Honden leven minder jaren dan mensen. Juist omdat het leven van een hond zo kort is, zou elke dag moeten tellen! Gelukkig is er veel dat je kan doen om de levensverwachting van je hond te verhogen.

5 Leefregels die helpen om jouw hond een lang en gezond leven te laten leiden

Leefregel 1: Voeding van je hond

Honden eten zich gezond; dat is een basis wetmatigheid. De gezondheid van een hond hangt voor een heel groot deel af van de voedingsstoffen die zij dagelijks binnenkrijgt.

Wat is gezonde voeding voor een hond?

Voor honden gelden iets andere regels dan voor mensen. In tegenstelling tot mensen die omnivoren zijn, zijn honden namelijk (semi) carnivoren. Als je dus afvraagt of voor honden een bepaald eten gezond is, zou je dit als uitgangspunt moeten nemen.

Meat first

Honden hebben (veel) vlees nodig om in goede gezondheid te verkeren. Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt: hoe hoger het vleespercentage, hoe beter het voor jouw hond is. Als honden veel vlees eten, kan je er van uit gaan dat honden gezond eten. Meat First dus. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn zeer gezond voor jouw hond. Verder heeft jouw hond een klein beetje groente en fruit nodig. Die leveren namelijk vezels, vitamines en mineralen. Lees meer over de voedingsstoffen die jouw hond dagelijks nodig heeft, in ons artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’.

Honden eten gezond als zij vlees eten aangevuld met groente en fruit

Als jij je hond voer geeft dat bestaat uit veel vlees en een klein gedeelte groente en fruit dan is de kans op overgewicht heel klein, omdat jouw hond hierdoor mager spierweefsel opbouwt. Lees meer in het artikel Overgewicht bij honden’.

Geen vulmiddelen

Helaas bestaat veel hondenvoer  voor het grootste deel uit vulmiddelen die niets doen voor de gezondheid van jouw hond, maar haar wel dik maken. Als is de naam van het hondenvoer nog zo mooi (‘Metabolic Mobility’, of ‘Digestive Care’),  het gaat uiteindelijk om de ingrediënten. Lees dus altijd de ingrediënten op het etiket. Als daar niet vlees als eerste staat vermeld, kies dan ander hondenvoer! Meat First, weet je nog? En dat geldt helemaal als het eerste ingrediënt granen zijn.

Tip Omega 3-vetzuren 

Omega 3 -vetzuren hebben voor honden (en andere dieren) allerlei gezondheidsvoordelen: voor het brein, de gewrichten, het immuunsysteem en een gezonde huid en vacht. Er zitten heel veel omega 3 -vetzuren in (vette) vis. Geef jouw hond dan ook hondenvoer met als hoofdingrediënt (verse) vis, of geef een tussendoortje die deze gezonde Omega 3-vetzuren bevat.  Of geef jouw hond elke dag een scheutje gezonde visolie. 

Top 5 hondenvoer vol met gezonde Omega 3-vetzuren

40.9580.95
61.9597.95
34.95107.95
48.9575.49

Omega 3 -vetzuren supplementen

Vitaminen en Supplementen

Leader Nutri Vigor Skin & Coat Care

3.99

Vitaminen en Supplementen

Icelandpet Cod Oil Kabeljauw olie

12.9519.95

Vitaminen en Supplementen

Hubertus Gold Zalmolie

16.50

Vitaminen en Supplementen

Puur Veg Omega

19.50

Leefregel 2: Het gewicht van je hond

Houd je hond op een gezond gewicht, dat wil zeggen niet te dik en niet te dun. Zoals bleek uit het artikel ‘Wat is de leeftijd van je hond’ geldt dat met elke 2 kilo aan gewicht, een hond ongeveer een maand korter leeft. De wetenschappers weten nog niet waarom dit zo is, maar het betekent wel dat het cruciaal is om jouw hond op een gezond gewicht te houden.  Wil je weten of je hond te dik is? Lees meer in het artikel ‘Heb ik een te dikke hond?’

Gezonde voeding hond

Honden eten dus niet alleen gezond als zij goed, hoogwaardig hondenvoer eten, maar ook als zij daarvan niet te veel eten. Het is cruciaal dat jouw hond op een gezond gewicht blijft, want dan zal zij (veel)  langer leven. Maar ook zal zij veel gezonder zijn, omdat overgewicht dè oorzaak is van vrijwel àlle kwalen, van gewrichtsklachten tot kanker.

Uit een onderzoek* waarbij 48 Labrador Retrievers een leven lang zijn gevolgd bleek dat het reduceren van het aantal kilocalorieën per dag met 25% ertoe leidde dat deze honden veel later te maken kregen met ouderdomskwalen, chronische ziektes en artrose. Je houdt jouw hond letterlijk veel langer jong als je zorgt voor een optimaal gewicht. Wil jij weten hoeveel voer jouw hond nodig heeft? Lees het in ons artikel ‘Hoeveel voer moet ik mijn hond geven?’

 

Leefregel 3: Beweging van je hond

De derde leefregel ligt eigenlijk voor de hand maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: laat je hond regelmatig bewegen. Net zoals bij mensen draagt beweging bij aan een goede gezondheid van jouw hond. Als je wil weten hoeveel beweging je hond nodig heeft, lees dan ons artikel  ‘Hoeveel beweging heeft een hond nodig’. 

Leefregel 4: Daag jouw hond mentaal uit

De vierde leefregel is dat jouw hond voldoende geestelijke uitdaging krijgt. Daag je hond mentaal uit. Een gezond brein houdt jouw hond gezond en fit. Een hond vindt het bovendien héérlijk om mentaal uitgedaagd te worden. Doe dus af en toe spelletjes, zoals zoekspelletjes of apporteer spelletjes. Of speel verstoppertje. Ook oudere honden vinden dit soort spelletjes heerlijk!

Tip: Afwisseling

Ook vinden honden afwisseling fijn. Loop je altijd hetzelfde rondje? Dikke prima, maar doe af en toe iets anders: ga naar een nieuwe omgeving. Of daag je hond sociaal uit: ga een keer naar een stadspark zodat jouw hond in aanraking komt met allerlei andere honden.

Leefregel 5 Poets de tanden van je hond

Nou niet afhaken… maar de vijfde tip is: poets de tanden van je hond. Wij hebben zelf ook honden: we weten dat dit een lastige leefregel is!  Maar, het is nu eenmaal zo dat tandproblemen heel veel voorkomen bij honden en kunnen leiden tot een mindere gezondheid en veel pijn. In een apart artikel zullen wij hier nader op ingaan. Voor nu een paar tips:

  • Poets de tanden van jouw hond als zij moe is, bijvoorbeeld na een lange wandeling.
  • Gebruik speciale honden tandpasta.
  • Spoelen hoeft niet.
  • Poetst alleen de boventanden. De binnenkant van de tanden hoeft niet.
  • Wees geduldig tijdens het poetsen. Je hond vindt het (in het begin) niet leuk en zal zich verzetten.
  • Beloon haar na het poetsen met extra dikke knuffels.

Tip: Dental sticks

Als je poetsen (te) lastig vindt (waar we alles bij voor kunnen stellen), koop dan dental sticks voor jouw hond. Het kauwen op de dental sticks helpt bij het schoonhouden van de tanden en het tandvlees van jouw hond. Het voorkomt tandplak (tot wel 70%) en helpt bij een frisse adem.

Ook voor dental sticks geldt: koop kwaliteit

Anders houden de sticks de tanden misschien wel schoon, maar krijgt jouw hond allerlei caloriebommen binnen met ongewenste voedingsstoffen binnen (zoals suiker of tarwe).  

Gezonde dental sticks

De dental sticks van Go Native zijn een goede keuze: jouw hond zal er lang plezier van hebben. Hij/zij zal behoorlijk moeten kauwen om de stick op te eten! Met elke kauwbeweging wordt het gebit gereinigd, dus dat is gunstig. Het zijn graan- en glutenvrije sticks gemaakt van groente, zonder kunstmatige toevoegingen. Ze zijn er in twee smaken: aardappel/wortel en brocolli/pompoen. Met kruiden als peterselie en tijm voor frisse adem.

De dental sticks van Leader zijn ook een goede keuze. Deze sticks hebben een  spiraalachtige vorm om zo nog meer tandplak te verwijderen. Ze bevatten geen tarwe, soja of andere glutenhoudende granen en zijn op natuurlijke wijze geconserveerd. Uiteraard met peterselie en tijm voor frisse adem. Ze zijn er in twee smaken: bruine rijst en cranberry en havermout met rozemarijn.

Tip: Geef hondenbrokken in plaats van natvoer

Hondenbrokken geven de minste kans op tandplak en gebitsproblemen bij honden. Als je het lastig vindt om de tanden van jouw hond te poetsen, raden wij aan hem of haar alleen hondenbrokken te geven, aangevuld met dagelijks een dental stick. 

Bronnen 

  • Lawler, D.F. et al. Diet Restriction and ageing in the dog: major observations over two decades. Br J. Nutr. 2008 99(4), p. 793-805
  • Smith G.K. et al., Chronology of hip dysplasia development in a chort of 48 Labrador Retrievers followed for life. Vet Surg 2021, 41 (1), p. 20-33
  • Kealy R.D. et al., Five-year Longitinal study on limited food consumption and development of osteoarthristis in coxofemoral joints of dogs. J. Am. Vet Med Assoc 1997, 210 (2), p. 222-225
>