Honden leven minder jaren dan mensen. Juist omdat het leven van een hond zo kort is, zou elke dag moeten tellen! Gelukkig is er veel dat je kan doen om de levensverwachting van je hond te verhogen. En niet alleen de levensverwachting verhogen is belangrijk, maar ook de kwaliteit van leven. Wat kan je doen om jouw hond zo lang mogelijk in goede gezondheid te houden? 

5 Leefregels die helpen om jouw hond een lang en gezond leven te laten leiden

Leefregel 1: Voeding van je hond

Honden eten zich gezond; dat is een basis wetmatigheid. De gezondheid van een hond hangt voor een heel groot deel af van de voedingsstoffen die zij dagelijks binnenkrijgt.

Wat is gezonde voeding voor een hond?

Voor honden gelden iets andere regels dan voor mensen. In tegenstelling tot mensen die omnivoren zijn, zijn honden namelijk (semi) carnivoren. Als je dus afvraagt of voor honden een bepaald eten gezond is, zou je dit als uitgangspunt moeten nemen.

Eiwitten en vetten

Honden hebben vlees of vis nodig om in goede gezondheid te verkeren. Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het eerste en belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.

Het eten van dierlijke eiwitten bevordert mager spierweefsel bij honden. Daarmee is de kans op overgewicht minder groot. Lees meer in het artikel ‘.4px;Overgewicht bij honden’.

Koolhydraten

Behalve eiwitten en vetten heeft jouw hond koolhydraten nodig voor energie. Goed voer bevat groente en fruit als bronnen van koolhydraten. Groenten en fruit (zoals appels, zoete aardappels, pompoen) leveren namelijk vezels, vitamines en mineralen.

Veel merken hondenvoer bevatten koolhydraten die niet veel doen voor de gezondheid van je hond, zoals tarwe of granen. Het is niet zo dat tarwe en granen helemáál niets doen voor je hond. Er zitten in ieder geval veel vezels in, die de spijsvertering stimuleren. Maar tarwe en andere granen bevatten veel minder vitamines, mineralen en eiwitten dan bepaalde soorten groenen en fruit. We realiseren ons dat groenten en fruit dure ingrediënten zijn waardoor hondenvoer duurder is. Als je kijkt naar een meer betaalbaar (maar wel gezond) hondenvoer, kijk dan naar de soort koolhydraten. Honden kunnen niet goed tegen gluten. Liever rijst, haver of mais, dan tarwe of granen.

Kijk dus vooral niet naar de mooie namen van bepaalde merken voer, of dat het voor een bepaald ras geschikt is, maar let op de ingrediënten.  Als daar niet vlees als eerste staat vermeld, kies dan ander hondenvoer! Vlees als eerste ingredient, weet je nog? En dat geldt helemaal als het eerste ingrediënt granen zijn.

Vitamines en mineralen

Het is belangrijk dat jouw hond elke dag voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt via de voeding. Zonder vitamines en mineralen kunnen de eiwitten, vetten en koolhydraten namelijk hun werk niet goed doen.

Lees àlles over de voedingsstoffen die jouw hond dagelijks nodig heeft, in ons artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’.

Tip: Omega 3-vetzuren 

Omega 3 -vetzuren hebben voor honden (en andere dieren) allerlei gezondheidsvoordelen: voor het brein, de gewrichten, het immuunsysteem en een gezonde huid en vacht. Er zitten heel veel omega 3 -vetzuren in algen en (vette) vis. Geef jouw hond dan ook hondenvoer met een hoog gehalte Omega 3-vetzuren, of geef een tussendoortje die deze gezonde Omega 3-vetzuren bevat.  Of geef jouw hond elke dag een scheutje gezonde visolie. 

Producten met Omega 3 -vetzuren

Vanaf: 14.75

Vitaminen en Supplementen

Icelandpet Omega-3 sardientjesolie

Vanaf: 12.95
Vanaf: 19.95

Leefregel 2: Het gewicht van je hond

Houd je hond op een gezond gewicht, dat wil zeggen niet te dik en niet te dun. Zoals bleek uit het artikel ‘Wat is de leeftijd van je hond’ geldt dat met elke 2 kilo aan gewicht, een hond ongeveer een maand korter leeft. De wetenschappers weten nog niet waarom dit zo is, maar het betekent wel dat het cruciaal is om jouw hond op een gezond gewicht te houden.  Wil je weten of je hond te dik is? Lees meer in het artikel ‘Heb ik een te dikke hond?’

Gezonde voeding hond

Honden eten dus niet alleen gezond als zij goed, hoogwaardig hondenvoer eten, maar ook als zij daarvan niet te veel eten. Het is cruciaal dat jouw hond op een gezond gewicht blijft, want dan zal zij (veel)  langer leven. Maar ook zal zij veel gezonder zijn, omdat overgewicht dè oorzaak is van vrijwel àlle kwalen, van gewrichtsklachten tot kanker.

Uit een onderzoek* waarbij 48 Labrador Retrievers een leven lang zijn gevolgd bleek dat het reduceren van het aantal kilocalorieën per dag met 25% ertoe leidde dat deze honden veel later te maken kregen met ouderdomskwalen, chronische ziektes en artrose. Je houdt jouw hond letterlijk veel langer jong als je zorgt voor een optimaal gewicht. Wil jij weten hoeveel voer jouw hond nodig heeft? Lees het in ons artikel ‘Hoeveel voer moet ik mijn hond geven?’

 

Leefregel 3: Beweging van je hond

De derde leefregel ligt eigenlijk voor de hand maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: laat je hond regelmatig bewegen. Net zoals bij mensen draagt beweging bij aan een goede gezondheid van jouw hond. De twee pijlers van een lang en gezond leven van jouw hond zijn goede voeding en beweging. Als je wil weten hoeveel beweging je hond nodig heeft, lees dan ons artikel  ‘Hoeveel beweging heeft een hond nodig’. Je kan je hond ook laten bewegen door spelletjes met haar te doen. Ga met je hond touwtrekken, speel verstoppertje, laat haar apporteren of verstop speeltjes met iets lekkers erin. Lees de blog Puppyspelletjes voor leuke ideeën voor spelletjes. En laat de titel je niet misleiden. Niet alleen puppies vinden het heerlijk om te spelen, ook volwassen en oudere honden vinden dit héérlijk. En dat brengt ons meteen op de vierde leefregel.  

Leefregel 4: Daag jouw hond mentaal uit

De vierde leefregel is dat jouw hond voldoende geestelijke uitdaging krijgt. Daag je hond mentaal uit. Een gezond brein houdt jouw hond gezond en fit. Een hond vindt het bovendien héérlijk om mentaal uitgedaagd te worden. Doe dus af en toe spelletjes, zoals zoekspelletjes of apporteer spelletjes. Of speel verstoppertje. Ook oudere honden vinden dit soort spelletjes heerlijk! En het is goed voor de brein. Wij hebben wat tips op een rij gezet in de blog Bewegen met je oudere hond

Tip: Afwisseling

Ook vinden honden afwisseling fijn. Loop je altijd hetzelfde rondje? Dikke prima, maar doe af en toe iets anders: ga naar een nieuwe omgeving. Of daag je hond sociaal uit: ga een keer naar een stadspark zodat jouw hond in aanraking komt met allerlei andere honden.

Leefregel 5 Poets de tanden van je hond

Nou niet afhaken… maar de vijfde tip is: poets de tanden van je hond. Wij hebben zelf ook honden: we weten dat dit een lastige leefregel is!  Maar, het is nu eenmaal zo dat tandproblemen heel veel voorkomen bij honden en kunnen leiden tot een mindere gezondheid en veel pijn. In een apart artikel zullen wij hier nader op ingaan. Voor nu een paar tips:

  • Poets de tanden van jouw hond als zij moe is, bijvoorbeeld na een lange wandeling.
  • Gebruik speciale honden tandpasta.
  • Spoelen hoeft niet.
  • Poetst alleen de boventanden. De binnenkant van de tanden hoeft niet.
  • Wees geduldig tijdens het poetsen. Je hond vindt het (in het begin) niet leuk en zal zich verzetten.
  • Beloon haar na het poetsen met extra dikke knuffels.

Tip: Dental sticks

Als je poetsen (te) lastig vindt (waar we alles bij voor kunnen stellen), koop dan dental sticks voor jouw hond. Het kauwen op de dental sticks helpt bij het schoonhouden van de tanden en het tandvlees van jouw hond. Het voorkomt tandplak (tot wel 70%) en helpt bij een frisse adem.

Ook voor dental sticks geldt: koop kwaliteit

Anders houden de sticks de tanden misschien wel schoon, maar krijgt jouw hond allerlei caloriebommen binnen met ongewenste voedingsstoffen binnen (zoals suiker of tarwe).  

Gezonde dental sticks

De chew bars van Pawfect zijn een goede keuze voor een natuurlijke dental stick. Deze kauwstaven zijn gemaakt van Yakmelk. Ze zijn luchtgedroogd zodat de staven hard zijn geworden. Deze kauwstaven zullen je hond lang kauwplezier geven.  

De botten van Ziwi Peak zijn een natuurlijke dental stick. Het gaat om de hoef en de onderbenen van een hert, waar honden lang op kauwen. 

De dental sticks van Go Native zijn een goede keuze: jouw hond zal er lang plezier van hebben. Hij/zij zal behoorlijk moeten kauwen om de stick op te eten! Met elke kauwbeweging wordt het gebit gereinigd, dus dat is gunstig. Het zijn graan- en glutenvrije sticks gemaakt van groente, zonder kunstmatige toevoegingen. Ze zijn er in twee smaken: aardappel/wortel en brocolli/pompoen. Met kruiden als peterselie en tijm voor frisse adem.

De dental sticks van Leader zijn ook een goede keuze. Deze sticks hebben een  spiraalachtige vorm om zo nog meer tandplak te verwijderen. Ze bevatten geen tarwe, soja of andere glutenhoudende granen en zijn op natuurlijke wijze geconserveerd. Uiteraard met peterselie en tijm voor frisse adem. Ze zijn er in twee smaken: bruine rijst en cranberry en havermout met rozemarijn.

De dental sticks van Edgard & Cooper zijn een goede keuze voor de reiniging van de tanden van je hond. Ze even lang kauwplezier, zijn laag in kilocalorieën en gemaakt van fruit en groenten. 

Tip: Geef hondenbrokken in plaats van natvoer

Hondenbrokken geven de minste kans op tandplak en gebitsproblemen bij honden. Als je het lastig vindt om de tanden van jouw hond te poetsen, raden wij aan hem of haar alleen hondenbrokken te geven, aangevuld met dagelijks een dental stick. 

Bronnen 

  • Lawler, D.F. et al. Diet Restriction and ageing in the dog: major observations over two decades. Br J. Nutr. 2008 99(4), p. 793-805
  • Smith G.K. et al., Chronology of hip dysplasia development in a chort of 48 Labrador Retrievers followed for life. Vet Surg 2021, 41 (1), p. 20-33
  • Kealy R.D. et al., Five-year Longitinal study on limited food consumption and development of osteoarthristis in coxofemoral joints of dogs. J. Am. Vet Med Assoc 1997, 210 (2), p. 222-225

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief