Krachtvoer de actieve hond en de sporthond: In Nederland zijn veel mensen actief met hun hond. Het is heerlijk om lekker buiten met je hond te wandelen, fietsen of rennen, jachttrainingen te doen, met je hond te spelen of haar te laten zwemmen. Dat is genieten voor mens èn dier. En het versterkt de band die je met je hond hebt.

Als je regelmatig een lange wandeling maakt of een stuk met je hond fietst, dan is het aan te raden om wat extra aandacht aan de voeding voor je hond te besteden. Want je hond levert een enorme inspanning tijdens die activiteiten en het is ook belangrijk dat haar spieren na die inspanning voldoende rust krijgen om te herstellen, daarbij ondersteund door extra voedingsstoffen die het herstel bevorderen.

De actieve hond en haar voeding

Afhankelijk van de mate van activiteit, is het belangrijk dat de voeding wordt aangepast aan de geleverde inspanningen. De voeding dient voldoende energie te geven en dient de juiste voedingsstoffen te bevatten in de juiste hoeveelheden, zodat spieren en weefsel kans krijgen om voldoende te herstellen. Bovendien dient het voedsel goed verteerbaar te zijn.

Het beste hondenvoer

In het artikel  ’Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’ hebben wij uitgelegd welke voedingsstoffen jouw hond nodig heeft om in optimale gezondheid te blijven.

Voer voor actieve honden

Daarnaast hebben actieve honden veel dierlijk proteïne (eiwitten) nodig, extra dierlijke vetten en extra mineralen en vitamines. Het eten dient bovendien licht verteerbaar te zijn. Honden zijn heel goed in staat om voer met een hoog vlees- of visgehalte goed te verteren. Vlees en vis is voor honden makkelijk te verteren, evenals veel groenten en fruit. Bepaalde granen zijn wel verteerbaar, maar moeilijker dan vlees, vis, groenten of fruit. Gluten zijn voor honden minder goed verteerbaar.

Eiwitten (=proteïne)

Net als mensen herstellen honden goed als ze voldoende eiwitten binnenkrijgen. Eiwitten hebben een hele belangrijke taak in de opbouw en onderhoud van de spieren, maar ook de organen, het zenuwstelsel, de hormonen, enzymen en het bloed. Alles is eigenlijk opgebouwd uit eiwit. Wist je dat de haren van een hond bijna helemaal uit eiwitten bestaan? Maar een hele belangrijke functie van eiwitten is dat eiwitten jouw hond energie geven. Het is een belangrijke bron van brandstof. Lees meer over de vraag waarom jouw hond eiwitten nodig heeft in onze blog.

Dierlijke of plantaardige eiwitten?

Er zijn eiwitten uit dierlijke bron en uit plantaardige bron. Een hond kan eiwitten uit dierlijke bron het beste verteren. Niet alle dierlijke eiwitten zijn even goed voor een hond: botten leveren bijvoorbeeld veel eiwit, maar daar heeft een hond niet zoveel aan. Het gaat met name om eiwitten uit vlees, vis, gezonde organen zoals hart, lever en long of eieren. Insecten leveren ook hoogwaardige eieren die een hond goed kan verteren.

Een actieve hond heeft voer nodig met een hoog eiwitgehalte

Een actieve hond heeft veel eiwitten nodig, omdat eiwitten bijdragen aan een optimaal herstel: zij geven brandstof, zodat jouw hond weer energie krijgt. En ze dragen bij aan het herstel van spieren en pezen na fysieke inspanning. Voer dat veel dierlijke eiwitten bevat bevordert de spierkracht. Honden halen energie uit eiwit, vetten en koolhydraten. Al het voer bestaat uit deze drie componenten. Hoe meer je van het een in het voer stopt zoveel minder stop je van het andere erin. Dat betekent hoe meer eiwit, zoveel minder koolhydraten. En ook dat is een voordeel voor actieve honden.

Vetten

Een gezond eetpatroon van een actieve hond bevat dierlijke vetten. Vetten zijn onmisbaar voor actieve honden. In de eerste plaats leveren vetten (veel) energie. Maar daarnaast bevatten vetten ook vitamines, zoals A, D, E en K. En vetten bevatten vetzuren zoals de Omega 3 en Omega 6 vetzuren. En deze vetzuren zijn voor actieve honden heel belangrijk, omdat de ontstekingsremmend werken. Gezonde vetzuren werken dus preventief bij gewrichtsklachten.  Maar gezonde vetzuren beschermen ook het hart en bloedvaten en geven een boost aan het immuunsysteem. Dus als je intensief beweegt met je hond let er dan op dat er extra Omega 3 -vetzuren in het voer zitten, of geen een scheutje visolie over het voer of een Omega 3 supplement.

Vetten geven honden de meest efficiënte vorm van energie. De vetten worden optimaal verbrand en omgezet in energie; voor actieve honden een must. Honden vinden de smaak van dierlijk vet bovendien onweerstaanbaar. Als je een moeilijke eter hebt, kies dan voor hondenbrokken met een hoog dierlijk vetgehalte.

Koolhydraten met een laag glycemische waarde

Koolhydraten verdelen we onder in suikers, zetmeel en vezels. Aan je actieve hond kan je het beste koolhydraten in de vorm van groenten geven. Veel groentesoorten hebben een laag glycemische waarde (zoals peulvruchten en pompoen). Deze ingrediënten geven stabiel energie af, zodat pieken in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Dit is voor actieve honden ideaal. 

Wat geef je aan je hond direct na de inspanning?

Als je heel actief met je hond bent geweest – bijvoorbeeld een wandeling van een uur waarbij jouw hond ook los heeft gelopen – is het aan te raden om jouw hond direct nà die inspanning iets te geven en niet te wachten tot het avondeten (ervan uitgaande dat dat nog een paar uur duurt). Geef dan een tussendoortje die veel proteïne en vet bevat en weinig koolhydraten. Geef liever geen hondenkoekje die granen bevat. Granen zijn niet licht verteerbaar voor honden.

Sporthonden

Veel mensen sporten met hun hond. Dit kan voor hond èn baas veel plezier opleveren, mits het sporten op een verantwoorde manier gebeurt met veel aandacht voor de lichamelijke conditie en gesteldheid (en eventueel beperkingen) van de hond. Het is belangrijk dat een sporthond tussen het sporten door voldoende rust krijgt om te herstellen. Na de inspanning en gedurende de hersteldagen dient er bovendien extra aandacht te zijn voor voeding.

Net als bij mensen dient de verbruikte energie van een sporthond door middel van voeding te worden aangevuld en dient de voeding de essentiële voedingsstoffen te bevatten die bijdragen aan een goed herstel na lichamelijk inspanning.

Er zijn verschillende leuke hondensporten. Hieronder een greep uit het enorme aanbod.

Jachttraining en jachthonden

Een jachthond hoeft niet daadwerkelijk te jagen om in zijn of haar element te zijn. Veel honden vinden het heerlijk om met hun baas jachttrainingen te doen. Deze jachttrainingen voldoen net zo goed aan de innerlijke behoefte van de jachthond om apporteer- en zoekwerk te doen. Alles draait om de gehoorzaamheid van de hond. In Nederland worden er talloze jachttrainingen gegeven, zowel voor puppy’s (beginnelingen) als gevorderde honden.

Wil je meer weten over het beste voer voor je jachthond? Lees dan ons blog : Voer voor jachthonden

Apporteersport

Deze sport komt voort uit de jachtsport. Het draait allemaal om gehoorzaamheid en intelligentie en een goede band tussen baas en hond. Het vereist wel doorzettingsvermogen (zowel van hond als baas).

Canicross

Deze sport wordt in Nederland steeds populairder. Het gaat net een stapje verder als hardlopen met de hond. In deze sport wordt de hond vastgemaakt aan een elastische band die de baas om de middel draagt als heupgordel. De hond trekt de baas harder vooruit  en zo ren je zo snel mogelijk over het parcours.

Flyball

Deze sport is een echte teamsport. Het is een estafetterace tussen 2 teams bestaande uit 4 honden. De honden springen over een aantal hordes. Aan het eind van die hordes moeten ze een bal vangen en terugbrengen.

Schapendrijven

Deze sport is vooral bij enkele rassen populair. De hond moet op aanwijzen van de baas een kudde schapen in een bepaalde richting laten lopen of bijeen drijven.

Behendigheidsport (agility)

Bij deze sport loopt de hond zo snel mogelijk een parcours waar de hond over obstakels moet springen, door tunnels gaat en hordes springt. Hoe groter de hond hoe hoger de hordes en obstakels. De baas begeleidt de hond tijdens het parcours.

Wandelen en fietsen

Naast de hierboven genoemde echte hondensporten, genieten veel mensen van lange wandelingen en fietstochten met hun hond.  Als u twee keer per week een lange afstand fietst of wandelt (of als u hond meegaat op een vakantie trektocht) dan kunt u uw hond gerust een sporthond noemen.

Wat is het beste hondenvoer voor sporthonden?

Hierboven hebben we de uitgangspunten weergegeven waaraan voer voor sporthonden moet voldoen: veel dierlijke eiwitten, voldoende dierlijke vetten en koolhydraten met een laag glycemische waarde, zonder granen. We zetten de beste soorten voer voor sporthonden voor je op een rij.

Clydach Scottish Salmon

Het Britse merk Clydach is volledig gebaseerd op de principes van voeding voor jachthonden en andere actieve honden. De verschillende varianten kunnen met elkaar worden afgewisseld omdat ze allemaal hetzelfde zijn samengesteld. Hierdoor kan je je hond een rotatiedieet geven als je dat zou willen. Wist je dat bijvoorbeeld eendenvlees veel dierlijke eiwitten levert en Omega 3-vetzuren bevat? Lamsvlees is van nature mager, maar bevat veel ijzer en eiwitten per 100 gram. En vissen als zalm en forel zijn licht verteerbaar, bevatten veel eiwitten en veel dierlijke vetzuren waaronder Omega 3-vetzuren. Daarom is  Clydach Scottisch Salmon ideaal voor de actieve hond. Het bevat 50% verse en gedroogd zalmvlees en forel, aangevuld met laag-glycemisch groenten en fruit. Deze ingrediënten verteren langzamer, zodat actieve honden er langer profijt hebben. En dit kan bij een sportief evenement nou net het verschil maken.

Clydach Scottish Salmon levert – net als de andere varianten – veel dierlijke eiwitten, een mooi dierlijk vetgehalte en koolhydraten die een lange verzadiging geven.

Acana Heritage Sport & Agility

Acana Heritage Sport & Agility is geschikt voor (zeer) actieve honden. Sportieve honden hebben hebben voor hun uithoudingsvermogen en fitheid behoefte aan een dieet dat rijk is aan gevarieerde, verse vleessoorten, eiwitten en vetten. Daarom bevat Acana Sport & Agility 75% vlees. Dit levert 35% eiwitten op en 22% vetten.  Daarnaast bevat Acana laag-glycemische groenten en fruit, zoals verse pompoen en muskaatpompoen. De kwalitatief goede ingrediënten leveren alle vitamines en mineralen die uw actieve hond nodig heeft om sportieve prestaties te leveren en daarna goed te herstellen.

Hond bij een zak met Acana Heritage Sport&Agility

Carnilove Salmon Adult

Deze hondenbrokken van Carnilove Into the Wild Zalm, zijn een ware superfood voor jouw hond. Zalm is licht verteerbaar, geeft veel hoogwaardige eiwittwen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Zalmvlees en zalmolie is rijk aan omega-3 onverzadigde vetzuren, die een positieve invloed hebben op de mentale ontwikkeling, het cardiovasculaire systeem en het metabolisme (ze verlagen de bloedsuikerspiegel). Zalm staat bekend om de gezonde Omega vetzuren die helpen om je hond gezond en fit te houden. De visolieën zijn ook gezond voor vacht en huid van de hond. Carnilove hondenbrokken bevatten 70% vlees en 30% groenten en fruit. Carnilove zalm brokken zijn niet alleen graanvrij maar ook aardappelvrij

carnilove snacks worden aan hond gegeven

Go Native Kip

Het hondenvoer van Go Native is een ware superfood voor jouw actieve of sporthond. De Go Native kip met aardappel en broccoli bevat 70% kip, waarvan 40% vers is verwerkt. Daarnaast bevat het 30% groenten en fruit. Dit voer levert 31% eiwitten en heeft een vetpercentage van 20%. Kip is super licht verteerbaar. De fruit, groenten en kruiden leveren veel vitamines en mineralen en hebben een laag glycemische waarde. Dit Ierse merk kent al haar leveranciers en gebruikt Ierse kippen.

Puppy voor een zak go native hondenvoer

Nooit sporten met volle maag

Sporten met een volle maag is nooit een goed idee. Dat geldt niet alleen voor de mens, maar ook voor de hond. Zorg dat uw hond ruim voor het sporten gegeten heeft om maagproblemen tijdens het sporten te voorkomen.  Als uw hond tijdens het sporten een ‘dipje’ heeft, kunt u de Hubertus Gold Energy snack geven of één van de Edgard & Cooper energierepen. Deze energierepen geven meteen een energie boost tijdens het sporten. Deze smakelijke snack bestaat uit vlees van gevogelte aangevuld met proteïne en mineralen. De snacks zijn gemakkelijk mee te nemen en te openen. Handig voor tijdens de jacht of jachttraining of andere sport.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief