas. Een vriend voor het leven. Maar ze zijn geen ‘pleasers’ zoals de Labrador Retriever dat wel is.
Teckels zijn prima huishonden – en geschikt als familiehond – maar hebben wel bezigheden buiten of thuis nodig. Minimaal een uur per dag beweging is ideaal. Ze willen bovendien mentaal worden uitgedaagd. En voorzichtig met knaagdieren en vogels! Het blijven jachthonden.
Vermijd overgewicht
Punt van aandacht bij de Teckel is dat zij vaak last krijgen van hernia – en rugklachten. Ze kunnen oud worden, maar dit is wel een probleem. Laat ze dan ook vooral geen traplopen en zorg dat de Teckel niet te dik wordt: het gewicht dient goed in de gaten gehouden te worden.
De Vizsla
De Vizsla heet ook wel de Hongaarse Staande Hond. En zoals deze naam zegt kan dezebij de jachthond rassen worden ingedeeld bij de Staande Honden. Maar, de Vizsla is een all rounder, die meer kan dan dat. Behalve voorstaan – zoals dat heet, stokstijf staan zodat de jager weet waar het wild verstopt zit – kunnen ze ook goed apporteren, niet alleen op het land maar ook in het water.
2 soorten Vizsla’s
Er zijn twee varianten van de Vizsla: de kortharige Vizsla en de draadharige Vizsla.
Karakter
De Vizsla is levendig, vriendelijk, intelligent en leert graag en snel. Ze zijn bovendien aanhankelijk en houden van mensen om zich heen. Maar, Vizsla’s zijn zeer gevoelige honden waar je voorzichtig mee om moet gaan. Ze zijn heel gevoelig voor de stemming om hen heen (en ze vergeten niet snel want ze hebben een heel goed geheugen).
Beweging
Vizsla’s zijn actieve honden die veel willen bewegen. Voor dit jachthonden ras geldt dat dagelijks 1,5 uur beweging ideaal zou zijn. Deze honden willen bovendien ook graag mentaal worden uitgedaagd. Dus zoekspelletjeszijn zeker aan dit jachthonden ras besteed!
Acana Heritage Sport & Agility
Dit krachtvoer is bijzonder geschikt voor de actieve jachthond. Acana Heritage Sport & Agility bevat maar liefst 75% vlees en levert jouw jacthond 35% eiwitten en 22% vetten. Dit voer bevordert mager spierweefsel, bouwt spieren op en draagt bij aan een optimaal herstel na geleverde inspanningen.
De Drentsche Patrijshond
Dit jachthonden ras is een staande hond, maar ook een all rounder. Zodra ze het wild ruikt, blijft ze staan en wijst ze het wild aan. Maar ze kunnen niet alleen voorstaan, ze sporen het geschoten wild ook op en brengen dan naar hun baasje.
De Drentsche Patrijshond is geschikt als huishond. Ze zijn heel erg gesteld op ‘hun’ gezin. Maar ze zal wel haar erf en gezin beschermen, dus je moet het niet erg vinden dat ze blaft als er iemand op het terrein komt.
Karakter
Dit jachthonden ras is gevoelig, vrolijk, aanhankelijk, nieuwsgierig, waaks en een tikkeltje eigenzinnig.
Beweging
Net zoals de andere jachthonden hebben Drentsche Patrijshonden veel beweging nodig, minimaal 1 uur per dag (liefst verspreid over de dag). Ze houden van beweging in combinatie met mentale spelletjes, zoals speuren, zoekspelletjes, apporteren, zwemmen, wandelen, hardlopen, rennen naast de fiets.
Acana Regionals
De Regionals lijn van Acana is zeer geschikt voor de sterke, actieve jachthond in alle levensfasen. Dit krachtvoer bestaat uit 70% vlees en 30% groente en fruit. Het voer is zeer goed verteerbaar. Jouw jachthond zal dit voer heerlijk vinden en zij zal lang een verzadigd gevoel hebben.
De Duitse Voorstaande Hond
De meest voorkomende jachthond is Nederland is de Duitse Voorstaande Hond. Ze is sterk, heeft een goed uithoudingsvermogen en is snel.
Karakter
De Duitse Staande Hond (in het engels: German Pointer) heeft een betrouwbaar, stabiel en evenwichtig karakter. Ze is niet snel schuw of zenuwachtig, of agressief, maar altijd vriendelijk en stabiel. Het is dus een vriendelijke hond die geschikt is als huishond en lief is voor kinderen. Wel heeft ze veel energie en is ze leergierig.Ze is wel waaks!
Beweging
Ze heeft behoefte aan een actief leven, vol beweging en mentale uitdaging. Dagelijks 1,5 uur beweging zou voor deze hond ideaal zijn. Het liefst wil deze hond werken voor haar baas. Dus trainingen met een dummie, jachttrainingen, apporteer en zoekspelletjes: daar kan je de Duitse Staander blij mee maken.
Vier vachtvariaties
De Duitse Voorstaande Hond is er in vier vachtvariaties: draadhaar, korthaar, langhaar of stekelhaar.
Orijen Whole Prey Original
In de categorie goed, beter, best zitten de hondenbrokken van Orijen Whole Prey zeker in de categorie ‘best’. Dit voer is dan ook bijzonder beschikt voor jouw jachthond. Het bevat 85% vlees en 15% groente en fruit. Voor een uitstekende spijsvertering, goede spieropbouw, goed herstel na inspanning en een heerlijk verzadigd gevoel.
De Beierse Zweethond
Dit jachthonden ras behoort tot de zweethonden (of in het engels ‘bloodhounds’).
Karakter
Deze soort jachthonden zijn bekend om hun concentratie, rust en doorzettingsvermogen. Maar ze zijn ook moedig. Ze zijn zo gefokt dat ze veel geluid maken. Het houden van een Beierse Zweethond is een drukke nieuwbouwwijk met aaneengeschakelde (gehorige) eengezinswoningen met veel jonge kinderen, is niet aan te raden. De Beierse zweethond is op zich wel heel aanhankelijk en houdt van het huiselijk gebeuren. Maar ze zijn wel beschermend en waaks en blaffen veel. Hoewel ze vriendelijk van aard zijn, houden ze niet zo van jonge (drukke) kinderen.
Beweging
Bovendien hebben ze een groot uithoudingsvermogen en hebben ze heel veel beweging nodig. Met deze hond zou je eigenlijk een keer in de week ofzo, een sporen moeten zoeken. Daar doe je haar een groot plezier mee!
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.