Veel mensen geven hun hond dagelijks een boterham. En de meeste honden vinden dat héérlijk. Maar is brood wel goed voor een hond? Of is brood slecht voor honden?

Is brood slecht voor honden?

In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral brood gemaakt van tarwe, kan bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree. Nu denk je misschien: mijn hond heeft helemaal nergens last van en ik geef elke dag een bammetje. Toch is het geven van brood een slecht idee. 

Waarom mag een hond geen brood eten?

Een hond is een vleeseter, een semi-carnivoor. Een wolf at zijn prooi met huid en haar, dus inclusief de organen en de botten. In de buik van de prooi zat vaak groente en fruit. Het spijsverteringsstelsel van een hond is volledig ingesteld op het verteren van vlees of vis en dierlijke ingrediënten. Ook koolhydraten als groenten en fruit kan een hond goed verteren. 

De ingrediënten van brood voor je hond

Je kan brood maken van verschillende soorten granen, zoals mais, spelt of tarwe. Brood maak je door een deeg te maken van water (en soms melkpoeder), bloem of meel, zout en gist. Om het lekkerder te laten smaken wordt soms een beetje suiker toegevoegd

Oké, granen dus. Wat zijn granen?

Brood wordt gemaakt van granen. Granen is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Voorbeelden van granen zijn rijst, mais, tarwe, gerst, gierst, haver, spelt en rogge. Je kan van alles maken van granen: pasta, bloem, brood, couscous, pannenkoeken, pizza.

Granen met gluten en granen zonder gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, maar niet in alle granen. Gluten zitten wel in gerst, rogge en tarwe. Gluten zitten niet in gierst, mais en rijst. Haver is in principe glutenvrij, maar bevat toch vaak sporen van gluten.

Lesje anatomie: het darmstelsel van de hond

Een hond heeft een grote maag en een kort darmstelsel. Het vlees wordt afgebroken door enzymen: de voedingsstoffen in vlees worden volledig opgenomen. En de afvalstoffen worden zo snel mogelijk naar buiten gewerkt via de ontlasting. Lees meer in ons artikel ’Vlees zou het eerste en belangrijkste ingrediënt moeten zijn‘. Overigens geldt dit niet alleen voor vlees, maar ook voor vis en andere dierlijke ingrediënten. 

Welke voedingsstoffen uit brood zijn slecht voor jouw hond? 

Koolhydraten

De wolf kon koolhydraten en zetmeel niet goed verteren. De huishond is inmiddels al zo lang met de mens, dat de hond dat inmiddels wel kan. Een kleine hoeveelheid van bepaalde granen in hondenvoer (mais, rijst, haver, gierst, boekweit) is dan ook geen probleem. Maar… brood heeft voor jouw hond geen enkel gezondheidsvoordeel. Integendeel.

Gluten

In brood gemaakt van tarwe zitten gluten en die kunnen bij sommige honden voor problemen zorgen. Gluten zijn plantaardige eiwitten die de darmwand kunnen beschadigen. De ene hond is hier gevoeliger voor dan de andere. 

Vezels

In sommige broodsoorten (zoals volkoren, of fijn volkoren) zitten vezels. En die stimuleren de spijsvertering. Dus dat is op zich positief.

In wit brood zitten veel minder vezels, dus wit brood voor honden is echt een heel slecht idee.

Gist, zout en suiker

Ook de andere ingrediënten in brood zijn niet goed voor jouw hond. Door gist kunnen allerlei gistingsprocessen in de darmen van jouw hond ontstaan, waarop zijn darmstelsel helemaal niet is ingericht. Zout en suiker zijn ronduit slecht voor jouw hond. 

Brood levert de hond geen voedingsstoffen

Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een ‘vulmiddel’ en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels). Als je wil weten welke voedingsstoffen je hond dagelijks nodig heeft, lees dan ons artikel: ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’.

Overgewicht

En wat ook nog een probleem is: dat extra bammetje kan leiden tot overgewicht. En overgewicht is de grootste bedreiging voor de gezondheid van jouw hond. Lees meer hierover in onze blog ‘Overgewicht bij honden’. Als je elke dag een boterham geeft, krijgt een hond heel veel extra kilocalorieën binnen die géén voedingsstoffen leveren, maar die wel dik maken. 

Kilocalorieën compenseren

Om dit extra overgewicht te compenseren, zou je eigenlijk minder hondenbrokken of natvoer moeten geven. Maar dat is al helemaal een slecht idee! Hondenbrokken en natvoer bevatten namelijk – in tegenstelling tot brood – wèl de juiste voedingsstoffen om jouw hond gezond en fit houden. Dus deze complete maaltijden inruilen voor brood voor jouw hond, raden wij heel erg af.

Wat kan er gebeuren als een hond vaak brood eet?

Als een darmstelsel bepaalde stoffen niet goed kan verteren, kunnen de darmen geïrriteerd raken. En dat betekent dat de darmen hun werk niet meer goed kunnen doen. En welk werk is dat? Andere voedingsstoffen (die wel goed zijn) opnemen. Jouw hond wordt dus door dat sneetje brood minder gezond. Hierdoor kunnen er allerlei klachten ontstaan, vaak in de vorm van jeuk of andere huidklachten. Maar ook kan een hond maagkrampen krijgen, kan hij erg winderig worden en kan hij dunne ontlasting of zelfs diarree krijgen.

Dus….. mag een hond brood eten?

Het antwoord is inmiddels wel duidelijk: neeeeee. Geef jouw hond geen brood, maar geef hem kwalitatief goed hondenvoer met een hoog vleesgehalte en met koolhydraten als groenten en fruit. Dàt houdt jouw hond fit en gezond. 

Mag een hond brood met pindakaas? 

Nee, geef je hond liever geen brood. Pindakaas mag op zich wel, mits de pindakaas geen xylitol bevat. Xylitol is een stof die honden niet mogen. Zie de blog Wat mogen honden niet eten? De meeste pindakaas merken bevatten geen xylitol, maar kijk voor de zekerheid even bij de ingrediënten op de verpakking. 

Glutenvrij hondenvoer

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Veterinary Dermatology, werden honden met voedselallergieën gevoed met een dieet zonder tarwe en andere granen. De resultaten toonden aan dat de honden aanzienlijk verbeterden en minder last hadden van jeuk en huidproblemen.

Een andere studie gepubliceerd in The Veterinary Journal onderzocht de invloed van voeding op de gezondheid van honden. De resultaten toonden aan dat honden die voeding kregen zonder granen zoals tarwe minder last hadden van spijsverteringsproblemen en een betere algemene gezondheid hadden.

In een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition werden de effecten van tarwe op de darmgezondheid van honden onderzocht. De resultaten toonden aan dat honden die tarwe aten een verhoogd risico hadden op ontsteking en beschadiging van het maagdarmkanaal.

Probeer dan ook liefst te kiezen voor hondenvoer zonder tarwe. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat honden niet tegen gluten zouden kunnen. Alleen honden met een gevoeligheid voor gluten. Als je hond een gevoeligheid heeft voor gluten, kies dan voor glutenvrij hondenvoer. 

Graanvrij hondenvoer

Nog een stap verder is graanvrij hondenvoer. Honden kunnen al hun voedingsstoffen uit vlees (of vis), groente en fruit halen. Ze hebben op zich  geen granen dus nodig voor hun gezondheid. Je zou kunnen kiezen voor graanvrij hondenvoer. Maar dit heeft natuurlijk een prijskaartje omdat vlees, vis en groenten en fruit veel duurdere ingrediënten zijn dan granen. Honden kunnen op zich best granen verteren, maar sommige granen (zoals rijst, mais, boekweit en gierst) zijn lichter verteerbaar dan andere.  

Graanvrije hondensnacks

Wat geldt voor brood en hondenvoer geldt ook voor snacks!  Aan veel snacks zijn granen toegevoegd die al dan niet gluten bevatten. Een goede snack voor jouw hond is een graanvrije snack dat bestaat uit vlees, aangevuld met groente en fruit. Dit levert veel eiwitten en weinig kilocalorieën. En…ze zijn lekker!

De beste en gezondste snacks die je in plaats van brood kan geven

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
3.95
Aanbieding!
Uitverkocht
3.95

Top 5 graanvrij hondenvoer:

Top 5 graanvrije hondensnacks:

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief