Honden en puppies vinden het héérlijk om ergens op te kluiven, liefst een hondenbot waar ze vlees van af kunnen trekken. Door het kluiven op een kauwbot maken honden endorfinen aan, waardoor ze zich blij en gelukkig voelen. Maar je leest ook dat een kauwbot voor je hond of een honden kluif gevaarlijk kan zijn.
Daarom beantwoorden we de vraag: is een hondenbot een goed idee?
Een hondenbot: het dilemma
We hebben allemaal gehoord dat een hondenbot gevaarlijk kan zijn. Honden kunnen er in stikken, de tanden kunnen kapot gaan en botten kunnen de stoelgang volledig blokkeren.
Aan de andere kant hoor je verhalen van honden die door hondenbotten een prachtige glanzende vacht hebben. Dat botten voor honden heel natuurlijk voedsel is en dat botten goed zijn voor de tanden (helpen tandplak verwijderen).
De vraag of je een bot aan een hond mag geven (botten zijn ook onderdeel van rauwe voeding of KVV) blijkt een gevoelig onderwerp waar veel verschillende kanten aan zitten. Alle reden om dit uit te zoeken. Is een hondenbot veilig voor je hond? Of zijn is er misschien een veilig bot voor hond?
Waarom een kauwbot goed is voor een hond
Kauwen
We merken aan onze honden dat ze een kauwbot hond heerlijk vinden. Weet je waarom honden van botten houden? Honden hebben een soort aangeboren verlangen om te knagen en te kauwen. Vooral puppies en jonge honden zetten hun tanden graag in dingen, of dat nu je nieuwe schoenen, de wc borstel of haardhoutjes zijn. Als je een hond een kauwstaaf geeft, zal zij daar dus heel graag aan kluiven en op kauwen.
Gelukkig en tevree
Door het kluiven op een hondenbot worden endorfinen in de hersenen van je hond aangemaakt. We noemen endorfinen ook wel gelukshormonen, omdat een hond door endorfinen blij en gelukkig wordt. Endorfinen werken daarnaast stressverlagend. Dus het kauwen op een hondenbot maakt je hond daadwerkelijk blij en gelukkig.
Een zalige inspanning
Door het kluiven op een hondenbot wordt je hond bovendien lekker moe. Een zalige inspanning. En ze krijgt er sterke kaken van.
Gezondheidsvoordelen
Hondenbotten bevatten veel voedingsstoffen: eiwitten, mineralen, zoals calcium en fosfor, vitamines en vetzuren. Deze voedingsstoffen zijn gezond voor honden. Bovendien zorgt de calcium in de botten voor een iets hardere ontlasting, waardoor je hond iets meer zal moeten persen. Dit zorgt ervoor dat de anaalkliertjes niet ontsteken.
Tandhygiëne
Door het kluiven op een hondenbot worden de tanden schoon en wordt tandplak verwijderd. Het kluiven op hondenbotten kan voor honden dus daadwerkelijk veel voordelen hebben.
Jeetje als je dat allemaal onder elkaar zet, dan is er geen enkele reden om jouw hond een hondenbot of kauwstaaf hond te onthouden.
Toch?
Als we een goed oordeel willen vormen over het geven van een hondenbot, moeten we ook de nadelen van botten voor honden onder elkaar zetten.
De risico’s van een hondenbot
Splinteren/afbreken van stukjes
Wat zijn dan de gevaren van botten voor honden? Botten kunnen gevaarlijk zijn voor honden, met name als je niet de juiste soort botten geeft. De gevaarlijkste botten voor honden zijn gekookte botten. En dan vooral gekookte botten of botjes van gevogelte, omdat daar makkelijk een klein stukje van kan afbreken die in de luchtpijp terecht kan komen.
Tanden die afbreken
Een ander gevaar is dat een tand kan afbreken en dat kan leiden tot pijn of ongemak. Ook kunnen er dan bacteria in het gat of de wond terecht komen, waardoor de wortel van de tand kan worden aangetast. Dit kan tot allerlei problemen leiden, zoals ontstekingen en abcessen. Ter geruststelling kunnen wij melden dat het kluiven op botten door honden niet vaak leidt tot een gebroken tand.
Maar er zijn honden die nu eenmaal een zwak gebit hebben en die hier wel gevoelig voor kunnen zijn. Sommige honden kauwen graag op harde dingen zoals stenen. Deze honden zitten eveneens in de gevarenzone. En sommige honden vallen een bot een beetje tè enthousiast aan. Deze honden moet je ook in de gaten houden. Puppies met hun relatief zwakke melktanden, moet je sowieso niet op een bot laten kluiven.
Botten en puppies
Het geven van een kauwbot aan je puppy is om een andere reden geen goed idee. Maar daar komen we later op terug.
Problemen in de darm
Honden kauwen op botten en slikken hele stukken door. Het hondenbot wordt langzaam (of snel, afhankelijk van het enthousiasme) naar binnen gewerkt in grotere en kleinere stukjes. De meeste honden zijn in staat om kleine stukjes bot af te breken en die veilig naar binnen werken.
Het hondenbot wordt verzacht en week gemaakt door de krachtige maagzuren van de hond en gaan dan door het darmkanaal van de hond, waar het uiteindelijk wordt uitgepoept. Als een hond veel op botten kauwt, zal de hond een beetje witte, kalkachtige ontlasting hebben.
Af en toe gaat het mis. Dan blijft een klein stukje bot steken waardoor een hond kan stikken. Ook kan een groot stuk bot tijdelijk vast komen te zitten in het darmkanaal, wat kan leiden tot een belemmering in het darmkanaal. En hele scherpe botfragmenten kunnen de darm doorboren.
Harde ontlasting
Ook wordt de ontlasting van de hond harder als ze vaak op botten kluift. De hoeveelheid calcium in de botten kan bovendien zorgen voor (ernstige) constipatie.
Bacteriën
Rauwe botten bevatten bacteriën en je moet er dus voorzichtig mee omgaan. Altijd je handen wassen als je ze hebt aangeraakt en in de ijskast bewaren. En rauwe botten in combinatie met kleine kinderen of oudere mensen is geen goed idee.
Dus we hebben veel voordelen, maar er zijn ook risico’s. Zullen we samen de balans opmaken?
Alles op een rij
Voordelen:
- Een blije en gelukkige hond
- Stressverlagend/mentaal gezond
- Lekker vermoeiend
- schone tanden en goed gebit
- Gezonde snack
- Sterke kaken
Risico’s:
- Stikken
- Darmproblemen
- Hardere ontlasting
- Gebroken tanden
- Bacteriën
Laten we zoeken naar een evenwicht tussen de voordelen en de risico’s van het geven van botten aan honden.
Maar eerst willen we het hebben over botten en puppies. Een bot voor je puppy is niet zo’n goed idee. We vertellen waarom.
Mag je een bot geven aan je puppy?
De behoefte aan kluiven en knauwen zien we helemaal bij puppies. Die kluiven en kauwen op alles wat ze kunnen vinden. Het is dan verleidelijk om een bot aan jouw puppy te geven. Toch raden wij dit ten sterkste af. De melktandjes van jouw puppy zijn nog niet sterk genoeg om botten te kluiven. Deze zijn relatief te hard. Maar ook om een andere reden raden wij het af.
Calcium
Het geven van botten aan je puppy is om een andere reden geen goed idee. Een wijdverbreid misverstand is dat een puppy extra calcium nodig heeft om te groeien.
Botten bevatten veel voedingsstoffen, met name calcium. Als je jouw puppy voer geeft dat speciaal geschikt is voor puppies, dan krijgt jouw pup de optimale hoeveelheid calcium binnen. Extra calcium – of dat nou in de vorm van een bot is of een supplement – is een slecht idee. Het is zelfs gevaarlijk, omdat door een teveel aan calcium puppies allerlei skeletafwijkingen kunnen ontwikkelen.
Puppies mogen niet te weinig calcium krijgen in hun groei (zwakke botten), maar zeker ook niet te veel. Het gevolg van een teveel aan calcium is dat je puppy veel te snel groeit, waardoor haar skelet meer lichaamsgewicht moet dragen dan waarvoor het skelet sterk genoeg is. Dit kan leiden tot allerlei skelet – en botafwijkingen, zoals HD. Dit is voor alle puppies gevaarlijk, maar in het bijzonder voor puppies van grote rassen.
Geef jouw pup dan ook géén bot, totdat zij op 80% van haar lichaamsgewicht zit. Meer lezen over puppies en calcium? Lees dan onze blogs.
De voordelen van botten voor honden afgezet tegen de risico’s
Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan het geven van botten aan honden. Iedereen wil alleen maar het beste voor zijn of haar hond. We willen allemaal een blije, gelukkige hond met een goed gebit en stevige ontlasting, toch? Waarom wil je stevige ontlasting? Omdat anders de anaalklieren vol raken en dat is vervelend voor hond en mens. Want dat kost weer een bezoek aan de dierenarts (of een vervelend klusje die je zelf doet).
Toch liegen de risico’s van botten voor honden er ook niet om. De risico’s worden niet vaak verwezenlijkt, alleen het probleem is dat je dat nooit van tevoren zult weten. En één keer kan fataal zijn. Dus als je een hondenbot aan je hond wil geven, dan is het belangrijk om de risico’s te verkleinen.
Overigens geldt dit natuurlijk voor alle kauwstaven, of dat nou een hondenbot, een buffelhuid, een varkensoor, een tak in het bos, een speeltje of een pennedop is, die per ongeluk op de grond ligt (of een satëprikker). Dus wees altijd op je hoede!
Hoe geef je veilig een kauwbot aan je hond?
Geen gekookte botten
De meeste deskundigen zijn het er over eens dat je nooit gekookte botten aan je hond mag even. Dit is echt gevaarlijk, omdat de botstukjes makkelijk kunnen versplinteren en je hond scherpe stukjes bot zou kunnen inslikken. Denk aan kip, maar ook aan het bot van een gebakken karbonaatje. Dus regel 1: geen gekookte hondenbotten of kauwbotten.
Blijf er bij altijd bij
Geef nooit een hondenbot aan je hond als je van huis weg gaat. Het is een logische gedachte: als ik weg ga, dan verveelt de hond zich minder als ze iets heeft om op te kauwen. Maar gelet op de risico’s van botten voor honden is het verstandig om alleen een kauwstaaf aan je hond te geven als je erbij bent en er toezicht op houdt.
Blijf erbij zodat je kan ingrijpen als het nodig is. Laat je hond liever op een hondenbot kauwen een half uur vóórdat je weg gaat. Het kauwen op een bot is heel vermoeiend, dus dan is jouw hond voldaan, tegen de tijd dat je weg gaat.
Hoe lang mag een hond op bot kauwen?
Als je hond geen botten gewend is, kan je het beter rustig opbouwen. Dat wil zeggen niet te veel en ook niet te lang. Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven. Maar haal het bot daarna weg en leg het weg tot de volgende keer.
Let op de poep
Botten bevatten calcium en te veel calcium kan tot verstopping leiden. Waar een bot als gezondheidsvoordeel heeft dat de ontlasting harder wordt (de anaalklieren weet je nog?), leidt te veel bot tot verstopping. Houdt de ontlasting van je hond dus in de gaten. Als deze te hard wordt, krijgt ze te veel bot.
Liever te groot dan te klein
De grootste risico’s zijn er als het bot te klein is. Koop liever een te groot bot dan een te klein bot. En haal altijd het laatste stukje weg, dat laatste stukje kan voor verstikkingsgevaar zorgen.
Geef geen bot als je hond honger heeft
Vermijd het geven van een bot op etenstijd. Je hond zal dan veel te enthousiast aanvallen op het bot en de kans op ongelukken is dan groter. Geef liever een bot als de maag van je hond al gevuld is.
Kies de juiste botten
Geef geen gekookte botten. Geef liever rauwe, vleesbotten, waar nog daadwerkelijk vlees aan zit. Of kies voor een gedroogde bot, die niet snel splintert.
Mergpijp
Een mergpijp is voor een hond te hard: of je het nu eerst kookt of niet. De tanden van je hond zullen door de mergpijp te hard slijten. Een hond kan bovendien vast komen te zitten in een mergpijp. Als je zelf bouillon hebt getrokken van mergpijpen, dan mag je natuurlijk wel het overheerlijke binnenste van de mergpijp aan je hond geven. Je hond zal je zeer dankbaar zijn! Als je jouw hond de mergpijp uit wil laten likken (daar maak je haar erg blij mee), blijf er dan echt bij en zie er op toe dat het goed gaat.
Hertengewei
We hebben Dokter Bark kauwbotten, die bestaan uit 100% onbehandelde edelherten gewei. De botten zijn 100% duurzaam, 100% natuurlijk en 100% puur. Het merg van het edelhertengewei is bijzonder rijk aan mineralen en reinigt op natuurlijke wijze de tanden bij het kauwen. Tegelijkertijd versterkt het de kauwspieren. De botten zijn hard, dus ze geven uren kauwplezier. Kijk wel altijd uit met het laatste puntje.
Het gebruikte gewei is afkomstig van de vrijlevende herten in het natuurreservaat Maltatal en wordt daar verzameld als onderdeel van bosbeheer. Herten werpen natuurlijk elk voorjaar hun gewei af. Geen dier wordt geschaad voor deze kauwbotten.
Hoefjes
Veel honden vinden het heerlijk om op hoefjes te kauwen, zoals runder- of hertenhoefjes. Zeker als de hoefjes gevuld zijn of omwikkeld zijn met merg of slokdarmvlees, zijn deze hoefjes een ware traktatie en heel erg gezond. Maar hoefjes kunnen wel scherpe randen hebben. Vooral het laatste restje, hard en puntig, kan gevaarlijk zijn. Als je een hoefje geeft geldt dus dat het onder toezicht moet en dat je het laatste puntje weg moet halen.
Luchtgedroogde botten
Deze botten worden steeds populairder, omdat ze qua smaak, voedingsstoffen en reinigingskracht van de tanden dezelfde voordelen hebben als rauwe botten. Maar niet de nadelen van bacteriën. Je kan ze overal mee naartoe nemen, omdat ze hygiënisch zijn. Ze splinteren niet snel omdat ze op een laag temperatuur worden verwerkt. Kortom: met inachtneming van alle tips die we je hebben gegeven zijn deze hondenbotten de meest veilige keuze.
Wat is de meest veilige kauwbot voor je hond?
Dat zijn de puur natuur 100% edelherten geweien van Doctor Bark. Ze zijn hard en reinigen het gebit op natuurlijke wijze. Dit is puur natuur zoals het ook in het wild zou gaan. De geweien zitten vol mineralen.
Een ander goed alternatief zijn luchtgedroogde botten van Ziwi Peak. Deze kauwbot hond zijn afkomstig van scharrelherten die natuurlijk zijn gevoerd (met gras, zonder hormonen). De beenderen zitten vol met merg en worden omwikkeld met slokdarm voor een intens lekkere smaak en gezonde voedingsstoffen.
Er wordt verder niets aan deze beenderen toegevoegd: geen smaakmakers, geen conserveringsmiddelen. Alles puur natuur. We hebben halve beenderen en hele beenderen. Deze hertenbeenderen zijn zachter dan andere botten en bevat ook kraakbeen. En ze splinteren niet snel.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.