Honden worden nu gemiddeld veel ouder dan tientallen jaren geleden. Een van de redenen hiervoor is dat er steeds meer merken hondenvoer zijn, die super gezond zijn. We weten veel meer over wat gezond is voor honden omdat er steeds meer wetenschappelijke studies zijn waarop de samenstelling van goed hondenvoer is gebaseerd. Door een goede verzorging en voeding kunnen wij langer met hen doorbrengen. Wil jij meer lezen hoe je jouw hond zo lang mogelijk gezond houdt? Lees het in de blog 5 leefregels voor een lang en gezond leven van jouw hond

Wil je advies over het voer dat je kan geven zodat je hond zo oud en zo gezond mogelijk oud wordt? Mail ons dan op info@dogline.nl. Wij helpen je graag!

Mail ons voor een voedinsadvies op maat

Hoe oud is jouw hond? 

Vaak wordt de honden leeftijd in mensenjaren uitgerekend als de leeftijd van de mens keer 7. Maar volgens de Amerikaanse Kennel Club blijkt dat een mythe. Wat is de echte leeftijd van een hond? 

Hoe bereken je de leeftijd van je hond?

De Amerikaanse Veterinary Medical Associaton, vat het vraagstuk rondom de leeftijd van een hond zo samen:

 • Als jouw hond 1 jaar is, is dat ongeveer 15 in mensenjaren.
 • Het tweede jaar, staat gelijk aan ongeveer 9 mensenjaren. Als je hond 2 is, is zij dus in mensenjaren ongeveer 24.
 • Daarna telt elk hondenjaar voor (gemiddeld) ongeveer 5 mensenjaren.

De leeftijd van honden

De eerste 5 jaar van hun leven, zijn alle honden – groot of klein – ongeveer even oud in mensenjaren.

De eerste 5 jaar van hun leven, zijn alle honden – groot of klein – ongeveer even oud in mensenjaren.

Maar vanaf 5 honden leeftijd jaren, gaan de verschillende rassen uiteen lopen. Je zou het misschien niet zeggen maar die labrador reu van 30 kilo is op zijn 10e, veel ouder dan je denkt!  We noemen kleine honden vaak ‘senior’ als ze 7 of 8 zijn, maar dan zijn ze nog wel heel fit. Wanneer je hond een oude hond is, is voor elk ras verschillend. 

Grote rassen hebben een kortere levensverwachting dan kleine honden. Daarom kunnen honden van grote rassen vaak als opa bestempeld worden als ze 6 zijn. Wanneer een hond een oude hond is, hangt met name af van de grootte van de hond.

kleine hond met bal in het gras

Waarom leven kleine honden langer dan grote honden?

We weten niet precies waarom kleine honden langer leven dan grote honden. Het heeft in ieder geval met gewicht te maken.  Er is berekend dat elke 2 kilo aan lichaamsgewicht, de levensverwachting van een hond ongeveer een maand verkort. Maar waarom dit zo is, is (nog) niet duidelijk. In ieder geval is het belangrijk het gewicht van je grote of kleine hond goed in de gaten te houden. 

De leeftijd van een hond

De leeftijd van een hond hangt dus af van de grootte van het ras. Daarom wordt in de onderstaande tabel onderscheid gemaakt tussen kleine honden, middelgrote honden en honden van grote rassen.

Honden leeftijd tabel

Deze volgende tabel geeft de honden leeftijd in mensenjaren aan en is gebaseerd op de gegevens van de Amerikaanse Kennel Club.

  Kleine honden

(tot 9 kg)

Middelgrote honden (9-25 kg) Grote honden

(meer dan 25 kg)

Honden leeftijd Leeftijd in mensenjaren Leeftijd in mensenjaren Leeftijd in mensenjaren
1 15 15 15
2 24 24 24
3 28 28 28
4 32 32 32
5 36 36 36
6 40 42 45
7 44 47 50
8 48 51 55
9 52 56 61
10 56 60 66
11 60 65 72
12 64 69 77
13 68 74 82
14 72 78 88
15 76 83 93
16 80 87 120

Eind juni 2020 is  een Amerikaanse studie(*) gepubliceerd waarin genetisch onderzoek is gedaan op 104 Labrador Retrievers in de leeftijd van 1 – 16 jaar.

Deze Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar veranderingen binnen bepaalde chemische processen van het DNA. Deze processen worden beïnvloed door: externe factoren, zoals kwaliteit van voeding en interne factoren zoals stress. Maar deze chemische processen worden ook beïnvloed door de leeftijd.

De leeftijd van een hond en de mens

Honden en mensen ervaren ongeveer dezelfde leeftijdgebonden- mijlpalen, zoals baby, jeugd, puber, volwassen en senior (Lebeau, 1953; Bogin en Smith, 1996 Bartges et al., 2012). Vooral de overeenkomsten tussen hond en mens bij de levensfases zuigelingen/jeugd en senior zijn groot.

Puppy versus baby

Als een puppy 8 weken (0,15 jaar) dan is de leeftijd van een hond in mensenjaren ongeveer 9 maanden bij mensen (0,78 jaar). Zowel puppies als babies ontwikkelen dan melktanden (Bogin en Smith, 1996; Bartges et al. ., 2012).

Senioren

Bij senioren is de verwachte levensduur van Labrador Retrievers 12 jaar. Dit vertaalt zich in mensenjaren naar een levensverwachting van 70 jaar (Fleming et al., 2011; CIA, 2013).

Pubers/volwassen

Honden veranderen lichamelijk en emotioneel veel sneller dan mensen. De levensfasen zijn bij honden en mensen op zich wel hetzelfde, maar de verschillende levensfasen vinden op andere momenten plaats. 

De leeftijd van een hond in mensenjaren

Uit dit onderzoek blijkt dat een hond in mensenjaren veel ouder is dan altijd werd gedacht. Als je nagaat dat een hond met 9 maanden al puppies kan krijgen, is het natuurlijk ook wel logisch dat ze dan ouder is dan ongeveer 6 in mensenjaren. Maar verrassend genoeg is een hond in mensenjaren véél ouder dan we tot nu toe dachten. Vooral in het eerste jaar van hun leven maken honden een spectaculaire ontwikkeling mee. 

Het onderzoek met Labrador Retrievers

De resultaten van deze onderzoeken op 104 Labrador Retrievers werden vergeleken met hetzelfde onderzoek op mensen tussen 1 en 103 jaar. En zo konden deze Amerikaanse onderzoekers de leeftijd van een hond in mensenjaren berekenen. In dit geval dus van een Labrador Retriever. 

Deze Amerikaanse onderzoekers hebben een formule opgesteld waarmee je de leeftijd van jouw hond in mensenjaren kan berekenen.

De formule luidt:

Hoe oud is jouw hond in mensenjaren:

16 * ln(hondenjaren) + 31

ln betekent ‘natuurlijk logoritme’.

In woorden: je neemt het natuurlijk logaritme (ln) van de leeftijd van jouw hond en vermenigvuldigt deze met 16. Daarna tel je 31 jaar bij het resultaat op.

Tip van Dogline:

Als je het leuk vindt om het zelf uit te rekenen, hebben wij een tip voor je.

Als je jouw Iphone in de breedte houdt (dus niet rechtop, maar liggend) en je opent dan de rekenmachine, dan heb je een ‘ln’ knopje. Toets de leeftijd van jouw hond in en druk daarna op het ln-knopje. Het resultaat vermenigvuldig je met 16 en daar tel je 31 bij op.

Hieronder vind je de uitkomsten:

 • 1-jarige hond = 31 in mensenjaren.
 • 2-jarige hond = 42 in mensenjaren
 • 3-jarige hond = 49 in mensenjaren
 • 4-jarige hond = 53 in mensenjaren
 • 5-jarige hond = 57 in mensenjaren
 • 6-jarige hond = 60 in mensenjaren
 • 7-jarige hond = 62 in mensenjaren
 • 8-jarige hond = 65 in mensenjaren
 • 9-jarige hond = 66 in mensenjaren
 • 10-jarige hond = 68 in mensenjaren
 • 11-jarige hond = 69 in mensenjaren
 • 12-jarige hond = 71 in mensenjaren

Alleen Labrador Retrievers

De Amerikaanse studie is gedaan onder 104 Labrador Retrievers. Zoals wij hiervoor uiteen hebben gezet heeft de leeftijd van een hond in mensenjaren heel veel te maken met de grootte van een hond. In het onderzoek zijn geen kleine honden meegenomen. Met de tabel kan je dus niet de leeftijd van een Chihuahua of een Pug berekenen.

Gewicht van de hond

Als je deze tabel vergelijkt met de tabel voor honden van meer dan 25 kilo van Amerikaanse Kennel Club, dan zie je dat afwijkt, vooral rond de 1 en 2 en op hogere leeftijd. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat niet alle Labrador Retrievers meer dan 25 kilo wegen. Er zijn heel veel Labrador Retrievers die minder wegen.

*Quantitative translation of dog-to-human aging by conserved remodeling of epigenetic networks, Tina Wang, Jianzhu MaAndrew N. Hogan, Samson FongKatherine Licon, Brian Tsui, Jason F. KreisbergPeter D. Adams, Anne-Ruxandra CarvunisDanika L. BannaschElaine A. Ostrander, Trey Ideker

Gemiddelde leeftijd hond?

De tabellen geven richtlijnen hoe oud jouw hond in mensenjaren ongeveer is. Maar dit onderzoek heeft alleen gekeken naar de chemische processen als gevolg van leeftijd. In het onderzoek is geen rekening gehouden met de kwaliteit van het voer dat een hond krijgt, de hoeveelheid lichaamsbeweging, stress, lichaamsgewicht, luchtvervuiling, de hoeveelheid slaap, enzovoorts. En laat nou de kwaliteit van het hondenvoer, de hoeveelheid beweging en het gewicht van honden enorm veel invloed hebben op de gemiddelde leeftijd van honden. 

Honden leven veel minder lang dan mensen. En omdat het leven van een hond relatief kort is, is het belangrijk dat ze elke dag gezond en blij is. We hebben 5 leefregels voor een hoge levensverwachting van jouw hond.

Goed hondenvoer, voldoende beweging en een gezond gewicht

De drie belangrijkste dingen die je kan doen om jouw hond in goede gezondheid te houden (en minder dierenarts kosten te hebben) zijn:

Hoe je het beste hondenvoer kiest, lees je in ons artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond‘.

Lees meer over de hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft in de blog ‘Hoeveel beweging heeft een hond nodig?’

Wil je weten hoeveel voer je aan je hond moet geven? Lees dat in onze blog Hoeveel voer moet ik mijn hond geven? 

Top 4 hondenvoer

Vanaf: 15.75
Vanaf: 25.00

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief