5 leefregels voor een lang en gezond leven van jouw hond

labradoodle in bos

Honden leven minder jaren dan mensen. Juist omdat het leven van een hond zo kort is, zou elke dag moeten tellen! Gelukkig is er veel dat je kan doen om de levensverwachting van je hond te verhogen.

5 Leefregels die helpen om jouw hond een lang en gezond leven te laten leiden

Leefregel 1: Voeding van je hond

Honden eten zich gezond; dat is een basis wetmatigheid. De gezondheid van een hond hangt voor een heel groot deel af van de voedingsstoffen die zij dagelijks binnenkrijgt.

Wat is gezonde voeding voor een hond?

Voor honden gelden iets andere regels dan voor mensen. In tegenstelling tot mensen die omnivoren zijn, zijn honden namelijk (semi) carnivoren. Als je dus afvraagt of voor honden een bepaald eten gezond is, zou je dit als uitgangspunt moeten nemen.

Meat first

Honden hebben (veel) vlees nodig om in goede gezondheid te verkeren. Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt: hoe hoger het vleespercentage, hoe beter het voor jouw hond is. Als honden veel vlees eten, kan je er van uit gaan dat honden gezond eten. Meat First dus. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn zeer gezond voor jouw hond. Verder heeft jouw hond een klein beetje groente en fruit nodig. Die leveren namelijk vezels, vitamines en mineralen. Lees meer over de voedingsstoffen die jouw hond dagelijks nodig heeft, in ons artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’.

Leefregel 2: Het gewicht van je hond

Houd je hond op een gezond gewicht, dat wil zeggen niet te dik en niet te dun. Zoals bleek uit het artikel ‘Wat is de leeftijd van je hond’ geldt dat met elke 2 kilo aan gewicht, een hond ongeveer een maand korter leeft. De wetenschappers weten nog niet waarom dit zo is, maar het betekent wel dat het cruciaal is om jouw hond op een gezond gewicht te houden.  Wil je weten of je hond te dik is? Lees meer in het artikel ‘Heb ik een te dikke hond?’

Gezonde voeding hond

Honden eten dus niet alleen gezond als zij goed, hoogwaardig hondenvoer eten, maar ook als zij daarvan niet te veel eten. Het is cruciaal dat jouw hond op een gezond gewicht blijft, want dan zal zij (veel)  langer leven. Maar ook zal zij veel gezonder zijn, omdat overgewicht dè oorzaak is van vrijwel àlle kwalen, van gewrichtsklachten tot kanker. Wil jij weten hoeveel voer jouw hond nodig heeft? Lees het in ons artikel ‘Hoeveel voer heeft jouw hond nodig?

Honden eten gezond als zij vlees eten aangevuld met groente en fruit

Als jij je hond voer geeft dat bestaat uit veel vlees en een klein gedeelte groente en fruit dan is de kans op overgewicht heel klein, omdat jouw hond hierdoor mager spierweefsel opbouwt. Lees meer in het artikel Overgewicht bij honden.

Vulmiddelen

Helaas bestaat veel hondenvoer  voor het grootste deel uit vulmiddelen die niets doen voor de gezondheid van jouw hond, maar haar wel dik maken. Als is de naam van het hondenvoer nog zo mooi (‘Metabolic Mobility’, of ‘Digestive Care’),  het gaat uiteindelijk om de ingrediënten. Lees dus altijd de ingrediënten op het etiket. Als daar niet vlees als eerste staat vermeld, kies dan ander hondenvoer! Meat First, weet je nog? En dat geldt helemaal als het eerste ingrediënt granen zijn.

Leefregel 3: Beweging van je hond

De derde leefregel ligt eigenlijk voor de hand maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: laat je hond regelmatig bewegen. Net zoals bij mensen draagt beweging bij aan een goede gezondheid van jouw hond. Als je wil weten hoeveel beweging je hond nodig heeft, lees dan ons artikel  ‘Hoeveel beweging heeft een hond nodig’.

Tip 4: Uitdaging van je hond

De vierde leefregel is dat jouw hond voldoende geestelijke uitdaging krijgt. Daag je hond mentaal uit. Een gezond brein houdt jouw hond gezond en fit. Een hond vindt het bovendien héérlijk om mentaal uitgedaagd te worden. Doe dus af en toe spelletjes, zoals zoekspelletjes of apporteer spelletjes. Of speel verstoppertje. Ook oudere honden vinden dit soort spelletjes heerlijk!

Leefregel4: Afwisseling

Ook vinden honden afwisseling fijn. Loop je altijd hetzelfde rondje? Dikke prima, maar doe af en toe iets anders: ga naar een nieuwe omgeving. Of daag je hond sociaal uit: ga een keer naar een stadspark zodat jouw hond in aanraking komt met allerlei andere honden.

Leefregel 5 Poets de tanden

Nou niet afhaken… maar de vijfde tip is: poets de tanden van je hond. Wij hebben zelf ook honden: we weten dat dit een lastige leefregel is!  Maar, het is nu eenmaal zo dat tandproblemen heel veel voorkomen bij honden en kunnen leiden tot een mindere gezondheid en veel pijn. In een apart artikel zullen wij hier nader op ingaan. Voor nu een paar tips:

  • Poets de tanden van jouw hond als zij moe is, bijvoorbeeld na een lange wandeling.
  • Gebruik speciale honden tandpasta.
  • Spoelen hoeft niet.
  • Poetst alleen de boventanden. De binnenkant van de tanden hoeft niet.
  • Wees geduldig tijdens het poetsen. Je hond vindt het (in het begin) niet leuk en zal zich verzetten.
  • Beloon haar na het poetsen met extra dikke knuffels.

Hondenbrokken

Als je het echt lastig vindt om deze leefregel toe te passen, houd het dieet van jouw hond dan volledig op hondenbrokken. Zij heeft dan de minste kans op tandplak en gebitsproblemen.