In Nederland sporten veel mensen met hun hond. Dit kan voor hond èn baas veel plezier opleveren, mits het sporten op een verantwoorde manier gebeurt met veel aandacht voor de lichamelijke conditie en gesteldheid (en eventueel beperkingen) van de hond. Het is belangrijk dat een sporthond tussen het sporten door voldoende rust krijgt om te herstellen. Na de inspanning en gedurende de hersteldagen dient er bovendien extra aandacht te zijn voor voeding. Net als bij mensen dient de verbruikte energie van een sporthond door middel van voeding te worden aangevuld en dient de voeding de essentiële voedingsstoffen te bevatten die bijdragen aan een goed herstel na lichamelijk inspanning. Er zijn verschillende leuke hondensporten. Hieronder een greep uit het enorme aanbod.

Jachttraining

Een jachthond hoeft niet daadwerkelijk te jagen om in zijn of haar element te zijn. Veel honden vinden het heerlijk om met hun baas jachttrainingen te doen. Deze jachttrainingen voldoen net zo goed aan de innerlijke behoefte van de jachthond om apporteer- en zoekwerk te doen. Alles draait om de gehoorzaamheid van de hond. In Nederland worden er talloze jachttrainingen gegeven, zowel voor puppy’s (beginnelingen) als gevorderde honden.

Apporteersport

Deze sport komt voort uit de jachtsport. Het draait allemaal om gehoorzaamheid en intelligentie en een goede band tussen baas en hond. Het vereist wel doorzettingsvermogen (zowel van hond als baas).

Canicross

Deze sport wordt in Nederland steeds populairder. Het gaat net een stapje verder als hardlopen met de hond. In deze sport wordt de hond vastgemaakt aan een elastische band die de baas om de middel draagt als heupgordel. De hond trekt de baas harder vooruit  en zo ren je zo snel mogelijk over het parcours.

Flyball

Deze sport is een echte teamsport. Het is een estafetterace tussen 2 teams bestaande uit 4 honden. De honden springen over een aantal hordes. Aan het eind van die hordes moeten ze een bal vangen en terugbrengen.

Schapendrijven

Deze sport is vooral bij enkele rassen populair. De hond moet op aanwijzen van de baas een kudde schapen in een bepaalde richting laten lopen of bijeen drijven.

Behendigheidsport (agility)

Bij deze sport loopt de hond zo snel mogelijk een parcours waar de hond over obstakels moet springen, door tunnels gaat en hordes springt. Hoe groter de hond hoe hoger de hordes en obstakels. De baas begeleidt de hond tijdens het parcours.

Wandelen en fietsen

Naast de hierboven genoemde echte hondensporten, genieten veel mensen van lange wandelingen en fietstochten met hun hond.  Als u twee keer per week een lange afstand fietst of wandelt (of als u hond meegaat op een vakantie trektocht) dan kunt u uw hond gerust een sporthond noemen.

De sporthond en zijn voeding

Van sporthonden wordt lichamelijk veel gevraagd. Het is belangrijk dat de voeding wordt aangepast aan hun sportieve prestaties. De voeding dient voldoende energie te geven en dient de juiste voedingsstoffen te bevatten in de juiste hoeveelheden, zodat spieren en weefsel kans krijgen om voldoende te herstellen. Bovendien dient het voedsel goed verteerbaar te zijn.

Het beste hondenvoer

In het artikel  ’Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’ hebben wij uitgelegd welke voedingsstoffen uw hond nodig heeft om in optimale gezondheid te blijven. Daarnaast hebben sporthonden extra proteïne (eiwitten) nodig, extra vetten en extra mineralen en vitamines. Liefst dient ook magnesium aan de voeding te zijn toegevoegd. Het eten dient bovendien goed verteerbaar te zijn. Vlees van kip en/of vis is over het algemeen het makkelijkst verteerbaar voor honden. Vlees van rund of varken is over het algemeen minder goed verteerbaar voor honden. Daarnaast kunnen honden niet goed tegen gluten.

Acana Heritage Sport & Agility

Acana Heritage Sport & Agility is geschikt voor (zeer) actieve honden. Sportieve honden hebben hebben voor hun uithoudingsvermogen en fitheid behoefte aan een dieet dat rijk is aan gevarieerde, verse vleessoorten, eiwitten en vetten. Daarom bevat ACANA Sport & Agility maar liefst 75% vlees. Dit levert 35% eiwitten op, welke eiwitten allemaal afkomstig zijn uit dierlijke bron en 22% vetten. Het vetgehalte is belangrijk, omdat vetten veel energie leveren. Daarnaast bevat Acana laag-glycemische groenten en fruit, zoals verse pompoen en muskaatpompoen. Deze ingrediënten verteren langzamer, zodat actieve honden er langer profijt hebben. En dit kan bij een sportief evenement nou net het verschil maken. De kwalitatief goede ingrediënten leveren alle vitamines en mineralen die uw actieve hond nodig heeft om sportieve prestaties te leveren en daarna goed te herstellen.

Hond bij een zak met Acana Heritage Sport&Agility
Vanaf: 63.25

Hubertus Gold Jacht Performance

De hondenbrokken van Hubertus Gold Jacht Performance bevatten precies de goede voedingsstoffen in de juiste balans om de sporthond optimaal te laten presteren en hem of haar in goede gezondheid te houden. Deze hondenbrokken bevatten 30% hoogwaardige dierlijke eiwitten. Deze eiwitten leveren de essentiële aminozuren voor de opbouw van spieren en het herstel van weefsel. Verder bevat Jacht Performance 21% vetten voor de benodigde energie. Het betreft vetten afkomstig van kip en zalm, die bovendien zorgen voor de juiste dosis Omega-3 en Omega 6, voor een gezonde huid en glanzende vacht. In Hubertus Gold Jacht Performance zit een verhoogd gehalte vitamine A, D3 en E. Daarnaast zijn vitamine B3 (niacine) en B5 (panthontheenzuur) toegevoegd, beide nodig voor de energievoorziening van het lichaam en de opbouw van eiwitten en vetten. Ook is extra foliumzuur toegevoegd, nodig voor de groei en de werking van het lichaam en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. In Hubertus Gold Jacht Performance zit bovendien extra biotine, ijzer en magnesium. Bovendien is bietenpulp toegevoegd omdat deze fermenteerbare vezels ervoor zorgen dat het lichaam alle genoemde voedingsstoffen effectief kan opnemen. Kortom: Hubertus Gold Jacht Performance is het ideale krachtvoer voor uw sporthond. Aan Hubertus Gold Jacht Performance zijn geen kunstmatige smaakmakers of conserveringsmiddelen toegevoegd en de hondenbrokken zijn glutenvrij.

Nooit sporten met volle maag

Sporten met een volle maag is nooit een goed idee. Dat geldt niet alleen voor de mens, maar ook voor de hond. Zorg dat uw hond ruim voor het sporten gegeten heeft om maagproblemen tijdens het sporten te voorkomen.  Als uw hond tijdens het sporten een ‘dipje’ heeft, kunt u de Hubertus Gold Energy snack geven. Deze ‘energy-bar’geeft meteen een energie boost tijdens het sporten. Deze smakelijke snack bestaat uit vlees van gevogelte aangevuld met proteïne en mineralen. De snacks zijn gemakkelijk mee te nemen en te openen. Handig voor tijdens de jacht of jachttraining of andere sport.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.