Komkommers zijn gezond. Net als andere groente. Maar geldt dit ook voor jouw hond? Mag een hond komkommer?

Welke groente mag een hond?

Wij houden zo intens van onze honden en willen hem of haar het allerbeste geven. Omdat groente gezond is, is de logische vraag of honden ook groente mogen eten.

Op het gebied van hondenvoer is er de laatste jaren gelukkig veel verbeterd. Er zijn zoveel geweldige merken die jouw hond in optimale gezondheid houden. Maar soms wil je jouw hond ook wat extra’s geven. Omdat groente gezond is en weinig kilocalorieën bevat, willen veel mensen weten welke groenten veilig zijn voor hun hond. In dit artikel zullen we een aantal veelvoorkomende groenten onder de loep nemen en uitleggen welke groenten gezond zijn voor honden en welke vitamines en mineralen ze bevatten.

Voor alle groente geldt: geef alleen groente zonder enige toevoeging, dus zonder (kook)zout bijvoorbeeld.

Mag een hond komkommer?

Ja, honden kunnen komkommer eten. Komkommer is een verfrissende en hydraterende groente. Het bevat weinig calorieën en is een goede bron van vitamine K, C en kalium. De knapperige textuur kan ook gunstig zijn voor de tanden van je hond. Zorg er wel voor dat je de schil verwijdert en de komkommer in kleine stukjes snijdt om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Welke groente mag een hond?

Naast komkommer zijn er tal van andere groenten die honden veilig kunnen eten. Hier zijn enkele voorbeelden:

Mogen honden broccoli?

Honden kunnen inderdaad broccoli eten, maar met mate. Broccoli bevat vezels, vitamine C en K, evenals antioxidanten. Te veel broccoli kan echter maagproblemen veroorzaken, dus beperk de hoeveelheid tot kleine porties.

Mag een hond bloemkool?

Bloemkool is een goede keuze, omdat het vergelijkbaar is met broccoli qua voedingswaarde. Het is rijk aan vezels en vitamine C. Voor bloemkool geldt hetzelfde als voor broccoli: geef jouw hond slechts kleine porties bloemkool, omdat dit maag- en darmproblemen kan veroorzaken. En geef nooit bloemkool als daar een sausje overheen zit. Vaak zit daar zout en peper (en misschien bloem) in. Dat is niet gezond voor een hond.

Mag een hond paprika?

Geef je hond liever geen paprika omdat paprika solanine bevat, een stof die giftig is voor honden. Als je jouw hond toch een stukje paprika wil geven, dan kan je alleen de rijpe rode of rijpe gele geven. Deze bevatten minder solanine. Zorg er wel voor dat je de zaden en zaadlijsten (en de groene steel) verwijdert, omdat deze de spijsvertering van je hond kunnen verstoren. Geef jouw hond nooit een onrijpe of groene paprika.

Hoe zit het met spinazie en jouw hond?

Spinazie bevat veel voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium en vitamine K. Het kan aan het dieet van je hond worden toegevoegd, mits in kleine hoeveelheden. Spinazie bevat namelijk oxalaten en die kunnen bij overmatige consumptie nierproblemen veroorzaken. Geef dus in kleine hoeveelheden.

Mag een hond wortel?

Het antwoord  is ja. Wortelen zijn uitstekend voor honden. Ze zijn rijk aan bètacaroteen, vezels en vitamine A. Bovendien zijn wortelen geweldig voor de tanden van je hond, omdat ze kunnen helpen tandplak te verminderen. Sommige honden vinden rauwe wortels heel lekker; andere de gekookte. Als je de wortels rauw geeft, let dan wel op verstikkingsgevaar. Geef kleine stukjes om problemen te voorkomen en blijf er altijd bij.

Is pompoen gezond voor een hond?

Pompoen is een geweldige keuze voor honden. Pompoen is rijk aan vezels, vitamine A en C, en kan zelfs helpen bij spijsverteringsproblemen zoals diarree of obstipatie. Zorg ervoor dat je ongezoete, pure pompoenpuree gebruikt.

Gezonde snacks met pompoen:

Is zoete aardappel gezond voor honden?

Zoete aardappelen zijn een voedzame groente voor honden. Daarom is een hondenvoer merk dat zoete aardappel bevat een gezonde keuze. Zoete aardappelen biedt honden verschillende essentiële voedingsstoffen.

Honden mogen zeker zoete aardappel eten, ze zijn erg gezond. Zoete aardappels zijn rijk aan bèta caroteen en bevatten enorm veel antioxidanten (nog meer dan bosbessen). Ze zitten vol met vitamine A.

Zoete aardappels zijn ook een goede bron van vitamine C, B6, kalium, calcium en ijzer. En ze zitten vol vezels en dat is goed nieuws voor de spijsvertering. Het regelmatig eten van vezels verlaagt het risico op hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Wist je dat zoete aardappelen een goede bron van koolhydraten zijn in hondenvoer? In het merk Clydach wordt dit als bron van koolhydraten gebruikt.

Hondenvoer met zoete aardappel:

Mag een hond aardappel eten?

Ja, honden kunnen aardappelen eten, maar ze moeten goed worden gekookt en in kleine hoeveelheden worden gegeven. Aardappelen zijn een bron van koolhydraten, vitamine C en B6. Zorg ervoor dat je aardappelen nooit rauw aan je hond geeft, omdat rauwe aardappelen giftige stoffen kunnen bevatten.

Mag een hond courgette?

Wist je dat courgette familie is van de komkommer? Courgette is gezond voor honden. Het is een bron van de vitamines A en B6 en bevat dezelfde voedingsstoffen als een komkommer.

Mag een hond tomaten?

Honden mogen niet eten van de tomatenplant. Deze plant bevat een stof tomatine, die giftig is voor honden. Honden kunnen in beperkte mate rijpe tomaten eten, maar kijk hiermee uit. Tomaten bevatten solanine en tomatine, gifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor honden. Hoewel kleine hoeveelheden meestal geen ernstige problemen veroorzaken, kunnen grotere porties leiden tot spijsverteringsproblemen, braken, diarree en in zeldzame gevallen zelfs vergiftiging. Het is het beste om tomaten, vooral de groene delen, uit het dieet van jouw hond te houden.

Wil je weten wat honden niet mogen eten? Lees dan onze blog ‘Wat is giftig voor honden’?

 

Carnilove Crunchy Snack Salmon with Blueberries

Deze overheerlijke snack bevat niet alleen 50% verse en gedroogde zalm vol Omega 3, maar ook super veel groente en fruit. Met pompoen, wortels, bosbessen en spinazie. Voor honden van alle leeftijden (puppies vanaf 3 maanden).

Ga naar snack
Dogline Carnilove Crunchy Zalm met Bossbessen Salmon with Blueberry 200 gram

Welke groente mag een hond eten?

  • broccoli
  • erwten
  • bonen
  • komkommer
  • selderij
  • spinazie
  • spruitjes
  • wortels
  • sperziebonen
  • courgette

Welke groente mag een hond niet eten?

  • champignons
  • paddenstoelen
  • tomaten
  • paprika
  • ui
  • prei
  • knoflook
  • rauwe aardappelen

Als je groente aan jouw hond geeft

Hiervoor hebben we aangegeven welke groente je aan jouw hond kan geven. Maar belangrijk is wel dat groente alleen een kleine aanvulling op het dieet van jouw hond zou moeten zijn en niet de hoofdmoot. Honden hebben dierlijke eiwitten en dierlijke vetten nodig om in optimale gezondheid te verkeren. Groente zijn koolhydraten, die jouw slechts in beperkte mate zou moeten nemen. Geef daarom altijd een kleine portie groente als je dat zou willen doen.
Rauwe groenten kunnen voor je hond moeilijker verteerbaar zijn dan licht gekookte groenten. Als je van plan bent om groenten aan je hond te geven, kun je ze het beste pureren of licht koken. Op deze manier kan je hond niet alleen genieten van een smakelijke groente traktatie, maar ook de essentiële vitamines en mineralen uit de groenten opnemen.

Vitamines en mineralen in groente voor honden

De bovengenoemde groenten bieden verschillende voordelen voor de gezondheid van je hond vanwege de vitamines en mineralen die ze bevatten:

Vitamine A

Te vinden in wortels, zoete aardappelen en pompoen. Vitamine A helpt onder andere bij het behoud van een gezichtsvermogen en een gezond immuunsysteem.

Vitamine C

Komkommer, broccoli, bloemkool, pompoen en spinazie bevatten vitamine C, wat essentieel is voor de vorming van collageen en een gezond immuunsysteem.

Vitamine K

Broccoli, spinazie en komkommer leveren vitamine K, die belangrijk is voor bloedstolling en botgezondheid.

Kalium

Komkommer en zoete aardappelen zijn rijk aan kalium, wat helpt bij de regulatie van de bloeddruk en het behoud van een gezonde spierfunctie.

Vezels

Vezels, aanwezig in broccoli, bloemkool, wortels, en pompoen, zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief