Vaak wordt de honden leeftijd uitgerekend als de leeftijd van mens keer 7.
Maar volgens de Amerikaanse Kennel Club blijkt dat een mythe.

Hoe bereken je de leeftijd van je hond?

De Amerikaanse Veterinary Medical Associaton, vat het vraagstuk rondom de leeftijd van een hond zo samen:

 • Als jouw hond 1 is, is dat ongeveer 15 in mensenjaren.
 • Het tweede jaar, staat gelijk aan ongeveer 9 mensenjaren. Als je hond 2 is, is zij dus in mensenjaren ongeveer 24.
 • Daarna telt elk hondenjaar voor (gemiddeld) ongeveer 5 mensenjaren.

Wanneer is een hond een oude hond?

Wanneer een hond een oude hond is, hangt met name af van de grootte van de hond. De eerste 5 jaar van hun leven, zijn alle honden – groot of klein – ongeveer even oud in mensenjaren.

Maar vanaf 5 honden leeftijd jaren, gaan de verschillende rassen uiteen lopen. Je zou het misschien niet zeggen maar die labrador reu van 30 kilo is op zijn 10e, veel ouder dan je denkt!  We noemen kleine honden vaak ‘senior’ als ze 7 of 8 zijn, maar dan zijn ze nog wel heel fit.

Grote rassen hebben een veel kortere levensverwachting dan kleine honden. Daarom kunnen honden van grote rassen vaak als opa bestempeld worden als ze 6 zijn.

kleine hond met bal in het gras

Waarom leven kleine honden langer dan grote honden?

We weten niet precies waarom kleine honden langer leven dan grote honden. Het heeft in ieder geval met gewicht te maken.  Er is berekend dat elke 2 kilo aan lichaamsgewicht, de levensverwachting van een hond ongeveer een maand verkort. Maar waarom dit zo is, is (nog) niet duidelijk. In ieder geval is het belangrijk het gewicht van je grote of kleine hond goed in de gaten te houden. 

De leeftijd van een hond

De leeftijd van een hond hangt dus af van de grootte van het ras. Daarom wordt in de onderstaande tabel onderscheid gemaakt tussen kleine honden, middelgrote honden en honden van grote rassen.

Honden leeftijd

Deze volgende tabel geeft de honden leeftijd in mensenjaren aan en is gebaseerd op de gegevens van de Amerikaanse Kennel Club.

  Kleine honden

(tot 9 kg)

Middelgrote honden (9-25 kg) Grote honden

(meer dan 25 kg)

Honden leeftijd Leeftijd in mensenjaren Leeftijd in mensenjaren Leeftijd in mensenjaren
1 15 15 15
2 24 24 24
3 28 28 28
4 32 32 32
5 36 36 36
6 40 42 45
7 44 47 50
8 48 51 55
9 52 56 61
10 56 60 66
11 60 65 72
12 64 69 77
13 68 74 82
14 72 78 88
15 76 83 93
16 80 87 120

Eind juni 2020 is  een Amerikaanse studie(*) gepubliceerd waarin genetisch onderzoek is gedaan op 104 Labrador Retrievers in de leeftijd van 1 – 16 jaar.

Deze Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar veranderingen binnen bepaalde chemische processen van het DNA. Deze processen worden beïnvloed door externe factoren, zoals kwaliteit van voeding en interne factoren zoals stress. Maar deze chemische processen worden ook beïnvloed door de leeftijd. De resultaten van deze onderzoeken op 104 Labrador Retrievers werden vergeleken met hetzelfde onderzoek op mensen tussen 1 en 103 jaar. En zo konden deze Amerikaanse onderzoekers bereken wat de leeftijd van een hond is, in mensenjaren

Deze Amerikaanse onderzoekers hebben een formule opgesteld waarmee je de leeftijd van jouw hond in mensenjaren kan berekenen.

De formule luidt:

Hoe oud is jouw hond in mensenjaren:

16 * ln(hondenjaren) + 31

ln betekent ‘natuurlijk logoritme’.

In woorden: je neemt het natuurlijk logaritme (ln) van de leeftijd van jouw hond en vermenigvuldigt deze met 16. Daarna tel je 31 jaar bij het resultaat op.

Tip van Dogline:

Als je het leuk vindt om het zelf uit te rekenen, hebben wij een tip voor je.

Als je jouw Iphone in de breedte houdt (dus niet rechtop, maar liggend) en je opent dan de rekenmachine, dan heb je een ‘ln’ knopje. Toets de leeftijd van jouw hond in en druk daarna op het ln-knopje. Het resultaat vermenigvuldig je met 16 en daar tel je 31 bij op.

Hieronder vind je de uitkomsten:

 • 1-jarige hond = 31 in mensenjaren
 • 2-jarige hond = 42 in mensenjaren
 • 3-jarige hond = 49 in mensenjaren
 • 4-jarige hond = 53 in mensenjaren
 • 5-jarige hond = 57 in mensenjaren
 • 6-jarige hond = 60 in mensenjaren
 • 7-jarige hond = 62 in mensenjaren
 • 8-jarige hond = 65 in mensenjaren
 • 9-jarige hond = 66 in mensenjaren
 • 10-jarige hond = 68 in mensenjaren
 • 11-jarige hond = 69 in mensenjaren
 • 12-jarige hond = 71 in mensenjaren

Alleen Labrador Retrievers

De Amerikaanse studie is gedaan onder 104 Labrador Retrievers. Zoals wij hiervoor uiteen hebben gezet heeft de leeftijd van een hond in mensenjaren heel veel te maken met de grootte van een hond. In het onderzoek zijn geen kleine honden meegenomen. Met de tabel kan je dus niet de leeftijd van een Chihuahua of een Pug berekenen.

Gewicht van de hond

Als je deze tabel vergelijkt met de tabel voor honden van meer dan 25 kilo van Amerikaanse Kennel Club, dan zie je dat deze iets afwijkt, vooral op hogere leeftijd. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat niet alle Labrador Retrievers meer dan 25 kilo wegen. Er zijn heel veel Labrador Retrievers die minder wegen.

*Quantitative translation of dog-to-human aging by conserved remodeling of epigenetic networks, Tina Wang, Jianzhu MaAndrew N. Hogan, Samson FongKatherine Licon, Brian Tsui, Jason F. KreisbergPeter D. Adams, Anne-Ruxandra CarvunisDanika L. BannaschElaine A. Ostrander, Trey Ideker

Hoe oud wordt een hond?

De tabellen geven richtlijnen hoe oud jouw hond in mensenjaren ongeveer is. De chemische processen die zijn onderzocht worden namelijk niet alleen door leeftijd beïnvloed, maar ook door voeding, stress, lichaamsgewicht, luchtvervuiling, hoeveelheid slaap, hoeveelheid beweging, enzovoorts.

Honden leven veel minder lang dan mensen. En omdat het leven van een hond relatief kort is, is het belangrijk dat ze elke dag gezond en blij is. We hebben 5 leefregels voor een hoge levensverwachting van jouw hond.

Goed voer en beweging

De twee belangrijkste dingen die je kan doen om jouw hond in goede gezondheid te houden (en minder dierenarts kosten te hebben) zijn: je hond kwalitatief goed voer te geven en hem/haar actief te houden, ook op latere leeftijd. Hoe je het beste hondenvoer kiest, lees je in ons artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond‘. Lees meer over de hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft in de blog ‘Hoeveel beweging heeft een hond nodig?’

Top 4 hondenvoer

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.